|
|
Stranica: 5/6.
|
[ 150 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Srećna sasvim Postano: 18 srp 2017, 14:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76252 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ksenija je napisao/la: Odlazak
U slutnji, u čežnji daljine, daljine; u srcu, u dahu planine, planine.
Malena mjesta srca moga, spomenak Brača, Imotskoga.
I blijesak slavna šestopera, i miris (miris) kalopera
Tamo, tamo da putujem, tamo, tamo da tugujem;
da čujem one stare basne, da mlijeko plave bajke sasnem;
da više ne znam sebe sama, ni dima bola u maglama.
Tin Ujević Ovo je Arsen Dedic uglazbio i opjevao.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Srećna sasvim Postano: 18 srp 2017, 19:59 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17400 Lokacija: יום טוב
|
Robbie MO je napisao/la: Ksenija je napisao/la: Odlazak
U slutnji, u čežnji daljine, daljine; u srcu, u dahu planine, planine.
Malena mjesta srca moga, spomenak Brača, Imotskoga.
I blijesak slavna šestopera, i miris (miris) kalopera
Tamo, tamo da putujem, tamo, tamo da tugujem;
da čujem one stare basne, da mlijeko plave bajke sasnem;
da više ne znam sebe sama, ni dima bola u maglama.
Tin Ujević Ovo je Arsen Dedic uglazbio i opjevao. a Ksenija to naravno ne zna. misliš ti, sav važan. još ti puno pure moraš pokusati, mladiću. on topic: Dragutin Tadijanović: Onoj koju naslućujem
Jesmo li nas dvoje Daleko jedno od drugog? O, kad bih mogao znati Ima li plavo čeznuće Između nas dvoje?... Ti si mala djevojčica I imaš crne oči, Dva plamena crna, A ja sam možda tvoj Skromni, dragi pjesnik, Koji bi htio tebi da pjeva Pjesme srca, vesele, bez rime: A ne znam ni gdje si, Ni kako ti je ime!
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 19 srp 2017, 18:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76252 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Jest cu puru do cetrdesete? Dragutin Tadijanovic je poznat samo zato sto je dozivio 100 godina starosti jel tako? Citao sam mu Srebrne Svirale, odabrao sam za lektiru jer su mu pjesme bile najbanalnije od svih ponudjenih pjesnika.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 19 srp 2017, 22:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59780 Lokacija: DAZP HQ
|
taj Dragutin Tadijanović je i sa 100 godina zajebavao ljude. došao je u moju srednju držati predavanje maturantima i sad je par ljudi trebalo izrecitirati njegove pjesme, mene su molili da recitiram, ali sam namirisao da je lik problematičan i izričito sam odbio. znači, deda je s tadašnjih 115 godina ili koliko već izmasakrirao recitatore, zgadio im je život, uništio živote, mislim da nitko od njih danas nije živ, ako i je fizički, duhom nije živ.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 19 srp 2017, 22:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59780 Lokacija: DAZP HQ
|
kad se sjetim kad sam ovo izrecitirao prije 10-tak godina pod zvjezdanim nebom.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 26 stu 2017, 19:18 |
|
|
DOKUMENTA… DOKUMENTA… Vesna Teršelić i pogled ljubavi? DOKUMENTA, DOKUMENTAŠTO JOJ BRIGA ZA DOM SMETA PREDSJEDNICE KOJA BLISTA U LJUBAVI BOGU ISTA, DOKUMENTU HRVAT MORI DOMOLJUBLJEM KADA GORI, KOJI ŽIVI ZA DOM SVETI I KAD CRNA SMRT MU PRIJETI, DOKUMENTA RAZDOR SIJE JER HRVATSKU HTJELA NIJE, ISTINE SE NEMAN BOJI ZATO LAŽ I MRŽNJU GOJI, IZDAJNIČKO CRNO JATO NA HRVATSKU BACA BLATO, GENERALU PRALJKU ŽELI DA U HAGU ŽIVOT CIJELI ZBOG LJUBAVI NEVIN TRUNE DOMOLJUBLJA DUŠE PUNE ŠTO MU MIRA NIJE DALO KADA GA JE SRCE ZVALO DA NA BRANIK DOMA STANE DA SLOBODA SVETA GRANE, TO FAŠISTI SVAKOM SMETA ŠTO PO CIJELOM SVIJETU LETA DA PROGLASI LJUBAV ČISTU AGRESORSKOJ MRŽNJI ISTU ZADATAK JE BULUMENTE PLAĆENIČKE DOKUMENTE, ZATO MORA HRVAT ZNATI DA GA JUGONEMAN PRATI ŠTO SVASTIKU CRTA ZLOBNU ŽELEĆ PISAT POVIJEST KOBNU KAO DOSAD PUNU LAŽI ŠTO USTAŠU MRTVOG TRAŽI, JER ISTINA KADA GRANE DOBRO ZNAJU CRNE VRANE DA ĆE POVIJEST UMRIJET LAŽNA I HRVATSKA BITI SNAŽNA SVJETIONIK KOJI GORI, LJUBAV KOJU - LJUBAV STVORI! Vicko Goluža
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 08 pro 2017, 06:15 |
|
|
Greška ...
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 10 kol 2018, 19:35 |
|
|
Šest redaka
Ti si me zvala u slađu smrt a ja to neću
ja svoju smrt hoću gledati hladno i sabrano kao što ona gleda mene
kao da ne znam kako će ona na kraju imati tvoje lice
Nikica Petrak (1934 - 2016)
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 26 kol 2018, 18:43 |
|
|
Jezik snova
Sanjaš li ikad na ovome jeziku, Upitao me jedanput prijatelj. Ja uopće ne sanjam; gledam Film svake noći držeći zatvorene Oči, iste slike lelujavih sjena Što pulsiraju na zidovima u inoj sobi.
Vlak lomata mimo i drma moj krevet; Ja stišćem kartu u ruci, Hoteći biti prvi koji će ju pružiti Kondukteru u ovom praznom vagonu.
No znadem da to neće biti dostatno, Budući će netko iza njega viknuti, Dokumenten. Ispravu. Ausweis.
Lice moje što poskakuje poput mjeseca Iza prozora kroz pougljene Kuće i rijetke čuperaste krošnje Drži kažiprst na usnama mojim.
I ja, šćućuren ispod kuhinjskog stola, Vidim kako sablast moja prolazi mimo, Dječak ponovno što igra se skrivača S projektilima koji će mu znoj namirisati, Njegove izbrojene ovce raznijete već u komade.
Netko sanja na jeziku Što ćuti bol njegovu, ni manje ni više.
Mario Suško (1941- )
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 01 ruj 2018, 19:10 |
|
|
Kako pamtim majku
dugo sam držao kako i nisam rođen
ipak, majku pamtim; najprije po jednoj lipanjskoj bonaci pravilnoj kao kružnica devetsto i ente; došla je na valu mirisa pelina smokava i merlina i neupitana rekla ocu: frane, tako smo lijepi na onoj slici s vjenčanja, tako smo
pamtim je i po zimskom pristanu, kako usred kuhinje raspolovljene kao koreja, na vatreni dio i ostalo, drži ciglu u desnoj a lijevom pruža zagrijanu podkošulju ocu i prividno nemarno govori: preobuci se potan si a već si nikakav sa zdravljem
pamtim je i po onisku tijelu starijem od zviježđa velikog medvjeda; izlizano bolešću stanjilo se u list papira i nestalo među nepravednim računima, ne znam jesam li ikada razumio da više ništa ne mogu učiniti za nju
još je pamtim kao molitveno ime tereza u imeniku sretnih iz nejasnih priča o vilama; list gdje je upisana toliko je plav da se ne razlikuje od odsječka zenita svijena trajno tamo nad velebitom još u vrijeme kada je bog češće volio popravljati rotaciju i lik
i još je pamtim u kolu nejasnih prizora sličnih kometima; odabirem ih hirovito i govorim to je sve, i varam; volim ponoviti varku i kada novi sijev naglo zauzme pamćenje, nema joj premca među vježbama iz prisilne vedrine, a i po koji infarkt uspije odgoditi koliko mi duguje koliko mu dugujem bog?
Ivan Rogić Nehajev (1943-)
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 09 ruj 2018, 18:43 |
|
|
Šalamunov hram
Još jednom htio bih podići šator u blizini tvojega srca. Seljak u polju baca mlado sjeme žita u netom uzoranu brazdu. Svako zrno, trenutak prije nego dodirne zemlju pretvori se u noćnoga leptira ostavljenoga na milost i nemilost danjoj svjetlosti.
Vidio sam tu čaroliju jednom u tvojim očima na koricama poklonjene knjige.
Pas mokraćom označava granice svojega svijeta.
Pitagora to učini pepelom.
Sve sam svoje udice oprao u posvećenoj vodi. Prije nego se spustih do čamca iz riječnoga mulja rukama iskopah dugo skrivano veslo.
Nevidljiva menora gorjela je u svjetlosti kolovoza na ulazu u hram. Jedna po jedna gasile su se daleke zvijezde melankolije.
Delimir Rešicki (1960-)
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 15 ruj 2018, 21:10 |
|
|
Singularitet
dok sam je čekao u restoranu, pokušavao sam se odmoriti. najprije sam u čaši vode rastopio šumeću tabletu vitamina, a zatim se zaljuljao na stolici i naslonio na zid, dovodeći tijelo u gotovo ležeći položaj. potom sam sklopio oči i pokušao zaspati, 5 minuta, dok mi donesu buncek. konobara nije bilo 15 minuta a kad je napokon provirio u salu, viknuo je kuharici: ne moraš žuriti, on spava. na te riječi Boris Maruna podigne oči s novina, u kojima je upravo pročitao da su Tuđmana prikopčali na umjetna pluća, i ovlaš me pogleda. potom se opet halapljivo vrati Tuđmanovoj bolesti i različitim scenarijima raspleta državne krize. moja gripa, Tuđmanova umjetna pluća i Marunin buncek uz širom raširene novine. crna rupa singulariteta. i gripe.
Drago Glamuzina (1967-)
|
|
Vrh |
|
|
buenos aires
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 18 kol 2019, 18:05 |
|
|
Vasko Popa ~ Daleko u nama
Čita: Petar Kralj
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 05 vel 2020, 22:29 |
|
|
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 11 tra 2020, 19:07 |
|
|
Poluistine, Tin Ujević
Čupam ih prstima kao vunu. Pahuljice. Trepeti. Lete. Krilate, a stvarnost je u njima. Participiraju sa srži. Jer one su otisci, i ne traže drugo.
Jedna magička žena prođe, i pretvori se u bezbroj drugih. Gužva žena: Jedna ima podbradak njezin, druga boju obraza. A svima je zajednička prolaznost.
Vrapci. Izgubljeni cvrkuti. Žagori bez doma. Glasovi iz trave. Laštenje u staklima. Mucanja, proizvod slutnje.
Kao ždral što je spustio kljun u vodu sna. Što je zario noge u pržinu sna. Kao zastavice daleke, daleke, na tanjiru mora.
O perino poluistina, polusne, zavjeso: Tmasta oblasti, škripnju stvari na otvorena naslućivanja i daleke vidike.
O moj poglede na maglu, u vodu dragulja, na Fingala, u pranja bazalta dragocjenih pećina.
Tvrdi Zaratustra i tvrda Rguedo! Ima toliko zora što još nikada nisu sinule — toliko istina što su prije minule nego su vrata odškrinule.
Stvarnost se drobi. Kalupi su stari. Ima basna na domaku ruke: Dubine, vrtloga, kresova s malo muke, s pola muke.
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 11 tra 2020, 21:28 |
|
|
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 11 tra 2020, 22:02 |
|
|
Obožavam Te
Obožavam te kao nebo noću, O! Posudo tuge, tu tvoju mirnoću, ljubim te sve više što mi bežiš dalje čak i kada mislim da te tama šalje.
Da bi ironično razmak povećala što ga je do neba već priroda dala u divljem naletu nasrćem i skačem i k’o crv lešinu ne bih dao jačem!
I meni je draga u očaju slepom, čak i ta hladnoća što te čini lepom.
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 11 tra 2020, 22:17 |
|
|
Da se podsetimo zbog čega je baš ovo bio utisak nedelje:
„Među javom i med snom“ govori Zoran Radmilović
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 11 tra 2020, 22:30 |
|
|
Čarls Bukovski - Idi do kraja(
Nesto kada zapocnes, nema odustajanja, pitao bi se cijeli zivot sta je i kako moglo da bude, zato...Idi do kraja!
|
|
Vrh |
|
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 11 tra 2020, 23:41 |
|
|
Ты и Вы
Пустое вы сердечным ты Она, обмолвясь, заменила И все счастливые мечты В душе влюбленной возбудила. Пред ней задумчиво стою, Свести очей с нее нет силы; И говорю ей: как вы милы! И мыслю: как тебя люблю!
Ти и Ви
Хладно је Ви срдачним Ти Збуњено она заменила, И тако најлепше снове моје У стварност она претворила. Стојим занесен ту пред њом Да смотрим очи са ње не могу. Како сте мили!" - ја јој зборим А мислим: Како тебе волим!
Пушкин, Александр Сергеевич
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 12 tra 2020, 02:32 |
|
|
SNOVI KSENIJE RADIČEVIĆ
Ti ne sanjaš kao neki drugi, već si zagledana u svet surovi, i tražiš u njemu onu lepotu, koju donesu neki lepi snovi!
A kad te neko pogleda čudno, u neverici zbog vrlo smelih reči, promeniš temu, ali ne dopuštaš, da te nevera da veruješ spreči!
Lepršavo se onda prepuštaš igri, sa onim ko se s tobom igrati zna, Samo zloban i ljubomoran tada, trg'o bi te iz tog romanesknog sna!
I znam da ne spavaš iako je kasno, nego se zabavljaš ulepšavajući tren, a neverni videće Ksenijinu javu, čulima lepu k'o da san je to njen!
Zato nastavi da propovedaš ideal, iako će te neko čudno pogledati, spoznaće da je svet surovi lepši, u metežu njegovom kad pojaviš se ti!
A.R.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 12 ožu 2021, 19:27 |
|
|
Nekima je draga poezija
Nekima – To jest ne svima. Čak ne većini svih, nego manjini. Ne brojeći škole, gdje se mora, I same pjesnike, Bit će tih osoba dvije na tisuću.
Draga im je – Ali draga je i juha s rezancima, dragi su i komplimenti i modra boja, drag je stari šal, drago nam je ostati pri svome, drago nam je gladiti psa.
Poezija – ali što je to poezija. Mnogi kolebljiv odgovor na to je pitanje pao. A ja ne znam i ne znam i držim se toga kao spasonosnog oslonca.
Na izmaku stoljeća
Trebalo je biti bolje od prošlih naše XX. stoljeće. Više to neće stići dokazati, godine su mu odbrojene, korak nesiguran, dah kratak.
Već se suviše toga dogodilo što se nije trebalo dogoditi, a ono što je trebalo naići, nije naišlo.
trebalo se primaći proljeću i sreći pored ostalog.
Strah je trebao napustiti planine i doline. Istina je brže od laži trebala stizati cilju.
Neke su se nesreće trebale Više ne zbivati, Na primjer rat i glad, i tako dalje.
Tko je htio uživati u svijetu, taj stoji pred zadatkom nesavladivim.
Glupost nije smiješna. Mudrost nije vesela. Nada Nije više ona mlada djevojka et caetera, nažalost.
Bog je najzad trebao povjerovati u čovjeka dobrog i snažnog, ali dobar i snažan još su uvijek dva čovjeka.
Kako živjeti – zapitao me u pismu netko koga sam ja namjeravala zapitati to isto.
Opet i onako kao uvijek, što se vidi iz rečenog, nema urgentnijih pitanja od naivnih pitanja.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 12 ožu 2021, 19:35 |
|
|
Vijetnam
Ženo, kako se zoveš? – Ne znam. Kada si rođena, odakle si? – Ne znam. Zašto si iskopala jamu u zemlji? – Ne znam. Otkad se kriješ? – Ne znam. Zašto si me ugrizla za prstenjak? – Ne znam. Znaš li da ti ništa nažao nećemo učiniti? – Ne znam. Na čijoj si strani? – Ne znam. Sada je rat, moraš se opredijeliti. – Ne znam. Da li tvoje selo još postoji? – Ne znam. Jesu li ovo tvoja djeca? – Jesu.
Epitaf
Ovdje leži staromodna kao zarez autorica poneke pjesme. Vječni počinak neka joj da zemlja, premda truplo nije pripadalo nijednoj književnoj grupi. Ali ni na grobu nema ništa bolje do ovog versa, lopuha i sove. Prolazniče, izvadi iz taške mozak elektronski i o sudbi Szymborske časak pomisli.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 12 ožu 2021, 19:48 |
|
|
Zaljubljeni
Tako nam je tiho da čujemo Jučer zapjevanu pjesmu: „ Ti ćeš poći gorom, a ja dolinom…“ Premda čujemo - ne vjerujemo.
Naš osmijeh nije maska tuge, a dobrota nije odricanje. I čak više nego što vrijede nezaljubljene žalimo.
Tako smo začuđeni sobom da što nas može više začuditi? Ni duga u noći. Ni leptir u snijegu.
A kada zaspimo, u snu vidimo rastanak. Ali dobar je to san, ali dobar je to san, jer iz njega se budimo.
Radost pisanja
Kamo trči ta napisana srna kroz napisanu šumu? Da li ide piti iz napisane vode, koja će njezinu njuškicu odraziti kao indigo? Zašto diže glavu, da li nešto čuje? Osovljena na od istine posuđenim četirima nožicama pod mojim prstima uhom striže. Tišina – i ta riječ šuška po papiru i razgrće zbog riječi „šuma“ nastalo granje.
Nad bijelim listom pritajila se za skok slova, koja se mogu loše složiti, rečenice što opkoljavaju, pred kojima neće biti spasa.
Ima u kaplji tinte prilična zaliha lovaca napeta pogleda spremnih da se sjure strmim perom, da opkole srnu, da nanišane. Zaboravljaju da tu nema života. Drugi, crno na bijelom, tu vladaju zakoni. Treptaj oka tu će trajati toliko dugo koliko ustijem, dopustit će da se dijeli na male vječnosti pune zadržanih u letu zrna.
Zauvijek, ako zapovjedim, tu se ništa neće dogoditi. Bez moje volje čak ni list neće pasti niti će se vlat ugnuti pod točkom malog papka.
Postoji dakle takav svijet čiju neovisnu kob ja određujem? Vrijeme koje vežem lancima znakova? Postojanje po mojoj zapovijedi trajno?
Radost pisanja. Mogućnost zaustavljanja. Osveta smrtne ruke.
Wisława Szymborska
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: Poezija Postano: 23 lip 2021, 22:21 |
|
|
Pjesma kako je viđen Prof. Ivo Goldstein na tribini 'Saveza antifašističkih boraca i antifašista', povodom 22. lipnja 2021 u Novinarskom domu.
GENERAL I GNJIDA
Crven u licu Izbuljenih Oči Nemirno sjedi Pa onda Skoči Pa opet Sjede Vidi te Bijede Dere se Hoda k’o budala Da mu nije Mokraća stala Ili je možda samo Bijes Jer je budala Dobila Stres Što general ima Argumente A On na Momente Izgubi glavu Navali na starca Invalida Bijedo ljudska Baš si Gnjida
dr. Jure Burić Lipanj, 2021.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|