HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 lis 2025, 19:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 357 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koja crkva je prava?Katolička,Protestantska ili Pravoslavna?
PostPostano: 23 lis 2017, 16:37 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Pročitao oba Zaveta. Bajke i propaganda, i to poprilično plitkoumna propaganda. Baš se vidi da je pisana za debile.

Auu , Carmello crni sine , ranije u prepiskama sa tobom i tvojim postovima nisam video nikad ovako decidan stav o religiji??

Ali pohvalno za tebe , jer nema ničeg ljudskijeg od toga nego kad čovek odjebe takvu boleštinu i debilanu kao što je religija.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 17:24 

Ne znam zašto se sve ovo ovako dozvoljava.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 17:25 

joe enter je napisao/la:
Pročitao oba Zaveta. Bajke i propaganda, i to poprilično plitkoumna propaganda. Baš se vidi da je pisana za debile.

Auu , Carmello crni sine , ranije u prepiskama sa tobom i tvojim postovima nisam video nikad ovako decidan stav o religiji??

Ali pohvalno za tebe , jer nema ničeg ljudskijeg od toga nego kad čovek odjebe takvu boleštinu i debilanu kao što je religija.

https://www.crol.hr/index.php/zivot/662 ... oj-se-suti

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 17:26 

joe enter je napisao/la:

E, ali ja nisam ateista. Nego mi je verovatnija i ideja da smo, šta ja znam, deo neke kompjuterske simulacije, nego da verujem u one bliskoistočne bajke, u ono samo moron može veruje. Sve religije su pisali ljudi, pa su samim tim i izmišljotine.

Ali takođe mislim da je nemoguće da je nešto kao npr DNK nastalo slučajnim mešanjem i bućkanjem u praistorijskim okeanima.

Ta materija jednostavno nadilazi moje mogućnosti poimanja, tako da ni ne razmišljam o tome. A i mislim da su većina "pravih" vernika to samo zato što se boje da ne završe u paklu. A onda i pitanje čemu pakao. Zašto svemogući i super samilosni Bog dozvoljava sadističko mučenje u paklu celu večnost. Bio sam i otvorio temu o tome, i niko od "vernika" nije znao da mi da suvisao odgovor.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 17:28 

Pa onda je to za tebe,idealno štivo!

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 17:48 

patriot_1 je napisao/la:

Pa onda je to za tebe,idealno štivo!

Izbegavaj pokušaje da ispadneš duhovit, ne ide ti.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 18:18 

joe enter je napisao/la:

E, ali ja nisam ateista. Nego mi je verovatnija i ideja da smo, šta ja znam, deo neke kompjuterske simulacije, nego da verujem u one bliskoistočne bajke, u ono samo moron može veruje. Sve religije su pisali ljudi, pa su samim tim i izmišljotine.

Ali takođe mislim da je nemoguće da je nešto kao npr DNK nastalo slučajnim mešanjem i bućkanjem u praistorijskim okeanima.

Ta materija jednostavno nadilazi moje mogućnosti poimanja, tako da ni ne razmišljam o tome. A i mislim da su većina "pravih" vernika to samo zato što se boje da ne završe u paklu. A onda i pitanje čemu pakao. Zašto svemogući i super samilosni Bog dozvoljava sadističko mučenje u paklu celu večnost. Bio sam i otvorio temu o tome, i niko od "vernika" nije znao da mi da suvisao odgovor.

Meni je bućkanje logično iz jedinog razloga jer mi um ne dozvoljava priču o tome da je nešto postalo stvaranjem u smislu nečije svesne namere stvaranja.

Ja sam agnostik-ateist , dakle kad mi podastru dokaze ja ću ih prihvatiti, ali ujedno dajem mogućnost da je svet i stvoren ali nikako sa namerom već čistim slučajem što u principu je isti kurac što i "bućkanje u okeanu".

Priče o tvorcu i jesmo li stvoreni ili ne su potpuno besmislene jer ne znam ni ja kao što ne znaš ni ti , niti ni svi vernici.

Ali ja imam problem sa religijama , a naročito sa ovim avramovskim , jer one su same po sebi najveći dokaz da je relgiija laž i glupost.
Dakle , za Deda Mraza,Šivu i Peruna dajem 0'000000000000000000000000000000000000000000.......1% mogućnosti za postojanje , dok ovim sa blikog istoka ama baš niti taj mali promilčić.

Prvi put kad sam doveo u pitanje monoteziam je iz njegovog osnovnog principa , a to je negiranje drugih religija i bogova da bi se dokazala tzv.svoja istinitost.
Drugi put je bila priča o svemogućem bogu koja je sama po sebi kontradiktorna i nadasve glupa i plitka , jer ako je bog svemoguć i sveprisutan tj.čist apsolut onda je nemoguće da smo stvoreni jer apsolutno io svemoguće biće ne može stvarati jer samo manjkava bića i entiteti imaju potrebu za stvaranjem upravo zato što znaju da su manjakvi i konačni.

Kad to kažeš verniku on samo zna kao klasična ovca reći "A čudni su putevi gospodnji" , tako da ispada da nas je bog stvorio iz čiste dosade jer on kao svemoguć nema potrebu za stvaranjem zarad sebe i svoje manjkavosti.
Ali ako nas je bog stvorio iz dosade onda to opet znači da nije svemoguć jer kako svemogućem biću može biti dosadno.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 18:28 

Citat:
Priče o tvorcu i jesmo li stvoreni ili ne su potpuno besmislene jer ne znam ni ja kao što ne znaš ni ti , niti ni svi vernici.

Upravo zato odavno ne žuljam mozak sa traženjem odgovora na to pitanje.

I ako je istina da Abrahamski Bog postoji i da je svemoguć, onda je taj Bog zao, jer dozvoljava postojanje pakla. Nisam sreo vernika koji je to uspeo da mi opovrgne i objasni zašto nisam u pravu.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:01 

Citat:

Upravo zato odavno ne žuljam mozak sa traženjem odgovora na to pitanje.

I ako je istina da Abrahamski Bog postoji i da je svemoguć, onda je taj Bog zao, jer dozvoljava postojanje pakla. Nisam sreo vernika koji je to uspeo da mi opovrgne i objasni zašto nisam u pravu.

Čim se da moralni karater bogu onda je taj bog obična laž.
Bog ako je dobar ili ako je zao onda ne može biti ni svemoguć , jer moral koji mu se pripisuje je ljudska osobina a nikako božja.

Dakle , ako pretpostavimo da je bog zao jer dozvoljava patnju i pakao , onda on nije svemoguć jer zlo biće može biti zlo upravo zato što je manjkavo i nesavršeno.

A ako je bog dobar i milostiv kako to religije govore , onda on takođe ne može biti svemoguć , jer zašto bi nešto stvarao da bi posle morao da odlučuje kako postupati sa time u moralnom smislu , a sam je stvorio ljude da budu ili dobri ili zli.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:20 

joe enter je napisao/la:
Bog ako je dobar ili ako je zao onda ne može biti ni svemoguć , jer moral koji mu se pripisuje je ljudska osobina a nikako božja.

Dakle , ako pretpostavimo da je bog zao jer dozvoljava patnju i pakao , onda on nije svemoguć jer zlo biće može biti zlo upravo zato što je manjkavo i nesavršeno.

A ako je bog dobar i milostiv kako to religije govore , onda on takođe ne može biti svemoguć , jer zašto bi nešto stvarao da bi posle morao da odlučuje kako postupati sa time u moralnom smislu , a sam je stvorio ljude da budu ili dobri ili zli.

I onda dolazimo do zaključka da je Bogu bilo dosadno, pa je stvorio ljude čisto kao eksperiment, da ubije dosadu.

A iz toga možemo samo da dođemo do zaključka da su stari Grci, Germani ili Sloveni smislili mnogo bolju teoriju o biću Boga (Bogova), od ovih pustinjskih kozojeba.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:41 

Kako znaš da postoji pakao, rekao ti neki "sveštenik" ?

I onda dolazimo do zaključka da je Bogu bilo dosadno, pa je stvorio ljude čisto kao eksperiment, da ubije dosadu.

Daklem slijedeći tvoju analogiju, tvojim roditeljima je bilo dosadno, pa su te sklepali, čisto kao eksperiment ili nusprodukt seksualnog odnosa? Zanimljivo razmišljanje. :kava

joe enter je napisao/la:

Ne odlučuje On. Ti odlučuješ svojom slobodnom voljom. I nije On stvorio ljude da budu zli, to je jedna od opcija slobodne volje, a zove se izbor. Stvorio je mogućnost izbora. Ljudi nisu imali razlog da izaberu zlo, ali jesu imali mogućnost.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:51 

Ne, nego moj deda. Meni su po kevinoj liniji svi preci bili popovi, maltene do srednjeg veka, sve do mog dede, koji je bio inženjer. Ali on je, kao popovsko dete, bio i ubeđeni vernik.

Njegov brat je bio pravnik i jedan od istaknutijih komunista u Drugom svetskom, proveo je ceo rat u Nemačkoj u konc logoru Buhenvald. Nije verovao u Boga.

A i pročitao sam Novi zavet. U Starom ga nema, to je tačno.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:55 

A i pročitao sam Novi zavet. U Starom ga nema, to je tačno.

Nema niti u Novom. Ne zaboravi da si čitao prijevode, čiji autori su ponekad koristili određene riječi da bi objasnili "pakao", a pod utjecajem svoje teologije...Ali generalno, Biblija je sasvim jasna i decidna što je "pakao". To što određene denominacije tumače neke stvari na svoj način, nije tema ove priče.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:57 

Koja dubokoumna rasprava, jedino na sto se isplati odgovriti je pitanje zasto postoji pakao.
Pakao postoji da u njemu budu oni koji tamo zele biti. Milosrdni Bog je svojoj djeci dao priliku do samog kraja da ne izaberu pakao, makar te osobe bile buntovne pubertetlije poput Joleta Entera ili Adolfa Hitlera, i njima ce na kraju biti ponudjeno hoces vamo ili tamo.
Na isti nacin Bog je poucio i nas krscane da zivimo zivot kriza, odnosno ljubavi, odgovornosti i prastanja, sto znaci da ne mislimo samo na sebe poput ovih sa druge strane, koji su povjerovali da su sami bogovi i da im veci autoritet ne treba, jer to je jedini nacin da svijet opstane, raste i razvija se, a da pojedinac bude ispunjen i sretan, a ne ogorcen i pun mrznje poput JE i svih ostalih ateista...
A sto je sve dokazano i pokazano povijesnim iskustvom, s krscanstvom smo rasli,a kad se Eu odrekla krscanstva pocela je nestajati.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 19:59 

Mar-kan je napisao/la:
Ne odlučuje On. Ti odlučuješ svojom slobodnom voljom. I nije On stvorio ljude da budu zli, to je jedna od opcija slobodne volje, a zove se izbor. Stvorio je mogućnost izbora. Ljudi nisu imali razlog da izaberu zlo, ali jesu imali mogućnost.

I, po tvom mišljenju, da li bih ja bio primljen u raj, ako sam bio dobar čovek i poštovao svih deset zapovesti, osim prve. Ili još drastičniji primer, da li bi neki Indijanac iz Amazona, koji nikad nije sreo hrišćanina, bio pušten u raj, ako je bio super dobar čovek, ali nije poštovao prvu Božiju zapovest, jer jednostavno nikada nije čuo za nju. A sve ostale zapovesti je nesvesno poštovao jer je osećao da tako treba, a ne zato što mu je tako naređeno. Jel bi ga sveti Pera pustio u raj ili ga prepustio đavolu da ga okreće na ražnju celu večnost, šta ti misliš?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:02 

zaba1111 je napisao/la:
K
Pakao postoji da u njemu budu oni koji tamo zele biti.

Tehnički, ne postoji, tj postojaće jedan određeni kratki period na kraju vremena kakvog mi poznajemo i to je pojašnjeno u Otkrivenju, iako mi možemo filozofirati tipa pakao je život bez Stvoritelja i sl.. Mislim da se davno pisalo o tome, potražiću te stare postove.

I, po tvom mišljenju, da li bih ja bio primljen u raj, ako sam bio dobar čovek i poštovao svih deset zapovesti, osim prve. Ili još drastičniji primer, da li bi neki Indijanac iz Amazona, koji nikad nije sreo hrišćanina, bio pušten u raj, ako je bio super dobar čovek, ali nije poštovao prvu Božiju zapovest, jer jednostavno nikada nije čuo za nju. A sve ostale zapovesti je nesvesno poštovao jer je osećao da tako treba, a ne zato što mu je tako naređeno. Jel bi ga sveti Pera pustio u raj ili ga prepustio đavolu da ga okreće na ražnju celu večnost, šta ti misliš?

Kome je dato više, od njega će se i tražiti više. Tko je više znao, ima i veću odgovornost.

Svi ljudi su imali, imaju i imaće duhovni skelet, savjest, po kojoj znaju što je ispravno, što nije, osim onih kojima je savjest otupila kao posljedica destruktivnog života.

I ne pita se to sv. Petra, btw. :zubati

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:10 

joe enter je napisao/la:

A iz toga možemo samo da dođemo do zaključka da su stari Grci, Germani ili Sloveni smislili mnogo bolju teoriju o biću Boga (Bogova), od ovih pustinjskih kozojeba.

Ali svemogućem bogu kako ga predstavlja monoteizam ne može b iti dosadno , jer kako nekom ko je svemoguć može biti dosadno.

Paganski bogovi su zamišljeni od ljudi upravo kroz ljudske osobine , i oni nisu imali nikakvu moralnu zaleđinu u smislu da bez njih čovek nije u stanju iti moralan tj.moral i religija nisu imali nikakve veze , a bogovi svakako nisu imali epitet svemogućih i apsolutnih.

Ja najviše mrzim monotezima upravo zbog svoje moralističke zaleđine koja ucenjuje čoveka i pravi kontraefekat tj.pravi ljude neljudima , a to pokazuje istorija koja je nemilosrdna u smislu činjenica i istine.

Kad si pomenuo u nekom predhodnom postu da je biblija skup plitkih gluposti i bajki , odmah mi pade napamet Gore Vidal(američki pisac) koji je rekao da su beleške jednog rimskog cara Marka Aurelija bolje,pametnije,moralnije nego biblija i svi teološki spisi tokom svih celih 2000 godina.
I jeste u pravu , ako imaš prilike pročitaj ovog rimskog stoičkog cara i njegove spise koji nisu bili propaganda već obične beleške.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:13 

Mar-kan je napisao/la:
Kome je dato više, od njega će se i tražiti više. Tko je više znao, ima i veću odgovornost.

Svi ljudi su imali, imaju i imaće duhovni skelet, savjest, po kojoj znaju što je ispravno, što nije, osim onih kojima je savjest otupila kao posljedica destruktivnog života.

Ali, ako sam ja poštovao svih deset zapovesti osim prve, a bio sam do srži dobar čovek, bio pušten u raj? Jer, ako zbog toga ne bih, to bi značilo da je Bog sujetan, jer zahteva da ga obožavam. A kako savršeni i bezgrešni entitet može da ima tako prizemnu ljudsku osobinu kao što je sujeta?

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:22 

Mar-kan je napisao/la:

Ali, ako sam ja poštovao svih deset zapovesti osim prve, a bio sam do srži dobar čovek, bio pušten u raj? Jer, ako zbog toga ne bih, to bi značilo da je Bog sujetan, jer zahteva da ga obožavam. A kako savršeni i bezgrešni entitet može da ima tako prizemnu ljudsku osobinu kao što je sujeta?

Banaliziramo priču. Po defaultu, mi jesmo zli i svi činimo grijeh, osim par izuzetaka. Plata za grijeh je smrt. Tu dolazimo do priče o Kristu, koji "pokriva" te naše grijehe, uračunata i data pravda, imaš to sve na forumu.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:24 

joe enter je napisao/la:
Ali svemogućem bogu kako ga predstavlja monoteizam ne može b iti dosadno , jer kako nekom ko je svemoguć može biti dosadno.
Naravno, o tome i pričam.
Citat:
Paganski bogovi su zamišljeni od ljudi upravo kroz ljudske osobine , i oni nisu imali nikakvu moralnu zaleđinu u smislu da bez njih čovek nije u stanju iti moralan tj.moral i religija nisu imali nikakve veze , a bogovi svakako nisu imali epitet svemogućih i apsolutnih.

Citat:
Ja najviše mrzim monotezima upravo zbog svoje moralističke zaleđine koja ucenjuje čoveka i pravi kontraefekat tj.pravi ljude neljudima , a to pokazuje istorija koja je nemilosrdna u smislu činjenica i istine.

Da, kao što rekoh, pagani su to mnogo bolje smislili.

Citat:
Kad si pomenuo u nekom predhodnom postu da je biblija skup plitkih gluposti i bajki , odmah mi pade napamet Gore Vidal(američki pisac) koji je rekao da su beleške jednog rimskog cara Marka Aurelija bolje,pametnije,moralnije nego biblija i svi teološki spisi tokom svih celih 2000 godina.
I jeste u pravu , ako imaš prilike pročitaj ovog rimskog stoičkog cara i njegove spise koji nisu bili propaganda već obične beleške.

U odnosu na crvenkapicu i sedam patuljaka i nije teško ipasti mnogo pametniji. Da, Čuo sam da je car filozof pisao genijalne stvari, nisam pročitao, nažalost, ali hoću sigurno kad uhvatim vremena i volje.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:26 

zaba1111 je napisao/la:
Koja dubokoumna rasprava, jedino na sto se isplati odgovriti je pitanje zasto postoji pakao.
Pakao postoji da u njemu budu oni koji tamo zele biti. Milosrdni Bog je svojoj djeci dao priliku do samog kraja da ne izaberu pakao, makar te osobe bile buntovne pubertetlije poput Joleta Entera ili Adolfa Hitlera, i njima ce na kraju biti ponudjeno hoces vamo ili tamo.
Na isti nacin Bog je poucio i nas krscane da zivimo zivot kriza, odnosno ljubavi, odgovornosti i prastanja, sto znaci da ne mislimo samo na sebe poput ovih sa druge strane, koji su povjerovali da su sami bogovi i da im veci autoritet ne treba, jer to je jedini nacin da svijet opstane, raste i razvija se, a da pojedinac bude ispunjen i sretan, a ne ogorcen i pun mrznje poput JE i svih ostalih ateista...
A sto je sve dokazano i pokazano povijesnim iskustvom, s krscanstvom smo rasli,a kad se Eu odrekla krscanstva pocela je nestajati.

Pakao kao pojam nije postajao pre hrišćanstva(nema ga kod Jevreja) , tj.njega je verovatno izmislio ranohrišćanski lik Tertulijan , i on je rekao bar infatilno al' pošteno kako dolikuje jednom monoteisčkom ludaku da svrha pakla jeste da mi(pravoverni) možemo iz raja reći onima koji su završili u paklu jer nisu verovali "Jesmo li vam lepo rekli". :zubati

A to što si me stavio u isti koš sa Hitlerom govori uz činjenicu da u udžbeniku za veronauku u hrvatskim školama veli da su ateisti krivi za Aušvic govori da si deo katoličkog(svakako i pravoslavnog) sistema laži,prevare,.....udovoljavajući svojim sitnodušnim osećajima.

Hvala ti na tome , sad si me konačno ubedio da u svakom "iskrenom" verniku čuči onaj bacil zla koji je zapravo DNK-slika monoteizma , tako da nema velike razlike između tebe i onih kozojeba iz nekog jebenog Jemena.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:32 

Mar-kan je napisao/la:

Banaliziramo priču. Po defaultu, mi jesmo zli i svi činimo grijeh, osim par izuzetaka. Plata za grijeh je smrt. Tu dolazimo do priče o Kristu, koji "pokriva" te naše grijehe, uračunata i data pravda, imaš to sve na forumu.

Znači ja mogu da lažem, kradem, zlostavljam, ubijam itd, ali ako se pred kraj života pokajem, jer sam se usrao od pakla, onda će sve biti u redu, jer je Isus preuzeo sve moje grehe na sebe!? Jako zgodan izgovor da ceo život budeš zločinac, pa ćeš pred kraj života da se pokaješ i Bog će te primiti u raj, bez obzira koliko si ljudi ubio, žena silovao itd. Takav Bog nije pravedan, a samim tim ni savršen.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:33 

Evo vidite sta je ateist, pored bedastoca koje proizlaze iz svakog slova i pored mentalne blokade koju oni imaju prema bilo kakvim argumentima, vrhunac je da je takvima Hitler tek buntovni pubertetlija poput Joleta.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:40 

Mar-kan je napisao/la:

Znači ja mogu da lažem, kradem, zlostavljam, ubijam itd, ali ako se pred kraj života pokajem, jer sam se usrao od pakla, onda će sve biti u redu, jer je Isus preuzeo sve moje grehe na sebe!? Jako zgodan izgovor da ceo život budeš zločinac, pa ćeš pred kraj života da se pokaješ i Bog će te primiti u raj, bez obzira koliko si ljudi ubio, žena silovao itd. Takav Bog nije pravedan, a samim tim ni savršen.

Da , mozes.
Ali sto je u ovom postu posebno indikativno, ateist smatra kako je zlo nesto za sto je pozeljno raditi ako imas dobar izgovor i eto jeftinog recepta da profitiras.
S druge strane vjernik smatra kako se zlom nikalo ne moze profitirati i da je cinjenje zla kazna vec sama po sebi , a tesko zlo cine duboko manjkavi i nesretni ljudi, kojima primarno treba pomoci, a pogotovo na kraju kad vise nisu kadri ciniti zlo.

Vrh

PostPostano: 23 lis 2017, 20:42 

Možeš. Teorijski. To je kao kad alkos ili narkos kaže - e, sad ću da se drogiram, pa ću poslije da prestanem.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 357 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: