|
|
Stranica: 27/27.
|
[ 667 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
bumbar92
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 08 tra 2022, 12:52 |
|
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 tra 2022, 09:41 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
Otišli iz Pougarja 1992. godine kao osnovnoškolci, on iz 8., a ona iz 4. ili 5. razreda. Gotovo 30 godina "lutali" po svitu i sada se vraćaju na svoje
Zanimljiv primjer. Danas dvoje djece žive u selu Zasavica koje djece nije vidjelo 30 godina, odnosno od rata.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 11 tra 2022, 21:58 |
|
|
Jeste li vi ikavci? Jesu Jajčani ikavci?
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 tra 2022, 09:05 |
|
|
jesmo, od davnina, ali kad jednom izgubiš tlo pod nogama, svašta bude i od tebe i te ikavice
biskup fra Marko Dobretići, sin našeg kraja prije 250 godina napisao je knjigu, svojevrsni priručnik za svećenike od 600 stranica na ikavici
imam negdje kartu srpskih autora, baš za dio Jajca i okolice, i taj naš dio je ikavica, dolje Jajce niže baš i nije....mislim da se radi o 1927. god
npr. jedna zanimljivosti iz te knjige, kao kažu da je naš narod govorio pratar, a ne fratar prije tih 100 godina, a ja iskreno nikad nisam tu riječ čuo iz usta Pougaraca
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 tra 2022, 14:31 |
|
|
cakara je napisao/la: jesmo, od davnina, ali kad jednom izgubiš tlo pod nogama, svašta bude i od tebe i te ikavice
biskup fra Marko Dobretići, sin našeg kraja prije 250 godina napisao je knjigu, svojevrsni priručnik za svećenike od 600 stranica na ikavici
imam negdje kartu srpskih autora, baš za dio Jajca i okolice, i taj naš dio je ikavica, dolje Jajce niže baš i nije....mislim da se radi o 1927. god
npr. jedna zanimljivosti iz te knjige, kao kažu da je naš narod govorio pratar, a ne fratar prije tih 100 godina, a ja iskreno nikad nisam tu riječ čuo iz usta Pougaraca Koliko znam vec dole Jajce i Podmilacje nije ikavica vec cista ijekavica
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 tra 2022, 14:34 |
|
|
U ovakvim mjestima bi dobro bilo donijeti plan da kuce trebaju imati tradicionalni izgled pri gradnji (U Njemackoj i Austriji je to jako cesto). To bi mogao biti dobar magnet za turiste
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 14 tra 2022, 09:58 |
|
|
jedva ljudi naprave običnu kuću, a kamo li tradicionalnu, pogotovo sa ovim poskupljenjima materijala
naša da nije bila tradicionalna, poslje rata bi od nje nešto i ostalo, a ne gromila kamena koja stane na kamion...tako je od par stotina kuća ostao samo pepeo
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 14 tra 2022, 12:09 |
|
|
Ma dobro to shvacam ljudima je bitno da sklepaju krov nad glavom. Rekao sam to teoretski
|
|
Vrh |
|
|
HVO-110
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 12 svi 2022, 13:08 |
|
Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:43 Postovi: 737 Lokacija: USORA! HRHB
|
Prije dva tjedna sam bio u Dobretiću. Sa Čakarom popio koju rakiju i kratko prebacili koju (bilo je dosta gostiju). Svaka čast svakom tko je ostao i vratio se na svoju rodnu grudu. Čakara nadam se da će biti nešto od onih obećanja (nas nikada nisu slagali to moram potvrditi).
_________________ Oprošteno jest grješnima: Zulumćaru, ubojici, Oprošteno svima, svima, samo nije izdajici!
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 svi 2022, 11:36 |
|
|
hehe, a ti si taj :)
ako Bog da, malo da ubrzamo postupak privođenja instastrukture svrsi
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 svi 2022, 11:55 |
|
|
1400 mnv u sred BiH i još ikavicom pričaju, morat ću i ja posjetit te Dobretiće pod hitno.
|
|
Vrh |
|
|
HVO-110
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 13 svi 2022, 12:07 |
|
Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:43 Postovi: 737 Lokacija: USORA! HRHB
|
Planina je napisao/la: 1400 mnv u sred BiH i još ikavicom pričaju, morat ću i ja posjetit te Dobretiće pod hitno. Nećeš se pokajati. Priroda je top, domaćini odlični. Put katastrofa, ali isplati se!
_________________ Oprošteno jest grješnima: Zulumćaru, ubojici, Oprošteno svima, svima, samo nije izdajici!
|
|
Vrh |
|
|
Stecak
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 06 lip 2022, 17:34 |
|
|
Izvor: https://jajce-online.com/svjetlo-dana-u ... dobretici/Svjetlo dana ugledala monografija o župi Dobretići Početkom lipnja iz tiska je izašla monografija o župi Dobretići – Župa Dobretići u Pougarju. Nakladnik monografije je župni ured sv. Ante Padovanskog u Dobretićima na čelu sa župnikom fra Jurom Tokalićem. Urednik monografije je fra Drago Bojić. Monografiju je tehnički oblikovao Branko R. Ilić, a otiskana je u tiskari Grafotisak, Grude. Monografija je objavljena u povodu 350. obljetnice župe Dobretići, 50. godišnjice posvete župne crkve i 100. godišnjice smrti narodnog „sveca“ Joze Furundžije. Povijest kršćanstva na području župe Dobretići starija je od ustanovljenja župe. Župa Dobretići, u prošlosti zvana Vrhovine, osnovana je 1672. godine odvajanjem od jajačke župe. Ime je dobila po srednjovjekovnom plemićkom rodu Dobreta koji su se nazivali i Dobrinović i Radimirović. Imali su posjede u Raškoj i istočnoj Bosni. Bježeći pred Turcima, bosanski plemić Stjepan Dobreta pronašao je utočište u pougarskom kraju i tu se nastanio sa svojom obitelji. Iz plemićke obitelji Dobreta potječu značajni franjevci i svećenici, među njima i biskup fra Marko Dobretić (1707. – 1784.). Iz roda Dobreta-Dobrinovića od kojih su se neki naselili u Dalmaciji, Crnoj Gori, Grčkoj i Carigradu, potekli su svi rukavci plemića Vranjicani-Dobrinovića. Mnoga prezimena u jajačkom, vracarskom, travničkom kraju i drugim dijelovima Bosne vuku porijeklo iz pougarskog kraja. Monografija Župa Dobretići u Pougarju opisuje povijest župe Dobretići, obitelji Dobreta i pougarskog kraja. U monografiji su predstavljena pougarska sela, prezimena, groblja, duhovna zvanja i svećenici koji su djelovali u župi Dobretići. Opisana je i bliža povijest pougarskog kraja i sadašnje stanje u župi i Općini Dobretići koja je osnovana 1998. godine. Monografija je opremljena dokumentima, fotografijama i kartama te predstavlja dosad najzaokruženiju povijest pougarskog kraja. Župa Dobretići je 1991. godine imala oko pet tisuća vjernika. U ratu 1992. – 1995. svi su prognani sa svojih ognjišta. Po završetku rata dio Pougaraca se vratio u svoj kraj. Župa Dobretići danas ima oko 250 vjernika. Jedan dio prognanih Pougaraca nastanio se u Jajcu, a većina njih živi u Hrvatskoj, Sloveniji i zapadnoeuropskim zemljama. Monografija se može kupiti u župnom uredu sv. Ante Padovanskog u Dobretićima i u Franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu. Cijena monografije je 50 KM. Privitak:
ZupaDobreticiMonografija.JPG [ 43.52 KiB | Pogledano 3306 put/a. ]
|
|
Vrh |
|
|
Vukčić-Kosača
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 08 tra 2023, 20:26 |
|
Pridružen/a: 30 sij 2022, 21:12 Postovi: 6 Lokacija: Ljubuški, ŽZH, Hrvatska
|
Planina je napisao/la: 1400 mnv u sred BiH i još ikavicom pričaju, morat ću i ja posjetit te Dobretiće pod hitno. Prika moj, samo nešto malo o našoj PRASTAROJ IKAVICI. Od svih "izvornih naričja" (ekavica, ikavica, i/jekavica), kojim govore Hrvati od davnina, "i/jekavski" je izvorno daleko najmanje zastupljen, caa. 5% Hrvata je "i/jekavicu" imalo kao "kućni izgovor"! Od Mostara na istočno, pa sve do Dubrobnika, i neka mista kao Slunj, itd..znači sve redom štokavci. Ikavica je činila do nazad 40-50 godina caa. 50-60% "kućnog govora" među Hrvatima. Ikavica je jedina koja je zastupljena u sve tri grane hrvatskog jezika, čakavskom, kajkavskom i štokavskom. Ikavicu od davnina isljučivo koriste Hrvati (to uključuje i jedan dio potomaka Muslimani Hrvata). Svi stari dokumenti u Bosni ponosnoj su pisani ikavicom tako i najpoznatija povelja Kulina bana. Po brojnosti i proširenosti govornika ikavice, je ona tribala postati "standardni hrvatski jezik". Odluku o "standardnom jeziku" Hrvata su odlučile druge stavri. Tako da to ni malo ne triba čuditi, da naš narod u sridnjoj Bosni priča ikavicom. Ikavica je naviše potisnuta za vrime druge Juge. Najjače se održala na prostoru Dalmacije, Hercegovine i nekih dilova Bosne. U Slavoniji je još stariji ljudi znaju korostit i puno je zastupljena u starim slavonskim pismama.
_________________ Pozdrav od Stipana
|
|
Vrh |
|
|
Vukčić-Kosača
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 08 tra 2023, 20:31 |
|
|
cakara je napisao/la: npr. jedna zanimljivosti iz te knjige, kao kažu da je naš narod govorio pratar, a ne fratar prije tih 100 godina, a ja iskreno nikad nisam tu riječ čuo iz usta Pougaraca
U nas (zapadna Ercegovina i Cetinska krajina) i dan danas svako dite zna šta je "pratar"
|
|
Vrh |
|
|
Vukčić-Kosača
|
Naslov: Re: Pougarje Postano: 08 tra 2023, 20:37 |
|
|
cakara je napisao/la: Vukčić-Kosača je napisao/la: Pozdrav svima a naročito načelnika Čakariću. Čuvajte onaj rajski biser gori kod vas, jaran mi je pokazao nekoliko slika tog kraja, ma divota brate. Nema kamena ko kod nas u Hercegovini ili Dalmaciji Načelniče, moj jaro (Dražetić) je kao klinac došao u Švabiju, a ove godine se vraća za uvik u rodni kraj. Pajdo je još u godinama da more nać nevistu i da vam poboljša statistiku :-) Svakako ću ga positit. Srdačan pozdrav iz Ljubuškog Hmm, tko bi to mogao biti...inace znam cijela obiteljsta stabla, bolje nego moji vrsnjaci iz pojedinih obitelji Prije misec dana nam se vratio jedan bračni par iz Njemačke, a otišli su '92. kao dica. Sad imaju 2 dice. Nemaju ni kuce, pa ce pravit na njegovom svom starom ognjištu. Vraca se u selo Zasavicu, u kojoj koliko znam od rata nije ni bilo dice, a evo sad ce biti. Razlog, nece da se cijepe, i nece da se truju hranom. Oce domace. Evo danas bas skupa jeli pastrmke sa Ugra. Moj jaran Drago. Imaju oni i kuću blizu Nina. Malo Bosna malo Dalmacija, baš mu zavidim :( I ja bi curik ali na svu žalost hanuma neće ............... tuga brate. Umisto da se kupam u Trebižatu, na Kravici, na Božijaku i kad mi ćufne do Jadrana ili Blidinja, ja ćamim ovdje
|
|
Vrh |
|
|
coca-cola
|
Naslov: Re: tako je.. moj djed je bio Bilješković a baka Lukić :) Postano: 21 sij 2024, 22:33 |
|
|
cakara je napisao/la: dudu, nije bas na meni da govorim o tome zasto se tako malo, slago bi ti sigurno... crkva je na koti 1175 metara...ja mislim da je najveci problem visina tj. zabacenost od svijeta...djeca mogu do 3. razreda u skolu u Dobretice, poslje moraju u Jajce...to je isto velik problem...kako da se vrate mladi, kad ce im djete provest "pola dana" na putu do skole i natrag.... evo ako Boran prati temu da on nesto napise o tome...on zivi bas u Pougarju... nije pajdo, nije to nase prezime... ovo su nasa prezimena: Alandzak, Ascic, Barisic, Bartulovic, Bendra, Biljeskovic, Bliznac, Bobonja, Bojic, Bordak Bubnjic, Bunarkic, Cica, Cakaric, Cizmic, Cubelj, Djukic, Davidovic, Drazetic, Dujmovic, Filipovic, Furudnzija, Gabric, Gavranic, Gavric, Glavas, Grgic, Idzanovic, Ilic, Ilinovic, Ivancevic, Jakovljevic, Jakesevic, Joskic, Jukic, Juric, Jurisic, Kokalovic, Lovric, Lucic, Lukic, Majdancic, Malic, Markovic, Martic, Matosevic, Melic, Mladic, Meljankic, Mijatovic, Milicevic, Pejazic, Pejcin, Petrovic, Pilic, Poplasen, Pranjic, Prslja, Saratlija, Sivonjic, Slipcevic, Spajic, Subotic, Sculija, Sugic, Tepuric, Tokalic, Tomas, Tomic, Trupina, Tubanovic, Vardic Zec, Zilic dosta prezimena su autohtona nasa, nigdje ih drugdje nema... Melic je jedino muslimansko prezime u Pougarju npr. moje prezime Cakaric, a do 1767. bilo Brnic, a od prezimea Dobretic je nastalo Brnic...tako barem kazu...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|