HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 lis 2025, 12:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 382 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Mogu li se Srbi ikako povezati sa ikavicom i ijekavicom kao svojim izvornim govorom?
PostPostano: 09 ožu 2013, 05:44 

Pravo pitanje je mogu li se Hrvati povezati sa ikavicom i ijekavicom. :biceovodobro

Vrh

Naslov: Re: Mogu li se Srbi ikako povezati sa ikavicom i ijekavicom kao svojim izvornim govorom?
PostPostano: 09 ožu 2013, 10:38 

Hoćeš da ti nabrajam književna djela?

Osim toga, daj nam neki zapis o govoru Vlaha kad su su došli u Hrvatsku.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 16:56 

Prosetaj do Cicarije pa se licno uvjeri.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 16:59 

Mrsko ti je priznati da su današnji Srbi u Hrvatskoj i Bosni ustvari pravoslavni Vlasi, a ne pojavljuju ju se prije osmanskih osvajanja.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 17:03 

Sve su to Vlasi:Hercegovci,Vlaji (npr.Sinj,Drnis....),Istrani...
Citat:
Kakve su relacije između zajednice Vlaha u našoj Istri i dalmatinskih “vlaja”, odnosno nekadašnjih Morlaka?

- “Naši“ dinarski Vlasi se uklapaju u generalni opis, ali bez jezika, za koji nema tvrdih dokaza da je ikad i postojao. Oni se pak nikako ni ne trude, niti im je stalo da budu ništa drugo doli Hrvati ili Srbi. Međutim, ne mogu se “iščupati” od vlaškog imena ni danas. Dalmatinski su Vlasi nazivani Morlacima od strane Mletaka, a Vlasima od strane Osmanlija (ne i istarski). U razdoblju pod ovim dvjema državama to je ime označavalo, osobito pod Osmanlijama, i poseban status, jer su za razliku od ostalih podanika bili vojnici.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 17:08 

Za Istru ne znam, no znam da i dan danas postoje ljudi koji se zovu Vlasima, a u nekim krajevima Vlasima zovu pravoslavce.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 17:29 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Za Istru ne znam, no znam da i dan danas postoje ljudi koji se zovu Vlasima, a u nekim krajevima Vlasima zovu pravoslavce.

U zadarskom zaleđu razlikuju se vlaji (Hrvata) i Vlasi(Srbina) .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 22:40 

bubica74 je napisao/la:
Još jednom ponavljam ja ne vređam i molim Vas da me ne vređate. A Vi ostanite sami u jednoumlju drugo i ne zaslužujete.

Ma Tvrtko je veći Srbin od Tome grobara i od Šekija zajedno.

Ja nisam tvrdio da je Tvrtko Srbin, samo je istorijska činjenica da je bio kralj Srbljem i da je tu titulu uzeo od Nemanjića. Ja nikog ne vređam i oveo je mjesto da argumentima sučeljavamo činjenice, a lijekove (Hrvoje pravi si Šumadinac sa "lekovima", svaka čast) uzmi ti malo da izbrišeš ovaj ekavski.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 22:46 

Mrsko ti je priznati da su današnji Srbi u Hrvatskoj i Bosni ustvari pravoslavni Vlasi, a ne pojavljuju ju se prije osmanskih osvajanja.

Mrsko ti je priznati da je Srba bilo u Bosni od njenog spominjanja do danas. Mrsko ti je priznati da su Srbi od istorijskog pominjanja do danas činili sastavni dio Bosne.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 23:12 

Ceha je napisao/la:
bubica74 je napisao/la:
1.Dobro, onda je srednjevjekovna povjest Slavonije Mađarska, Istre italijanska, a to što vi učite o Dubrovniku kao Hrvtaskom u srednjem vijeku je bolesna mitomanija.
2.Šta sam slagao ovde? Ti si se provalio da je Sibinjanin Janko bio hrvatsko-ugarski vazal. "Postoji par pjesama o još nekim "junacima" koji su bili hrvatsko-ugarski vazali ili kraljevi (Sibinjanin Janko) i koji su povezani s Hrvatima." - tvoj post. Evo citat na traženje.
3."Nigdje nisam čuo (a opet, moje znanje je možda ograničeno na tom području) da su Hrvati i njihovi potomci slavili Nemanjiće (iako su se ovi sami predstavljali kao potomci Trpimirovića)." - Ovo je tvoj post Zar je problem priznati grešku?
4. Teško je priznati da je HVO bojna nosila ime Srbina, znam to.
5. Ja tebe ne vređam, a ko buba gluposti očegledno vide drugi. Čak mi Hrvoje i tepa.

1. Mađari su bili prisutni u Podunavlju, a Romani pa Talijani u zapadnoj Istri, da li to neko niječe?
A Dubrovnik je u tom periodu mogao biti samo hrvatski.
2. Sibinjanin Janko je tata hrvatsko-ugarskog kralja. To se još treba crtati? Je li ime stavljeno iza vazala ili kralja? Smješnih li Srba :D
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Kara%C4%91 ... 87_dynasty
Preimenovanje Tomislavgrada i slične spike. Jbg. oni su Nemanjići koji su tvrdili da su potomci Trpimirovića.
4. Je, je, tolikog Srbina da su sve srpske brigade imale njegovo ime :D
5. Bubaš i to ne na malo.

1. Pa onda budi dosljedan sebi pa slobodno reci da je srednjevjekovna istorija Slavonije Mađarska, a Istre italijanska.
2. Smiješnih li Hrvata. Sibinjanin Janko je tata ugarskog kralja. A pravi hrvatski kralkj poslje Petra Svačića je vojvoda od Spoleta-Tomislav II.
3.WTF je ovaj link? Smiješan si. Ti citiraš Wikipediju i to ono što veze nema sa tvojim nebulozama.Toliko o tvojim istorijskim izvorima. Ja tvrdim da se niko od srpskih vladara nije pozivao na Trpimiroviće.
4.Mi nismo davali imena naših brigada ličnostima iz Bosne (i Hercegovine) zato što ste nas 1992 preglasali i proglasili nezavisnu BiH bez volje jednog naroda. Zato nismo davali imena, jer i danas ne volimo ovu državu. A inače uopšte nisu davana imena nikakvih srpskih i drugih junaka nego su jedinice bile imenovane brojevima. A imali ste tuđih kraljeva koliko hoćete, pa šta je uzeti ime Hercega od Svetog Save.
5. Toplo ti savjetujem da se malo ohladiš od povijesti i malo pročitaš šire (h)istorijske stvari, pa da donosiš zaključke.

Vrh

PostPostano: 09 ožu 2013, 23:34 

bubica74 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
1. Mađari su bili prisutni u Podunavlju, a Romani pa Talijani u zapadnoj Istri, da li to neko niječe?
A Dubrovnik je u tom periodu mogao biti samo hrvatski.
2. Sibinjanin Janko je tata hrvatsko-ugarskog kralja. To se još treba crtati? Je li ime stavljeno iza vazala ili kralja? Smješnih li Srba :D
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Kara%C4%91 ... 87_dynasty
Preimenovanje Tomislavgrada i slične spike. Jbg. oni su Nemanjići koji su tvrdili da su potomci Trpimirovića.
4. Je, je, tolikog Srbina da su sve srpske brigade imale njegovo ime :D
5. Bubaš i to ne na malo.

1. Pa onda budi dosljedan sebi pa slobodno reci da je srednjevjekovna istorija Slavonije Mađarska, a Istre italijanska.
2. Smiješnih li Hrvata. Sibinjanin Janko je tata ugarskog kralja. A pravi hrvatski kralkj poslje Petra Svačića je vojvoda od Spoleta-Tomislav II.
3.WTF je ovaj link? Smiješan si. Ti citiraš Wikipediju i to ono što veze nema sa tvojim nebulozama.Toliko o tvojim istorijskim izvorima. Ja tvrdim da se niko od srpskih vladara nije pozivao na Trpimiroviće.
4.Mi nismo davali imena naših brigada ličnostima iz Bosne (i Hercegovine) zato što ste nas 1992 preglasali i proglasili nezavisnu BiH bez volje jednog naroda. Zato nismo davali imena, jer i danas ne volimo ovu državu. A inače uopšte nisu davana imena nikakvih srpskih i drugih junaka nego su jedinice bile imenovane brojevima. A imali ste tuđih kraljeva koliko hoćete, pa šta je uzeti ime Hercega od Svetog Save.
5. Toplo ti savjetujem da se malo ohladiš od povijesti i malo pročitaš šire (h)istorijske stvari, pa da donosiš zaključke.

1. Nije. Što misliš odkud ime Slavonija? To je zato što je tamo bilo puno Mađara ?:D Mađarsku prisutnost u podunavlju nitko ne niječe. Samo to je dio Slavonije (kojoj je glavni grad Grič, odnosno Zagreb).
2. Ajd objasni to Škotima, molim te. Postoji i hrvatski kralj sve do 1918. To što ta osoba od 1102 nije bila Hrvat, nije bitno. Anžuvinci su Francuzi, Jagelovići Poljaci, a Habsburgovci Nijemci/Austrijanci. Britanska kraljevska obitelj je njemačka (porijeklom). Kakve to veze s bilo čim ima?
3. Malo se obrazuj i pogledaj veze. Tvoje tvrdnje su inače refernetne za sve :D
4. Objašnjenje sve za 5. Toliko o identitetu :D

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2013, 01:59 

[/quote]
1. Nije. Što misliš odkud ime Slavonija? To je zato što je tamo bilo puno Mađara ?:D Mađarsku prisutnost u podunavlju nitko ne niječe. Samo to je dio Slavonije (kojoj je glavni grad Grič, odnosno Zagreb).
2. Ajd objasni to Škotima, molim te. Postoji i hrvatski kralj sve do 1918. To što ta osoba od 1102 nije bila Hrvat, nije bitno. Anžuvinci su Francuzi, Jagelovići Poljaci, a Habsburgovci Nijemci/Austrijanci. Britanska kraljevska obitelj je njemačka (porijeklom). Kakve to veze s bilo čim ima?
4. Objašnjenje sve za 5. Toliko o identitetu :D[/quote]

1.Prije Slavonije je to bila ranije Donja Panonija u ranom srednjem vijeku.
2.Šta da objasnim Škotima? Da im se država zove Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK)? Oni imaju samoupravu, ali čine Ujedinjeno kraljevstvo, čiji je suveren Elizabeta i to je to.
3.Pogledao veze i vidim engleski tekst o porodici Karađorđevića? Kakve to ima veze sa Nemanjićima i tvojom tvrdnjom da su oni govorili da su potomci Trpimirovića?
4. I jeste za 5. Šta smo trebali, da nas Alija I. uči istoriji i porijeklu. Eto vi ste glasali i vi "znate" identitet, pa što kukaju u Mostaru da Hrvati nemaju prava? Da su BH Hrvati manje slušali imbecilnog Kljujića i Tuđmana Izetbegovići ništa ne bi mogli ništa da nameću. Jeli to u Grudama i Žepču toliko vole BiH da na svakoj kući visi šahovnica?Što ne slavite 01 mart/ožujak? I ti mi pričaš o identitetu. Ova BiH nije isto što i Bosna prije 800 godina.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2013, 03:15 

Zadar1993 je napisao/la:

U zadarskom zaleđu razlikuju se vlaji (Hrvata) i Vlasi(Srbina) .

Mozda oko Zadra.
U vecini Hrvatske Vlaji su oni sto ne vide more, oni iza brda, i Srbi i Hrvati.
Prije nego sto su Vlasi naselili Hrvatsku i primili katolicanstvo, na tim prostorima skoro nikoga nije bilo u to vrijeme.
Opet ostaje isto pitanje:Mogu li se Hrvati ikako povezati sa ikavicom i ijekavicom kao svojim izvornim govorom?

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2013, 16:34 

Sa naše strane postoji brdo pisanih djela na ikavici i ijekavici na narodnom jeziku.

Vrh

PostPostano: 10 ožu 2013, 23:03 

bubica74 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
4. Objašnjenje sve za 5. Toliko o identitetu :D

1.Prije Slavonije je to bila ranije Donja Panonija u ranom srednjem vijeku.
2.Šta da objasnim Škotima? Da im se država zove Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK)? Oni imaju samoupravu, ali čine Ujedinjeno kraljevstvo, čiji je suveren Elizabeta i to je to.
3.Pogledao veze i vidim engleski tekst o porodici Karađorđevića? Kakve to ima veze sa Nemanjićima i tvojom tvrdnjom da su oni govorili da su potomci Trpimirovića?
4. I jeste za 5. Šta smo trebali, da nas Alija I. uči istoriji i porijeklu. Eto vi ste glasali i vi "znate" identitet, pa što kukaju u Mostaru da Hrvati nemaju prava? Da su BH Hrvati manje slušali imbecilnog Kljujića i Tuđmana Izetbegovići ništa ne bi mogli ništa da nameću. Jeli to u Grudama i Žepču toliko vole BiH da na svakoj kući visi šahovnica?Što ne slavite 01 mart/ožujak? I ti mi pričaš o identitetu. Ova BiH nije isto što i Bosna prije 800 godina.

1. Da, prije dolaska Mađara.
2. I sad istu paralelu povuci na hrvatsko-ugarsko kraljestvo. S tim da UK ima zajedničke institucije, a da je huk većim djelom svoje povijesti bio personalna unija. Kao i Škotska i Engleska do 1707 (akta o Uniji).
3. Odnos Karađorđevića i Nemanjića? Tko je pobočna grana čije loze ? A joj. Sve crtati.
4. Bosna prije 800 godina (1213) je hrvatska vazalna banovina oko Sarajeva, zapad je dio hrvatskog kraljestva, sjeverozapad Slavonije, Soli su vazalna banovina Slavonije itd.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 01:38 

Ispitivanje svedoka o nečastivim radnjama u Drnišu 1802. godina https://drive.google.com/file/d/1b2qDM8t2aGSVVMYF6Obs4a9FJDuKAIkA/view

Ispitivač je bio pravoslavni kaluđer (proiguman), a ispitani žena pravoslavne vjere iz Cetine kod Vrlike. Govor učesnika - ikavica.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 11:34 

bezimeni12 je napisao/la:
Pravo pitanje je mogu li se Hrvati povezati sa ikavicom i ijekavicom. :biceovodobro

ikavicom isključivo Hrvati i govore, Srbi nikada nisu niti govore danas.

ikavica je par excellance obilježje hrvatstva.

ijekavica je drugo, to je granični izgovor

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 11:38 

Mozda oko Zadra.
U vecini Hrvatske Vlaji su oni sto ne vide more, oni iza brda, i Srbi i Hrvati.
Prije nego sto su Vlasi naselili Hrvatsku i primili katolicanstvo, na tim prostorima skoro nikoga nije bilo u to vrijeme.

u većini Hrvatske su Vlasi oznaka za pravoslavce pridošle za repovima turskih konja, samo u dalmatinskom primorju vlaji je oznak za ljude u zaleđu.

Opet ostaje isto pitanje:Mogu li se Hrvati ikako povezati sa ikavicom i ijekavicom kao svojim izvornim govorom?

postoji more pisanih dokumenata na oba izgovora koje su stvorili Hrvati

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 11:42 

bubica74 je napisao/la:

Mrsko ti je priznati da je Srba bilo u Bosni od njenog spominjanja do danas. Mrsko ti je priznati da su Srbi od istorijskog pominjanja do danas činili sastavni dio Bosne.

nema se tu šta priznati, jer nema eksplicitnih dokaza za prisustvo Srba u Bosni prije Osmanlija, a eksplicitno je sigurno da današnji Srbi vuku porijeklo od pridošlica u osmansko doba, a ne od srednjovijekovnih Bošnjana.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 13:50 

Ikavica je samo govor koji su sloveni donijeli sa prostora zapadne ukrajine, gdje se još uvijek mogu naći riječi poput "nedilja", "ponediljak", "nevista"itd itd.
Ako je tačna ona Kalajeva teorija da su prvi sloveni na Balkan došli na prostor današnje Dalmacije, gdje su uz većinu Hrvata stigli i Srbi (samo jedno pleme u daleko manjem broju), onda je jasna ta veza.

U mom kraju (usorska dolina) koji je jako daleko od Dalmacije i zaleđa se još uvijek koriste ikavske forme za neke riječi, iako se, naravno, takav govor gubi. Nešto što je jako specifično i što me je baš iznenadilo je sinonim za ime Cvjetko (Keko) koje se koristi u selima usorskog kraja, u jednoj od epizoda prosjaka i sinova nalazimo upravo takav govor:

"Kume Keko . . .".

Nediljko je npr jako često ime u dalmatinskom zaleđu i među Hrvatima a i u mom kraju među srbima. Nedilja, ponediljak, nevista su takođe riječi uz koje sam odrastao, i iako se potonja izgubila iz govora prve dvije još nisu. Takođe je zanimljiv oblik riječi "uhvatiti" - arhaični oblik u mom kraju je bio "ujititi" - npr "ujitio sam dvije krkuše a jedna mi uteče".

Susjedna sela koja gravitiraju Vlašićkom platou imaju drugačiji izgovor - neđelja, poneđeljak . . .

:)

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 13:55 

Svi pravoslavni stanovnici Popovića su u kući pričali ikavicom koja se govorila u Promini (skup sela podno Promine) (malo niže na linku, zadnja rečenica ispod slike na kojoj piše - kuća dida Ilije, 1970. g. http://www.moje-kistanje.net/kolumna_39.htm)

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 15:32 

Brkati Zastavnik je napisao/la:
Ikavica je samo govor koji su sloveni donijeli sa prostora zapadne ukrajine, gdje se još uvijek mogu naći riječi poput "nedilja", "ponediljak", "nevista"itd itd.
[/youtube].

upravo je to prostor koji je vezan uz bijelu Hrvatsku. I n a ovom djelu slavenkog svijeta, ikavica se govori od srednjeg vijeka na dalje, prvenstveno na prostoru Hrvatke i u djelovima Bosne uz Hrvatsku.

Osim u štokavskom, Hrvati imaju ikavski izgovor i u čakavskom dijalektu. U oba diajlekta NAJVIŠE Hrvata izgovara jat u ikavskom obliku.

Kod svih ostalih južnih Slavena, ikavice ili nema, ili je sporadična i vezana uz područja koja se nasljanjaju na Hrvate.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 15:47 

divizija je napisao/la:
Brkati Zastavnik je napisao/la:
[/youtube].

upravo je to prostor koji je vezan uz bijelu Hrvatsku. I n a ovom djelu slavenkog svijeta, ikavica se govori od srednjeg vijeka na dalje, prvenstveno na prostoru Hrvatke i u djelovima Bosne uz Hrvatsku.

Osim u štokavskom, Hrvati imaju ikavski izgovor i u čakavskom dijalektu. U oba diajlekta NAJVIŠE Hrvata izgovara jat u ikavskom obliku.

Kod svih ostalih južnih Slavena, ikavice ili nema, ili je sporadična i vezana uz područja koja se nasljanjaju na Hrvate.

Ukrajinski ikavizam je mlađi od zapadnojužnoslovenskog. Ikavizam u zapadnoj Ukrajini se pojavio u 15-om vijeku. U ostatku Ukrajine nije autohton i rezultat je širenja ukrajinskog standarda u novije doba.
U vrijeme seobe Slovena ikavica, ijekavica, jekavica i ekavica nisu postojale, do raspada jata kod slavofonih naroda i formiranja ovih izgovora je došlo puno kasnije.

Ikavica je nekad bila raširena na širem balkanskom prostoru, tragove ikavice vidimo u toponimima u krajevima u kojima odavno nema ikavice ili čak nisu ni slavofoni:
- Sikirica kod Paraćina https://fr.wikipedia.org/wiki/Sikirica
- Bilince kod Gnjilana https://sh.wikipedia.org/wiki/Bilince
- Bilišt(a) u južnoj Albaniji https://en.wikipedia.org/wiki/Bilisht

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 15:59 

Pan je napisao/la:
Ukrajinski ikavizam je mlađi od zapadnojužnoslovenskog. Ikavizam u zapadnoj Ukrajini se pojavio u 15-om vijeku. U ostatku Ukrajine nije autohton i rezultat je širenja ukrajinskog standarda u novije doba.
U vrijeme seobe Slovena ikavica, ijekavica, jekavica i ekavica nisu postojale, do raspada jata kod slavofonih naroda i formiranja ovih izgovora je došlo puno kasnije.

Ikavica je nekad bila raširena na širem balkanskom prostoru, tragove ikavice vidimo u toponimima u krajevima u kojima odavno nema ikavice ili čak nisu ni slavofoni:
- Sikirica kod Paraćina https://fr.wikipedia.org/wiki/Sikirica
- Bilince kod Gnjilana https://sh.wikipedia.org/wiki/Bilince
- Bilišt(a) u južnoj Albaniji https://en.wikipedia.org/wiki/Bilisht

ikavske OAZE su postojal drugdje, ne ikavica kao rašireni govor nekog prstora.

isto kao što su pojedini hrvatski toponimi rašireni po čitavom Balkanu, to ne znači da je kompletno stanovništvo tamo hrvatsko.

ikavski prostor u srednjem vijeku isključivo je prostor hrvatskog kraljevstva i susjednio dio bosanskog. sve ostalo je imalo ekavski ili jekavski izgovor kao dominantan.

kod Hrvata je ikavica prevladavajuća, kako u štokavskom, tako u čakavskom narječju.

Vrh

PostPostano: 13 ruj 2021, 16:34 

@divizija

Kod Srba iz krajeva zapadno od Drine (pogotovo zapadno od Vrbasa) ima ikavskih prezimena. Otkud to?
Navešću neka: Bilić (Gerzovo kod Mrkonjić Grada, Kršlje kod Novog Grada, Civljane kod Vrlike, Mostar), Bilanović (Mandino Selo kod Duvna), Bilčar (Bosansko Grahovo), Cvitkovac (Maovice kod Vrlike), Mišina (Kosore kod Vrlike), Livaja (Lećevica u zaleđu Splita), Zdilar (Kamenmost kod Imotskog), Stipanović (Koljane kod Vrlike), Stipić (Kordun), Livopoljac (okolina Banjaluke), Bila (Martinovići kod Gline), Bilkić (Bugojno), Zvizdalo (Laktaši), Bilinac (Ustikolina kod Foče), Midenjak (Siverić kod Drniša), Svitlica (Donje Vukovsko kod Kupresa i Sonković kod Skradina), Sikirica (Kordun) itd.
Baba po ocu od srpskog glumca Tihomira Stanića je bila iz Laktaša i zvala se Dušana Zvizdalo (rođ.) https://www.poreklo.rs/2012/10/23/porek ... ni%C4%87a/
Narodni heroj Božo Bilić Marjan je bio Srbin iz Civljana (Vrlika).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 382 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: