HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 16:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1624 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 65  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 16 tra 2020, 11:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
.

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 13:04 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546


Francuski putopisac bilježi svoja opažanja u vezi Osmanlija negdje u 16. stoljeću.

Kaže otprilike ovako. "Često se kod nas kaže "jak poput Turka", usprkos tome vidio sam mnogo Kršćana koji su puno jači od prosječnog Turka. Čak i ja, koji nisam pretjerano nabijen, jači sam od mnogih Turaka. Turci su marljivi, svojevoljno rano ustaju, žive na malo hrane, dovoljno im je malo kruha i suhomesnatog, mlijeka, sira i raznih plodova. Prave juhu koja je dovoljno da nahrani 6-8 ljudi na dan. Nije im važno gdje spavaju, često leže na podu. Njihova roba sastoji se od nekoliko pamučnih prekrivala... Konji su im dobri, ne zahtjevaju puno hrane i izdržljivi su. Daju im malo hrane, ugl. kad padne mrak. Politika Turaka je da imaju barem duplo veće vojske od Kršćana, ova brojčana superiornost daje im hrabrost i mogućnost da drugačiji korpusi napadaju s različitih položaja istovremeno. Koplja su im slaba, strijelci najbolje jedinice, iako nemaju domet poput nas. Imaju veću konjicu, njihovi konji iako su slabiji od naših i mogu nositi manje težine, brži su i izdržljiviji. Turci su sami po sebi, direktni i odani, kad je potrebno pokazati hrabrosti, nikad ne posustaju. Njihove vojske su često sastavljeno od oko 200 000 vojnika, veći dio je slabo naoružana pješadija. Pored sebe imaju velik broj Kršćana koji im moraju strogo služiti: Grci, Bugari, Makedonci, Albanci, Slovinci, Vlasi, Srbi i drugi podanici despota u toj zemlji. Svim ovim ljudima Turci su mrski jer ih drže i strogom pokorništvu. Kad bi vidjeli Kršćane, prije svega Francusku, da krene na Sultana, nema uopće sumnje da bi se oni okrenuli protiv sultana i osvetili se za sve nedaće koje im je izazvao."

Turski izvor bilježi oko 1500.-e turskog vezira koji raspravlja sa svojim pašama o prijetnji eurospke invazije.

"Znate dobro neoprane uljeze i njihove običaje i manire, koji zasigurno nisu dobri. Lijeni su, pospani, lako bivaju rastreseni, neaktivni su; vole puno piti i jesti; u nevoljama su nestrpljivi, a u dobrim vremenima oholi i arogantni. Vole odmor/pauze/razbibrigu, ne vole spavati bez meke postelje, kad nemaju žene sa sobom postanu tužni i sumorni; ne mogu raspravljati među sobom bez dovoljno dobrog vina. Ignoriraju puno vojnih strategija. Drže konje kako bi ih jahali dok idu u lov sa psima. Kad žele nabaviti dobrog konja za ratovanje, dolaze kod nas u kupivinu. Nisu sposobni podnositi glad, hladnoću, vručinu, ulaganje truda i napora, podnositi sužanjstvo. Dopuštaju ženama da ih prate tijekom pohoda, i kad večeraju dopuštaju im da sjede na povišenim mjestima. Uvijek žele imati topla jela, ukratko, ništa pametno ili korisno za naučiti od njih. Konstantno se bore među sobom jer svaki od njih želi biti kralj ili princ, ili prvi među svima. Jedan kaže drugom, "Brate pomozi mi danas protiv ovog princa, i ja ću tebi sutra protiv onog". Ne treba ih se bojati jer među njima nema složnosti, svatko se brine za sebe sama, nitko ne razmišlja o zajedničkom interesu. Svadljivi su, ne vladaju sobom, svojeglavi su i neposlušni. Poslušnosti prema autoritetima i discpline nemaju nikakove, iako o tome sve ovisi. Kad izgube bitku uvijek kažu "Nismo bili pripremljeni" ili "Ovaj ili onaj nas je izdao" ili "Bilo nas je premalo, a Turka je bilo puno, puno više", "Turci su došli bez najave rata, lažnim predstavljanjem i izdajom", "Okupirali su našu zemlju tako što su se okoristili našim unutarnjim problemima". Eto, to oni kažu, jer ne žele iskreno priznati "bog je na strani Turaka. Bog im pomaže i zato nas osvajaju"."

Mislim da Turci, iako malo preuveličavaju i negativno prikazuju Kršćane, zapravo nisu daleko od istine. Sve ovo rezultat je moralnog ponora europske civilizacije koji počinje već negdje između 12. i 14. stoljeća, a ubrzava nakon 16. stoljeća. Već u srednjem vijeku svećenici su znali u propovijedima tužno uzdahnuti "Što je družina Kršćana osim nakupina poroka". Iako nas je kršćanstvo tad učilo da postimo bar u korizmi i još nekim blagdanima, da inače vršimo pokoru, da molimo više puta dnevno (6h-9h,12h,15h,18h,21h,12h), da budemo disciplinirani, da slušamo autoritete, da izbjegavamo poroke, požudu/pohlepu/prežderavanje itd., da dijelimo, da budemo dobri jedni prema drugima, drugim riječima da mislimo na kolektiv... mi sve naopako radimo i preziremo karakterne vrline. Nije ni čudo što Bog dopušta razne nevolje da nas dovede u red, što bi tek bilo da smo ostavljeni na miru, bili bi još gori. Da nema tehnološkog napretka, naša moralna degeneracija bi nas odavno koštala opstojnosti. Velike europske sile gotovo po pravilu zanemaruju interese kršćanske raje s periferije i unutar islamskih teritorija, prepušteni su sami sebi, kao da su daleki stranci.

Opis koji Turci daju u 16. stoljeću, zapravo nije daleko od onog kakvi smo danas, ne generalno, ali dobar dio nas. Fizički nepripremljeni za bilokakvu nedaću, ne u smislu tjelovježbe nego u smislu spremnosti na podnošenje ekstremnih uvjeta, gladi, hladnoće, nespavanja itd., zanovijetamo i kad je sve uredu, psihološki generalno mlaki, razmaženi, nespremni na prave poteškoće, uopće ne predviđamo što ako se desi A, B, C grozan scenarij, plan B je obično kukavičko bježanje na sigurno, nestrpljivi, neposlušni, svadljivi, sebični, u dobrim vremenima arogantni, u teškim vremenima utučeni, ne priznavamo autoritete, nesložni, bez ikakvog osjećaja za kolektiv. Nikad ne želimo pogledati sebe, a jednostavnost, skromnost, disciplinu, veću brojčanost i poslušnost kod drugih preziremo, umjesto da naučimo nešto od njih i da se vratimo svojim izvorišnim osnovama ranih Kršćana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 13:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
Znaci krscani jednostavno nisu tolike ovce.
To je dobro.

Eto koliko su srejovjekovni krscani bili krvolocni,cak su i zene svoje vodili na pohod.Tudje nece.

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 16:49 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Europljani su uvijek bili individualisti i hedonisti, to nam je u krvi. Problem je što protiv kolektivističkog i fanatičnog istočnjačkog ludila, to moramo znati u sebi zatomiti.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 17:07 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Ovce su baš zato što misle da "nisu ovce". Mi mislimo da je snaga u slabom kolektivu, opiranju autoritetima, produbljivanju karakternih mana i sebičnim anti-civilizacijskim vrijednostima. To je naše klasično preziranje vrlina kod neprijatelja umjesto da naučimo nešto i da budemo spremni kad dođu nedaće.

Zamisli da imaš boksački meč u kojem tvoj protivnik personificira teške životne situacije, sva živa protivnička carstva, kulture itd. Protivnik intenzivno vježba svaki dan unazad pola godine kako bi se pripremio za borbu, a ti u svojem bunilu i inatu prema protivničkom "ludilu", svaki dan čoriš 12 sati, sjediš na kauču, dangubiš, jedeš fast food, piješ pive, pušiš cigare i kulturno se uzdišeš gledajući filmove. Zaboli te ona stvar za ovog tamo borca koji će te na dan borbe presavit ko malu curicu tako da nećeš bit u stanju mrdnut iz bolničkog kreveta narednih pola godine.

Super životna i općenito civilizacijska strategija. Nije ni čudo što su nas Turci maltretirali 500 godina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 17:55 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Treba ipak uzeti u obzir da su upravo takvi kršćani i Europljani stvorili najuspješniju i najnapredniju i najmoćniju civilizaciju ikada.

Naš je problem što smo prešli u mazohizam, a ne što smo buntovni, individualisti ili čak hedonisti. Prešli smo u mazohizam, što je posebna karakteristika post ww2 zapada.

Turci su nas na Balkanu i srednjoj Europi maltretirali zato što smo mi nili periferija europske civilizacije, koja još nije dosegla svoj zenit, a islamska još nije svoj nadir, u vrijeme kada su oni prodirali ovamo. Upravo u tom periodu dešava se renesansa koja je dovela do toga da Europa po moći i utjecaju nadjača islamski svijet. Zato od 17. stoljeća oni gube, ali dotad ih je teško bilo suzbiti, bar ovdje na periferiji. Gubili su muslimani tamo gdje je kršćanstvo bilo jače - poput Španjolske, ali ovdje je išao njihov najjači udar, na nas, šaku jada.
Treba razumjeti da se Europa od sloma antičke civilizacije i barbarskih provala, oporavljala praktički tisuću godina.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 18:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
To i ja govorim.Individualna samovolja je must sve drugo je glupost.
Pogledajte islamski svijet,pa to je ko pod staljinom.

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 19:05 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Heero je napisao/la:
To i ja govorim.Individualna samovolja je must sve drugo je glupost.
Pogledajte islamski svijet,pa to je ko pod staljinom.


Ali mazohizam, mazohizam će nas dotući. Jedna moja poznanica nedavno bila u Africi i vidjela bijedu i kaže s čuđenjem "ali oni nas ipak ne mrze". I sad ja nju pitam, pa zašto bi? "Ali mi sve imamo..."

Mi smo počeli mrzjeti sebe što smo uspješniji od drugih. Ne znam kako je Japan, Singapur ili Tajvan pošteđen toga.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 20:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20466
Heero je napisao/la:
To i ja govorim.Individualna samovolja je must sve drugo je glupost.
Pogledajte islamski svijet,pa to je ko pod staljinom.

Staljin je liberalni anarhist za njih...

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 21:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10744
Vi zaboravljate namerno šta je bilo hrišćanstvo u srednjem veku i kako je ono uticalo na vladare i države.

Islam je hteli ne hteli u ono vreme bio napredniji u smislu sistema koji je podupirao , jer u 1000 godina rsednjeg veka doslovno na prstime jedne ruke se može nabrojiti vladari koji bar mrvu imali "welfare state" u smislu da kad pokupe poreze onda sanjime naprave nešto za opšte dobro.
Uostalom kod muslimana nije bilo kmetstva , dok kod evropskih hrišćana ceo sistem je na njima počivao , i logično je da nisu mogli imati odanu i dobru vojsku jer zašto bi se oni kmetovi borili za onog koji ga tlači , što znači da kod većine naroda pravi patriotizam nije postojao bio on etnički ili hrišćanski totalno je nebitno.

Već sam o tome pisao ali opet ću ponoviti.
Najbolji primer kako je funckionisala hrišćanska evropska država u srednjem veku i kako se odnosila spram stvarnosti govori primer sa ovih naših prostora.
Srpski despot Đurađ Branković u vreme najveće turske opasnosti u 15.veku on za 30.000 zlatnih dukata otkupljuje od Turaka zarobljene mošti sv.Luke koje su kasnije završile kao miraz u Jajcu u katoličkoj crkvi.
Zamislite npr.sad da neko ukrade srebrne medalje sa svetskog prvenstva od hrvatskih fudbalera u vreme ratne opasnosti od ko zna koji velikih osvajačkih sila , i onda vaš Plenković doslovno isprazni državni hrvatski proračun ne bi li ih otkupio.
Hoću reći da ta vrsta verskog slepila tada nije postojala kod Turaka i zato su bili efikasniji.

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 22:30 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Turci su dosta okrutno maltretirali kršćansku raju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 21 tra 2020, 22:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
divizija je napisao/la:
Heero je napisao/la:
To i ja govorim.Individualna samovolja je must sve drugo je glupost.
Pogledajte islamski svijet,pa to je ko pod staljinom.


Ali mazohizam, mazohizam će nas dotući. Jedna moja poznanica nedavno bila u Africi i vidjela bijedu i kaže s čuđenjem "ali oni nas ipak ne mrze". I sad ja nju pitam, pa zašto bi? "Ali mi sve imamo..."

Mi smo počeli mrzjeti sebe što smo uspješniji od drugih. Ne znam kako je Japan, Singapur ili Tajvan pošteđen toga.

hahhaah jooj te hipi curice i pernar mladez :)
budala do budale

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 22 tra 2020, 06:43 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
joe enter je napisao/la:
Vi zaboravljate namerno šta je bilo hrišćanstvo u srednjem veku i kako je ono uticalo na vladare i države.

Islam je hteli ne hteli u ono vreme bio napredniji u smislu sistema koji je podupirao , jer u 1000 godina rsednjeg veka doslovno na prstime jedne ruke se može nabrojiti vladari koji bar mrvu imali "welfare state" u smislu da kad pokupe poreze onda sanjime naprave nešto za opšte dobro.
Uostalom kod muslimana nije bilo kmetstva , dok kod evropskih hrišćana ceo sistem je na njima počivao , i logično je da nisu mogli imati odanu i dobru vojsku jer zašto bi se oni kmetovi borili za onog koji ga tlači , što znači da kod većine naroda pravi patriotizam nije postojao bio on etnički ili hrišćanski totalno je nebitno.

Već sam o tome pisao ali opet ću ponoviti.
Najbolji primer kako je funckionisala hrišćanska evropska država u srednjem veku i kako se odnosila spram stvarnosti govori primer sa ovih naših prostora.
Srpski despot Đurađ Branković u vreme najveće turske opasnosti u 15.veku on za 30.000 zlatnih dukata otkupljuje od Turaka zarobljene mošti sv.Luke koje su kasnije završile kao miraz u Jajcu u katoličkoj crkvi.
Zamislite npr.sad da neko ukrade srebrne medalje sa svetskog prvenstva od hrvatskih fudbalera u vreme ratne opasnosti od ko zna koji velikih osvajačkih sila , i onda vaš Plenković doslovno isprazni državni hrvatski proračun ne bi li ih otkupio.
Hoću reći da ta vrsta verskog slepila tada nije postojala kod Turaka i zato su bili efikasniji.



Nikada islam nije bio napredniji od kršćanstva, već je Islam u 7./8. stoljeću osvojio dotada najnapredniji dio svijeta, dok je kršćanstvu ostala seobom naroda poharana Europa. Trebalo je nekoliko stoljeća da islam unazadi svoj dio svijeta ispod razine Europe.

Nikada prije Islama Europa nije bila naprednija od Bliskog Istoka, sjev. Afrike i Levanta. Čak i u vrijeme rimskoga Carstva to su najbogatije i najnaprednije provincije - Egipat, Sirija, Mala Azija.
Potom su još Europu barbari izraubali od 4.-10. stoljeća da se to ne da opisati. No odmah po smisirvanju stanja, krenuo je uzlet Europe. S tim da je upravo kršćanstvo imalo ogromnu ulogu u očuvanju antičke baštine, pismenosti, znanja i smirivanju barbara pokrštavanjem istih.

I onda dolazi Islam, smirivanje stanja u Europi, i bilo je potrebno svega nekoliko stoljeća da kršćanska Europa po prvi puta u povijesti znanstveno i ekonomski nadmaši Istok. Od nekada najnaprednijeg djela svijeta dobili smo zabit, i to nakon svega par stoljeća islamskog utjecaja. Tragedija perzijske, mezopotamske, levantske, egipatske, maloazijske kulture da su potpale pod utjecaj sekte pustinjskih kozoyeba i unište tisućljeća civilizacije.

Istok je btw također imao feudalizam, ali tu nema ništa nenormalno (marksističkim historiografima unatoč). Feudalizam je normalni društveni sustav agrarne civilizaicje u nesigurnim vremenima, jer je uloga vojničke (viteške) kaste bila jako važna. Feudalizam je degenerirao kad su plemići prestali biti ti koji pružaju sigurnost, a nastavili zadržavati privilegije po porijeklu. Tako je od srednjovijekovnih vitezova došlo do versajskih orgijaša i žderonja koji su bili teret sebi i drugima.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 22 tra 2020, 10:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Normalno da nikad nije bio napredan. U ta stara vremena kad se ratovi dobivali masom vojnika koristili su situaciju da pljačkaju tuđe. Kad nekom ukradeš nov BMW i voziš ga izgleda okolo da si "napredovao" zar ne ?

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 22 tra 2020, 11:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20466
divizija je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Vi zaboravljate namerno šta je bilo hrišćanstvo u srednjem veku i kako je ono uticalo na vladare i države.

Islam je hteli ne hteli u ono vreme bio napredniji u smislu sistema koji je podupirao , jer u 1000 godina rsednjeg veka doslovno na prstime jedne ruke se može nabrojiti vladari koji bar mrvu imali "welfare state" u smislu da kad pokupe poreze onda sanjime naprave nešto za opšte dobro.
Uostalom kod muslimana nije bilo kmetstva , dok kod evropskih hrišćana ceo sistem je na njima počivao , i logično je da nisu mogli imati odanu i dobru vojsku jer zašto bi se oni kmetovi borili za onog koji ga tlači , što znači da kod većine naroda pravi patriotizam nije postojao bio on etnički ili hrišćanski totalno je nebitno.

Već sam o tome pisao ali opet ću ponoviti.
Najbolji primer kako je funckionisala hrišćanska evropska država u srednjem veku i kako se odnosila spram stvarnosti govori primer sa ovih naših prostora.
Srpski despot Đurađ Branković u vreme najveće turske opasnosti u 15.veku on za 30.000 zlatnih dukata otkupljuje od Turaka zarobljene mošti sv.Luke koje su kasnije završile kao miraz u Jajcu u katoličkoj crkvi.
Zamislite npr.sad da neko ukrade srebrne medalje sa svetskog prvenstva od hrvatskih fudbalera u vreme ratne opasnosti od ko zna koji velikih osvajačkih sila , i onda vaš Plenković doslovno isprazni državni hrvatski proračun ne bi li ih otkupio.
Hoću reći da ta vrsta verskog slepila tada nije postojala kod Turaka i zato su bili efikasniji.



Nikada islam nije bio napredniji od kršćanstva, već je Islam u 7./8. stoljeću osvojio dotada najnapredniji dio svijeta, dok je kršćanstvu ostala seobom naroda poharana Europa. Trebalo je nekoliko stoljeća da islam unazadi svoj dio svijeta ispod razine Europe.

Nikada prije Islama Europa nije bila naprednija od Bliskog Istoka, sjev. Afrike i Levanta. Čak i u vrijeme rimskoga Carstva to su najbogatije i najnaprednije provincije - Egipat, Sirija, Mala Azija.
Potom su još Europu barbari izraubali od 4.-10. stoljeća da se to ne da opisati. No odmah po smisirvanju stanja, krenuo je uzlet Europe. S tim da je upravo kršćanstvo imalo ogromnu ulogu u očuvanju antičke baštine, pismenosti, znanja i smirivanju barbara pokrštavanjem istih.

I onda dolazi Islam, smirivanje stanja u Europi, i bilo je potrebno svega nekoliko stoljeća da kršćanska Europa po prvi puta u povijesti znanstveno i ekonomski nadmaši Istok. Od nekada najnaprednijeg djela svijeta dobili smo zabit, i to nakon svega par stoljeća islamskog utjecaja. Tragedija perzijske, mezopotamske, levantske, egipatske, maloazijske kulture da su potpale pod utjecaj sekte pustinjskih kozoyeba i unište tisućljeća civilizacije.

Istok je btw također imao feudalizam, ali tu nema ništa nenormalno (marksističkim historiografima unatoč). Feudalizam je normalni društveni sustav agrarne civilizaicje u nesigurnim vremenima, jer je uloga vojničke (viteške) kaste bila jako važna. Feudalizam je degenerirao kad su plemići prestali biti ti koji pružaju sigurnost, a nastavili zadržavati privilegije po porijeklu. Tako je od srednjovijekovnih vitezova došlo do versajskih orgijaša i žderonja koji su bili teret sebi i drugima.

Dobro, krščanstvo je izgubilo bogati Egipat kao žitnicu carstva i Levant ali je zadržalo Malu Aziju još neko vrijeme, Grčku, Italiju i dobar dio mediterana. Iz tih žarišta je poslje civilazacija širena i na kraju je cijela europa postala ovo što je danas. Islamski svijet odnosno područje istog je bilo bogato zbog toga što su tamo niknule prve civilizacije i klima je tamo bila drugačija no danas. Turci i njihovo carstvo imaju krivicu za propast tog djela svijeta. Kad su oni zauzeli Carigrad prekinuli su trgovinu Europa Kina i put svile što je natjeralo nas na istraživanje novog svijeta i težište trgovine na zapad što je teško pogodilo taj istok. Europa je kasnila zato što dobar dio nje nije imao antičke temelje na koje se može graditi društvo. Kad smo do 10. stoljeća stvorili države i neku infrastrukturu tek tada se nazire ubrzan rast i razvoj. Mi smo bar 4-5 stoljeća samo hvatali korak.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 22 tra 2020, 13:24 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
weasel je napisao/la:
Dobro, krščanstvo je izgubilo bogati Egipat kao žitnicu carstva i Levant ali je zadržalo Malu Aziju još neko vrijeme, Grčku, Italiju i dobar dio mediterana. Iz tih žarišta je poslje civilazacija širena i na kraju je cijela europa postala ovo što je danas. Islamski svijet odnosno područje istog je bilo bogato zbog toga što su tamo niknule prve civilizacije i klima je tamo bila drugačija no danas. Turci i njihovo carstvo imaju krivicu za propast tog djela svijeta. Kad su oni zauzeli Carigrad prekinuli su trgovinu Europa Kina i put svile što je natjeralo nas na istraživanje novog svijeta i težište trgovine na zapad što je teško pogodilo taj istok. Europa je kasnila zato što dobar dio nje nije imao antičke temelje na koje se može graditi društvo. Kad smo do 10. stoljeća stvorili države i neku infrastrukturu tek tada se nazire ubrzan rast i razvoj. Mi smo bar 4-5 stoljeća samo hvatali korak.


I Italija i Grčka su teško poharane u barbarskim provalama, a čak ni prije toga one nisu bile bogate i napredne kao Egipat i Levant. A ostatak Europe je bio vukoyebina.

Dakle, imaš situaciju da kontinent koji je i prije seobe naroda bio zaostaliji, potom je poharan do ibera, tu prevladava kršćanstvo.

S druge strane, Islam je zavladao najboljim dijelom svijeta, i nakon par stoljeća ga je upropastio. Istina, Turcima se tu može mnogo pripisati, kao i Mongolima, i gubitku uloge u međunarodnoj trgovini, ali nisu Turci bili svugdje, pa je sve počelo stagnirati.

I prije velikig geografskih otkrića, u razvijenom i kasnom srednjem vijeku, očit je napredk Europe i njeno sustizanje stagnirajućeg Istoka. Renesansa.je debelo uzela maha prije geografskih otkrića, humanizam i skolastika ohohoh prije, kao i uzlet urbanog života bio je očit, dok Istok upravo tada počinje da životari. Ogromna je uloga religije u tome: https://en.wikipedia.org/wiki/Sunni_Revival

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 22 tra 2020, 19:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
Mjesate napredno i bogato.
Libija je bogatija od pola europskih drzava al nije naprednija od albanije.

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 07:19 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Heero je napisao/la:
Mjesate napredno i bogato.
Libija je bogatija od pola europskih drzava al nije naprednija od albanije.


To je danas tako, zbog stvari kao što su nafta ili turizam. U prošlosti, tamo gdje su znanost, tehnologija i sl. bili razvijeniji, tamo je i gospodarstvo bilo bolje.

Jedno naprosto potiče drugo, i to je zatvoreni krug.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 16:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32
Postovi: 6217
Lokacija: Izvan sebe
divizija je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Vi zaboravljate namerno šta je bilo hrišćanstvo u srednjem veku i kako je ono uticalo na vladare i države.

Islam je hteli ne hteli u ono vreme bio napredniji u smislu sistema koji je podupirao , jer u 1000 godina rsednjeg veka doslovno na prstime jedne ruke se može nabrojiti vladari koji bar mrvu imali "welfare state" u smislu da kad pokupe poreze onda sanjime naprave nešto za opšte dobro.
Uostalom kod muslimana nije bilo kmetstva , dok kod evropskih hrišćana ceo sistem je na njima počivao , i logično je da nisu mogli imati odanu i dobru vojsku jer zašto bi se oni kmetovi borili za onog koji ga tlači , što znači da kod većine naroda pravi patriotizam nije postojao bio on etnički ili hrišćanski totalno je nebitno.

Već sam o tome pisao ali opet ću ponoviti.
Najbolji primer kako je funckionisala hrišćanska evropska država u srednjem veku i kako se odnosila spram stvarnosti govori primer sa ovih naših prostora.
Srpski despot Đurađ Branković u vreme najveće turske opasnosti u 15.veku on za 30.000 zlatnih dukata otkupljuje od Turaka zarobljene mošti sv.Luke koje su kasnije završile kao miraz u Jajcu u katoličkoj crkvi.
Zamislite npr.sad da neko ukrade srebrne medalje sa svetskog prvenstva od hrvatskih fudbalera u vreme ratne opasnosti od ko zna koji velikih osvajačkih sila , i onda vaš Plenković doslovno isprazni državni hrvatski proračun ne bi li ih otkupio.
Hoću reći da ta vrsta verskog slepila tada nije postojala kod Turaka i zato su bili efikasniji.



Nikada islam nije bio napredniji od kršćanstva, već je Islam u 7./8. stoljeću osvojio dotada najnapredniji dio svijeta, dok je kršćanstvu ostala seobom naroda poharana Europa. Trebalo je nekoliko stoljeća da islam unazadi svoj dio svijeta ispod razine Europe.

Nikada prije Islama Europa nije bila naprednija od Bliskog Istoka, sjev. Afrike i Levanta. Čak i u vrijeme rimskoga Carstva to su najbogatije i najnaprednije provincije - Egipat, Sirija, Mala Azija.
Potom su još Europu barbari izraubali od 4.-10. stoljeća da se to ne da opisati. No odmah po smisirvanju stanja, krenuo je uzlet Europe. S tim da je upravo kršćanstvo imalo ogromnu ulogu u očuvanju antičke baštine, pismenosti, znanja i smirivanju barbara pokrštavanjem istih.

I onda dolazi Islam, smirivanje stanja u Europi, i bilo je potrebno svega nekoliko stoljeća da kršćanska Europa po prvi puta u povijesti znanstveno i ekonomski nadmaši Istok. Od nekada najnaprednijeg djela svijeta dobili smo zabit, i to nakon svega par stoljeća islamskog utjecaja. Tragedija perzijske, mezopotamske, levantske, egipatske, maloazijske kulture da su potpale pod utjecaj sekte pustinjskih kozoyeba i unište tisućljeća civilizacije.

Istok je btw također imao feudalizam, ali tu nema ništa nenormalno (marksističkim historiografima unatoč). Feudalizam je normalni društveni sustav agrarne civilizaicje u nesigurnim vremenima, jer je uloga vojničke (viteške) kaste bila jako važna. Feudalizam je degenerirao kad su plemići prestali biti ti koji pružaju sigurnost, a nastavili zadržavati privilegije po porijeklu. Tako je od srednjovijekovnih vitezova došlo do versajskih orgijaša i žderonja koji su bili teret sebi i drugima.

Tacno gdje je bila Atena u juznoj evropi ili u glazgovu ,münchenu, oslu. Tamo su pasli irvasi do prije 50 godina.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 17:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ovako je to izgledalo. Uistinu.
Ulični znak je nakon odlaska Turaka ali jasno je kakav je bio mentalitet muslimana i gdje im srce ležalo. Svih tih stoljeća pomaganja Turcima koristili su arapsko pismo.

slika

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 17:37 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
Old Fridolin je napisao/la:
Tacno gdje je bila Atena u juznoj evropi ili u glazgovu ,münchenu, oslu. Tamo su pasli irvasi do prije 50 godina.


S tim da su i Italija i Grčka teško poharane barbarskim provalama. Bizant je svoj politički, ekonomski i demografski centar imao u Maloj Aziji i ona je bila zapravo nanaprednija i najbogatija kršćanska zemlja u srednjemu vijeku.

Provala Seldžuka je rasturila i njih.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 17:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ajdete na chat pa tamo trolajte. Hvala.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 17:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
BBC je napisao/la:
Ovako je to izgledalo. Uistinu.
Ulični znak je nakon odlaska Turaka ali jasno je kakav je bio mentalitet muslimana i gdje im srce ležalo. Svih tih stoljeća pomaganja Turcima koristili su arapsko pismo.

slika


"Stav":
Citat:
Bosanski jezik 1907. godine ukinula je bošnjačka elita


Ovo zapravo sve govori. Skoro tri desetljeća bilo prošlo, ali oni i dalje gajili nadu
u povratak Osmanskog carstva. Svako jačanje identiteta i vlastite samostalnosti,
se onemogućavalo.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 23 tra 2020, 18:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Turci su 1929. prešli na latinsko pismo. Kako sam vidio bar.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kako je uistinu bilo "pod Turcima"
PostPostano: 20 svi 2020, 14:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Valja se uvijek prisjećati "Ahdname".

Citat:
John R. Schindler stated in his book called Unholy Terror that “The most hated aspect of Ottoman rule in Bosnia, and the one whose memory lingers most sharply even today, was the practice of devshirme, the blood tax imposed on Christians. For three centuries beginning with the conquest of Bosnia, the Ottomans annually levied male children as tribute; every year, up to one-fifth of Christian boys in Bosnia – usually aged fourteen to twenty, but some were younger – were forcibly taken from their families in contingents of a thousand and shipped to the imperial court at Istanbul to become warrior-slaves in the janissaries, the Sultan’s elite guard. They were converted to Islam….” Page 23 – Unholy Terror

The Christians of Bosnia clearly faced pogroms, institutional discrimination, and a system which was brutal. If Christian men happened to fall in love with Muslim women then they faced the death penalty because it is forbidden in Islam, however, countless numbers of Christian women were taken by Muslims, just like in modern day Egypt and Pakistan, and the legal authorities deemed this permissible.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1624 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 65  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 68 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO