|
|
Stranica: 2/6.
|
[ 139 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 14:58 |
|
|
Povelja bana Ninoslava: U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, amen. Ja, sluga Božji Matija, nadimkom Ninoslav, ban bosanski veliki, zakleh se knezu dubrovačkomu Žanu Dandolu i svoj općini dubrovačkoj. Zakleo sam se istom zakletvom kakvom se kleo Kulin ban: da prolaze Vlasi slobodno i njihova dobit isto kako su i pod Kulinom banom prolazili bez ikakve štete i zla, da gdje ja vladam, oni prolaze slobodno i neometano, a ja ću ih primati kako samoga sebe i poučavati da ne bi upali u zlo. Ovo sam pisao ja, imenom Desoje, voditelj vladarske pisarnice velikoga bosanskoga bana Ninoslava, isto vjerno kao i prije. I još nešto: ako prevari Srbin Vlaha, neka se parniče pred knezom, a ako prevari Vlah Srbina, neka se parniče pred banom, a drugom Vlahu da ne bude progona. Bog ti dao zdravlje. Joe, što ćemo ako je obitelj fra Zvizdovića bila vlaškog porijekla pa nije podnosila Srbe? 
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 15:01 |
|
|
Kada sam kod Vlaha, često se spominju u poveljama. Što se dogodilo s tim stanovništvom? Jesu li bili neki politički faktor? Kojoj konfesiji su pripadali itd...? Povelja bana Ninisolava je iz trinaestog stoljeća. Ja, sluga Božji Matija, nadimkom Ninoslav, ban bosanski veliki, zakleh se knezu dubrovačkomu Žanu Dandolu i svoj općini dubrovačkoj. Zakleo sam se istom zakletvom kakvom se kleo Kulin ban: da prolaze Vlasi slobodno i njihova dobit isto kako su i pod Kulinom banom prolazili bez ikakve štete i zla, da gdje ja vladam, oni prolaze slobodno i neometano, a ja ću ih primati kako samoga sebe i poučavati da ne bi upali u zlo.
Na koje Vlahe se ovo odnosi?
|
|
Vrh |
|
 |
Neznam
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 16:19 |
|
|
zalutala je napisao/la: Kada sam kod Vlaha, često se spominju u poveljama. Što se dogodilo s tim stanovništvom? Jesu li bili neki politički faktor? Kojoj konfesiji su pripadali itd...?
Postali su Hrvati, Srbi, Bošnjaci ovisno u koju konfesiju su upali. U srednjem vijeku su bili krstjani, pravoslavci, kasnije i katolici, a pod Osmanlijama ih dosta prelazi i na islam. Bili su nekakav politički faktor jer su imali političko-ekonomsku autonomiju u svakoj državi u koju su se naselili i zato što su često utjecali na političke odnose tako što bi dali ili otkazali vojnu podršku nekom vladaru, ali to je naravno uvijek bilo u nečijoj službi pa onda nisu bili politčki faktor u pravom smislu kao što su to bili Hrvati, Srbi, Bošnjani.. Kako nisu nigdje ostvarili svoju državu, nestankom feudalnog sistema iz kojeg su bili izdvojeni u poseban slobodni status i dolaskom nacionalnih pokreta polako nestaju kao zaseban etnik i postaju dio drugih naroda ovisno o teritoriju i konfesiji u kojima su se našli. zalutala je napisao/la: Povelja bana Ninisolava je iz trinaestog stoljeća. Ja, sluga Božji Matija, nadimkom Ninoslav, ban bosanski veliki, zakleh se knezu dubrovačkomu Žanu Dandolu i svoj općini dubrovačkoj. Zakleo sam se istom zakletvom kakvom se kleo Kulin ban: da prolaze Vlasi slobodno i njihova dobit isto kako su i pod Kulinom banom prolazili bez ikakve štete i zla, da gdje ja vladam, oni prolaze slobodno i neometano, a ja ću ih primati kako samoga sebe i poučavati da ne bi upali u zlo.
Na koje Vlahe se ovo odnosi? U vrijeme Ninoslava vjerojatno još nema nekog velikog naseljavanja u Bosni pa se spominju uglavnom kao trgovci koji su u prolazu, ali u vrijeme Kreševske povelje su već naseljeni u Bosni, Humu, Hrvatskoj što se vidi i u samoj povelji. U dosta povelja se uz Vlahe nalaze srblini, to je klasna oznaka za domaće stanovništvo koje potpada pod lokalni feudalni sistem za razliku od Vlaha koji su kao zaseban etnik izdvojeni u zaseban ekonomski sistem koji je preko kneza povezan s lokalnim vladarom.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 16:33 |
|
|
zalutala je napisao/la: Kada sam kod Vlaha, često se spominju u poveljama. Što se dogodilo s tim stanovništvom? Jesu li bili neki politički faktor? Kojoj konfesiji su pripadali itd...? Povelja bana Ninisolava je iz trinaestog stoljeća. Ja, sluga Božji Matija, nadimkom Ninoslav, ban bosanski veliki, zakleh se knezu dubrovačkomu Žanu Dandolu i svoj općini dubrovačkoj. Zakleo sam se istom zakletvom kakvom se kleo Kulin ban: da prolaze Vlasi slobodno i njihova dobit isto kako su i pod Kulinom banom prolazili bez ikakve štete i zla, da gdje ja vladam, oni prolaze slobodno i neometano, a ja ću ih primati kako samoga sebe i poučavati da ne bi upali u zlo.
Na koje Vlahe se ovo odnosi? Odnosi se na Latine tj. u ovom slučaju na Dubrovčane , sasvim lepo jasno piše. U poveljama onim starijim kao što je Ninoslavljeva misli se na Latine( Mlečane) , dok u drugim poveljama koje nisu ugovorne i trgovinske već vlasničke i državne misli se na društveni stalež(stočari).
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 16:56 |
|
|
Ok, dečki potrudili ste se  Jesu li onda ti Vlasi starosjedioci, predslavenski stanovništvo? Uzmimo prostor ex-yu. I otkud kod muslimana naziv Vlah za kršćane(neovisno o konfesiji)? To sam pročitala u nekim franjevačkim ljetopisima.
|
|
Vrh |
|
 |
Neznam
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 17:23 |
|
|
zalutala je napisao/la: Ok, dečki potrudili ste se  Jesu li onda ti Vlasi starosjedioci, predslavenski stanovništvo? Uzmimo prostor ex-yu. I otkud kod muslimana naziv Vlah za kršćane(neovisno o konfesiji)? To sam pročitala u nekim franjevačkim ljetopisima. Prva stvar, kad su Turci vojno osvojili Bosnu zadržali su dosta toga što su zatekli kao i u drugim državama koje su osvojili pa tako i vlaški ekonomski status. Kad bi se Vlasi islamizirali za njih više nije važio vlaški status pa su samim tim s vremenom gubili i etničku oznaku koja je postajala sinonim samo za kršćanske Vlahe i onda općenito za kršćane. Slična stvar je sa Franjevcima koji su naziv Vlah poistovjećivali s pravoslavnom Vlaškom, s negativnim prizvukom naravno, pa je to postala oznaka isključivo za pravoslavce. U to vrijeme je već bilo dosta katoličkih Vlaha i onda je i među njima samima taj naziv pod utjecajem Franjevaca postao negativan i sinonim za pravoslavce.
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 17:26 |
|
|
Neznam je napisao/la: zalutala je napisao/la: Ok, dečki potrudili ste se  Jesu li onda ti Vlasi starosjedioci, predslavenski stanovništvo? Uzmimo prostor ex-yu. I otkud kod muslimana naziv Vlah za kršćane(neovisno o konfesiji)? To sam pročitala u nekim franjevačkim ljetopisima. Prva stvar, kad su Turci vojno osvojili Bosnu zadržali su dosta toga što su zatekli kao i u drugim državama koje su osvojili pa tako i vlaški ekonomski status. Kad bi se Vlasi islamizirali za njih više nije važio vlaški status pa su samim tim s vremenom gubili i etničku oznaku koja je postajala sinonim samo za kršćanske Vlahe i onda općenito za kršćane. Slična stvar je sa Franjevcima koji su naziv Vlah poistovjećivali s pravoslavnom Vlaškom, s negativnim prizvukom naravno, pa je to postala oznaka isključivo za pravoslavce. U to vrijeme je već bilo dosta katoličkih Vlaha i onda je i među njima samima taj naziv pod utjecajem Franjevaca postao negativan i sinonim za pravoslavce. Na ovo još nigdje nisam naišla, pa ako može neki izvor za to
|
|
Vrh |
|
 |
Neznam
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 17:37 |
|
|
zalutala je napisao/la: Neznam je napisao/la: Prva stvar, kad su Turci vojno osvojili Bosnu zadržali su dosta toga što su zatekli kao i u drugim državama koje su osvojili pa tako i vlaški ekonomski status. Kad bi se Vlasi islamizirali za njih više nije važio vlaški status pa su samim tim s vremenom gubili i etničku oznaku koja je postajala sinonim samo za kršćanske Vlahe i onda općenito za kršćane.
Slična stvar je sa Franjevcima koji su naziv Vlah poistovjećivali s pravoslavnom Vlaškom, s negativnim prizvukom naravno, pa je to postala oznaka isključivo za pravoslavce. U to vrijeme je već bilo dosta katoličkih Vlaha i onda je i među njima samima taj naziv pod utjecajem Franjevaca postao negativan i sinonim za pravoslavce. Na ovo još nigdje nisam naišla, pa ako može neki izvor za to Evo šta kaže Mario Bara, pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Interesantno je to da se pojavnost tih imena, a s druge strane Vlasi i Rkaći, u velikom dijelu podudara s prostorom franjevačke provincije Bosne Srebrene, odnosno Pećke patrijaršije, što opet govori u smjeru međukonfesionalnog imenovanja. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/p ... o-20240518
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 17:55 |
|
|
Neznam je napisao/la: zalutala je napisao/la: Na ovo još nigdje nisam naišla, pa ako može neki izvor za to
Evo šta kaže Mario Bara, pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Interesantno je to da se pojavnost tih imena, a s druge strane Vlasi i Rkaći, u velikom dijelu podudara s prostorom franjevačke provincije Bosne Srebrene, odnosno Pećke patrijaršije, što opet govori u smjeru međukonfesionalnog imenovanja. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/p ... o-20240518Ma ovo je članak o Slavoniji. Pitala sam zašto muslimani u BiH kršćane nazivau vlasima? Što se tiče franjevačke provincije Bosne Srebrene i ptice na grani već znaju da je i Slavonija jedno vrijeme padala pod istu
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 18:09 |
|
|
Možda Joe nije vidio pa da ponovim zalutala je napisao/la: I opet naš Joe drobi li drobi Prvi biser: otac fra Zvizdovića bio pravoslavni pop, tipično Joevski. A u putnoj ispravi Skenderbaše koju je napisao fra Zvizdoviću zbog putovanja u Aziz, piše da su fra Zvizdovićeva braća kneževi. Ruku na srce, nisi to morao ni znati, dovoljno je bilo pročitati da piše da je plemićkog roda i da je poduku primio od domaćeg učitelja a ne od oca. Milostiju božjom, poveljenjem velikoga gospodara i velikago amir sultana cara Fajazit-bega, mi gospodin Skenderbaša gospodar bosanski davam na znanje vsĕm i vsakomu človiku komu se podoba i prĕd koga lice dođe saj naša knjiga otvorena s našem biljegom gospockijem, kako učinih milost počtenomu kuštodu pra-Angelu da si hodi slobodno vsudi po rusagu gospodina cara i izvan rusaga gospodina cara. Ako bi hotio poći kako je po njih zakonu da se ne zadje za nj nitko: sluga gospodina cara, ni Turčin, ni kaurin, ni martolos, ni ijedan človek. Za toj mu učinih milost jer je počteni redovnik i pake su nam službeni njegovi bratja - knez Domša i knez Milutin, jere imaju takoj knjige gospodina cara. Toj mu je vĕra i rĕč naša gospocka. I da mu se toj ne potvori dokle godje pravo i virno hodi, i na toj mu vĕra i rĕč naša gospodcka i saj naša knjiga otvorena. Pisano 1468. lito mĕseca avgusta 20.dan. Nisam uspjela ništa više naći o njegovoj braći, pa ako netko zna nešto više dosta toga bi se time razjasnilo. Jedna sitnica me zanima. Grčkoistočna vjera, Joe je to očito poistovjetio sa SPC. Na srpskoj Wikipedii sam našla podatak: Stvaranjem autokefalne Srpske pravoslavne crkve (1219), pojedine istočne i južne oblasti koje danas ulaze u sastav moderne BIH, potpale su pod eparhijsku nadležnost zapadnih srpskih pravoslavnih episkopija, tako da je Humska eparhija obuhvatala oblasti Humske Zemlje i Travunije (današnja Hercegovina), dok Dabarska eparhija pored svojih matičnih oblasti u donjem Polimlju obuhvatala i gornje Podrinje (u današnjoj BIH).[8] Manastir Ozren Manastir Rmanj Manastir Tvrdoš Te oblasti su tokom najvećeg dela 13. i 14. veka bile u sastavu Kraljevine Srbije, odnosno Srpskog carstva, s tim što je Zahumlje tokom 1320-tih godina osvojio bosanski ban Stefan II Kotromanić, priključivši ga tadašnjoj Bosanskoj banovini u kojoj se vodila borba između bogumilstva (Crkva bosanska) i rimokatolicizma, dok je uticaj pravoslavlja počeo da jača nakon krunisanja Stefana Tvrtka I za kralja Srba i Bosne (1377). Veliki značaj je imalo i potonje proglašenje Stefana Vukčića Kosače za hercega od Svetog Save (1448).[9][10] Nakon osmanskog osvajanja Kraljevine Bosne (1463) i Vojvodstva Svetog Save (1482) došlo je do znatnih promena u konfesionalnoj strukturi mnogih oblasti koje danas ulaze u sastav Bosne i Hercegovine. Tokom ranog perioda osmanske vlasti (15. i 16. vek) započet je proces islamizacije, koji je bio posebno izražen u gradskim sredinama.[1] U samom Sarajevu, pravoslavni sveštenik je bio prisutan već 1489. godine, a stara pravoslavna crkva u tom gradu izgrađena je u periodu od 1520. do 1539. godine. Pre 1532. godine, pravoslavni hrišćani su dobili svog vladiku za područje centralne Bosne, a pored njega su postojali i pravoslavne vladike u eparhijama hercegovačkoj i zvorničkoj.[11][1] Osmanska vlast je tolerisala pravoslavnu crkvu, prvenstveno iz političkih razloga, ali je u isto vreme vršila i strogi nadzor nad radom pravoslavnih vladika, čija je javna delatnost bila uslovljena dobijanjem zvanične potvrde u vidu sultanovog berata.[12] U Sarajevu pravoslavni svećenik prisutan od:1489., a Fra Anđeo Zvizdović (ili Zvjezdović; današnje Uskoplje, 1420. – Fojnica 7. lipnja 1498.) Joe, devet godina prije smrti fra Zvizdovića prvi pravoslavni svećenik u Sarajevu, a u Središnjoj Bosni vladika prije 1532.(neodređeno su napisali godinu). Joe, srpska Wikipedia kaže da SPC na području Središnje Bosne nema za vrijeme fra Zvizdovićeva rođenja, djetinjstva i odrastanja. Na što se točno odnosi grčko istočna vjera u tadašnjoj Središnjoj Bosni bi zbilja trebalo precizno definirati.
|
|
Vrh |
|
 |
Neznam
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 18:13 |
|
|
zalutala je napisao/la: Neznam je napisao/la: Evo šta kaže Mario Bara, pročelnik Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Interesantno je to da se pojavnost tih imena, a s druge strane Vlasi i Rkaći, u velikom dijelu podudara s prostorom franjevačke provincije Bosne Srebrene, odnosno Pećke patrijaršije, što opet govori u smjeru međukonfesionalnog imenovanja. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/p ... o-20240518Ma ovo je članak o Slavoniji. Pitala sam zašto muslimani u BiH kršćane nazivau vlasima? Što se tiče franjevačke provincije Bosne Srebrene i ptice na grani već znaju da je i Slavonija jedno vrijeme padala pod istu Odgovoreno ti je na jedno i drugo. Ovo što sam citirao u članku se ne odnosi samo na Slavoniju niti je članak ograničen samo na Slavoniju. Mario jasno kaže da je naziv Vlasi koji koriste Franjevci za pravoslavce konfesionalna oznaka na prostoru Bosne Srebrene (iako se odnosi na populaciju koja je uistinu etnički vlaška). Zato Franjevci više ne koriste taj naziv kao etnički za katoličke Vlahe kao što se korstio npr. u poveljama iz 15. stoljeća za katoličke Vlahe u Lici i Dalmaciji.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 18:49 |
|
|
zalutala je napisao/la: Ok, dečki potrudili ste se  Jesu li onda ti Vlasi starosjedioci, predslavenski stanovništvo? Uzmimo prostor ex-yu. I otkud kod muslimana naziv Vlah za kršćane(neovisno o konfesiji)? To sam pročitala u nekim franjevačkim ljetopisima. Ja sam više puta stavljao Žički natpis srpskog kralja Stefana Prvovenčanog iz 1224 gde nabraja vlahe poimence , a odnosi se na teritoriju Straog Vlaha otprilike u današnjoj zapadnojSrbiji! ...A ovo su Vlasi koje smo dali ovoj crkvi - ovo su imena: Grd knez s decom, Radota, Vlkoslav, Tihomir, Stanimir, Vojihna, Dragšan, Njegoslav,(6) Zlina, Miroš, Brajen, Njeguš,(7) Njegota,(8) Sina, Radomir, Dragan, Bratin, Vojilo, Držihna, Pačemil, Batina, Bratmir, Draguš, Tihomir, Brateš, Grdoš, Gostilo, Pop, Pačen, Bun, Stan, Dragoman, Stan, Desislav, Kupljen, Dajša, Berilo, Njeg,(9) Bunilo, Dragomir, Braten, Stanimir, Bratonjeg, Njegota(10), s decom, Draguš, Bratilo, Radoslav, Tudor, Lucan, Dobromir, Dragoslav, Mužilo, Tihoč, Dragomir, Draguš, Kuman, Milobrat, Draguš, Dragoslav, Brapa, Predilo, Draga, Prvoslav, Draguš, Poligrad, Radiš, Tihomir, s taštom i decom, Zlata, Stan, Dragan, Pop, Mik, Dobriša, Berilo sa decom, Gostimir, Rad, Gostimirova mati, Čuč, Kuman, Bratoslav, Buta, Njeg,(11) Vasil, Brateš, Bratoslav, Dobrc, Ljev,(12) Dragomir, Sraštan, Tudor, Tihomir, Bunilo, Braja, Gostilo, Vojmir, Božaja, Turjak, Predimir, Buč, Krasimir, Bratilo, Budislav, Tihoslav, Mrgela, Raduš, Kupljen, Bratan, Bun, Prodan, Vojihna, Bratohna, Gostiša, Ilija, Bukor, Rad, Bratina, Bala, Sracin, Hrelja, Milac, Dobromir, Sina, Vlad, Desilo, Dobroslav, Tešimir, Budin, Božica, Kuman, Bukor, Rad, Vlad, Stan, Ponjeg,(13) Rug, Grdoš, Zlata, Stan, Dragut, Vlksan, Bogdan, Bratoslav, Begota(14) s decom, Tolak, Dragun, Lubota, Kulin, Velimir, Brzej, Tudor, Bukor, Nanota, Sina, Njeg,(15), Brateša, Berislav, Prvoslav Buckat, Crnomuž, Grdan, Nikola, Dragoš, Dragoslav, Vojin, Gugota, Vusin, Skoromir, Pružin, Vojislav, Doda, Radota, Velimir, Povržen, Vojislav, Berilo, Miroš, Veljen,(16) Sracin, Andrija, Begota,(17) Gostilo, Čvrnjega,(18) Grgur, Bukor, Bogdan, Stan, Desimir, Bežan,(19) Pljen,(20) Vratiša, Dedol,(21) udovica Dragušla i Tus s majkom, Gripon, Črnota, Stan, Šarban, Vojnjeg,(22) Belota,(23) Vojila, Miroš, Slavko, Gostilo, Njež(24) Prodan, Bun, Đed(25) Draguš, Gunja, Bratimir, Vokosav, Gostimir, Hodiša, Predihna, Bukor, Trusen,(26) Nerad, Singur, Draguš. Kao što vidiš svećina imena vlaha iz daleke 1224 godina su slovenska , ali ima i tih drugačijih i čudnih(nađi ih sama), i bilo bi glupo daih nema i da svi naši narodi nisu zpravo miks slovena i starosedeoca (romaniziranih).
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 19:18 |
|
|
joe enter je napisao/la: zalutala je napisao/la: Ok, dečki potrudili ste se  Jesu li onda ti Vlasi starosjedioci, predslavenski stanovništvo? Uzmimo prostor ex-yu. I otkud kod muslimana naziv Vlah za kršćane(neovisno o konfesiji)? To sam pročitala u nekim franjevačkim ljetopisima. Ja sam više puta stavljao Žički natpis srpskog kralja Stefana Prvovenčanog iz 1224 gde nabraja vlahe poimence , a odnosi se na teritoriju Straog Vlaha otprilike u današnjoj zapadnojSrbiji! ...A ovo su Vlasi koje smo dali ovoj crkvi - ovo su imena: Grd knez s decom, Radota, Vlkoslav, Tihomir, Stanimir, Vojihna, Dragšan, Njegoslav,(6) Zlina, Miroš, Brajen, Njeguš,(7) Njegota,(8) Sina, Radomir, Dragan, Bratin, Vojilo, Držihna, Pačemil, Batina, Bratmir, Draguš, Tihomir, Brateš, Grdoš, Gostilo, Pop, Pačen, Bun, Stan, Dragoman, Stan, Desislav, Kupljen, Dajša, Berilo, Njeg,(9) Bunilo, Dragomir, Braten, Stanimir, Bratonjeg, Njegota(10), s decom, Draguš, Bratilo, Radoslav, Tudor, Lucan, Dobromir, Dragoslav, Mužilo, Tihoč, Dragomir, Draguš, Kuman, Milobrat, Draguš, Dragoslav, Brapa, Predilo, Draga, Prvoslav, Draguš, Poligrad, Radiš, Tihomir, s taštom i decom, Zlata, Stan, Dragan, Pop, Mik, Dobriša, Berilo sa decom, Gostimir, Rad, Gostimirova mati, Čuč, Kuman, Bratoslav, Buta, Njeg,(11) Vasil, Brateš, Bratoslav, Dobrc, Ljev,(12) Dragomir, Sraštan, Tudor, Tihomir, Bunilo, Braja, Gostilo, Vojmir, Božaja, Turjak, Predimir, Buč, Krasimir, Bratilo, Budislav, Tihoslav, Mrgela, Raduš, Kupljen, Bratan, Bun, Prodan, Vojihna, Bratohna, Gostiša, Ilija, Bukor, Rad, Bratina, Bala, Sracin, Hrelja, Milac, Dobromir, Sina, Vlad, Desilo, Dobroslav, Tešimir, Budin, Božica, Kuman, Bukor, Rad, Vlad, Stan, Ponjeg,(13) Rug, Grdoš, Zlata, Stan, Dragut, Vlksan, Bogdan, Bratoslav, Begota(14) s decom, Tolak, Dragun, Lubota, Kulin, Velimir, Brzej, Tudor, Bukor, Nanota, Sina, Njeg,(15), Brateša, Berislav, Prvoslav Buckat, Crnomuž, Grdan, Nikola, Dragoš, Dragoslav, Vojin, Gugota, Vusin, Skoromir, Pružin, Vojislav, Doda, Radota, Velimir, Povržen, Vojislav, Berilo, Miroš, Veljen,(16) Sracin, Andrija, Begota,(17) Gostilo, Čvrnjega,(18) Grgur, Bukor, Bogdan, Stan, Desimir, Bežan,(19) Pljen,(20) Vratiša, Dedol,(21) udovica Dragušla i Tus s majkom, Gripon, Črnota, Stan, Šarban, Vojnjeg,(22) Belota,(23) Vojila, Miroš, Slavko, Gostilo, Njež(24) Prodan, Bun, Đed(25) Draguš, Gunja, Bratimir, Vokosav, Gostimir, Hodiša, Predihna, Bukor, Trusen,(26) Nerad, Singur, Draguš. Kao što vidiš svećina imena vlaha iz daleke 1224 godina su slovenska , ali ima i tih drugačijih i čudnih(nađi ih sama), i bilo bi glupo daih nema i da svi naši narodi nisu zpravo miks slovena i starosedeoca (romaniziranih). Zbog ove teme sam našla zanimljiv podatak. Početak Vlaške ulice, poznatiji pod nazivom Stara Vlaška, svoje ime nosi od srednjovjekovnog hrvatskog izraza za Talijane, Vlahi (Lacchi). Prema izvorima iz srednjeg vijeka, tamo su se nastanili trgovci iz Italije. https://www.zagreb.info/zagrebacke-pric ... me/508507/
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 20:15 |
|
|
Ne znaš ti Zalutala kako sam pre nekoliko godina digao pritisak(tlak) forumstvu kad sam čitajući srpske sresrednjovakovne hrisovulje našao takađe spisak vlaha ali na Kosovu u kojem se nalaze 2 vlaha pod imenima Hrvoje i Hrvatin. Ako si primetila da je na spisku vlhačesto ime Bun , što bar po meni dovoljno govori da je reč Bunjevac zaprvo patronimik tj.da su Bunjevci bili plene nazvani po nekome vlhu Bunu. Onda na spisku vlaha ima ime često Bukor. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80Mislim da je sve jasno oko čobana,pastira i stočara.
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 21:00 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ne znaš ti Zalutala kako sam pre nekoliko godina digao pritisak(tlak) forumstvu kad sam čitajući srpske sresrednjovakovne hrisovulje našao takađe spisak vlaha ali na Kosovu u kojem se nalaze 2 vlaha pod imenima Hrvoje i Hrvatin. Ako si primetila da je na spisku vlhačesto ime Bun , što bar po meni dovoljno govori da je reč Bunjevac zaprvo patronimik tj.da su Bunjevci bili plene nazvani po nekome vlhu Bunu.Onda na spisku vlaha ima ime često Bukor. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80Mislim da je sve jasno oko čobana,pastira i stočara. Po tebi je bilo dovoljno pročitati i par crtica o fra Anđelu i zaključiti da mu je otac bio pravoslavni svećenik  a braća mu nekim čudom kneževi. U članku koji je Neznam postavio pojašnjeno je dosta toga i za Bunjevce i Šokce. Postavila sam poveznicu i za naziv Vlaške ulice u Zagrebu, naziv dobila po Talijanima. Vezano za ta imena s Kosova, na Kosovu je bilo Hrvata. E sad, jesu li Hrvoje i Hrvatin sami sebe nazivali Vlasima ili su ih drugi tako nazivali ostaje otvoreno pitanje. Sigurno se ni talijanski trgovci u Zagrebu nisu nazivali Vlahima/Vlasima nego su ih Hrvati tako nazivali.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 21:31 |
|
|
zalutala je napisao/la: joe enter je napisao/la: Ne znaš ti Zalutala kako sam pre nekoliko godina digao pritisak(tlak) forumstvu kad sam čitajući srpske sresrednjovakovne hrisovulje našao takađe spisak vlaha ali na Kosovu u kojem se nalaze 2 vlaha pod imenima Hrvoje i Hrvatin. Ako si primetila da je na spisku vlhačesto ime Bun , što bar po meni dovoljno govori da je reč Bunjevac zaprvo patronimik tj.da su Bunjevci bili plene nazvani po nekome vlhu Bunu.Onda na spisku vlaha ima ime često Bukor. https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80Mislim da je sve jasno oko čobana,pastira i stočara. Po tebi je bilo dovoljno pročitati i par crtica o fra Anđelu i zaključiti da mu je otac bio pravoslavni svećenik  a braća mu nekim čudom kneževi. U članku koji je Neznam postavio pojašnjeno je dosta toga i za Bunjevce i Šokce. Postavila sam poveznicu i za naziv Vlaške ulice u Zagrebu, naziv dobila po Talijanima. Vezano za ta imena s Kosova, na Kosovu je bilo Hrvata. E sad, jesu li Hrvoje i Hrvatin sami sebe nazivali Vlasima ili su ih drugi tako nazivali ostaje otvoreno pitanje. Sigurno se ni talijanski trgovci u Zagrebu nisu nazivali Vlahima/Vlasima nego su ih Hrvati tako nazivali. Nisam ja to pisao već sam postavio strnice iz knjige letopisa fojničkog samostana o znamenitim fratrima , i fratri su to napisali o fra Andđulu da je bio sin grkoistočnog plemića i da je imao hrišćanski nauk kao mlad od učitelja(verovatno popa ili monaha) i ako si čitala dalje fratri navode da su ga njegovi (pravoslavci) hteli otrovati jer se pokatoličio i radio na pokatoličavnju bogumila i raskolnika. Imena Hrvoje i Hrvatin nemaju veze s hrvatskom nacijom već ta imena ko i sam hrvatski etnonim dolazi iz istog korena "hrvati se -boriti se" , osim ako ne misliš da su ti vlasi bili hrvati poreklom pa zbog ljubavi spram hrvatskih korena otac nadene imena Hrvoje i Hrvatin sinovima , to bi bilo u najmanju ruku smešno i glupo pogotovo za to vreme 14.veka. Hrvoje i Hrvatin su bili vlasi po staležu i ništa više , i njihovy imena su srpska jednako ko i hrvatska.
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 21:44 |
|
|
joe enter je napisao/la:   Ljetopis fojničkog samostana u istoriji bratovštine lepo kaže ko je bio Fra Anđeo Zvizdović i od kog potiče i kako je postao to što je postao i šta je radio kad je to postao. Po ovome sa da zaključiti da je fra Anđeo verovatno bio sin pravoslavnog popa ili pak sin nekog onižeg pravoslavnog plemića koji je imao priliku da se uči hrišćanskom nauku pre nego što je slušao propovedi Makrijanskog i pokatoličio se.
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 22:01 |
|
|
joe enter je napisao/la: zalutala je napisao/la: Po tebi je bilo dovoljno pročitati i par crtica o fra Anđelu i zaključiti da mu je otac bio pravoslavni svećenik  a braća mu nekim čudom kneževi. U članku koji je Neznam postavio pojašnjeno je dosta toga i za Bunjevce i Šokce. Postavila sam poveznicu i za naziv Vlaške ulice u Zagrebu, naziv dobila po Talijanima. Vezano za ta imena s Kosova, na Kosovu je bilo Hrvata. E sad, jesu li Hrvoje i Hrvatin sami sebe nazivali Vlasima ili su ih drugi tako nazivali ostaje otvoreno pitanje. Sigurno se ni talijanski trgovci u Zagrebu nisu nazivali Vlahima/Vlasima nego su ih Hrvati tako nazivali. Nisam ja to pisao već sam postavio strnice iz knjige letopisa fojničkog samostana o znamenitim fratrima , i fratri su to napisali o fra Andđulu da je bio sin grkoistočnog plemića i da je imao hrišćanski nauk kao mlad od učitelja(verovatno popa ili monaha) i ako si čitala dalje fratri navode da su ga njegovi (pravoslavci) hteli otrovati jer se pokatoličio i radio na pokatoličavnju bogumila i raskolnika. Imena Hrvoje i Hrvatin nemaju veze s hrvatskom nacijom već ta imena ko i sam hrvatski etnonim dolazi iz istog korena "hrvati se -boriti se" , osim ako ne misliš da su ti vlasi bili hrvati poreklom pa zbog ljubavi spram hrvatskih korena otac nadene imena Hrvoje i Hrvatin sinovima , to bi bilo u najmanju ruku smešno i glupo pogotovo za to vreme 14.veka. Hrvoje i Hrvatin su bili vlasi po staležu i ništa više , i njihovy imena su srpska jednako ko i hrvatska. Postavila sam citat u kojem donosiš zaključak da je bio sin pravoslavnog popa. Nadalje, ovo oko grčko istočne vjere trebamo raščistit. Fra Anđelo je rođen u današnjoj Središnjoj Bosni. Postavila sam sa srpske Wikipediee, da ne ponavljam sve, pročitaj moje prethodne upise. Na srpskim stranicama piše da u vrijeme rođenja, djetinjstva i odrastanja fra Anđela nije bilo pravoslavnih svećenika(govorim o području današnje Središnje Bosne). Prvi je u Sarajevu devet godina prije fra Anđelove smrti. Jednostavno srpske stranice pišu da u to vrijeme nije bilo pravoslavnih svećenika u tom kraju. Zbilja bi trebalo dobro istražiti, pokušala sam no neuspješno, o njegovoj obitelji. Bili su plemićkog roda, o tome svjedoči i putna isprava u kojoj za njegovu braću piše da su kneževi(mislim otvorio si temu bez da si dao makar malo truda više pročitati i saznati makar taj detalj a ne nagađati o ocu pravoslavnom svećeniku). Nadalje, postoji li u Uskoplju ili okolini neka pravoslavna crkva, bilo kakav trag pravoslavlja iz tog vremena? Uporan si s tim pokatoličavanjem. Što piše u tom tekstu? Jel fra Anđeo prihvatio katoličanstvo zbog nekog interesa, ugroze ili je nešto drugo bilo po srijedi? Kako je širio katoličanstvo? Prijetnjama, iznudama ili? Ove gluposti oko imena Hrvatin i Hrvoje i hrvanja nije vrijedno ni komentirati, obično lupetanje
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 22:13 |
|
|
Opis Like i Krbave iz 1696. U prolazu odrzao sam prediku u sizmatickoj crkvi,nakon cega su se obavezali na vjernost Bogu,crkvi i carskom velicanstvu.Spomenuti Nikola dusebriznik potpuno je za to da se ukloni stranjski sizmaticki episkop(misli na Atanasija u Metku).Ako se to ostvari,obecava da ce zajedno sa svojim Vlasima promjeniti mjesto i preci u Medak,a zemlju prepustiti nasim Kranjcima da se mogu mirno i sigurno baviti zemljoradnjom.Osim toga postoji namjera sizmatike ovog podrucja prevesti u jedinstvo s rimskom crkvom. https://hrcak.srce.hr/file/14798717.stoljeće. Nemam pojma otkud je ovaj episkop, no Vlasi ga ne doživljavaju svojim nego žele da ga se ukloni. Joe, tko je ovaj episkop i gdje je stolovao, (piše u Metku)?
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 23 ožu 2025, 23:25 |
|
|
fra Pavao Dragičević, apostolski vikar u Bosni 1740-1767. Evo što on piše o fra Anđelu Zvizdoviću: "Blaženi Anđeo Zvizdović... rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika. Božjom providnošću upućen na dobro ponašanje i poznavanje grčkoga jezika, u kojima je od mladosti odgajan, kako bi činio velika djela za Boga. Božja milost je mladića, obdarenog krasnim držanjem i pristojnim ponašanjem, sačuvala od ljage nečistoće i osjetilnosti. Za onog zlatnog vremena, kada je sv. Jakov Markijski obradovao Bosnu svojom nazočnošću, i duhom svojih usta udahnuo mnogim Bosancima jedinu spasonosnu vjeru, ovaj je istaknuti mladić od njega priveden ne samo u krilo Crkve, već i u njegov red. Smatra se da je on prvi kome je sv. Jakov de Marchia pružio habit [franjevačkog] reda u Kraljevstvu Bosne. Pod učiteljstvom ovoga sveca, toliko je napredovao u vještini latinskog jezika, učenosti, elokvenciji, milosti i kreposti, da je postao veliki govornik. Obdaren tom službom, priveo je svoje roditelje, zajedno sa cijelom obitelji, jedinstvu Katoličke Crkve; pobio je zablude manihejaca i raskolnika i mnoge od njih poučio o pravoj vjeri, i apostolskom vlašću koja mu je povjerena od sv. Jakova Markijskog, priveo ih poslušnosti Katoličke Crkve... Velikim radom za spasenje duša, iscrpljivao se do duboke starosti, i, primivši sakramente Crkve, pobožno usnuo u Gospodinu, godine 1498., u Fojničkom konventu Svetoga Duha..."
Joe, kako protumačiti ovo: rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika"? Nije li možda Ceha ipak u pravu?
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 24 ožu 2025, 03:27 |
|
|
zalutala je napisao/la: Zbog ove teme sam našla zanimljiv podatak. Početak Vlaške ulice, poznatiji pod nazivom Stara Vlaška, svoje ime nosi od srednjovjekovnog hrvatskog izraza za Talijane, Vlahi (Lacchi). Prema izvorima iz srednjeg vijeka, tamo su se nastanili trgovci iz Italije. https://www.zagreb.info/zagrebacke-pric ... me/508507/To se pri zvalo Vlaška Ves. Latinski, Vicus latinorum. Bilo ih je iz Furlanije, čak i Francuske.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 24 ožu 2025, 11:32 |
|
|
zalutala je napisao/la: fra Pavao Dragičević, apostolski vikar u Bosni 1740-1767. Evo što on piše o fra Anđelu Zvizdoviću: "Blaženi Anđeo Zvizdović... rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika. Božjom providnošću upućen na dobro ponašanje i poznavanje grčkoga jezika, u kojima je od mladosti odgajan, kako bi činio velika djela za Boga. Božja milost je mladića, obdarenog krasnim držanjem i pristojnim ponašanjem, sačuvala od ljage nečistoće i osjetilnosti. Za onog zlatnog vremena, kada je sv. Jakov Markijski obradovao Bosnu svojom nazočnošću, i duhom svojih usta udahnuo mnogim Bosancima jedinu spasonosnu vjeru, ovaj je istaknuti mladić od njega priveden ne samo u krilo Crkve, već i u njegov red. Smatra se da je on prvi kome je sv. Jakov de Marchia pružio habit [franjevačkog] reda u Kraljevstvu Bosne. Pod učiteljstvom ovoga sveca, toliko je napredovao u vještini latinskog jezika, učenosti, elokvenciji, milosti i kreposti, da je postao veliki govornik. Obdaren tom službom, priveo je svoje roditelje, zajedno sa cijelom obitelji, jedinstvu Katoličke Crkve; pobio je zablude manihejaca i raskolnika i mnoge od njih poučio o pravoj vjeri, i apostolskom vlašću koja mu je povjerena od sv. Jakova Markijskog, priveo ih poslušnosti Katoličke Crkve... Velikim radom za spasenje duša, iscrpljivao se do duboke starosti, i, primivši sakramente Crkve, pobožno usnuo u Gospodinu, godine 1498., u Fojničkom konventu Svetoga Duha..."
Joe, kako protumačiti ovo: rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika"? Nije li možda Ceha ipak u pravu? Ceha se prvi glup jer ga boli ovo što sami franjevci pišu pa onda izmišlja priče da je eto porodica fra Anđela prešla predhodno na pravoslavlje al on se posle povratio u svoju originalnu veru. Biti katolik u ono vreme ko i danas je priznavati papu i imati službu na latinskom jeziku , a toga u Bosni nije bilo i zato je došao Makrijanski i našao sebi od mase grčkoistočnih raskolnika mladića Zvizdovića da privede tu istu masu katoličkoj veri. Gledaj ovako da ti bude malo jasnije , sve što je sačuvano od tzv.Crkve Bosanske je završilo u srpskim pravoslavnim manastirima i dalje se upotrebljvalo jer po ničemu ne odstupa od pravoslavnog nauka. Npr.čuveni Hvalov Zbornik pisan za vojvodu bosanskog Hrvoja Vukčića Hrvatinića je doslovno koncepcijski pravoslavni liturgijski spis koji možeš i danas korisititi na pravoslavnoj liturgiji.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 24 ožu 2025, 12:02 |
|
|
zalutala je napisao/la: Opis Like i Krbave iz 1696. U prolazu odrzao sam prediku u sizmatickoj crkvi,nakon cega su se obavezali na vjernost Bogu,crkvi i carskom velicanstvu.Spomenuti Nikola dusebriznik potpuno je za to da se ukloni stranjski sizmaticki episkop(misli na Atanasija u Metku).Ako se to ostvari,obecava da ce zajedno sa svojim Vlasima promjeniti mjesto i preci u Medak,a zemlju prepustiti nasim Kranjcima da se mogu mirno i sigurno baviti zemljoradnjom.Osim toga postoji namjera sizmatike ovog podrucja prevesti u jedinstvo s rimskom crkvom. https://hrcak.srce.hr/file/14798717.stoljeće. Nemam pojma otkud je ovaj episkop, no Vlasi ga ne doživljavaju svojim nego žele da ga se ukloni. Joe, tko je ovaj episkop i gdje je stolovao, (piše u Metku)? To je ovaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Atanasije_Ljubojevi%C4%87Mjesto gdje je stolovao je Medak u Lici. https://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/hr/manastir-medak/
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 24 ožu 2025, 13:33 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: zalutala je napisao/la: Opis Like i Krbave iz 1696. U prolazu odrzao sam prediku u sizmatickoj crkvi,nakon cega su se obavezali na vjernost Bogu,crkvi i carskom velicanstvu.Spomenuti Nikola dusebriznik potpuno je za to da se ukloni stranjski sizmaticki episkop(misli na Atanasija u Metku).Ako se to ostvari,obecava da ce zajedno sa svojim Vlasima promjeniti mjesto i preci u Medak,a zemlju prepustiti nasim Kranjcima da se mogu mirno i sigurno baviti zemljoradnjom.Osim toga postoji namjera sizmatike ovog podrucja prevesti u jedinstvo s rimskom crkvom. https://hrcak.srce.hr/file/14798717.stoljeće. Nemam pojma otkud je ovaj episkop, no Vlasi ga ne doživljavaju svojim nego žele da ga se ukloni. Joe, tko je ovaj episkop i gdje je stolovao, (piše u Metku)? To je ovaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Atanasije_Ljubojevi%C4%87Mjesto gdje je stolovao je Medak u Lici. https://www.eparhija-gornjokarlovacka.hr/hr/manastir-medak/Atanasije Ljubojević or Ljubović (c. 1635 - 1712) was the Serbian Orthodox Metropolitan of Dabar-Bosnia from 1681, and then the bishop of the Orthodox Serbs in the Venetian areas in the Dalmatian hinterland and the Habsburg areas in Gornja Krajina.[1] He is recorded in history as the only diocesan archbishop from the time of the renewed Serbian Patriarchate (1557-1766) who performed the diocesan service under Turkish, Venetian and Habsburg rule. U isto vrijeme djeluje i Marčanska biskupija. https://hr.wikipedia.org/wiki/Mar%C4%8Danska_biskupijaCitat iz opisa koji sam podijelila: Spomenuti Nikola dusebriznik potpuno je za to da se ukloni stranjski sizmaticki episkop(misli na Atanasija u Metku) Vlasi u to vrijeme srpskog episkopa smatraju strancem i traže da su ukloni. Jedino što mi je logično da su biskupa tadašnje Marčanske biskupije smatrali svojim. Ne znam da je i jedna druga biskupija u to vrijeme bila nadležna za pravoslavno stanovništvo na području o kojem govorimo
|
|
Vrh |
|
 |
zalutala
|
Naslov: Re: Kreševska povelja Postano: 24 ožu 2025, 13:37 |
|
|
joe enter je napisao/la: zalutala je napisao/la: fra Pavao Dragičević, apostolski vikar u Bosni 1740-1767. Evo što on piše o fra Anđelu Zvizdoviću: "Blaženi Anđeo Zvizdović... rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika. Božjom providnošću upućen na dobro ponašanje i poznavanje grčkoga jezika, u kojima je od mladosti odgajan, kako bi činio velika djela za Boga. Božja milost je mladića, obdarenog krasnim držanjem i pristojnim ponašanjem, sačuvala od ljage nečistoće i osjetilnosti. Za onog zlatnog vremena, kada je sv. Jakov Markijski obradovao Bosnu svojom nazočnošću, i duhom svojih usta udahnuo mnogim Bosancima jedinu spasonosnu vjeru, ovaj je istaknuti mladić od njega priveden ne samo u krilo Crkve, već i u njegov red. Smatra se da je on prvi kome je sv. Jakov de Marchia pružio habit [franjevačkog] reda u Kraljevstvu Bosne. Pod učiteljstvom ovoga sveca, toliko je napredovao u vještini latinskog jezika, učenosti, elokvenciji, milosti i kreposti, da je postao veliki govornik. Obdaren tom službom, priveo je svoje roditelje, zajedno sa cijelom obitelji, jedinstvu Katoličke Crkve; pobio je zablude manihejaca i raskolnika i mnoge od njih poučio o pravoj vjeri, i apostolskom vlašću koja mu je povjerena od sv. Jakova Markijskog, priveo ih poslušnosti Katoličke Crkve... Velikim radom za spasenje duša, iscrpljivao se do duboke starosti, i, primivši sakramente Crkve, pobožno usnuo u Gospodinu, godine 1498., u Fojničkom konventu Svetoga Duha..."
Joe, kako protumačiti ovo: rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika"? Nije li možda Ceha ipak u pravu? Ceha se prvi glup jer ga boli ovo što sami franjevci pišu pa onda izmišlja priče da je eto porodica fra Anđela prešla predhodno na pravoslavlje al on se posle povratio u svoju originalnu veru. Biti katolik u ono vreme ko i danas je priznavati papu i imati službu na latinskom jeziku , a toga u Bosni nije bilo i zato je došao Makrijanski i našao sebi od mase grčkoistočnih raskolnika mladića Zvizdovića da privede tu istu masu katoličkoj veri.Gledaj ovako da ti bude malo jasnije , sve što je sačuvano od tzv.Crkve Bosanske je završilo u srpskim pravoslavnim manastirima i dalje se upotrebljvalo jer po ničemu ne odstupa od pravoslavnog nauka. Npr.čuveni Hvalov Zbornik pisan za vojvodu bosanskog Hrvoja Vukčića Hrvatinića je doslovno koncepcijski pravoslavni liturgijski spis koji možeš i danas korisititi na pravoslavnoj liturgiji. Ponovno pitam: Joe, kako protumačiti ovo: rođen u Kraljevstvu Bosne od plemenitih roditelja, izopačenih zabludama grčkih raskolnika"? Ovo su gluposti da prije Makrijanskog RKC nije djelovala na području Bosne. Dečko, malo više pročitaj. I još jedan odgovor molim: postoji li u Uskoplju i okolini ostatak i jedne pravoslavne crkve ili trag pravoslavalja iz vremena o kojem govorimo? Srpske stranice kažu da ne, no možda ti više znaš
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|