HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 vel 2025, 06:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 264 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vojvodina od sv.Save
PostPostano: 01 srp 2009, 22:10 

Cort0 Maltese je napisao/la:
Mislim da isto vrijedi i za Hrvate i Srbe, bez obzira koliko mi možda mislili drugačije... 8-)

Ne znam za Srbe ali za Hrvate to ne vrijedi, genetički Hrvati nisu toliko različiti sjever-jug kao Talijani, mislim da je na sjeveru 10% manje dinarskog haplotipa...
I Hrvati nisu bili rascjepkani na 20-ak dijelova nego su različiti dijelovi bili pod različitom vlašću. Dobro nisu ni Hrvati bili presložni jer su bili razdvojeni na Bosnu, neretvansku kneževinu, Panonsku Hrvatski, Primorsku Hrvatsku, što je kad usporedimo površine jako puno.
Ali genetiči nismo različiti kao Talijani i to je jedna velika značajka.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:13 

boogyman je napisao/la:

Boogy, Bodin je iz dinastije Vojislavljevića, od osnivača Stefana Vojislava, koja je srpska dinastija, od nje potiče i Stefan Nemanja, a samim time i dinastija Nemanjića. Riječ je o srpskoj dinastiji.

Corto mi se izgleda ne razumijemo.....hrvati koje neki još zovu i srbima....srbi koji se još zovu i hrvatima......magla corto,povijesna magla...o tome pričam.
Sva svoja saznanja crpimo iz stranih izvora,a oni su sami po sebi konfuzni.
Tko su uopće srbi?...o tome pričam.Sva ona pominjanja nekih plemena oko crnog mora koja mogu podsjetiti na taj naziv nisu nešto čime možemo sa sigurnošću determinirati povijesni tijek nastanka nacije.Ne tvrdim kako je situacija sa Hrvatima puno jasnija.

Pazi ovo.....

Georgius Cedrenus, mlađi suvremenik Scylitzesov, napisao je poviestno djelo koje počinje stvorenjem svieta, a svršuje godinom 1057.
Pripoviedajući dalje, kako je god. 1019. bizantski car Vasilije II. osvojio Bugarsku, namah dodaje: >>Svladavši Bugarsku, pokori se njemu i susjedni (Bugarima) narod Hrvata i dva njegova vladara, dva brata, kojima car udieli časti i obilne darove<<. Ovo se je mjesto sve do nedavno tako tumačilo, kao da se tiče dalmatinsko-hrvatskih (bielo-hrvatskih) kraljeva Krešimira II. i Gojslava; no nakon temeljitog iztraživanja Račkoga upravo je nesumnjivo, da su ti >>hrvatski vladari<< stolovali u poriečju Raše i Lima, i da se potom ta viest ne tiče ni malo kraljevine Hrvatske (stare biele Hrvatske). Cedren dakle, govoreći o dva vladara hrvatska, kako se god. 1019. pokoriše bizantskomu caru, misli na one zemlje i plemena, koja su po caru Konstantinu u polovici X: stoljeća bila srbska.

.....sad si ti misli..... :-?

OK, ovo je već extra konfuzno. :-klanjam

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:15 

Tulkas je napisao/la:
Sturmeru..Sad ce ti on (Corto) reci da ti je popis bez veze, a sam nema nikakvog ,niti nekih fals crkvenih pravoslavnih ,jer ni toga u Bosni nije bilo...Dakle :-oleole

E to ne može reći jer je popis rađen prema studijama nekoliko ozbiljnih stručnjaka (Krunoslav Draganović, Dominik Mandić, Antun Ivandija, Josip Buturac)
Krunoslav Draganović je doktor crkvene povijesti, Dominika Mandića ne treba pojašnjavati, o Antunu Ivandiji ne znam mnogo, a Josip Buturac je doktor hrvatske povijesti i etnologije.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:16 

Slažem se

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:18 

Der_Stürmer je napisao/la:
Mislim da isto vrijedi i za Hrvate i Srbe, bez obzira koliko mi možda mislili drugačije... 8-)

Ne znam za Srbe ali za Hrvate to ne vrijedi, genetički Hrvati nisu toliko različiti sjever-jug kao Talijani, mislim da je na sjeveru 10% manje dinarskog haplotipa...
I Hrvati nisu bili rascjepkani na 20-ak dijelova nego su različiti dijelovi bili pod različitom vlašću. Dobro nisu ni Hrvati bili presložni jer su bili razdvojeni na Bosnu, neretvansku kneževinu, Panonsku Hrvatski, Primorsku Hrvatsku, što je kad usporedimo površine jako puno.

U Hrvate je asimilirano puno onih koji nisu Hrvati, složit ćeš se. Ja živim u Hrvatskoj, pa dobro znam da je to prilično čest slučaj. Od Mađara, Nijemaca, Židova, Srba, Talijana, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Poljaka, pa nadalje. Ne kažem da je to nešto negativno, ali to je trend. A vjerujem da je tako i u Srbiji. :-kava

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:31 

boogyman je napisao/la:

Corto mi se izgleda ne razumijemo.....hrvati koje neki još zovu i srbima....srbi koji se još zovu i hrvatima......magla corto,povijesna magla...o tome pričam.
Sva svoja saznanja crpimo iz stranih izvora,a oni su sami po sebi konfuzni.
Tko su uopće srbi?...o tome pričam.Sva ona pominjanja nekih plemena oko crnog mora koja mogu podsjetiti na taj naziv nisu nešto čime možemo sa sigurnošću determinirati povijesni tijek nastanka nacije.Ne tvrdim kako je situacija sa Hrvatima puno jasnija.

Pazi ovo.....

Georgius Cedrenus, mlađi suvremenik Scylitzesov, napisao je poviestno djelo koje počinje stvorenjem svieta, a svršuje godinom 1057.
Pripoviedajući dalje, kako je god. 1019. bizantski car Vasilije II. osvojio Bugarsku, namah dodaje: >>Svladavši Bugarsku, pokori se njemu i susjedni (Bugarima) narod Hrvata i dva njegova vladara, dva brata, kojima car udieli časti i obilne darove<<. Ovo se je mjesto sve do nedavno tako tumačilo, kao da se tiče dalmatinsko-hrvatskih (bielo-hrvatskih) kraljeva Krešimira II. i Gojslava; no nakon temeljitog iztraživanja Račkoga upravo je nesumnjivo, da su ti >>hrvatski vladari<< stolovali u poriečju Raše i Lima, i da se potom ta viest ne tiče ni malo kraljevine Hrvatske (stare biele Hrvatske). Cedren dakle, govoreći o dva vladara hrvatska, kako se god. 1019. pokoriše bizantskomu caru, misli na one zemlje i plemena, koja su po caru Konstantinu u polovici X: stoljeća bila srbska.

.....sad si ti misli..... :-?

Ali i intrigantno,ne čini ti se?...... :-hrvatinic

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:33 

Ne utvrđujem srpstvo Bosne i Dalmacije, nego tvrdim da je u obje bio dosta velik broj Srba. Ne nužno i većina, ali sigurno značajan, nezanemariv broj. :-kava

Totalna glupost i neutemeljena tvrdnja. Sva relevantna povijesna istraživanja govore suprotno. Dakle, još jednom, prema svim dosadašnjim relevantnim istraživanjima tek je u kasnom srednjem vijeku zabilježena pojava Srba u Bosni, u području uz rijeku Drinu.
Također, zabilježeno je doseljavanje manjeg broja Srba u sjevernodalmatinsko zaleđe u 14.st. i to je sve što se tiče srpskog stanovništva u Dalmaciji i Bosni u predosmanskom razdoblju.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:33 

pocnimo od pocetka...

tzv.sveti sava,oli rastko nemanja je bio katolik i Hrvat.kao mu i caca stipan nemanja.
tzv.raska je bila najistocnija ZUPANIJA Hrvatskog kraljestva.(Hrvati i danas imaju zupane i zupanije,srbi ne)kada mladi rastko igrom slucaja boravi u bugarskom manastiru(bugarska je tada bila na drini).on se odlucuje postati svecenik grckog obreda.nakon povratka u rasku(novi pazar plus dva tri sela)on uspjeva tamosnje Hrvate i katolike preveslat na grcki obred(istocni/pravoslavni obred misne liturgije).
posto je Hrvatska drzava/kraljestvo vec tada bilo u kompletu rimokatolicko,zupa raska se izbacuje iz Hrvatskog kraljestva,a mala raska,tj.ras(novi pazar) tada postaje sastavni dio bugarskog carstva....itd..itd...

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:34 

boogyman je napisao/la:

:-zubati

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:40 

U Hrvate je asimilirano puno onih koji nisu Hrvati, složit ćeš se. Ja živim u Hrvatskoj, pa dobro znam da je to prilično čest slučaj. Od Mađara, Nijemaca, Židova, Srba, Talijana, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Poljaka, pa nadalje. Ne kažem da je to nešto negativno, ali to je trend. A vjerujem da je tako i u Srbiji. :-kava

Slažem se. Ali i u Serbiji se to događalo razni Vlasi, Bugari, Albanci ali eto to se događa svugdje taj proces asimilacije. Hrvatski književnik August Šenoa je bio podrijetlom Čeh ali mu ne možeš reći da nije bio Vatreni Hrvat.
Mislim da se dosta asmiliacije dogodilo u Slavoniji jer ima dosta prezimena kojima možeš očitati podrijetlo.
U Dalmaciji se također događala asimilacija u primorskim gradovima i na otocima. Asimilirani su Latini i Talijani.
U Hrvatskim krajevima pod time mislim na krajeve nastanjene hrvatskim življem najmanje se asimilacije dogodilo u Hercegovini, srednjoj Bosni, i Dalmatinskoj Zagori jer ta područja nisu baš bila super popularna za naseljavanje iz dijelova Europe, pa su tako zadržala čistoću.

Nije da sad hvalim ali mislim da su Hrvati Herceg-Bosne najčišći Hrvati :-hrvatinic

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:43 

boogyman je napisao/la:

:-zubati

...ima toga još..... :-zubati

Ivan Zonaras živio je za vladanja cara Aleksija I. Komnena (1081.-1118.), te je bio kroz neko doba i tajni pisar carev. On je sastavio poviestno djelo u 18 knjiga, te je nanizao u njem sve događaje od najstarijih vremena do smrti cara Aleksija I. (1118.). I on u dva maha spominje one Hrvate, koje car Konstantin pribraja Srbima. Za god. 1019. kaže također i Zonaras, kako se je >>nakon pokorenja Bugarske pokorio i narod Hrvata i Sriem rimskom (bizantskom) caru;<< a kasnije opet za god. 1075. pripovieda: >>Treće godine vladanja njegova (cara Mihajla VII.) narod Hrvata, koje neki zovu također i Srbima, navali da zauzme Bugarsku...<< Po izloženim već prije stvarima znademo, kako se ti podatci tiču naročito kraljevine dukljanske i susjedne joj Raše; ovdje samo zaključujemo kako i Zonaras zove žitelje tih zemalja Hrvatima, premda sam dodaje, kako ih neki zovu također i Srbima.

....đe je sad Joe da mu pustim Thompsona!?........ :mrgreen: ,a i ti....cijeli život mislite da ste Srbi,a ono hrvati koje samo neki zovu srbima..... :-zubati

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:45 

Slažem se. Ali i u Serbiji se to događalo razni Vlasi, Bugari, Albanci ali eto to se događa svugdje taj proces asimilacije. Hrvatski književnik August Šenoa je bio podrijetlom Čeh ali mu ne možeš reći da nije bio Vatreni Hrvat.
Mislim da se dosta asmiliacije dogodilo u Slavoniji jer ima dosta prezimena kojima možeš očitati podrijetlo.
U Dalmaciji se također događala asimilacija u primorskim gradovima i na otocima. Asimilirani su Latini i Talijani.
U Hrvatskim krajevima pod time mislim na krajeve nastanjene hrvatskim življem najmanje se asimilacije dogodilo u Hercegovini, srednjoj Bosni, i Dalmatinskoj Zagori jer ta područja nisu baš bila super popularna za naseljavanje iz dijelova Europe, pa su tako zadržala čistoću.

Nije da sad hvalim ali mislim da su Hrvati Herceg-Bosne najčišći Hrvati :-hrvatinic

....osim Šešelja..... :-zubati

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:50 

boogyman je napisao/la:

Ivan Zonaras živio je za vladanja cara Aleksija I. Komnena (1081.-1118.), te je bio kroz neko doba i tajni pisar carev. On je sastavio poviestno djelo u 18 knjiga, te je nanizao u njem sve događaje od najstarijih vremena do smrti cara Aleksija I. (1118.). I on u dva maha spominje one Hrvate, koje car Konstantin pribraja Srbima. Za god. 1019. kaže također i Zonaras, kako se je >>nakon pokorenja Bugarske pokorio i narod Hrvata i Sriem rimskom (bizantskom) caru;<< a kasnije opet za god. 1075. pripovieda: >>Treće godine vladanja njegova (cara Mihajla VII.) narod Hrvata, koje neki zovu također i Srbima, navali da zauzme Bugarsku...<< Po izloženim već prije stvarima znademo, kako se ti podatci tiču naročito kraljevine dukljanske i susjedne joj Raše; ovdje samo zaključujemo kako i Zonaras zove žitelje tih zemalja Hrvatima, premda sam dodaje, kako ih neki zovu također i Srbima.

jedini ozbiljni narodi izmedju alpa i crnog mora,u srednjem vijeku su Hrvati,bulgari,ugri i tzv.bizant(carigrad)...i sve se oko istih vrti..servi/srbi mogu biti samo ostaci Hrvata ili bugara koji su pod bizantom i sluze im kao servi/sclavi..sluge/robovi...

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:53 

A sada......ŠOK!!!! :shock: :shock: :shock:

U doba kralja Tomislava vlada Zahumljem moćni knez Mihajlo Višević. Mletački ljetopis (Ivan Mlečanin) spominje Mihajla, k n e z a H r v a t a. Još jasnije nam govori o njemu, kad piše o duždevanju Ursusa II. god. 912.: »Zatim i svu zemlju h r v a t s k u, kojom vlada knez Mihajlo Visevic«. - Splicanin Toma Arhiđakon, povjestničar XIII. vieka, piše o Zahumlju, da je spadalo H r v a t s k o m kraljevstvu.

.............. :-zubati :-zubati :-zubati :-hrvatinic :-hrvatinic ....oj ti svijetla majska zoroooo...... :-hrvatinic

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:53 

Max95 je napisao/la:
boogyman je napisao/la:

jedini ozbiljni narodi izmedju alpa i crnog mora,u srednjem vijeku su Hrvati,bulgari,ugri i tzv.bizant(carigrad)...i sve se oko istih vrti..servi/srbi mogu biti samo ostaci Hrvata ili bugara koji su pod bizantom i sluze im kao servi/sclavi..sluge/robovi...

I ti si sjetio da meni spočitavaš mitomaniju. :-bicedobro

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:54 

boogyman je napisao/la:

U doba kralja Tomislava vlada Zahumljem moćni knez Mihajlo Višević. Mletački ljetopis (Ivan Mlečanin) spominje Mihajla, k n e z a H r v a t a. Još jasnije nam govori o njemu, kad piše o duždevanju Ursusa II. god. 912.: »Zatim i svu zemlju h r v a t s k u, kojom vlada knez Mihajlo Visevic«. - Splicanin Toma Arhiđakon, povjestničar XIII. vieka, piše o Zahumlju, da je spadalo H r v a t s k o m kraljevstvu.

.............. :-zubati :-zubati :-zubati :-hrvatinic :-hrvatinic ....oj ti svijetla majska zoroooo...... :-hrvatinic

Ti znaš da stihovi spominju Njegoša, Obilića i Kosovo? :-zubati :-oleole

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 22:57 

boogyman je napisao/la:

....ah,znaš ti crnogorce....koliko samo znaju biti nacionalno i povijesno zbunjeni još od 12. stoljeća.......uostalom,pa što ako ih spominju!? :-neznam ....hrvatski junaci..... :-zubati

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:03 

boogyman je napisao/la:

....ah,znaš ti crnogorce....koliko samo znaju biti nacionalno i povijesno zbunjeni još od 12. stoljeća.......uostalom,pa što ako ih spominju!? :-neznam ....hrvatski junaci..... :-zubati

Ne sporim da je u vrijeme Tomislava Crna Gora bila u vazalnom odnosu prema njemu. Međutim, kasnije... :-zubati

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:07 

boogyman je napisao/la:

a evo im unuka 700godina kasnije na istoj lokaciji...

++++

srpski izvor:

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/6_7_l.html

cuveni turski putopisac evlija celebija, u svojim putopisima je zabiljezio da su plemena niksici i pivljani - Hrvati.

...Posle napada na Kotor turski zapovednici su rešili da kazne Pivljane i Nikšiće, koji su pomagali Mlečanima. U ekspediciji, kojoj se pridružio i Čelebija, učestvovalo je 10.000 vojnika. Za ta plemena Evlija piše, da su "ovejani Hrvati". Oni, veli, s hercegovačkim pašama "govore jedino s vrhovima od andžara", pa zbog toga "upravnik te oblasti njima nikoga ne sme da pošalje"...

++++

puka slucajnost!?

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:10 

Aj sad malo o "srpskoj Bosni"....

Rastko, najmlađi sin Stefana Nemanje, nakon što se zakaluđerio pod imenom Save, poduzeo je g. 1219 da u srpskim zemljama organizira srpsku samoupravnu crkvu pod okriljem bizantske crkve, kojoj je tada bilo sijelo u Niceji u Maloj Aziji. U staroj domovini Srba, u Raškoj, on je osnovao sedam episkopija. Posebnu episkopiju osnovao je u benediktinskom manastiru u Prevlaci kod Kotora za Duklju, a drugu u Stonu, sjedištu stare katoličke zahumske biskupije. U to doba pravoslavnih nije bilo ni u Duklji ni u Zahumlju. U tim katoličkim i hrvatskim zemljama Sava je osnovao srpske episkopije u nadi, da će te zemlje uslijed djelovanja srpske državne vlasti s vremenom postati pravoslavne i srpske. Ali se prevario. Srpski se episkop u Stonu nije mogao održati ni 25 godina, jer nije imao vjernika, " ni vr'hovine ni ima, ni biri, ni jed'noga dohod'ka ni otkuder'...". Episkopija u Prevlaci životarila je do turskih vremena, kada se preselila na Cetinje u današnjoj Crnoj Gori. Na cijelom pak području tadašnje Bosne, koja je bila prostorno opsežnija nego stara Raška, Sava nije osnovao ni jednu episkopiju. To nam govori, da Sava tadašnji bosanski narod nije smatrao Srbima ni pravoslavnima, niti stvarno ni potencijalno, naime, niti je držao, da su tada bili Srbi i pravoslavni, niti da bi s vremenom takvi mogli postati.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:15 

ja tvrdim da famozni sava nije bio "srbin" niti je znao ista o tim "srbima".on je bio covik iz zupe rasa(danasnji n.pazar).bio katolik i Hrvat.zamonasio se u jednom bugarskom manastiru,raska je tada izbacena iz Hrvatskog kraljestva a famozni sava osnovao svoju svetosavsku crkvu/drzavicu-rasku...i otad pocnje "belaj"...

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:18 

Max95 je napisao/la:
boogyman je napisao/la:

a evo im unuka 700godina kasnije na istoj lokaciji...

++++

srpski izvor:

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/6_7_l.html

cuveni turski putopisac evlija celebija, u svojim putopisima je zabiljezio da su plemena niksici i pivljani - Hrvati.

...Posle napada na Kotor turski zapovednici su rešili da kazne Pivljane i Nikšiće, koji su pomagali Mlečanima. U ekspediciji, kojoj se pridružio i Čelebija, učestvovalo je 10.000 vojnika. Za ta plemena Evlija piše, da su "ovejani Hrvati". Oni, veli, s hercegovačkim pašama "govore jedino s vrhovima od andžara", pa zbog toga "upravnik te oblasti njima nikoga ne sme da pošalje"...

++++

puka slucajnost!?

naravno...i to puno poslije Tomislava,al' ki bi ga zna....
Ovako su pričali "Crnogorci" u 12.stoljeću....

Ljetopis popa Dukljana – (izvornik iz 12. st.):

>>...i prez izma bi pobiena strana krstjanska i ubijen bi kralj Istrinski i mnogo tisuć krstjani po dobitju bi pod mač obraćeno i vele Hrvat bi pobieno.<<

>>Od Dalme do Valdemina prozva Hrvate bile, što su Dalmatini Nižnji. I još od mista Dalme do Bandalona grada, ča se sada zove Drač, dotla prozva Donju (?) Dalmaciju i takoje Surbiu, ča jest Zagorje. I tuj na dvoje razdiliše počamše od gornje strane Drine, ča jest na zahod sunčeni do gore Borave, a toj prozva Bosnu, i od Drine do Lipa prozva ''Sas'', ča je Raška zemlja.<<

>>Da, ako tko hoće napuno znati naredbu ku učiniše i mejaše kudi postaviše i zemljam imena, vazmi knjige ke pri Hrvatih ostaše i pri njih se nahode, a zovu se Metodios.<<

....hmmm,možda bismo trebali zamoliti @stvora da nam prevede :-zubati

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:23 

aleksije radicevic je napisao/la:
puntar je napisao/la:
ma koju vasu mitologiju,od grka ste orla i viru uzeli,a od rusa zastavu.ono sto je muslimanima turska,to je vama bizant.pa dosli solit pamet hrvatima.

Znaš šta je neshvatljivo. Prvo optužite Srbe da su mitomani, a onda kažete da uopšte nemamo mitove.

Isto kao i sa jezikom. Ubijate se dokazujući da su Srbi ukrali hrvatski jezik (leksiku), a onda kažete da su vam ga (taj isti vaš - ukradeni) nametali u Jugoslaviji.

znas ti sto je meni neshvatljivo,da gros srba i dan danas slijedi ucenje bugara nikole pasica.e,covice,znas ti sto je meni diglo kosu na glavi?iden ti ja u spancir u jednon njemackon gradu,ugodno se iznenandin vidin jedan restoran dubrovnik.udjen ti ja unutar,pocmen malo pricat sa vlasnikon,znas sto je doslo vanka?drzi ga srbin iz crne gore.pitan ja njega pa koji ti *** nazivas lokal dubrovnik,to je hrvatski grad.muceka on nesto uokolo.sto je sa vama ljudima,jel se vi necete nikad naucit pameti?

hoces ti sad meni reci da je svojatanje srba ili bosnjaka uobicajeno kod hrvata?nula.ima jedna sacica koja smatra da ima muslimanske i pravoslavne hrvate,a kod vas je to bonton.kod vas je to normalno,to je folklor.to je razlika.da ne spominjen one koji pricaju o "katolicima bosancima"

neka vama vas sveti sava,milos obilic,kosovski boj,neka muslimanima osmanlije,zmaj od bosne i ko vec ne,samo okanite se hrvata stim svojatanjem.

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:25 

jos jedan dukljanin...nema boljih rvata od dukljana.. :-hrvatinic

slika

Vrh

PostPostano: 01 srp 2009, 23:43 

Max95 je napisao/la:
ja tvrdim da famozni sava nije bio "srbin" niti je znao ista o tim "srbima".on je bio covik iz zupe rasa(danasnji n.pazar).bio katolik i Hrvat.zamonasio se u jednom bugarskom manastiru,raska je tada izbacena iz Hrvatskog kraljestva a famozni sava osnovao svoju svetosavsku crkvu/drzavicu-rasku...i otad pocnje "belaj"...

Ma ja nebih išao tako daleko proglašavajući ga Hrvatom...jednostavno neznam.Mene intrigira taj zemljopisni pojam Srbije koju spominje dukljanin.Jer po njemu radi se o "zagorju" :-zubati
Tako da je u tom smislu ovaj vjerojatno zaista i bio Srbin,ali što tada znači biti Srbin!?...to je pravo pitanje....

Uh....sad sam se i ja uhvatio u mitomansku klopku,ali ništa ne tvrdim,samo se pitam.Uostalom,danas to više niti nije bitno i nevidim razloga ovakvim žučljivim dokazivanjima nekog izvornog srpstva ili hrvatstva.Danas o tome treba jednostavno razgovarati i neka svatko izvlači zaključke kako želi.....

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 264 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: