|
|
Stranica: 4/6.
|
[ 141 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Michael Collins
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 24 ruj 2024, 16:43 |
|
|
Samo Bjelorusi imaju slabiju nacionalnu svijest od Hrvata.
Škoti su imali zastavu, parlament, lokalnu Vladu sa nacionalistima u vlasti, i priznate granice. Izlazak iz Britanije bi značio i izlazak iz EU i ekonomsku neizvjesnost.
I svejedno je 45% Škota bilo za neovisnost.
Hrvatima druge republike nisu priznavale granice, hrvatski grb je nekima bio uvreda, i svejedno je još 1990. čak 90% Hrvata bilo za ostanak u Jugoslaviji. Neovisnost proglašavamo tek kada nam JNA pokušava avionima ubiti republičko vodstvo, i kada je već 1/3 države okupirana.
Dakle bez rata, Hrvatima na pamet ne bi palo da im je bilo koji drugi glavni grad osim Beograda.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Revizija
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 24 ruj 2024, 16:56 |
|
|
Hrvati imaju najaču nacionalnu svest . Sve institucije imaju prefiks hrvatski I levičari su veči nacionalisti od naših desničata . Imate cilj znate šta želite , i kako do istog doći . kod Srba anacionalna svest . Više ima instituja s prefiskom beogradski , pa čak i jugoslovenski .
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 26 ruj 2024, 13:09 |
|
|
Slaba je nacionalna svijest kada jedan Možemo vlada u Zagrebu. Ne znam kakvi ste vi, ali ovo je kod nas loše.
Bolje je nego u SFRJ, ali def. nije ono što bi trebalo biti.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novem
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 26 ruj 2024, 13:30 |
|
|
Michael Collins je napisao/la: Hrvatima druge republike nisu priznavale granice, hrvatski grb je nekima bio uvreda, i svejedno je još 1990. čak 90% Hrvata bilo za ostanak u Jugoslaviji. Neovisnost proglašavamo tek kada nam JNA pokušava avionima ubiti republičko vodstvo, i kada je već 1/3 države okupirana.
Dakle bez rata, Hrvatima na pamet ne bi palo da im je bilo koji drugi glavni grad osim Beograda.
Ne lupetaj. Informiraj se kakav je bio slijed događaja 1991.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
nesorta
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 26 ruj 2024, 16:25 |
|
|
novem je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: Hrvatima druge republike nisu priznavale granice, hrvatski grb je nekima bio uvreda, i svejedno je još 1990. čak 90% Hrvata bilo za ostanak u Jugoslaviji. Neovisnost proglašavamo tek kada nam JNA pokušava avionima ubiti republičko vodstvo, i kada je već 1/3 države okupirana.
Ne lupetaj. Informiraj se kakav je bio slijed događaja 1991. Malo lupeta. Ali ja iako sam bio mlad upratio sam slijed događaja. Nikom u RH sve do divljanja Miloševićeve ekipe nije padalo na um dovođenje u pitanje Statusa quo. Može se reći da je velikosrpska pomama iznjedrila Tuđmana. Prve ogorčenosti javljaju se nakon balvan revolucije, a kulminacija dolazi sa oružanim incidentima u proljeće i ljeto 1991. godine. Svjetsko nogometno prvenstvo u ljeto 1990. pratio sam u JNA. Svi hrvati pa i slovenci su zdušno navijali za Jugoslaviju, svi osim šiptara.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Noname01
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 26 ruj 2024, 17:22 |
|
|
nesorta je napisao/la: novem je napisao/la: Ne lupetaj. Informiraj se kakav je bio slijed događaja 1991.
Malo lupeta. Ali ja iako sam bio mlad upratio sam slijed događaja. Nikom u RH sve do divljanja Miloševićeve ekipe nije padalo na um dovođenje u pitanje Statusa quo. Može se reći da je velikosrpska pomama iznjedrila Tuđmana. Prve ogorčenosti javljaju se nakon balvan revolucije, a kulminacija dolazi sa oružanim incidentima u proljeće i ljeto 1991. godine. Svjetsko nogometno prvenstvo u ljeto 1990. pratio sam u JNA. Svi hrvati pa i slovenci su zdušno navijali za Jugoslaviju, svi osim šiptara. Ma vagalo se i dobar dio 91-e godine. Bilo je malo vojnika, tj dragovoljaca sve dok nisu krenule mobilizacije, a do tada većina ljudi nije ni branila Hrvatsku kao Hrvatsku nego svoje selo i svoju kuću. Tek kasnije svi brane i svi se bore baš za Hrvatsku.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Brane
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 26 ruj 2024, 18:27 |
|
|
Ukratko Da! 1. Ne sjećam se ko dečko kronološki svega, al se sjećam bitni detalja kao Miloševića na Gazimestanu, meleon srba bre ![slika](https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fnova.rs%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F06%2F28%2F1656401179-Tan2022-6-28_9124589_2-750x468.jpg&f=1&nofb=1&ipt=08eaab5287184b35e00d5c865fc985681f0daa72aaa4f68e26a0cc9c93ea5a8d&ipo=images) A) Svatko sa imalo životnog iskustva je znao da je rat počeo na Gazimestanu - logično da se na nama hrvatima prelomilo kad ovi ostali ni nisu bili nacija. Tko je čuo za slovence ili Sloveniju, crnogorce, bošnjake itd. - di možeš povest milion agresivnih, siromašnih, slaboobrazovanih i alkoholu skloni muškaraca, osim u rat! B) Nema šanse da bi Srbija pustila Crnu Goru - pa to im je izlaz na more - uostalom dobar dio crnogoraca su i bili četnici! C) Makedonija nebi smjela prdnut, a tako ni muslimani u Bosni. - da nije nas nebi ni nijh bilo, realno mi smo platili ceh za njihovu slobodu, iako nam to nitko ne prizna danas, dapače još seru po nama pogotovo muslimani. - s druge strane po Bosni je bilo gro te industrije Zenica čelik, pa Vitez streljivo itd. - u Hercegovini Mostar Aluminium i zrakoplovstvo itd. sumnjam da bi srbi to pustili bez borbe. 2. Da li bi mi hrvati napali Jugoslaviju (Srbiju, CG, BIH, Makedoniju) ?? - to mi je nemoguće zamislit, nismo imali oružja niti za braniti se - JNA bi se povukla mirno iz Hrvatske sa komplet naoružanjem, nitko ih nebi dirao. - komplet mornarica sa svim brodovima bi došla u Crnu Goru i šta bi oni mogli osim nosat Titine slike.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
nesorta
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 26 ruj 2024, 20:09 |
|
|
Brane je napisao/la: Ukratko Da! 1. Ne sjećam se ko dečko kronološki svega, al se sjećam bitni detalja kao Miloševića na Gazimestanu, meleon srba bre A) Svatko sa imalo životnog iskustva je znao da je rat počeo na Gazimestanu- logično da se na nama hrvatima prelomilo kad ovi ostali ni nisu bili nacija. Tko je čuo za slovence ili Sloveniju, crnogorce, bošnjake itd. - di možeš povest milion agresivnih, siromašnih, slaboobrazovanih i alkoholu skloni muškaraca, osim u rat! B) Nema šanse da bi Srbija pustila Crnu Goru - pa to im je izlaz na more - uostalom dobar dio crnogoraca su i bili četnici! C) Makedonija nebi smjela prdnut, a tako ni muslimani u Bosni. - da nije nas nebi ni nijh bilo, realno mi smo platili ceh za njihovu slobodu, iako nam to nitko ne prizna danas, dapače još seru po nama pogotovo muslimani. - s druge strane po Bosni je bilo gro te industrije Zenica čelik, pa Vitez streljivo itd. - u Hercegovini Mostar Aluminium i zrakoplovstvo itd. sumnjam da bi srbi to pustili bez borbe. 2. Da li bi mi hrvati napali Jugoslaviju (Srbiju, CG, BIH, Makedoniju) ?? - to mi je nemoguće zamislit, nismo imali oružja niti za braniti se - JNA bi se povukla mirno iz Hrvatske sa komplet naoružanjem, nitko ih nebi dirao. - komplet mornarica sa svim brodovima bi došla u Crnu Goru i šta bi oni mogli osim nosat Titine slike. Rat u ex yu počeo je sa padom berlinskog zida. Nikome od moćnika nije bila više zanimljiva. Svjetski moćnici nisu scenaristi raspada SFRJ ni rata ali su imali moć da oblikuju sudbinu iste.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Michael Collins
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 27 ruj 2024, 16:14 |
|
|
nesorta je napisao/la: Malo lupeta. Ali ja iako sam bio mlad upratio sam slijed događaja. Nikom u RH sve do divljanja Miloševićeve ekipe nije padalo na um dovođenje u pitanje Statusa quo. Može se reći da je velikosrpska pomama iznjedrila Tuđmana. Prve ogorčenosti javljaju se nakon balvan revolucije, a kulminacija dolazi sa oružanim incidentima u proljeće i ljeto 1991. godine. Svjetsko nogometno prvenstvo u ljeto 1990. pratio sam u JNA. Svi hrvati pa i slovenci su zdušno navijali za Jugoslaviju, svi osim šiptara.
Pa eto, što onda lupetam?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
nesorta
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 27 ruj 2024, 16:23 |
|
|
Michael Collins je napisao/la: nesorta je napisao/la: Malo lupeta. Ali ja iako sam bio mlad upratio sam slijed događaja. Nikom u RH sve do divljanja Miloševićeve ekipe nije padalo na um dovođenje u pitanje Statusa quo. Može se reći da je velikosrpska pomama iznjedrila Tuđmana. Prve ogorčenosti javljaju se nakon balvan revolucije, a kulminacija dolazi sa oružanim incidentima u proljeće i ljeto 1991. godine. Svjetsko nogometno prvenstvo u ljeto 1990. pratio sam u JNA. Svi hrvati pa i slovenci su zdušno navijali za Jugoslaviju, svi osim šiptara.
Pa eto, što onda lupetam? Do pojave Miloševića nitko relevantan se nije opterećivao hrvatskim granicama ni obilježjima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Michael Collins
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 28 ruj 2024, 11:40 |
|
|
nesorta je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: Pa eto, što onda lupetam?
Do pojave Miloševića nitko relevantan se nije opterećivao hrvatskim granicama ni obilježjima. OK, to je i dokaz da nemamo nacionalnu svijest. Ali kažem, u usporedbi sa Škotskom, tamo sve vrvi od zastavica Škotske, a u Hrvatskoj, kada je kapa trebala biti na kapama policije, izbila je pobuna. I svejedno je samo 10% Hrvata bilo za samostalnu državu 1990. A kod Škota čak 45% iako doslovno imaju sve o čemu je Stjepan Radić sanjao a ni Maček nije posve ostvario.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Revizija
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 14:36 |
|
|
Ceha je napisao/la: Slaba je nacionalna svijest kada jedan Možemo vlada u Zagrebu. Ne znam kakvi ste vi, ali ovo je kod nas loše.
Bolje je nego u SFRJ, ali def. nije ono što bi trebalo biti. Da je sreće da vidimo uzora u vmaa. Rešili sve nacionalne probleme , i sad možete da uživate
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Revizija
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 14:37 |
|
|
nesorta je napisao/la: novem je napisao/la: Ne lupetaj. Informiraj se kakav je bio slijed događaja 1991.
Malo lupeta. Ali ja iako sam bio mlad upratio sam slijed događaja. Nikom u RH sve do divljanja Miloševićeve ekipe nije padalo na um dovođenje u pitanje Statusa quo. Može se reći da je velikosrpska pomama iznjedrila Tuđmana. Prve ogorčenosti javljaju se nakon balvan revolucije, a kulminacija dolazi sa oružanim incidentima u proljeće i ljeto 1991. godine. Svjetsko nogometno prvenstvo u ljeto 1990. pratio sam u JNA. Svi hrvati pa i slovenci su zdušno navijali za Jugoslaviju, svi osim šiptara. Ma kako da ne što je prvo bilo MASPOK ili srpski mitinzi istini . Kad je Tudđman robijao ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lurker
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 15:30 |
|
|
Ceha je napisao/la: Broj sredstava je isti, a kako imaš više vojnika na pojedinim bojišnicama, onda ih više trošiš, a i iste trebaš održavati. Više JNA u RH, manje vojnika u BiH.
Opet, vojne snage koje su bile potrebne za zauzimanje delova BiH koji su zauzeti bile su skoro pa zanemarljive, čak iz političkih razloga neka mesta koja su lako mogla biti zauzeta nisu (enklave u Podrinju, a verovatno i Bihać) Ceha je napisao/la: Hrvatska bi prvo preuzela zapadnu Slavoniju Lako je tako licitirati, opet pitanje je kako bi to u praksi Hrvatska tek tako preuzela zapadnu Slavoniju. Ako bi nekako i uspela, to bi mogla samo sa težim žrtvama nego što je imala u celom ratu u stvarnosti. Ceha je napisao/la: zatim je pitanje što bi se dalo napraviti u Istočnoj (JNA je tu Dunav zaleđima, a većina zauzetog su ruševine). ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) U Istočnoj Slavoniji gde se JNA 3 meseca mučila u ofanzivnoj operaciji bi "se nešto dalo napraviti" od strane mnogo slabije HV? Opet, kojom magijom tačno? Ceha je napisao/la: Što se juga tiče, imao bi stvari tipa Maslenice. U Maslenici su lokalne Srbe branili srpski specijalci. Ako bi Hrvatska teritoriju RSK preuzimala preko operacija tipa Maslenice (koja je urađena 93, a ne 91), do Knina bi stigli negde oko 2050. Ceha je napisao/la: Uostalom, zanemaruješ Dubrovnik i Lipanjske zore. U tom krškom ratu je RH jača, Hrvati su motiviraniji, čak i ako nemaju toliko oružja kao JNA (a nemaju). U Dubrovniku je Hrvatska ostvarila pobedu politički, a ne vojno. Da je bilo političke volje Dubrovnik je komotno mogao da padne do kraja 91, na stranu da li bi to bilo pametno. Ceha je napisao/la: Pa sami Kupres, Jajce i Kotor Varoš ti otvaraju frontu prema BL. E sad, tko će ratovati u Obrovcu, ako mu je neprijeatelj par km od najvećeg grada? U ovom alternativnom scernariju najveći grad nije Banja Luka, nego Beograd Čak i ako nekom magijom Hrvatska 1991/92 uspe da osvoji Kupres (u stvarnosti, u bici za Kupres 1992 pobeđuje JNA) i Jajce (ovo za Kotor Varoš neću ni komentarisati), dalje je Banja Luci nego što je RSK Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku... Ceha je napisao/la: JNA se nije slučajno povukla iz RH, bila je potrebna na drugim lokacijama. JNA se povukla iz Hrvatske iz političkih razloga, a ne vojnih. Ceha je napisao/la: 1993. je Maslenica. Operacija je stala radi diplomatskog pritiska, a originalno su joj cilj bili Obrovac i Benkovac. Bez diplomatskog pritiska bi išlo do kraja, a to ti je onda fronta par km od Knina. 1993. je RSK uveliko failed state, ako ozbiljno misliš da je Maslenica išta slično sa situacijom gde se ratuje sa Srbijom i JNA, a ne RSK onda je svaki razgovor besmislen. Ceha je napisao/la: Jedva sklepani ZNG je deblokirao Dubrovnik 92. i oslobodio pola Mostara, u usporedbi s kojim je Knin selo... Dubrovnik je deblokirao međunarodni pritisak. Ceha je napisao/la: U krivu si. Kupres je "krov" BiH, s njega i Vlašića imaš mogućnost napredovanja u svim smjerovima. Kao bonus, Kupres je poprilično slabo naseljen. Sjeverni dio općine je imao hrvatsku većinu, jug je bio srpski džep. Da nije bilo JNA, HV bi preuzeo cijeli Kupres. https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_za_Kupres_1992. Kao što i sam kažeš, JNA je 1992. pobedila u bici za Kupres. Kako onda HV pobeđuje JNA u bici za Kupres. Ceha je napisao/la: Da je JNA ostala u RH, imao bi fino šahovnicu u BL. Ne provaljuj se. Ceha je napisao/la: Što se operacije koridor tiče... Srbijanska JNA je u RH, ne u BiH, zar ne? Jer da nemaš primirje, onda se bojišnica tamo miče, tamo se ratuje. Od kuda bi izvukao 60 tisuća ljudi koji su probili koridor?
A HVO iz Orašja i Brčkog je sam probijao koridor. Simpatično kako u hipotetičkoj situaciji gde Hrvatska napada mesta naseljena Srbima koje brani JNA Srbi ostaju bez ljudstva, ali zato HV potpuno neoštećen Ceha je napisao/la: Tuđman je to napravio radi priznanja. Cijelo vrijeme je glumio mirotvorca, što bi mu napravili da je "oduvao" JNA? Pogledaj sankcije pod kojima je bila Srbija za vrijeme rata u BiH. Pogledaj što su mu sve htjeli raditi nakon Oluje... Opet, HV bi nekom magijom napravila masovnu ofanzivu protiv vojnički, tehnički i brojno superiorne JNA i oduvala je čak iz Banja Luke (a možda i Vukovara jer je Dunav iza JNA ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ), ali eto Tuđman morao zbog međunarodne zajednice da se spreči. Ovom metodom možeš da kažeš da bi se šahovnica vijorila u Pekingu. Ceha je napisao/la: Ali to je ono što ti pričam. Da CG i Srbija nisu krajem 91. napali Dubrovnik, Mostar i dolinu Neretve, ne bi bila potrebna ni hr. ofenziva sredinom 92.
A ta ofenziva je uspjela, HV je do tada stekao ofenzivne karakteristike.
Mislim, bolji ti je primjer Maslenica. Tu su išli hrvatski specijalci kontra srbijanskih. Hrvatski su ispali jači. Opet, da li smatraš da je Maslenica 1993. najjači mogući otpor koji je srpska strana mogla da pruži na tom području, da nije bilo povlačenja JNA preko Drine? Ceha je napisao/la: E sad si zamisli da je tu strana vojska, koja krši hrvatsku suverenost i svom vlastitom narodu izručuje jače sankcije. Srbiji su svakako izrečene praktično najteže moguće sankcije, a da se Milošević nije odrekao Srba zapadno od Drine Sarajevskim sporazumom i Žabljačkim ustavom sumnjam da bi i sankcije tako lako došle. SRJ je popila sankcije zbog učešća u ratu na teritorijama kojih se sama odrekla. U scenariju koji ja potežem nema ni Žabljačkog ustava, ni Sarajevskog sporazuma, ni Vensovog plana, ni Badinterove komisije. Ceha je napisao/la: Al to ti je SF. Milošević je taj koji ruši jugu. On je onaj koji je provalio u trezor, on je onaj koji je ukinuo pokrajine, koji prekraja SFRJ. Ovo je političko mišljenje, nebitno za temu. Ceha je napisao/la: Badineterova komisija je "samo" priznala stanje na terenu. Na kom to terenu 1992. Hrvatska i BiH drže "svoju" teritoriju pod punom kontrolom, a CG je nezavisna država? Ceha je napisao/la: U pravu sam sigurno jer je 93. Srbija pod sankcijama, čak i da imaš svo ljudstvo na raspolaganju, tenkovi idu na benzin, kojeg ovdje nema. 1993. u ovoj vremenskoj liniji≠1993. u vremenskoj liniji gde nema povlačenja JNA 1992. Uostalom i Hrvatska bi bila pod opasnošću sankcija čak i ako bi uspela u tvojim osvajanjima BL, Brčka, Doboja, Vukovara, Kotor Varoši itd...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 15:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60230 Lokacija: DAZP HQ
|
Michael Collins je napisao/la: nesorta je napisao/la: Do pojave Miloševića nitko relevantan se nije opterećivao hrvatskim granicama ni obilježjima. OK, to je i dokaz da nemamo nacionalnu svijest. Ali kažem, u usporedbi sa Škotskom, tamo sve vrvi od zastavica Škotske, a u Hrvatskoj, kada je kapa trebala biti na kapama policije, izbila je pobuna. I svejedno je samo 10% Hrvata bilo za samostalnu državu 1990. A kod Škota čak 45% iako doslovno imaju sve o čemu je Stjepan Radić sanjao a ni Maček nije posve ostvario. Ovo je neka paralelna stvarnost o kojoj pišeš, 1990. je bila eksplozija nacionalizma, daleko veća nego 1991. jer je rat učinio svoje. Te godine smo hrvatske grbove lijepili preko petokrake na autoregistraciji (tako je i nastala ideja današnje registracijske oznake). Tko god je glasao za HDZ 1990. je mentalno raskrstio s Jugoslavijom, oko mene su svi navijali protiv Jugoslavije na svjetskom prvenstvu. Takvo je bilo moje okruženje.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Primarijus
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 15:45 |
|
|
Citat: 1993. u ovoj vremenskoj liniji≠1993. u vremenskoj liniji gde nema povlačenja JNA 1992. Uostalom i Hrvatska bi bila pod opasnošću sankcija čak i ako bi uspela u tvojim osvajanjima BL, Brčka, Doboja, Vukovara, Kotor Varoši itd...
Lurker politika i rat su dvije strane istog novčića, vojne operacije ovise o politici i ekonomiji, rat košta, vojska se troši i zahtjeva ogromne resurse. Kakva JNA u Hrvatskoj 1993.? Hrvatska je 1992. međunarodno priznata država i JNA je okupacijska sila koja je ostala bez države, prema tome i sama je neodrživa kao vojska. Vojska krajine je 1995. dočekala sa 50% snage u odnosu na kraj 1992. i to uglavnom zbog slabe ekonomije RSK koja je uzrokovala eroziju vojske. Zašto misliš da bi išta drugačije bilo sa "jna"? Druga stvar, umijeće ratovanja nije u tome da vodiš što više krvavih bitki do pobjede, nego da ih vodiš što manje, ako je moguće da se uopće ne boriš, a ostvariš pobjedu.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 18:02 |
|
|
Revizija je napisao/la: Ceha je napisao/la: Slaba je nacionalna svijest kada jedan Možemo vlada u Zagrebu. Ne znam kakvi ste vi, ali ovo je kod nas loše.
Bolje je nego u SFRJ, ali def. nije ono što bi trebalo biti. Da je sreće da vidimo uzora u vmaa. Rešili sve nacionalne probleme , i sad možete da uživate Riješenje nac. pitanja nije zasluga ovih koji su sada na vlasti, da se njih pitalo (iako je Plenky ista stranka) ne bi to nikad bilo tak. No nama fali u principu jako malo da sredimo stvari da budu kako treba, tu se slažem.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 19:18 |
|
|
lurker je napisao/la: Ceha je napisao/la: Broj sredstava je isti, a kako imaš više vojnika na pojedinim bojišnicama, onda ih više trošiš, a i iste trebaš održavati. Više JNA u RH, manje vojnika u BiH.
Opet, vojne snage koje su bile potrebne za zauzimanje delova BiH koji su zauzeti bile su skoro pa zanemarljive, čak iz političkih razloga neka mesta koja su lako mogla biti zauzeta nisu (enklave u Podrinju, a verovatno i Bihać) Ali koje vojne imaš viška i gdje bi ih upotrijebio? Pogledaj rat u RH 91. Tri mjeseca je JNA zapela na Vukovaru. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Hrvatska bi prvo preuzela zapadnu Slavoniju Lako je tako licitirati, opet pitanje je kako bi to u praksi Hrvatska tek tako preuzela zapadnu Slavoniju. Ako bi nekako i uspela, to bi mogla samo sa težim žrtvama nego što je imala u celom ratu u stvarnosti. Nije. Stvar zapadne Slavonije je što su srpska naselja ona brdska i rijeko naseljena. Sad zamisli si izvlačiti nekog iz Beograda ili Novog Sada da "brani" neko mjesto za razmnožavanje vukova. Srbi tu nemaju pretjerane šanse. Mislim ista situacija i za većinu okupiranih područja. Malo Srba (ispod 50%), slabo naseljena područja i manjak gradova. A svako osvajanje je osvajanje ruševina. Mislim, tebi je jasno da je rat 91. RH dobila? Mi smo zaustavili JNA, vaši apetiti su tu bili slomljeni. I tu ne bi imalo nikakve veze koliko je vaših vojnika u RH. Srba je samo 12%, jedino što ste mogli osvojiti su ruševine. Uostalom, 93. u Maslenici je RH ratovala sa srpskim specijalcima. Posljedica tog sukoba je bilo da nikad više ti srpski specijalci nisu bili poslani na HV. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: zatim je pitanje što bi se dalo napraviti u Istočnoj (JNA je tu Dunav zaleđima, a većina zauzetog su ruševine). ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) U Istočnoj Slavoniji gde se JNA 3 meseca mučila u ofanzivnoj operaciji bi "se nešto dalo napraviti" od strane mnogo slabije HV? Opet, kojom magijom tačno? Pogledaj reljef. Vama je Dunav za leđima, ne nama. U nekim stvarima je dovoljno porušiti mostove. U drugima... Vi ste tu jači u oklopu/tenkovima. Mi bi imali više žrtava. Ali jbg., mi smo ih tada i bili voljni platiti. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Što se juga tiče, imao bi stvari tipa Maslenice. U Maslenici su lokalne Srbe branili srpski specijalci. Ako bi Hrvatska teritoriju RSK preuzimala preko operacija tipa Maslenice (koja je urađena 93, a ne 91), do Knina bi stigli negde oko 2050. Tu je poanta što ne gledaš širu sliku ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Maslenica je trebala uzeti Obrovac i Benkovac, čime bi se došlo do "predgrađa" Knina (navodnici su jer je Knin selo, a ne grad). Ona je "shaltana" radi pritiska međunarodne zajednice, ne zato što se nije moglo. Nakon toga su došli srbijanski specijalci, pa je počelo jače krvoproliće. Ali to krvoproliće je dobila HV, ne Srbi. Imaš primjera uspjelih akcija (Lipanjske zore, obrana Livna, Orašja) iz 92. A i ofenzivnijih akcija na jugu. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... vatske.pngCeha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Uostalom, zanemaruješ Dubrovnik i Lipanjske zore. U tom krškom ratu je RH jača, Hrvati su motiviraniji, čak i ako nemaju toliko oružja kao JNA (a nemaju). U Dubrovniku je Hrvatska ostvarila pobedu politički, a ne vojno. Da je bilo političke volje Dubrovnik je komotno mogao da padne do kraja 91, na stranu da li bi to bilo pametno. Pa nije baš tako. Lipanjske zore su povukle do Mostara, ali ok to je sredina 92. Tu HV ratuje s JNA, ne s lokalcima. A da ste mogli uzeti Dubrovnik 91... Uzeli bi ga. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pa sami Kupres, Jajce i Kotor Varoš ti otvaraju frontu prema BL. E sad, tko će ratovati u Obrovcu, ako mu je neprijeatelj par km od najvećeg grada? U ovom alternativnom scernariju najveći grad nije Banja Luka, nego Beograd Čak i ako nekom magijom Hrvatska 1991/92 uspe da osvoji Kupres (u stvarnosti, u bici za Kupres 1992 pobeđuje JNA) i Jajce (ovo za Kotor Varoš neću ni komentarisati), dalje je Banja Luci nego što je RSK Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku... 91. u BL imaš 51% nesrba. Koliko Srba, ili uopće neHrvata imaš u Zagrebu? Hrvati su držali Kupres 92. Da je poslano manje tenkova, ili da je HV poslao veće snage, bitka bi završila drugačije. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: JNA se nije slučajno povukla iz RH, bila je potrebna na drugim lokacijama. JNA se povukla iz Hrvatske iz političkih razloga, a ne vojnih. JNA je trebalo tri mjeseca da osvoji jedan Vukovar. Što je to, ako ne vojni poraz? Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: 1993. je Maslenica. Operacija je stala radi diplomatskog pritiska, a originalno su joj cilj bili Obrovac i Benkovac. Bez diplomatskog pritiska bi išlo do kraja, a to ti je onda fronta par km od Knina. 1993. je RSK uveliko failed state, ako ozbiljno misliš da je Maslenica išta slično sa situacijom gde se ratuje sa Srbijom i JNA, a ne RSK onda je svaki razgovor besmislen. Ali 93. su oko Maslenice ratovali Srbijanci, a ne samo lokalci. Imaš neke žešće iluzije o JNA 93 ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Jedva sklepani ZNG je deblokirao Dubrovnik 92. i oslobodio pola Mostara, u usporedbi s kojim je Knin selo... Dubrovnik je deblokirao međunarodni pritisak. Između ostalog. Ali sva ova sela i gradiće u zaleđu, nije. Pogledaj koliko je daleko današnja granica fBiH od Neretve. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: U krivu si. Kupres je "krov" BiH, s njega i Vlašića imaš mogućnost napredovanja u svim smjerovima. Kao bonus, Kupres je poprilično slabo naseljen. Sjeverni dio općine je imao hrvatsku većinu, jug je bio srpski džep. Da nije bilo JNA, HV bi preuzeo cijeli Kupres. https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_za_Kupres_1992. Kao što i sam kažeš, JNA je 1992. pobedila u bici za Kupres. Kako onda HV pobeđuje JNA u bici za Kupres. Jednostavno je. Tenkovi JNA su u RH, ne na Kupresu. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Da je JNA ostala u RH, imao bi fino šahovnicu u BL. Ne provaljuj se. A s čime bi osvojio 70% BiH? S lokalcima? Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Što se operacije koridor tiče... Srbijanska JNA je u RH, ne u BiH, zar ne? Jer da nemaš primirje, onda se bojišnica tamo miče, tamo se ratuje. Od kuda bi izvukao 60 tisuća ljudi koji su probili koridor?
A HVO iz Orašja i Brčkog je sam probijao koridor. Simpatično kako u hipotetičkoj situaciji gde Hrvatska napada mesta naseljena Srbima koje brani JNA Srbi ostaju bez ljudstva, ali zato HV potpuno neoštećen A gdje su to mjesta naseljena Srbima? Koridor je kolekcija enklava, to znaš? Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Tuđman je to napravio radi priznanja. Cijelo vrijeme je glumio mirotvorca, što bi mu napravili da je "oduvao" JNA? Pogledaj sankcije pod kojima je bila Srbija za vrijeme rata u BiH. Pogledaj što su mu sve htjeli raditi nakon Oluje... Opet, HV bi nekom magijom napravila masovnu ofanzivu protiv vojnički, tehnički i brojno superiorne JNA i oduvala je čak iz Banja Luke (a možda i Vukovara jer je Dunav iza JNA ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) ), ali eto Tuđman morao zbog međunarodne zajednice da se spreči. Ovom metodom možeš da kažeš da bi se šahovnica vijorila u Pekingu. HV je dobila JNA 91. JNA se nije povukla samo radi međunarodnih pritisaka. Kolika vam je ono bila mobilizacija? S JNA u RH, u BiH osvajate puno manje, a onda se sjeće i koridor. Što je BL bez njega? Inače, slobodno navedi jednu jedinu operaciju HVa nakon 91. koja je bila neuspješna? Imaš Unu 95, ali ona je "isplanirana" 24 sata prije početka i neuspjeh je rezultat povlačenja, odnosno manjka volje za daljnom ofenzivom, ne nečeg drugog. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ali to je ono što ti pričam. Da CG i Srbija nisu krajem 91. napali Dubrovnik, Mostar i dolinu Neretve, ne bi bila potrebna ni hr. ofenziva sredinom 92.
A ta ofenziva je uspjela, HV je do tada stekao ofenzivne karakteristike.
Mislim, bolji ti je primjer Maslenica. Tu su išli hrvatski specijalci kontra srbijanskih. Hrvatski su ispali jači. Opet, da li smatraš da je Maslenica 1993. najjači mogući otpor koji je srpska strana mogla da pruži na tom području, da nije bilo povlačenja JNA preko Drine? Da. Imaš brojke, slobodno pogledaj. JNA je tu pokušala kontru, a manje-više uzalud. Uspjeli su ponovno zauzeti pustu Škabrnju, to je to. Ceha je napisao/la: Ceha je napisao/la: E sad si zamisli da je tu strana vojska, koja krši hrvatsku suverenost i svom vlastitom narodu izručuje jače sankcije. Srbiji su svakako izrečene praktično najteže moguće sankcije, a da se Milošević nije odrekao Srba zapadno od Drine Sarajevskim sporazumom i Žabljačkim ustavom sumnjam da bi i sankcije tako lako došle. SRJ je popila sankcije zbog učešća u ratu na teritorijama kojih se sama odrekla. U scenariju koji ja potežem nema ni Žabljačkog ustava, ni Sarajevskog sporazuma, ni Vensovog plana, ni Badinterove komisije. Ceha je napisao/la: Al to ti je SF. Milošević je taj koji ruši jugu. On je onaj koji je provalio u trezor, on je onaj koji je ukinuo pokrajine, koji prekraja SFRJ. Ovo je političko mišljenje, nebitno za temu.
Na kom to terenu 1992. Hrvatska i BiH drže "svoju" teritoriju pod punom kontrolom, a CG je nezavisna država?
Na terenu u kojem SFRJ više ne postoji (srušio ju je Milošević), a BiH i RH su međunarodno priznate države. Ti misliš da bi se mijenjale granice radi 31, odnosno 12 posto Srba? I to izmješanih naokolo? Ceha je napisao/la: 1993. u ovoj vremenskoj liniji≠1993. u vremenskoj liniji gde nema povlačenja JNA 1992. Uostalom i Hrvatska bi bila pod opasnošću sankcija čak i ako bi uspela u tvojim osvajanjima BL, Brčka, Doboja, Vukovara, Kotor Varoši itd... Zašto bi bili pod opasnošću sankcija? RH se brani na vlastitom teritoriju, Srbija je agresor. A u BiH pomaže legalnu (ili barem "legalnu") vlast.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 19:24 |
|
|
dudu je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: OK, to je i dokaz da nemamo nacionalnu svijest.
Ali kažem, u usporedbi sa Škotskom, tamo sve vrvi od zastavica Škotske, a u Hrvatskoj, kada je kapa trebala biti na kapama policije, izbila je pobuna.
I svejedno je samo 10% Hrvata bilo za samostalnu državu 1990. A kod Škota čak 45% iako doslovno imaju sve o čemu je Stjepan Radić sanjao a ni Maček nije posve ostvario.
Ovo je neka paralelna stvarnost o kojoj pišeš, 1990. je bila eksplozija nacionalizma, daleko veća nego 1991. jer je rat učinio svoje. Te godine smo hrvatske grbove lijepili preko petokrake na autoregistraciji (tako je i nastala ideja današnje registracijske oznake). Tko god je glasao za HDZ 1990. je mentalno raskrstio s Jugoslavijom, oko mene su svi navijali protiv Jugoslavije na svjetskom prvenstvu. Takvo je bilo moje okruženje. Baš to, zvuči ko onaj klaun narikača dejan jović. 1990. se izborima jasno raskrstilo s jugoslavijom. S tim da je HDz bio umjerena opcija.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 19:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60230 Lokacija: DAZP HQ
|
Skup za Jugoslaviju: ne damo te zemljo naša diko Hrvatova
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lurker
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 21:55 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Citat: 1993. u ovoj vremenskoj liniji≠1993. u vremenskoj liniji gde nema povlačenja JNA 1992. Uostalom i Hrvatska bi bila pod opasnošću sankcija čak i ako bi uspela u tvojim osvajanjima BL, Brčka, Doboja, Vukovara, Kotor Varoši itd...
Lurker politika i rat su dvije strane istog novčića, vojne operacije ovise o politici i ekonomiji, rat košta, vojska se troši i zahtjeva ogromne resurse. Kakva JNA u Hrvatskoj 1993.? Hrvatska je 1992. međunarodno priznata država i JNA je okupacijska sila koja je ostala bez države, prema tome i sama je neodrživa kao vojska. Da kažemo da 1992. Hrvatska svejedno biva priznata i u ovom scenariju, što je sasvim moguće - i dalje mora nekako uspostaviti kontrolu nad tom međunarodno priznato teritorijom. Od nekakve vojne intervencije NATO nema ništa jer neće niko slati vojsku da gine kako bi naterao Srbe prečane da se otcepe od Jugoslavije. Od nekakvog hrvatskog isterivanja JNA nema ništa osim ako kao Ceha ne osvojiš celu RSK+Bosansku Krajinu virtuelnim divizijama koje ne trpe ikakve gubitke i pobeđuju svaku bitku bez ikakvih problema. Primarijus je napisao/la: Vojska krajine je 1995. dočekala sa 50% snage u odnosu na kraj 1992. i to uglavnom zbog slabe ekonomije RSK koja je uzrokovala eroziju vojske. Zašto misliš da bi išta drugačije bilo sa "jna"? 1995. je glavni problem bio nedostatak ljudstva jer je ono bilo ograničeno na same Krajišnike (od kojih je pola već bilo u Srbiji) i pad morala zbog (ispravnog) utiska da ih je Beograd pustio niz vodu. Ekonomija RSK jeste bila slaba (na granici nepostojeće), ali ekonomija SRJ+RS+RSK je ipak bila nešto bolja. Pitanje je i koliko bi bile održive sankcije protiv SRJ da je ona jasno odbila da prihvati oduzimanje onih delova HR+BiH koji nisu hteli da se otcepe, umesto što "nije učestvovala u ratu". Primarijus je napisao/la: Druga stvar, umijeće ratovanja nije u tome da vodiš što više krvavih bitki do pobjede, nego da ih vodiš što manje, ako je moguće da se uopće ne boriš, a ostvariš pobjedu. U ovom smislu bi ostanak JNA zapadno od Drine opet bio bolji po Srbe, svakako bi manje srpske krvi bilo proliveno u takvom scenariju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novem
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 22:23 |
|
|
Michael Collins je napisao/la: nesorta je napisao/la: Do pojave Miloševića nitko relevantan se nije opterećivao hrvatskim granicama ni obilježjima. OK, to je i dokaz da nemamo nacionalnu svijest. Ali kažem, u usporedbi sa Škotskom, tamo sve vrvi od zastavica Škotske, a u Hrvatskoj, kada je kapa trebala biti na kapama policije, izbila je pobuna. I svejedno je samo 10% Hrvata bilo za samostalnu državu 1990. A kod Škota čak 45% iako doslovno imaju sve o čemu je Stjepan Radić sanjao a ni Maček nije posve ostvario. Vidi se da si mlađi i da nemaš pojma o tom vremenu. A još gluplji ispadaš kad pričaš o brojevima, jer su oni upravo suprotni od toga što lupetaš. Isto tako kao što si navodio kada i zbog čega je HR proglasila neovisnost. A koliko vidim još nisi pronašao razlog zbog čega je sve bilo zamrznuto do listopada 1991.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 22:27 |
|
|
novem je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: OK, to je i dokaz da nemamo nacionalnu svijest.
Ali kažem, u usporedbi sa Škotskom, tamo sve vrvi od zastavica Škotske, a u Hrvatskoj, kada je kapa trebala biti na kapama policije, izbila je pobuna.
I svejedno je samo 10% Hrvata bilo za samostalnu državu 1990. A kod Škota čak 45% iako doslovno imaju sve o čemu je Stjepan Radić sanjao a ni Maček nije posve ostvario.
Vidi se da si mlađi i da nemaš pojma o tom vremenu. A još gluplji ispadaš kad pričaš o brojevima, jer su oni upravo suprotni od toga što lupetaš. Isto tako kao što si navodio kada i zbog čega je HR proglasila neovisnost. A koliko vidim još nisi pronašao razlog zbog čega je sve bilo zamrznuto do listopada 1991. Lupeta, odakle je iyvuka 10% ![Rolling on the floor =))](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/lol.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 22:27 |
|
|
novem je napisao/la: Michael Collins je napisao/la: OK, to je i dokaz da nemamo nacionalnu svijest.
Vidi se da si mlađi i da nemaš pojma o tom vremenu. A još gluplji ispadaš kad pričaš o brojevima, jer su oni upravo suprotni od toga što lupetaš. Isto tako kao što si navodio kada i zbog čega je HR proglasila neovisnost. A koliko vidim još nisi pronašao razlog zbog čega je sve bilo zamrznuto do listopada 1991. Lupeta, odakle je izvuka 10% ![Rolling on the floor =))](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/lol.gif) Već krajem 80ih je nacionalizam u uzletu. Na stadionima se već kliče Hrvatska Nezavisna Država i sl.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lurker
|
Naslov: Re: Je li Velika Srbija izgledan rezultat raspada SFRJ da nije bilo napada na Hrvatsku? Postano: 29 ruj 2024, 22:31 |
|
|
Ceha je napisao/la: Ali koje vojne imaš viška i gdje bi ih upotrijebio? Pogledaj rat u RH 91. Tri mjeseca je JNA zapela na Vukovaru. Pa nije 100% srpskih vojnih snaga ratovalo u Hrvatskoj - uostalom nema u BiH potencijala za ikakve nove Vukovare 92. Ceha je napisao/la: Hrvatska bi prvo preuzela zapadnu Slavoniju Lako je tako licitirati, opet pitanje je kako bi to u praksi Hrvatska tek tako preuzela zapadnu Slavoniju. Ako bi nekako i uspela, to bi mogla samo sa težim žrtvama nego što je imala u celom ratu u stvarnosti. Ceha je napisao/la: Nije. Stvar zapadne Slavonije je što su srpska naselja ona brdska i rijeko naseljena. Sad zamisli si izvlačiti nekog iz Beograda ili Novog Sada da "brani" neko mjesto za razmnožavanje vukova. Srbi tu nemaju pretjerane šanse. Mislim ista situacija i za većinu okupiranih područja. Malo Srba (ispod 50%), slabo naseljena područja i manjak gradova. A svako osvajanje je osvajanje ruševina. Delovi koje je HR uspela da zauzme 91/92 u zap. Slavoniji jesu takvi, oni koji su zauzeti u "Bljesku" i ne baš, a čak i u tim delovima iz 91/92 je HV više ratovala protiv lokalnih Srba nego protiv JNA. Zapadna Slavonija jeste mesto gde bi HR imala najveće šanse, ali čak i tu ne postoji ikakva garancija pobede. Ceha je napisao/la: Mislim, tebi je jasno da je rat 91. RH dobila? Mi smo zaustavili JNA, vaši apetiti su tu bili slomljeni. I tu ne bi imalo nikakve veze koliko je vaših vojnika u RH. Srba je samo 12%, jedino što ste mogli osvojiti su ruševine. Rat 91. je RH dobila u tom smislu da Srbi nisu mogli da zauzmu više teritorija nego što su zauzeli, što zbog vojnih što zbog političkih obzira. Ali da je RH mogla voditi masivne ofanzivne operacije protiv JNA u područjima sa velikim brojem Srba je fantazija. Ceha je napisao/la: Uostalom, 93. u Maslenici je RH ratovala sa srpskim specijalcima. Posljedica tog sukoba je bilo da nikad više ti srpski specijalci nisu bili poslani na HV. Tajno učestvovanje nekih srpskih specijalaca i učestvovanje JNA sa punom političkom podrškom Beograda su dva univerzuma. Ceha je napisao/la: Pogledaj reljef. Vama je Dunav za leđima, ne nama. U nekim stvarima je dovoljno porušiti mostove. U drugima... Vi ste tu jači u oklopu/tenkovima. Mi bi imali više žrtava. Ali jbg., mi smo ih tada i bili voljni platiti. Vukovaru nije iza leđa Dunav, koliko Srem - snabdevanje i dolazak vojske u Vukovar se nije vodio preko Dunava, već preko Srema. Uostalom, ako je kod Vukovara Srbima iza leđa Dunav, imaš stotine kilometra fronta gde je Hrvatima iza leđa more. Ceha je napisao/la: Tu je poanta što ne gledaš širu sliku ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) Maslenica je trebala uzeti Obrovac i Benkovac, čime bi se došlo do "predgrađa" Knina (navodnici su jer je Knin selo, a ne grad). Ona je "shaltana" radi pritiska međunarodne zajednice, ne zato što se nije moglo. Nakon toga su došli srbijanski specijalci, pa je počelo jače krvoproliće. Ali to krvoproliće je dobila HV, ne Srbi. Opet Maslenica je protiv već raspale RSK i nešto srpskih specijalaca, ne protiv JNA sa punom političkom podrškom Srbije. Ceha je napisao/la: A da ste mogli uzeti Dubrovnik 91... Uzeli bi ga. JNA je komotno vojno mogla uzeti Dubrovnik (već potpuno opkoljen), ali bi morala da puca po gradu zaštićenim od strane UNESCO i možda od njega napravi novi Vukovar, što bi bila još veća propagandna noćna mora od postojeće. Ceha je napisao/la: 91. u BL imaš 51% nesrba. Koliko Srba, ili uopće neHrvata imaš u Zagrebu? U BL 30% Hrvata+Muslimana 1991, realno slab potencijal za nekakvu petu kolonu (pod uslovom da ne budu etnički očišćeni kao u stvarnosti) Ceha je napisao/la: Hrvati su držali Kupres 92. Da je poslano manje tenkova, ili da je HV poslao veće snage, bitka bi završila drugačije. Neka bude i da je tako, "Hrvatska bi osvojila Kupres da je poslala više vojske" je daleko od "Hrvatska bi lagano ušla u Banja Luku" Ceha je napisao/la: JNA je trebalo tri mjeseca da osvoji jedan Vukovar. Što je to, ako ne vojni poraz? To je možda vojni neuspeh (ne i poraz), ali razlog povlačenja je bio politički, a ne vojni. Ceha je napisao/la: Ali sva ova sela i gradiće u zaleđu, nije. Pogledaj koliko je daleko današnja granica fBiH od Neretve. Opet, deblokiranje nekakvih sela i zauzimanje glavnine RSK su potpuno različite operacije. Ceha je napisao/la: A s čime bi osvojio 70% BiH? S lokalcima? 1991. 52% BiH ima srpsku većinu, ostatak do 70% su delovi koridora, muslimanske enklave, nenaseljene teritorije i nešto rubnih etničkih područja. Ceha je napisao/la: A gdje su to mjesta naseljena Srbima? Koridor je kolekcija enklava, to znaš? Koridor je 1991/92 etnički pomešana teritorija na kojoj VRS odnosi vojnu pobedu - kako to VRS pobeđuje na koridoru, a JNA gubi? Ako kažeš da bi Srbi imali manje trupa na koridoru jer bi bile u HR (upitno, al aj), valjda bi isto važilo i za Hrvate? Ceha je napisao/la: Kolika vam je ono bila mobilizacija? Slaba, ali bi bila mnogo jača ako bi npr. uspela tvoja ideja da Hrvati naprave nekakav "Bljesak" u zap. Slavoniji 91/92. Glavni razlog loše mobilizacije je što srbijanska javnost nije prihvatila rat kao dovoljno odbrambeni, i tenzije na relaciji komunisti-četnici/demokrate (SPO, DS itd). Ceha je napisao/la: Da. Imaš brojke, slobodno pogledaj. JNA je tu pokušala kontru, a manje-više uzalud. Uspjeli su ponovno zauzeti pustu Škabrnju, to je to. Nema JNA '93 u Maslenici. Ceha je napisao/la: Na terenu u kojem SFRJ više ne postoji (srušio ju je Milošević), a BiH i RH su međunarodno priznate države. Ti misliš da bi se mijenjale granice radi 31, odnosno 12 posto Srba? I to izmješanih naokolo? Da li bi se menjale granice je pitanje, mada nije uopšte nemoguće. Možda bi opstala nekakva situacija poput Abkazije/Južne Osetije, možda bi došlo do političkog rešenja koje bi moralo biti povoljnije po Srbe od Dejtona ili Z4, možda bi HV osvojila Zemun jer su Srbima Sava i Dunav iza leđa Ceha je napisao/la: Zašto bi bili pod opasnošću sankcija? RH se brani na vlastitom teritoriju, Srbija je agresor. A u BiH pomaže legalnu (ili barem "legalnu") vlast. Hrvatska je bila pod opasnošću sankcija zbog benignijih stvari tokom rata, a kamoli krvave ofanzivne bitke sa JNA na etnički srpskoj teritoriji.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|