HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2026, 23:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Mobilizacija po regijama za vrijeme Domovinskog rata
PostPostano: 21 kol 2025, 03:40 

Flamel je napisao/la:
Nedostaje ti 155. brigada, iz Crikvenice.

118. i 133. (Gospić i Otočac) su isto imale dio ljudstva iz primorja i s otoka (Senj, Rab, Pag...)

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 03:54 

Ceha je napisao/la:
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Točno se vidi da si neki zege-pizdek, ti ispituješ nečije hrvatstvo, a tvoje se hrvatstvo svodi na crtanje karata u paintu s izmišljenim granicama. Prilično sam siguran da ti osobno nisi išao u rat, zato što su morao studirati. I ako sutra opet bude rat, ti sigurno nećeš ići u taj rat, zato što su netko mora crtati dok drugi ratuju.

Nemaš čak ni nikakve veze s BiH, nego se ulizuješ pričama kako su Hercegovci dobri Hrvati, a neki drugi nisu dobri. Ti prvi nisi dobar.

Pa ti nisi Hrvat, od kud si se ti uopće našao da ispituješ bilo čije hrvatstvo? :biceovodobro
Slušaj smeće, tvoje hrvatstvo je upitno, čim krene takva rasprava ti odjednom počneš teatralno kajkati. Znamo da nisi bio u ratu. Prilično je sigurno da nitko iz tvoje bliže obitelji nije bio u ratu, jednostavno se osjeti po lakoći kojom bezbrižno pišeš bedastoće na tu temu.

Znači, XY su kao loši Hrvat, ali ti si dobar Hrvat, zato što dok zabušavaš u državnoj službi crtaš neke fantasy karte. Pitao sam te, ako sutra počne rat, hoćeš li biti dragovoljac ili imaš spremnu liječničku ispričnicu?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 05:00 

Ceha je napisao/la:
zet je napisao/la:
Pazi ti naseg velikog domoljuba Cehe kako prica o oslobadjanju Istre od talijanskog okuptaora i vracanju matici. "Bulaznjenje o WW2". Nice.

A gle, da ste oko nekih stvari drugačiji od nas, jeste.
Po mom ukusu ste oko nekih stvari malo preliberalni, npr. kad naziv grada Pule u dokumentima na hrvatskom, nije samo hrvatsko ime, već hrvatsko-talijansko (Pula-Pola) i slične stvari.

Nema tu priče o nikakvom oslobođenju, takvi ste kakvi jeste, kod vas je IDS lokalni HDZ i to je to.

Izumitelj iz Livna je napisao/la:
zet je napisao/la:

Gdje si se ti našao uvrijeđen? Ako iko piskara, piskaraš ti. Fino sam te pitao da nam objasniš to veličanje Istrijana. Eto reci nam da čujemo. Gdje su bili i zbog čega su posebni? Imoćani su za njih izmislili svijet što se tiče domovinskog rata. Zadužili su nas sve redom da ih veličamo dok smo živi. Ovo ti je jednostavno tako. Ti što si se našao uvrijeđen i digao nos bez veze do tebe je. Kakva Istra, gdje su oni bili osim
što su naši imali obuku gore? Kakva mitomanija :klanjam

I ja sam isto popušio tu čuvenu istarsko-kvarnersku takiju, dok nisam dublje ušao u meritum stvari.

Imotska krajina pa pet redova prazno

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 05:10 

Ma ljudi šta vam je, svaka čast svim našim ali izdizati nešto posebno Istru je kretenluk. Bili su oni momci iz desantnog pješaštva iz Pule, bilo je tu dobrih pojedinaca po raznim postrojbama ali izdizati posebno Istru i Istrijane kao nešto posebno je totalno glupo. Pa koju su to oni brigadu dali? Gdje su bili? Koju su čuku zauzeli? Uvijek po terenima sretneš iste ljude. Tigrovi, Gromovi, Pume, Hosovci, specijalna policija, gardijske bojne, zdrug… Kakva Istra? Pa evo neka mi netko objasni ja ću se ovdje ispričati. Prošao sam dosta terena, jednom sam sreo ove iz Pule i svaka im čast ali sad posebno isticati Istrijane?!? Hajde nek sam i ovo doživio. Jebote nije bilo jače postrojbe u ratu da je momci iz BiH nisu barem pola popunili a ovdje se dipli o Istri :klanjam

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 06:53 

Guranje Istrana je očito nekakva kontra BIH Hrvatima, očito se doprinos BIH Hrvata u ratu u odnosu na druge regije ne uklapa u izgrađeni ideološki narativ o njima kao štetočinama i parazitima pa se i ratne zasluge moraju relativizirati tako da se gura Istrane, Riječane, otočane, koga već. Čuj Istrani :)

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 07:06 

Ma bilo je ljudi i treba im skinuti kapu. Na južnom bojištu, Maslenici itd… Ali sad nešto posebno izdizati. Čemu? Ako je ijedna regija zakazala da se mene pita, prvo bih pomenuo Istru. Nijednu jaču postrojbu da su iznjedrile sve te Istarske brigade. Jedna 127. Virovitička ukadi sve te Istarske brigade. Popunjenost 95-100%, ratovali u Istri njih 95%. Onim 5% što su išli od Popovog Polja do Maslenice skidam kapu.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 07:42 

Tigrovi, Gromovi, Pume, Hosovci, specijalna policija, gardijske bojne, zdrug… Kakva Istra? Pa evo neka mi netko objasni ja ću se ovdje ispričati. Prošao sam dosta terena

Ako si prošao dosta terena, onda bi morao znati jednu stvar. U zadnje vrijeme se na sve strane gura taj HOS. Staviti u istu rečenicu hosovce s gardistima i specijalcima je pogrešno. Čak su i Ante Nazor i mnogi drugi prosvjedovali protiv prekomjernog guranja HOS-a. Pogledaj Thompsonove koncerte, skoro svi imaju HOS, a malo tko HV ili HVO. Kroz HOS je prošlo maksimalno 3 tisuće ljudi od kojih većina i nije bila značajna vojnički, osim nekih tipa 9 bojna.

Koliko je ono HOS-ovaca bilo u Vukovaru? 58 je li?

Druga stvar, HOS-ovci već od prosinca 1991 prelaze u HV. Najbolji dio naravno u u gardijske postrojbe.

Da sumiramo:

1. HOS je imao malo pripadnika
2. HOS je vrlo kratko postojao

Ne treba podcijeniti, ali ni precijeniti njihov doprinos. Danas se jako, jako, jako, jako precjenjuje njihov doprinos.

I cijelo vrijeme tupiš da netko gura Istrijane u prvi plan. Nikada u životu to nisam čuo do sada. To što je neki portal usput spomenuo da su imali najviši odaziv nije guranje u prvi plan.

Trebao bi znati i da je u svim krajevima bilo boraca i neboraca. A ako ćemo baš govoriti o podacima, Davor Marijan tvrdi da je kroz derventsku brigadu HVO prošlo oko 1100 ljudi (naveo je točan broj, mislim 1102, pišem po sjećanju). Od toga možda i većina nije borbe vidjela. Naravno danas im udruga tvrdi da ih je bilo 4700... upravo smo na taj način i došli do 500 tisuća branitelja. Često se događalo da je na nekom položaju na papiru određen broj ljudi, ali na terenu ih nema niti 10% od popisanih. Dakle Dervenćani, a i općenito Posavljaci, imali su slabu mobilizaciju i borbenost, čast manjini. Isto važi i za Mostar gdje je HVO raspolagao s puno manje ljudi nego bi realno trebao. Zato je Posavina bila puna vojnika iz cijele RH, a ako si prošao ratišta, sigurno znaš da je u Mostaru bilo boraca iz gardijskih brigada HV-a. Nije velik broj kao što tvrdi muslimanska propaganda, ali doprinos im je značajan. Kao i npr. u Uskoplju

A Žepče, Lašvanska dolina i Kiseljak su priča za sebe. To su bile ENKLAVE iz kojih je bilo jako teško bježati i zato je tamo bilo lakše mobilizirati.

Ja sam inače uvijek prvi kada treba braniti Hrvate iz BiH, ali stanimo više na loptu.

A što se tiče domoljuba cehe i dudua, ne znam koji je točno od njih dvojice izjavio otvoreno da ne bi nikada sudjelovao u ratu, zato što je to posao PROFESIONALACA. Mislim da je to rekao dudu, a ceha je rekao da je protiv vojnog roka jer vojska treba služiti narodu, a ne narod vojsci.

No s druge strane je bitno da u paintu crtaju granice Velike Hrvatske i pričaju o osveti u Bugojnu i drugdje. Dakle šaljete druge ljude, tuđe sinove da ginu, a vi huškate. Takvi huškači bi trebali ići u PRVIM REDOVIMA da pokažu da zaista stoje iza toga, a ovi čak i otvoreno odbijaju ideju da ratuju osobno. Čak ni ne glume da bi ratovali.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:05 

Novdan je napisao/la:
Tigrovi, Gromovi, Pume, Hosovci, specijalna policija, gardijske bojne, zdrug… Kakva Istra? Pa evo neka mi netko objasni ja ću se ovdje ispričati. Prošao sam dosta terena

Ako si prošao dosta terena, onda bi morao znati jednu stvar. U zadnje vrijeme se na sve strane gura taj HOS. Staviti u istu rečenicu hosovce s gardistima i specijalcima je pogrešno. Čak su i Ante Nazor i mnogi drugi prosvjedovali protiv prekomjernog guranja HOS-a. Pogledaj Thompsonove koncerte, skoro svi imaju HOS, a malo tko HV ili HVO. Kroz HOS je prošlo maksimalno 3 tisuće ljudi od kojih većina i nije bila značajna vojnički, osim nekih tipa 9 bojna.

Druga stvar, HOS-ovci već od prosinca 1991 prelaze u HV. Najbolji dio naravno u u gardijske postrojbe.

Da sumiramo:

Ne treba podcijeniti, ali ni precijeniti njihov doprinos. Danas se jako, jako, jako, jako precjenjuje njihov doprinos.

I cijelo vrijeme tupiš da netko gura Istrijane u prvi plan. Nikada u životu to nisam čuo do sada. To što je neki portal usput spomenuo da su imali najviši odaziv nije guranje u prvi plan.

Trebao bi znati i da je u svim krajevima bilo boraca i neboraca. A ako ćemo baš govoriti o podacima, Davor Marijan tvrdi da je kroz derventsku brigadu HVO prošlo oko 1100 ljudi (naveo je točan broj, mislim 1102, pišem po sjećanju). Od toga možda i većina nije borbe vidjela. Naravno danas im udruga tvrdi da ih je bilo 4700... upravo smo na taj način i došli do 500 tisuća branitelja. Često se događalo da je na nekom položaju na papiru određen broj ljudi, ali na terenu ih nema niti 10% od popisanih. Dakle Dervenćani, a i općenito Posavljaci, imali su slabu mobilizaciju i borbenost, čast manjini. Isto važi i za Mostar gdje je HVO raspolagao s puno manje ljudi nego bi realno trebao. Zato je Posavina bila puna vojnika iz cijele RH, a ako si prošao ratišta, sigurno znaš da je u Mostaru bilo boraca iz gardijskih brigada HV-a. Nije velik broj kao što tvrdi muslimanska propaganda, ali doprinos im je značajan. Kao i npr. u Uskoplju

A Žepče, Lašvanska dolina i Kiseljak su priča za sebe. To su bile ENKLAVE iz kojih je bilo jako teško bježati i zato je tamo bilo lakše mobilizirati.

Ja sam inače uvijek prvi kada treba braniti Hrvate iz BiH, ali stanimo više na loptu.

A što se tiče domoljuba cehe i dudua, ne znam koji je točno od njih dvojice izjavio otvoreno da ne bi nikada sudjelovao u ratu, zato što je to posao PROFESIONALACA. Mislim da je to rekao dudu, a ceha je rekao da je protiv vojnog roka jer vojska treba služiti narodu, a ne narod vojsci.

No s druge strane je bitno da u paintu crtaju granice Velike Hrvatske i pričaju o osveti u Bugojnu i drugdje. Dakle šaljete druge ljude, tuđe sinove da ginu, a vi huškate. Takvi huškači bi trebali ići u PRVIM REDOVIMA da pokažu da zaista stoje iza toga, a ovi čak i otvoreno odbijaju ideju da ratuju osobno. Čak ni ne glume da bi ratovali.

O čemu ti pričaš čovječe? Koliko je Istrijana otišlo za Vukovar? Jesu li to možda neke Istrijane dragovoljce vraćali iz Vinkovaca? Ovaj zet uzdiže neke te Istarske brigade pa evo recite nam vi kad znate. Koliko je poginulih i ranjenih u tim brigadama? Da čujem. Kakve veze HOS ima s ovom pričom? Da ih je tisuću bilo sretao sam ih svugdje i na svakom jebenom terenu. Te vaše istarske brigade popunjene 100% nikad nisam sreo. Pa evo reci nam gdje su ratovali, broj poginulih i ranjenih. HOS se napada otkad su osnovani, zatonih narod i forsira. Nije narod glup. Reci ti meni vako otvoreno, ratni put svih tih brigada, broj poginulih i ranjenih pa ćemo podvuć liniju. Pošteno. Ovaj zet se zgraža kao na moje da mijenjam sve te brigade za imotske sokolove. Pa da čujemo, dajte malo činjenica. Gdje su ratovali, ratni put? Da vidimo. Evo ja se unaprjed ispričavam ako sam se zajebao. Daj da vidimo. Reci.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:08 

A ovo za Posavinu i Derventu ne bih ni komentirao. Pa Dervenćani imali na stotine poginulih. O čemu ti pričaš čovječe? Koliko su te Istarske brigade imale gubitaka? Pretpostavljam jako puno kad su bili 100% popunjeni. Da čujem.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:08 

Mnogima od nas su očevi bili poslani na obuku u Pulu i u sjećanju mi je ostala anegdota koju su pričali. Naime, boksačka legenda Mate Parlov je držao kafić u Puli kojem je na ulazu stajalo ''Psima i gardistima ulaz zabranjen!''

Ima li tko da tu priču potvrdi ili je to jedna lovačka priča tada mladih momaka.

Nadalje, Zadar nosi zvono kao ''bežigrad'', iako sam stekao dojam da nije ništa gori po tom pitanju bio od drugih gradova, primjerice Dubrovnika.

U postotku je mali broj ljudi zaista dragovoljno odlučio uzeti pušku, opet su se tu Imoćani dokazali na oba ratišta.

Već '92. je druga priča i većina se ljudi odazivala na pozive rekao bih.

Ne znam uopće gdje bih tražio točne brojke.

Recimo indikativno je da je dubrovačka brigada dobila ime 163. po broju ljudi koji su 6.12.1991. bili na prvoj crti. Ako uzmemo u obzir da je u toj brojci bilo i ljudi sa strane (ne koliko ponekad rugalački znaju govoriti) - Omišana, Imoćana i Hercegovaca te da je Dubrovnik imao 50. 000 stanovnika, brojka se čini mizerna.

Ovo kaže umjetna inteligencija:

| Kategorija | Procjena / podatak |
| ------------------------------------ | ---------------------------------------- |
| Ukupno stanovništvo Dubrovnika 1991. | oko 71.419 |
| Muška populacija (procjena) | oko 24 000–25 000 |
Vojno sposobni muškarci (pro forma) | okvirno 10 000–15 000 (nepotvrđeno) |
| Branitelji / vojska u opsadi | 480 → ≈1 000 (kraj 1991.) |
| Branitelji studeni 1991. | 962 ljudi (uključuje domace i pristigle) |
| Branitelji 1. prosinca 1991. | 881 |

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:12 

593 poginula u 103 Derventskoj i ti se našao nešto pametovat. Ubi se.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:12 

Novdan je napisao/la:

Da sumiramo:

Svaka čast na opisu!

Ni meni osobno nije jasno to guranje HOS-a, kao da si veći Hrvat ako nosiš onu beretku i HOS-ovu majicu. Zanimljivo je razmislit što bi tome mogao biti uzrok.
Je li zabranjeno voće uvijek slađe?
Jel u Hrvatskoj živ duh neoustaštva?

Najsmiješnija mi je situacija gdje neki klinac iz Njemačke dođe u RH, ode na Thompsonov koncert, obuče HOS-ovu majicu i viče ZDS. Nemam problem sa ZDS, ali sumnjam da bi taj klinac bio ZDS kad zagusti ili bi ostao u svom ugodnom zaslonjaču u Frankfurtu

A što se Posavine tiče, opće je poznato da su vojnici imali manji moral tamo nakon što su njihova područja bila osvojena. Primjer tome je rasap Modričke 105. brigade nakon što je pala Modriča. Ili isto tako rasapi brigada nakon što su išle na odmor u RH pa su onda na brodskom stadionu skupljali ljude koji su bježali

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:24 

estoyAqui je napisao/la:

Ni meni osobno nije jasno to guranje HOS-a, kao da si veći Hrvat ako nosiš onu beretku i HOS-ovu majicu. Zanimljivo je razmislit što bi tome mogao biti uzrok.

Mislim da se tu obilo o glavu hrvatskom društvu ignoriranje domovinskog rata kroz institucije i institucionalno obrazovanje, a ekstremne stvari onda isplivaju na površinu i budu zanimljivije, a u eri tik - toka i bombastičnije za prenijeti u formatu od par sekundi.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:31 

A ovo za Posavinu i Derventu ne bih ni komentirao. Pa Dervenćani imali na stotine poginulih. O čemu ti pričaš čovječe? Koliko su te Istarske brigade imale gubitaka? Pretpostavljam jako puno kad su bili 100% popunjeni. Da čujem.

Evo ti citat iz knjige Davora Marijana Rat za Bosansku Posavinu.

Citat:

Jozo Meter smatrao je: "da glavni razlog pada Bosanske Posavine je bijeg Bosanaca. Ako je bilo 30000 vojno sposobnih muškaraca iz Modriče, Odžaka, Dervente i Bosanskog Broda, a na raju imate 736. Neka ih je 5000 izbačeno iz stroja, gdje je ostalih 24.000, po Zagrebu, po Opatiji, Crikvenici, Njemačkoj, Austriji itd. To je glavni razlog, jer, a uz loše zapovjedništvo i ono sve što ide sa tim"

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:32 

Da čujemo. Koliki su obol dale te silne brigade iz Istre u Domovinskom Ratu.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:33 

Velik broj poginulih upravo je iz razloga što je bila slaba mobilizacija i loše zapovjedništvo pa su Srbi bili daleko brojniji. A ovo zadnje govori o tebi. Prvo da si nepismen, drugo da si smeće kao osoba.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:34 

Novdan je napisao/la:

Evo ti citat iz knjige Davora Marijana Rat za Bosansku Posavinu.

Citat:

Jozo Meter smatrao je: "da glavni razlog pada Bosanske Posavine je bijeg Bosanaca. Ako je bilo 30000 vojno sposobnih muškaraca iz Modriče, Odžaka, Dervente i Bosanskog Broda, a na raju imate 736. Neka ih je 5000 izbačeno iz stroja, gdje je ostalih 24.000, po Zagrebu, po Opatiji, Crikvenici, Njemačkoj, Austriji itd. To je glavni razlog, jer, a uz loše zapovjedništvo i ono sve što ide sa tim"

Može ratni put Istarskih brigada i broj mrtvih i ranjenih?

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:35 

Pretpostavljam sličan kao i sve ostale domobranske postrojbe. Nisam iz tog kraja pa ne znam. Osobno sam čuo puno pohvala na račun Riječana, ali za Istrijane ne znam.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:38 

Novdan je napisao/la:

Velik broj poginulih upravo je iz razloga što je bila slaba mobilizacija i loše zapovjedništvo pa su Srbi bili daleko brojniji. A ovo zadnje govori o tebi. Prvo da si nepismen, drugo da si smeće kao osoba.

Koliko ste imali mrtvih i ranjenih? Koju čuku ste uzeli? Gdje ste ratovali? Da čujem.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:38 

Novdan je napisao/la:

Srba je bilo oko 50k u prvim fazama operacije Koridor, dok je naših bilo oko 20k
Žrtava s naše strane je bilo oko 1300(od tog 900 HVO, 300/400 HV), dok je srpskih bilo 400/500

Stoga ne možeš reć da su svi Posavci samo šmugnuli

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:39 

estoyAqui je napisao/la:

Mislim da je baš zato što je zabranjeno/kontroverzno slađe. Mediji su stalno pravili pompu oko ZDS pa su mladi i navijači to uhvatili. Nekad mi se čini da su mediji namjerno to i napravili. Jer na kraju se pola priče o domovinskom ratu svodi na kontroverzni pozdrav jedne malobrojne i kratkotrajne paravojske, uz dužno poštovanje svim istinskim herojima domovinskog rata kojih je među HOS-ovcima itekako bilo!

estoyAqui je napisao/la:
A što se Posavine tiče, opće je poznato da su vojnici imali manji moral tamo nakon što su njihova područja bila osvojena. Primjer tome je rasap Modričke 105. brigade nakon što je pala Modriča. Ili isto tako rasapi brigada nakon što su išle na odmor u RH pa su onda na brodskom stadionu skupljali ljude koji su bježali

Pa to ti svjedoči o kvaliteti tih postrojbi i mentalnom sklopu ljudi. Varaždinske Pume su mogle u najvećim mukama osvajati vrhove Dinare, dok im otpadaju prsti na nogama od hladnoće, a ovi iz Modriče nisu htjeli braniti susjedno selo.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:39 

Novdan je napisao/la:

Pretpostavljam sličan kao i sve ostale domobranske postrojbe. Nisam iz tog kraja pa ne znam. Osobno sam čuo puno pohvala na račun Riječana, ali za Istrijane ne znam.

Pa šta se onda javljaš kad ne znaš? Priča se o Istri a ne o Riječanima.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:40 

estoyAqui je napisao/la:
Novdan je napisao/la:

Srba je bilo oko 50k u prvim fazama operacije Koridor, dok je naših bilo oko 20k
Žrtava s naše strane je bilo oko 1300(od tog 900 HVO, 300/400 HV), dok je srpskih bilo 400/500

Stoga ne možeš reć da su svi Posavci samo šmugnuli

Nisam rekao da su SVI pobjegli samo tako.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:41 

Novdan je napisao/la:
estoyAqui je napisao/la:

Mislim da je baš zato što je zabranjeno/kontroverzno slađe. Mediji su stalno pravili pompu oko ZDS pa su mladi i navijači to uhvatili. Nekad mi se čini da su mediji namjerno to i napravili. Jer na kraju se pola priče o domovinskom ratu svodi na kontroverzni pozdrav jedne malobrojne i kratkotrajne paravojske, uz dužno poštovanje svim istinskim herojima domovinskog rata kojih je među HOS-ovcima itekako bilo!

estoyAqui je napisao/la:

Pa to ti svjedoči o kvaliteti tih postrojbi i mentalnom sklopu ljudi. Varaždinske Pume su mogle u najvećim mukama osvajati vrhove Dinare, dok im otpadaju prsti na nogama od hladnoće, a ovi iz Modriče nisu htjeli braniti susjedno selo.

Ajde idi čitaj knjige i nemoj šuplje po forumu.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2025, 08:43 

Vukan je napisao/la:
Mnogima od nas su očevi bili poslani na obuku u Pulu i u sjećanju mi je ostala anegdota koju su pričali. Naime, boksačka legenda Mate Parlov je držao kafić u Puli kojem je na ulazu stajalo ''Psima i gardistima ulaz zabranjen!''

Ima li tko da tu priču potvrdi ili je to jedna lovačka priča tada mladih momaka.

Nadalje, Zadar nosi zvono kao ''bežigrad'', iako sam stekao dojam da nije ništa gori po tom pitanju bio od drugih gradova, primjerice Dubrovnika.

U postotku je mali broj ljudi zaista dragovoljno odlučio uzeti pušku, opet su se tu Imoćani dokazali na oba ratišta.

Već '92. je druga priča i većina se ljudi odazivala na pozive rekao bih.

Ne znam uopće gdje bih tražio točne brojke.

Recimo indikativno je da je dubrovačka brigada dobila ime 163. po broju ljudi koji su 6.12.1991. bili na prvoj crti. Ako uzmemo u obzir da je u toj brojci bilo i ljudi sa strane (ne koliko ponekad rugalački znaju govoriti) - Omišana, Imoćana i Hercegovaca te da je Dubrovnik imao 50. 000 stanovnika, brojka se čini mizerna.

Ovo kaže umjetna inteligencija:

| Kategorija | Procjena / podatak |
| ------------------------------------ | ---------------------------------------- |
| Ukupno stanovništvo Dubrovnika 1991. | oko 71.419 |
| Muška populacija (procjena) | oko 24 000–25 000 |
Vojno sposobni muškarci (pro forma) | okvirno 10 000–15 000 (nepotvrđeno) |
| Branitelji / vojska u opsadi | 480 → ≈1 000 (kraj 1991.) |
| Branitelji studeni 1991. | 962 ljudi (uključuje domace i pristigle) |
| Branitelji 1. prosinca 1991. | 881 |

Ovo za Dubrovnik je, koliko znam, istina. Ne znam to iz neke literature, nego iz priča samih branitelja. Jako malo su išli u rat,možda i najmanje od svih Hrvata iz cijele RH I BIH, a postoje i urbane legende da su na branitelje gledali s omalovažavanjem.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: