HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 lis 2025, 23:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 382 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Mogu li se Srbi ikako povezati sa ikavicom i ijekavicom kao svojim izvornim govorom?
PostPostano: 08 ožu 2013, 17:45 

volvoks je napisao/la:
Nema taj citat veze s time da je ijekavski isključivo srpski, nego se kaže da Hrvati i Bošnjaci obično krate ije u je, što je i danas činjenica u govoru, dok ga Crnogorci potpuno razvuku...
Tu crnogorsku osobinu inače nisam primjetio kod crnogorskih Srbeka...

Izvadim ti i nešto oko Gulisava, imam knjigu doma...

Šta kaže i gde se kaže to u ovoj slici??

Nravno da ijekavica nije samo srpski govor , međutim potreba kod Hrvata da se sve razdvoji i tako što će drugima negirati nešto je problem.

Ijekavica je izvorno govor istočne hercegovine i Crne Gore zajedno sa Dubrovnikom , i ona se posle proširila na zapad , a širitelji te ijekavice su Srbi zajedno sa svojom tradicijom u vidu pesama.

Vrh

Naslov: Re: Mogu li se Srbi ikako povezati sa ikavicom i ijekavicom kao svojim izvornim govorom?
PostPostano: 08 ožu 2013, 17:48 

Iza serbii bi trebala ići točka, ovako ta rečenica nema nikakvog smisla...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 18:02 

volvoks je napisao/la:
Iza serbii bi trebala ići točka, ovako ta rečenica nema nikakvog smisla...

Uzmi si samokres i prostreli si lubanju.

Sad si uzeo da sereš po pravopisu čoveka koji je pisao tekst polovinom 19.veka , pa jbt ovo je zaista smešno koliko je glupavo.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 18:07 

joe enter je napisao/la:
A sad da rešimo dilemu i ijekvskog izgovora i kome on pripada.
Rešenje je iz usta bosanskih fratara naravno tj.vaših a ne mojih popova.

slika

Ovo je poznato svakom čoveku odavno tj.svim ljudima koji se bar mrvu razumeju u jezik i njegovu istoriju , a to je da ijekavica je zaista izvorno srpski govor a tome u prilog najviše govori upravo narodna pesnička tradicija.
Sve pesme od predkosovskog ciklusa pa nadalje su napisane na ijekavici , a izvorište ijekavice je istočna hercegoviona,Crna Gora,istočna Bosna,zapadna Srbija,....

Jel ovaj dokaz valja ali sad i fratri lažu u korist srpske udbe i njhove udbaške mitomanije , ili su samo engleski putopisci u pravu koji i dan danas ne razlikuju ovdašnje narode???

Sad si nadmašio samog sebe. Evo što kaže čika Karadžić o Sremcima i Varošanima koji ga prozivaju zbog ijekavice: "Da sam sve napečatio Hercegovački (npr. djevojka, djeca, vidjeti, lećeti i pr.), onda bi rekli Sremci, a osobito varošani i varoške: pa šta sada nama ovaj nameće Horvatskij jezik.”

Hercegovci zovu Šijacima Srblje, koji ne pričaju kao oni(n. pr. bijelo, lijepo, djevojka - nego belo, lepo, devojka); a Srijemci i Bačvani Šijacima zovu Hercegovce, Dalmatince i Hrvate.

I dan danas se Srbi iz Vukovara trude govoriti ekavicom zato da bi se razlikovali od Hrvata koji ijekaju.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 18:08 

Pa ti to ne razumiješ, okrom jeditu ćeš razliku naći, što bi značilo da postoji jedna razlika, a to je da se ije krati u je, ili i...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 18:09 

Osim toga, kako komentiraš da je prostor današnje Crne Gore i Hercegovine u mnogim izvorima pripisan Crvenoj Hrvatskoj?

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:04 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
Osim toga, kako komentiraš da je prostor današnje Crne Gore i Hercegovine u mnogim izvorima pripisan Crvenoj Hrvatskoj?

Razgovor je sad definitvno završen .

Zbogom , pozdravlja te Crveni Hrvat.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:09 

Preko 40% Hrvata prije nego sto krene u skolu prica ekavicom. Da li to znaci da su samo 40% Hrvata porijeklom Srbi?

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:11 

bezimeni12 je napisao/la:
Preko 40% Hrvata prije nego sto krene u skolu prica ekavicom. Da li to znaci da su samo 40% Hrvata porijeklom Srbi?

Ma gdje to, Zagreb nije ekavski, Slavonija uglavnom nije ekavska, Dalmacija uopće, Istra 95%...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:15 

Za pocetak:Pokupje preko Žumberka i Zagorja do gornje Podravine i Medjimurja.
Onda:donja Podravina od Pitomače do Belišća u sjevernoj Slavoniji, pa u gornjoj Posavini oko Siska i oko Iloka u hrvatskom Podunavlju.
Pa:Istočna Istra i primorje oko Rijeke, tj. od Raše do Kraljevice i susjedni otok Cres

Ima jos ,no dovoljno je i ovo.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:19 

volvoks je napisao/la:

Ma gdje to, Zagreb nije ekavski, Slavonija uglavnom nije ekavska, Dalmacija uopće, Istra 95%...

Izgleda da si ti dosljak:
Citat:
Iako je u Zagrebu kao hrvatskoj prijestolnici, zbog stoljetnog priseljavanja kajkavski udjel danas smanjen tek na polovicu, ipak je to još uvijek naša najveća aglomeracija s preko 300.000 gradskih kajkavaca. Raniji kajkavski starosjedioci u Zagrebu se još zovu "Agrámeri", dok su ini zagrebéčki purgeri tu većinom novodoseljeni iz šire kajkavske okolice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Inače tu autohtoni starokajkavski Agrameri najviše potječu iz Griča (Gornji grad), te Tkalčićeve i Vlaške ulice (stara Laška vulica). U okolici su još polukajkavski satelitski gradići blizu Zagreba još npr. Sesvete, Velka Gorica, Samobor itd. Novodoseljenih štokavaca danas ima manjeviše na cijelom području Zagreba, ali najviše dominiraju u novijim dijelovima koji nisu postojali prije 1. svj. rata, osobito štokavska Dubrava na istoku i Novi Zagreb južno od Save.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:26 

volvoks je napisao/la:

Izgleda da si ti dosljak:
Citat:
Iako je u Zagrebu kao hrvatskoj prijestolnici, zbog stoljetnog priseljavanja kajkavski udjel danas smanjen tek na polovicu, ipak je to još uvijek naša najveća aglomeracija s preko 300.000 gradskih kajkavaca. Raniji kajkavski starosjedioci u Zagrebu se još zovu "Agrámeri", dok su ini zagrebéčki purgeri tu većinom novodoseljeni iz šire kajkavske okolice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Inače tu autohtoni starokajkavski Agrameri najviše potječu iz Griča (Gornji grad), te Tkalčićeve i Vlaške ulice (stara Laška vulica). U okolici su još polukajkavski satelitski gradići blizu Zagreba još npr. Sesvete, Velka Gorica, Samobor itd. Novodoseljenih štokavaca danas ima manjeviše na cijelom području Zagreba, ali najviše dominiraju u novijim dijelovima koji nisu postojali prije 1. svj. rata, osobito štokavska Dubrava na istoku i Novi Zagreb južno od Save.

Otac mi je mješavina Zagorca i Istranina, majka purgera i Dalmatinke, nitko od njih ne govori ekavski...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 19:48 

volvoks je napisao/la:
Otac mi je mješavina Zagorca i Istranina, majka purgera i Dalmatinke, nitko od njih ne govori ekavski...

Hoces reci da ti je mamin nono pricao stokavski od rodjenja?
Ili tatini mama i tata?

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:15 

Čakavska i kajkavska ekavica nemaju veze sa štokavskom ekavicom ..to su dvi potpuno različite stvari , čak je i izgovor drugačiji

Ali postoje baš u dijelovima hrvatske sa največim udijelima hrvata ..zagorju i na otocima

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:21 

volvoks je napisao/la:

Ili tatini mama i tata?

U principu je to štokavski, sa nedostatkom vokalizacije i upitnom zamjenicom kaj, te par kajkavskih germanizama...
Zagrebački naglasak nema nikakve veze s pravim kajkavskim govorima...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:22 

Asgard Hermiod je napisao/la:
Čakavska i kajkavska ekavica nemaju veze sa štokavskom ekavicom ..to su dvi potpuno različite stvari , čak je i izgovor drugačiji

Ali postoje baš u dijelovima hrvatske sa največim udijelima hrvata ..zagorju i na otocima

Na strucnom nivou ekavica je ekavica.
Isti nacin pretvaranja staroslovenskog JAT.Koriste Slovenci,Makedonci, neki Srbi i neki Hrvati.
Ovdje je ekavica proglasena iskljucivo srpskom, pa slijedi da je ogroman broj Hrvata srpskog porijekla.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:25 

volvoks je napisao/la:
Ili tatini mama i tata?

U principu je to štokavski, sa nedostatkom vokalizacije i upitnom zamjenicom kaj, te par kajkavskih germanizama...

Fali nam definicija zagrebackog govora.Stanje danas ili ranije kroz istoriju:
Citat:
Bezi Jankec, bezi Jankec
cug ti bu pobegel
ne bus videl beli Zagreb grad

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:26 

Kako se ovim Srbima da vječito mlatiti praznu slamu.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:30 

volvoks je napisao/la:

Fali nam definicija zagrebackog govora.Stanje danas ili ranije kroz istoriju:
Citat:
Bezi Jankec, bezi Jankec
cug ti bu pobegel
ne bus videl beli Zagreb grad

To su Zagorci koji idu u Zagreb, ne Purgeri :D
Govorimo o stanju danas, budući da si rekao da 40% stanovništva govori ekavski, što je nemoguće ako se u Zagrebu ne govori tako...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 20:59 

joe enter je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Ije je srpsko?
Čemu onda ekavica u Beogradu i SFRJ ? :D

A čemu tebi mozak kad kurcu ne služi?!
Ovakva vrsta razmene postova je tipična za one koji nisu u stanju da podnesu istinu , pa onda po defolutu postave ovako glupavo pitanje.
Ne znam brate odakle ekavica u Beogradu , pala je s'Marsa verovatno , ali biće najbolje da pitaš samog pokojnog fra Ivana Jukića zašto navodi da je jezik u Srbiji i BiH ISTI!!!
Izvorište ijekavice je iz moje postojbine zap.Crne Gore i Istočne Hercegovine i to sam fra Jukić lepo kaže , dodajući i Krajinu(Knin i ostala mesta) gde su ijekavicu doneli Srbi doseljeni iz upravo ovih krajeva u vcreme Turaka.

Ti ne psuješ, a ? :D
Odgovorili su ti već ljudi. Hrvati su u izgovoru jekavci, a i ikavci i ekavci.
Kod Srba u govoru prevladava ekavski.
Tekst zapravo nema smisla.
Uostalom, evo ti jedna stara karta;
http://www.google.hr/imgres?um=1&hl=hr& ... =119&ty=39

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:17 

Ceha je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
A čemu tebi mozak kad kurcu ne služi?!
Ovakva vrsta razmene postova je tipična za one koji nisu u stanju da podnesu istinu , pa onda po defolutu postave ovako glupavo pitanje.
Ne znam brate odakle ekavica u Beogradu , pala je s'Marsa verovatno , ali biće najbolje da pitaš samog pokojnog fra Ivana Jukića zašto navodi da je jezik u Srbiji i BiH ISTI!!!
Izvorište ijekavice je iz moje postojbine zap.Crne Gore i Istočne Hercegovine i to sam fra Jukić lepo kaže , dodajući i Krajinu(Knin i ostala mesta) gde su ijekavicu doneli Srbi doseljeni iz upravo ovih krajeva u vcreme Turaka.

Znači fratri nemaju pojma i oni su budale , a engleski putpisac koji govori o Dubrovniku kao hrvatskom kraljevskom gradu je zakon , jel??!! :ucelo

Pa fra Ivan Jukić ne bi striktno napisao "serbaljsko ije" izu Hercegovinee da to nije istina.
Inače franjevce iz Bosne Srebrene da sam na vašem mestu bi davno pljunuo jer čitajući njihovu ostavštinu ništaq vam ne ide u prilog , em ih je doveo u Bosnu srpski kralj , em su vekvima slavili i baštinili srpske kraljeve i junake.
Znači sa proćerivanje i ništa drugo. :zubati

Hrvati danas jesu sa sva tri izgovora jata , kao što su Srbi sa dva izgovora jata i sa ikavskim u totalnom izumiranju na zapadu Srbije.

Ijekavski je dekretom donešen Hrvatima , i to ne samo ijekavica nego štokavica uopšte.

I štokavsk ijekavica je uvedena isključivo zbog jugoslovenskih razloga i ni zbog čega drugog jer većina ljudi ma koje vere bili su govorili štokavskim , i onda se bečkim dogovorom(Vuk i Hrvati) uvela novoštokavska ijekavica i ekavica kao osnov standardizacije , a vodilje su im bile srpska narodna epika i dubrovačka književnost.

Vama je problem što delite sa Srbima jezik a ne nama , vi imate potrebu da delite reči po nacionalnosti i da izmišljate one silne gluposti kao što voli Hrobatos jer ako to ne uradite onda pomišljate da ćete se jednog jutra probuditi kao Srbi , ne znam zaista zašto ali to je jedini mogući razlog. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:32 

Za Volvoksa i ostale da vide kako se u Slavoniji i Vojvodini promišljalo među Bunjevcima i Šokcima o jeziku dok nisu postali nacionalni Hrvati tj.dok nisu postali politički Hrvati krajem 19.veka i početkom 20. , ali ne računajući sve bačke Bunjevce koji se nisu svi dali u hrvatstvo jer su već imali svoj iizgrađeni bunjeavčki jezik u to vreme.

Ovo je iz bunjevačko-šokačkog časopisa Neven:

slika

Staviću još toga da se vidi šta se dešavalo i kakva je bila narodnosna i jezička situacija u ono vreme.

Jel vidite kad neko jekavski krene crkvenu službu ovi to zovu srpskim pridikovanjem. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:35 

A gdje su Srbi u Vojvodini prije 1918? Vojvodina nikad nije bila u sastavu Srbije do prve Jugoslavije! Gdje su 450 tisuća protjeranih Nijemaca koji su živjeli u Vojvodini?! Do prije dvjesto godina ste bili manjina tamo.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:42 

joe enter je napisao/la:
HrvojeHrvatinic je napisao/la:

Razgovor je sad definitvno završen .

Zbogom , pozdravlja te Crveni Hrvat.

Naravno da bježiš kad nemaš argumenata!

Još mi nisi ni dao odgovor na Vukove citate.

Glasoviti talijanski humanist Flavije Biondo (Flavius Blondus, 1388. - 1463.) u svom poznatom djelu Povijesti prenosi gotovo od riječi do riječi ono, što je Dandolo napisao o duvanjskom saboru, dotično o Bijeloj i Crvenoj Hrvatskoj. Ovo Biondovo svjedočanstvo nema posebne povjesne vrijednosti, jer prepisuje Andreu Dandola. Na koncu ipak Biondo zaključuje svoj navod svojim osobnim zaglavkom, koji nije uzeo iz Dandola. Taj glasi: "...Raška i Bosna se smatraju krajevima kraljevstva Hrvatske". Ovo svjedočanstvo ima posebnu povjesnu vrijednost, jer ono pokazuje, da se sredinom 15. stoljeća, kada je Biondo pisao svoje djelo, na zapadu smatrala Bosna, kojoj je tada pripadala i zapadna Raška, hrvatskom zemljom

Bijela Hrvatska: "Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine: od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i Donja Dalmacija".
Crvena Hrvatska: "Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se jos kaže Gornja Dalmacija. I kao što je u donjoj Dalmaciji ustanovio Salonitansku crkvu kao mitropoliju, na isti način u Gornjoj Dalmaciji su Dukljansku crkvu, prema drevnom pravu, uredili mitropoliju".
Pojam obiju Dalmacija, kako ga je, s malom grješkom na jugu, fiksirao pop Dukljanin, bio je u njegovo doba još živ i svjež. Opisujući Crvenu Hrvatsku, Dukljanin kaže, da su se u njoj nalazili ovi gradovi: Kotor, Budva, Bar, Ulcinj, Skadar, Trebinje, Pilot i dr., a također i ove oblasti: Hum, Trebinje, Podgorje i Zeta

Moram li možda navesti i Orbinija kao izvor Crvene Hrvatske?

Zašto Ivan Lučić ne ispravlja Dukljanina?

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:55 

joe enter je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Znači fratri nemaju pojma i oni su budale , a engleski putpisac koji govori o Dubrovniku kao hrvatskom kraljevskom gradu je zakon , jel??!! :ucelo
Pa fra Ivan Jukić ne bi striktno napisao "serbaljsko ije" izu Hercegovinee da to nije istina.
Inače franjevce iz Bosne Srebrene da sam na vašem mestu bi davno pljunuo jer čitajući njihovu ostavštinu ništaq vam ne ide u prilog , em ih je doveo u Bosnu srpski kralj , em su vekvima slavili i baštinili srpske kraljeve i junake.
Znači sa proćerivanje i ništa drugo. :zubati
Hrvati danas jesu sa sva tri izgovora jata , kao što su Srbi sa dva izgovora jata i sa ikavskim u totalnom izumiranju na zapadu Srbije.
Ijekavski je dekretom donešen Hrvatima , i to ne samo ijekavica nego štokavica uopšte.
I štokavsk ijekavica je uvedena isključivo zbog jugoslovenskih razloga i ni zbog čega drugog jer većina ljudi ma koje vere bili su govorili štokavskim , i onda se bečkim dogovorom(Vuk i Hrvati) uvela novoštokavska ijekavica i ekavica kao osnov standardizacije , a vodilje su im bile srpska narodna epika i dubrovačka književnost.
Vama je problem što delite sa Srbima jezik a ne nama , vi imate potrebu da delite reči po nacionalnosti i da izmišljate one silne gluposti kao što voli Hrobatos jer ako to ne uradite onda pomišljate da ćete se jednog jutra probuditi kao Srbi , ne znam zaista zašto ali to je jedini mogući razlog. :zubati

a) Čovjek je bio raskralj (smijenio ga brat), a vladao je hrvatskim zemljama u ime hrvatsko-ugarskog kralja (koji mu je oženio kćerku, ak se ne varam :D).
b) Srbi ikavci :smijeh
c) Štokavica i jekavica su uvedene jer su bile najrasprostranjenije, a to što su neki u to doba smatrali prirodnom granicu Hrvatske na Moravi i mogućnost vraćanja Carigrada je druga priča :D
d) Ma da, Srbi svi i svuda.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 382 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: