|
|
Stranica: 5/8.
|
[ 196 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:07 |
|
|
Clint Eastwood je napisao/la: Indoeuropljani su već prije u ruskoj stepi imali gene za svijetle oči, nisu ih dobili mješanjem sa malobrojnom populacijom krajnjeg sjeveroistoka Europe. Kasnije se taj gen pojačava selekcijom, iako nije sigurno da ima ikakvu evolutivnu prednost. Izvor?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divljak
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:09 |
|
|
Ceha je napisao/la: divljak je napisao/la: Ja imam ¬48% Stepski pastir, ¬42% Anatolski poljoprivrednik i 10% lovac sakupljač Tipični Hrvat. čak štoviše iman malo više stepskog pastira od prosjeka
Što se tiče svijetle puti i očiju, to su donijeli Stepski pastiri koji su se pomješali lovcima sakupljačima u sjevero-istočnoj Europi, ti lovci sakupljači su prvi razvili te osobine, zato su recimo Finci dosta svijetli, iako su uralski narod s jedne strane koji su tamni i kosooki, imaju dosta tog Lovca sakupljača koji su svijetli i bjelački, kao i sjeverni Germani i Balti, i zapravo što više ideš na jug sve ima manje plavih, s tim da su svijetli ten svukud po europi upravo donjeli Stepski pastiri koji su već bili pomješani sa tim lovcima, takozvani Corded ware, a taj Corded ware se dalje cijepao na Bell beakere koji su odgovorni za postanak zapadnih Europljana, Kelta itd Ja sam 17% invader iz metalnog doba, 46% poljoprivrednik i 37% lovac-sakupljač. Da stvar bude bolja, em mi je žena plava, em su mi klinci tamniji na mene  Brat ima zelene oči, ali je isto tamnokos (malo mu je svjetlija kosa nego meni, ali samo malo). To je neki drugi kalkulator sa drugim parametrima očito
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:10 |
|
|
Ceha je napisao/la: Pa da, plava je slabija... Uvijek bila i ostala  Povijesno iskustvo to ne sugerira, s obzirom da je iz vrlo malog područja doživjela ogromnu ekspanziju po svijetu. ovo danas je anomalija, ko i više manje sve u vezi današnjeg svijeta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:12 |
|
|
[quote="novosve] Muških WHG haplogrupa ima daleko više nego ženskih, dok su muške haplogrupe anatolske skoro potpun isčezle osim kod južnih naroda nešto.[/quote] I E1b i J2a su ti tipične anatolske haplogrupe i one dominiraju dan danas i kod Grka i kod Albanaca i kod Talijana. G2 doista je doživjela veliki pad, ali ne i sve anatolske haplogrupe. [quote="novosve]S druge strane, Haplogrupa I je ostala poprilično raširena (uz R1a i N) i to zbog ove činjenice: https://www.youtube.com/watch?v=OaNPFCV8Vic, dok haplogrupe G, najraširenije kdo Anadolaca skoro ni nema. [/quote] I2 haplogrupa koju su imali WHG-ovi je najraširenija na Balkanu i Ukrajini i jugu Rusije, ali tamo autosomalno nema puno srodnosti s WHG-ovima, kao rcecimo na sjeveroistoku. Dakle ovdje je u pitanju founder effect. Upravo tamo gdje ima najviše WHG genetike, a to je istočni Baltik i Finska, tamo su je muška WHG haplogrupa izbrisana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divljak
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:17 |
|
|
Ceha je napisao/la: divljak je napisao/la: Ja imam ¬48% Stepski pastir, ¬42% Anatolski poljoprivrednik i 10% lovac sakupljač Tipični Hrvat. čak štoviše iman malo više stepskog pastira od prosjeka
Što se tiče svijetle puti i očiju, to su donijeli Stepski pastiri koji su se pomješali lovcima sakupljačima u sjevero-istočnoj Europi, ti lovci sakupljači su prvi razvili te osobine, zato su recimo Finci dosta svijetli, iako su uralski narod s jedne strane koji su tamni i kosooki, imaju dosta tog Lovca sakupljača koji su svijetli i bjelački, kao i sjeverni Germani i Balti, i zapravo što više ideš na jug sve ima manje plavih, s tim da su svijetli ten svukud po europi upravo donjeli Stepski pastiri koji su već bili pomješani sa tim lovcima, takozvani Corded ware, a taj Corded ware se dalje cijepao na Bell beakere koji su odgovorni za postanak zapadnih Europljana, Kelta itd Ja sam 17% invader iz metalnog doba, 46% poljoprivrednik i 37% lovac-sakupljač. Da stvar bude bolja, em mi je žena plava, em su mi klinci tamniji na mene  Brat ima zelene oči, ali je isto tamnokos (malo mu je svjetlija kosa nego meni, ali samo malo). Ubaci ovo u vahaduo i šta ti kaže https://pastebin.com/cvvCxv9Qovo je moje Target: d_g25_scaled Distance: 2.9276% / 0.02927623 48.2 Steppe 41.6 Anatolian_Neolithic 10.2 WHG
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:30 |
|
|
divljak je napisao/la: Također farmeri nisu istrijebili lovce sakupljače, nego je farmerski način života omogučio puno veći rast populacije, nego pecanje i skupljanje žireva, oni su ih utopili u svoje, ali su lovci bili onako dosta kršniji stasom, pa su nametnuli svoje Ali predindoeuropska europa je bila 1:8 omjer lovci:poljoprivrednici. Samo su kasnije indoeuropljani pomeli sve one koji su bili niski i feminizirani 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divljak
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:35 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:39 |
|
|
novosve je napisao/la: Ceha je napisao/la: Prvi farmeri su bili kavkazoidi, mediteranidi. Indoeuropljani su bili (u prosjeku) svjetliji, sjeverniji su od njih bili. Ali nisu bili kukuruzni. Žao mi se stalno ponavljati, ali nije sve u geografskoj širini, mi smo svijetliji od sjevernih Sibiraca, Eskima i Yukonskih Indijanaca. Važni faktori su insolacija i prehrana. Anadolija je područje idealno za depigmentaciju, posebno u kombinaciji s prehranom. Najveći udio anadolske genentike imaju Sardinci, koji su vrlo svijetli iako prilično južni narod. Anadolski poljodjelci nisu isto što i levantski, iako su i ovi bili za svoju širinu dosta svijetli. Reich i Lazaridis, linnkovi su gore Načelno, slažem se. Ali nekako je povijesno ukorijenjen motiv da su domoroci/anatolci malo tamniji mediteranidi (pogledaj većinu grčko-rimskog svijeta), a novopridošlice svjetliji (germani, skandinavi i slično). No stvar je puno kompleksnija, da. Inače, meni je punica s juga i svjetla je (čak i svjetlija od žene). Fora je da među malom populacijom (tipa boduli, ili prastanovnici nekih gradova, koji se obično križaju samo međusobno) prevladaju recesivni geni, pa... I tu bi bilo da imaš pravo, jer su poljoprivrednici manje mobilni nego stočari.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:40 |
|
|
Novdan je napisao/la: Ceha je napisao/la: Prvi farmeri su bili kavkazoidi, mediteranidi. Indoeuropljani su bili (u prosjeku) svjetliji, sjeverniji su od njih bili. Ali nisu bili kukuruzni. U ta rana vremena je nemoguće znati da je ten pratio klimatske uvjete. Recimo, u trenutku invazije anatolskih farmera, lovci sakupljači koje su zatekli bili su tamnije puti, iako su živjeli sjevernije od njih. Proces izbjeljivanja je trajao tisućljećima. Neke se mutacije pojave i onda treba proći puno tisuća godina da se to rasporedi sukladno klimi. WHG-ovi u Portugalu i Španjolskoj su bili jednako plavooki kao ovi u Danskoj, ali s vremenom su se stvari rasporedile, ovsino o klimi. Tako da u trenutku pojave anatolaca i yamnayaca ne možemo reći da su yamnayci bili svijetliji, tim više što studija iz 2022. govori da su imali upravo mediteranski ten. Ok, istina. Ali poanta je da su i najtamniji među njima mediteranidi. I jedni i drugi su kavkazoidi...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:41 |
|
|
divljak je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ja sam 17% invader iz metalnog doba, 46% poljoprivrednik i 37% lovac-sakupljač. Da stvar bude bolja, em mi je žena plava, em su mi klinci tamniji na mene  Brat ima zelene oči, ali je isto tamnokos (malo mu je svjetlija kosa nego meni, ali samo malo). To je neki drugi kalkulator sa drugim parametrima očito ft dna. Tvoj? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:42 |
|
|
novosve je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa da, plava je slabija... Uvijek bila i ostala  Povijesno iskustvo to ne sugerira, s obzirom da je iz vrlo malog područja doživjela ogromnu ekspanziju po svijetu. ovo danas je anomalija, ko i više manje sve u vezi današnjeg svijeta. Ok, stvari se mijenjaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:42 |
|
|
Novdan je napisao/la: I E1b i J2a su ti tipične anatolske haplogrupe i one dominiraju dan danas i kod Grka i kod Albanaca i kod Talijana. G2 doista je doživjela veliki pad, ali ne i sve anatolske haplogrupe.
Sve su doživjele pad u odnosu na stanje PRIJE indoeuropske invazije. Svi imaju znanto veći udio autosomalno anadolskog porijekla, nego muških haplogrupa. Znači da je veliki dio muškaraca i tu eliminiran. I na jugu Europe gdje je autosomalno porijeklo preko 90% Anadolsko, muške haplogrupe su uvrh glave 60%. oko 90% muškaraca anadolskog porijekla je nestalo po prodoru Indoeuropljana: https://www.youtube.com/watch?v=nGY6dj888oENovdan je napisao/la: I2 haplogrupa koju su imali WHG-ovi je najraširenija na Balkanu i Ukrajini i jugu Rusije, ali tamo autosomalno nema puno srodnosti s WHG-ovima, kao rcecimo na sjeveroistoku. Dakle ovdje je u pitanju founder effect. Upravo tamo gdje ima najviše WHG genetike, a to je istočni Baltik i Finska, tamo su je muška WHG haplogrupa izbrisana. Founder effect ti upravo sugerira da muška loza nije istrebljena nego doživjela resurgence. Znači potisnuta je, asimilirana, pa potom ekspandirala. Finska ima čak 30% I haplogrupe, ali to su im donjeli Šveđani. Ipak, najvažniji razlog smanjenja haplogrupe I na Baltiku su Uralci s Haplogrupom N. Zato tamo imaš autosomalno mnogo EHG, a malo Y-kromosoma. S druge strane, na sjeveru i istoku Europe Indoeruopljani su očito asimilirali djelove populacije s tom haplogrupom, jer bez toga se ovaj founder effect ne može objasniti, odnosno činjenica da I1 kod Skandinavaca i I2 kod Slavena doživljava takvu eksploziju. Muškarci I haplogrupe koje su Indoeuropljani asimilirali su doživjeli pod novim kulturnim kišobranom eksploziju. To što nema puno autosomalnog otiska je zbog činjenice da su te skupine naprosto bile iznimno malobrojne, pa se founder effect autosomalno razvodnio. Isto tako ti je i autosomalni otisak Uralaca vrlo malen, kod Finaca ne prelazi 13%, ali imaju čak 60% N haplogrupe. Jasno je da su N muškarci tu bili glavni prcatelji. Isto kao i I muškarci koji su stvarali founder effecte po Skandinaviji i Slavenskim regijama
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:43 |
|
|
divljak je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ja sam 17% invader iz metalnog doba, 46% poljoprivrednik i 37% lovac-sakupljač. Da stvar bude bolja, em mi je žena plava, em su mi klinci tamniji na mene  Brat ima zelene oči, ali je isto tamnokos (malo mu je svjetlija kosa nego meni, ali samo malo). Ubaci ovo u vahaduo i šta ti kaže https://pastebin.com/cvvCxv9Qovo je moje Target: d_g25_scaled Distance: 2.9276% / 0.02927623 48.2 Steppe 41.6 Anatolian_Neolithic 10.2 WHG Palim sad na neki novogodišnji ručak, pa učitam ovo kad se vratim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:45 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ok, stvari se mijenjaju.
To je zbog socijalnog inženjeringa koji proživljavamo zadnjih 8 godina, pa živimo u vremenu u kojem izumiru Europljani i istočni Azijci, a eksplodiraju Cigani i Afrikanci. Nema veze s biologijom ,nego s društvenim inžinjeringom
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:50 |
|
|
Ceha je napisao/la: novosve je napisao/la: Povijesno iskustvo to ne sugerira, s obzirom da je iz vrlo malog područja doživjela ogromnu ekspanziju po svijetu.
ovo danas je anomalija, ko i više manje sve u vezi današnjeg svijeta.
Ok, stvari se mijenjaju. Sve što ima evolucijsku prednost se brzo raširi. Recimo mutcija za svijetlu kožu je nastala prije 20-25 tisuća godina,otprilike duplo prije nego svijetle oči. Danas praktički cijeli svijet izvan Afrike i dijelova Azije ima svijetlu kožu. I mi Europljani, i Azijati (samo kad pogledaš Kineze, to je dobar komad čovječanstva), američki Indijanci itd itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:51 |
|
|
Ceha je napisao/la: Načelno, slažem se. Ali nekako je povijesno ukorijenjen motiv da su domoroci/anatolci malo tamniji mediteranidi (pogledaj većinu grčko-rimskog svijeta), a novopridošlice svjetliji (germani, skandinavi i slično). No stvar je puno kompleksnija, da.
Inače, meni je punica s juga i svjetla je (čak i svjetlija od žene). Fora je da među malom populacijom (tipa boduli, ili prastanovnici nekih gradova, koji se obično križaju samo međusobno) prevladaju recesivni geni, pa...
I tu bi bilo da imaš pravo, jer su poljoprivrednici manje mobilni nego stočari.
ta povijesna ukorijenjenost je više manje posljedica ideja jednog austrijskog slikara o tome kako su izgledali protoindoeuropljani. Germani i Skandinavci i Salveni svoju svijetloputost i svijetlookost duguju svom europskom podneblju, a ne stepskoj prapostojbini. Stepi duguju gene za svijetlu kosu, ali čak i oni su eksploziju doživjeli tek u pravom podneblju. Izgled je stvar i gena i okoliša za realizaciju gena. Bez Europe ne bi bilo svijetle puti, očiju ni kose. i bez smanjenja mesa u prehrani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:52 |
|
|
Novdan je napisao/la: Sve što ima evolucijsku prednost se brzo raširi.. Na žalost ne više. Moderni svijet provodi neprirodnu deevolucijsku antiselekciju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:52 |
|
|
novosve je napisao/la: Ceha je napisao/la: Načelno, slažem se. Ali nekako je povijesno ukorijenjen motiv da su domoroci/anatolci malo tamniji mediteranidi (pogledaj većinu grčko-rimskog svijeta), a novopridošlice svjetliji (germani, skandinavi i slično). No stvar je puno kompleksnija, da.
Inače, meni je punica s juga i svjetla je (čak i svjetlija od žene). Fora je da među malom populacijom (tipa boduli, ili prastanovnici nekih gradova, koji se obično križaju samo međusobno) prevladaju recesivni geni, pa...
I tu bi bilo da imaš pravo, jer su poljoprivrednici manje mobilni nego stočari.
ta povijesna ukorijenjenost je više manje posljedica ideja jednog austrijskog slikara o tome kako su izgledali protoindoeuropljani. Germani i Skandinavci i Salveni svoju svijetloputost i svijetlookost duguju svom europskom podneblju, a ne stepskoj prapostojbini. Stepi duguju gene za svijetlu kosu, ali čak i oni su eksploziju doživjeli tek u pravom podneblju. Izgled je stvar i gena i okoliša za realizaciju gena. Bez Europe ne bi bilo svijetle puti, očiju ni kose. i bez smanjenja mesa u prehrani. A plave oči duguju WHG komponenti. Hitler jednostavno nije ni mogao znati kako su pravi arijevci izgledali jer u to vrijeme genetika kao znanost nije postojala. Nije otkrivena struktura dna
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 13:53 |
|
|
novosve je napisao/la: Novdan je napisao/la: Sve što ima evolucijsku prednost se brzo raširi.. Na žalost ne više. Moderni svijet provodi neprirodnu deevolucijsku antiselekciju. Hahah dobro to je u zadnjih koliko godina?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 14:31 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ja sam 17% invader iz metalnog doba

|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 15:56 |
|
|
Novdan je napisao/la: Hahah dobro to je u zadnjih koliko godina?
a manje od 100 definitivno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 15:58 |
|
|
Novdan je napisao/la: A plave oči duguju WHG komponenti.
Hitler jednostavno nije ni mogao znati kako su pravi arijevci izgledali jer u to vrijeme genetika kao znanost nije postojala. Nije otkrivena struktura dna
Nije znao, ali je imao svoje brije. Nordisti su inače smatrali da je nordijski outlook izgled protoindoeuropljana, no zapravo su Nordijci dio značajki poprimili od prethodnika u Europi, a neke značajke razvili nakon odlaska iz Indoeuropljana iz stepe.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 16:53 |
|
|
|
Stani da ovu raspravu pojednostavimo ljudima koji čitaju.
Dakle vi svi tvrdite da je boja očiju i kose genetski uvjetovana od roditelja ??
Drugim riječima vi tvrdite da se može sa 99% sigurnosti znati prema roditeljima koje boje će im djeci bit oči i kosa!?
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 17:38 |
|
|
|
Može se preskočit koja generacija bez problema. To su recesivni geni. Mogu npr 4 pradida i 3 prababe imat smeđe oči a jedna prababa plave a svi didovi i babe i roditelji imat smeđe i ti naslijedit plave.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Kojeg ste fenotipa? Postano: 01 sij 2026, 17:55 |
|
|
Brane je napisao/la: Stani da ovu raspravu pojednostavimo ljudima koji čitaju.
Dakle vi svi tvrdite da je boja očiju i kose genetski uvjetovana od roditelja ??
Drugim riječima vi tvrdite da se može sa 99% sigurnosti znati prema roditeljima koje boje će im djeci bit oči i kosa!? Jesi se ti to zabrinuo nešto? Ne sekiraj se, nije to tako jednostavno. Ne mora značiti da je od susjeda Inače ako i ti i žena imate plave, 99% je da će i dijete imati. Ako i ti i žena imate smeđe, 75% da će dijete imati smeđe. Ako ti imaš smeđe, a žena plave, onda je 50:50.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|