HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 tra 2026, 00:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 2406 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 97  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova
PostPostano: 22 vel 2013, 21:35 

evo malo o Dobreticima

slika

Vrh

PostPostano: 23 vel 2013, 23:09 

gospodine nkovac jesi li me zaboravio ili nemas vremena nestrplivo cekam odgovor hvala i pozdrav

Vrh

PostPostano: 24 vel 2013, 20:19 

D.B.T je napisao/la:
gospodine nkovac jesi li me zaboravio ili nemas vremena nestrplivo cekam odgovor hvala i pozdrav

evo, prigledao sam matice rodjenih zupe Cuklic od 1870.-1890. godine, ali Ivi (Ivanu) Bobasu nema traga.

1898. godine isto nema upisa rodjenja Ive Bobasa.

jedini upis Bobasa do godine 1890. je:

rodjen 04.09.1872, selo Grborezi
Jakov Bobas, sin Ivana i Mande Dzepina iz Strupnica

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 04:21 

johannes je napisao/la:
gosp. Pavo

imate li mozda informacija o prezimenu Lučić
mjesto Vesela,Zupa Bugojno

unaprijed hvala

Duvnjaci su, a mislim da su došli poslije 1850. jer im ranije ne nalazim spomen u tom kraju. Matica na Duvnu im je selo Vinica, gdje se spominju 1743. Bez oznake mjesta se spominje 1551. duvanjski knez Grgur Lučić.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 04:24 

lpanduri je napisao/la:
Pozdrav!Zanima me prezime Štrbac katolici Srednja Bosna,točnije okolica Zenice.
Bila bih Vam neizmjerno zahvalna za bilo kakvu informaciju!Ja imam podatke da smo oko 1840 iz Livna došli u Čajdraš i Stranjane kraj Zenice.Hvala. : :hrvatinic

Štrpci su vjerojatno došli iz Čitluka kod Travnika, jer ih tamo ima najviše. Kao što je kolega nkovac rekao iznad, tog prezimena nema u livanjskim maticama a nema ih ni u duvanjskim a ni po Hercegovini.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2013, 04:28 

Što se tiče Bobaša, treba imati na umu da u Krušćici kod Viteza živi veća zajednica. S obzirom na geografiju, to bi moglo ukazivati da su Bobaši u Brajkoviće došli indirektno, tj. da su s Livna došli u Krušćicu pa onda u Brajkoviće.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2013, 02:06 

imate li mozda kakvi informacija za

šimunovic-opcina konjic

Gazic-opcina Banja luka

hvala

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2013, 14:57 

Cijenjeni gospodine Pavo, zanima me prezime Gojo iz mahale Brzava, Janja, Semberija. Navodno je prezime hrvatsko.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2013, 21:22 

Molim vas imate li kave podatke za prezime Štrbac,srednja Bosna,katolici.lijepi pozdrav i hvala.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2013, 21:46 

Zanima me od kud crpiš podatke.Nemoguće da nisi naišao na prezime Štrbac u Livanjskim maticama-pokledaj knjigu Hrvatska katolička prezimena od Tomislava Perkovića.Zanima me točno kad su iz Livna došli u Zenicu,mislim da je to bilo negdje oko 1835-40..Ali želim znati točno kad i zašto.Nisam nikad čula da u Čitluku ima Štrbaca.Hvala.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2013, 23:43 

lpanduri je napisao/la:
Zanima me od kud crpiš podatke.Nemoguće da nisi naišao na prezime Štrbac u Livanjskim maticama-pokledaj knjigu Hrvatska katolička prezimena od Tomislava Perkovića.Zanima me točno kad su iz Livna došli u Zenicu,mislim da je to bilo negdje oko 1835-40..Ali želim znati točno kad i zašto.Nisam nikad čula da u Čitluku ima Štrbaca.Hvala.

Od 1771 do 1856 crpim baš iz njegovih knjiga, koje imam skenirane i OCR-om obrađene.
Funkcijom pretraživanja prezime Štrbac nisam našao, kao ni Š T R B A C.
Pošto g. Perković često piše prezimena isključivo velikim slovima, OCR softver pravi takve razmake.

Ako već znaš da u tim knjigama postoji to prezime, reci mi stranicu upisa- pa da provjerim.

Uz njegove knjige imam i sveukupne arhivske snimke livanjskih matica- na temelju kojih je T. Perković napisao knjige svoje.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2013, 11:28 

lpanduri je napisao/la:

Oprosti, :klanjam

ocigledno funkcija pritrazivanja pdf-dokumenata na androidu ne funkcijonira bas kako triba.

Sad sidim na "pravom" racunalu i eto pronalazim prezime Strbac.

Prvi upis u matici vincanih je od davne 1802. godine, di kumuje Jakov Strbac iz Potocana.
Dalje ima upisa da su iz Vrzerala, Kablica, Podhuma, Gradine (Podgradina, to je kod Podhuma) i Dicma.

u razdoblju od 1802-1855 u matici umrlih su zavedeni samo:

1833, Gradina, Jure ŠTRBAC, sin Grgin, 18 mjeseci
1834, Gradina, 15.12. Ana ŠTRBAC, žena Križana PENJAKA, 69 godina
1837, Gradina, 20.9.1837. Grgo ŠTRBAC, 60 godina

od 1802. (od kada samo postoje matice za gornje polje, stare matice zu izgorile) do 1828.
nema upisa niti jednog krstenja clana obitelji Strbac.

"Najmladji" upis iz tog razdoblja:

355. Kablići, 20.5.1851 fra Augustin Dembić, kapelan
Ženik: Ivan ŠTRBAC iz Kablića,1 6 4 6 sin (mladozenja) Grge i Ivane KREZO iz Priluke
Nevista: Marija ROMIĆ iz Vašarovina, kći (udovica) Grge i Katarine BARAĆ iz Priluke
Kumovi: Jakov i Petar BILIĆ iz Kablića

To je to sta ima u Perkovica knjigama.

Ivanu se radja sin:

Kablici, 27.12.1853
"Thomam, Ioannis Sterbac et Maria Romic de Vaserovine"
Tome, Ivana Strpca i Marije Romic iz Vasarovina

Pa Kcer:

Kablici Veliki, 22.04.1856 (krstena 01.05.)
"Rosam, Ioannis Sterbac et Maria Romic de Vaserovine"
Ruza, Ivana Strpca i Marije Romic iz Vasarovina

Toliko za sada.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2013, 15:28 

Jel moze nesto vise o porjeklu generala HVO Petkovica,mozda imamo zajednicke korijene?

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2013, 21:43 

Drinski vuk je napisao/la:
Jel moze nesto vise o porjeklu generala HVO Petkovica,mozda imamo zajednicke korijene?

On je iz Šibenika, a Petkovići se u tamošnjim matičnim knjigama spominju još u XVI stoljeću. Teško da imaš zajedničke korijene s njim jer sumnjam da bi netko otišao iz Šibenika u Zvornik i još prešao na pravoslavlje.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2013, 21:56 

Pavo B. je napisao/la:

On je iz Šibenika, a Petkovići se u tamošnjim matičnim knjigama spominju još u XVI stoljeću. Teško da imaš zajedničke korijene s njim jer sumnjam da bi netko otišao iz Šibenika u Zvornik i još prešao na pravoslavlje.

Ja sam 5 ili 6 koljeno u Zvorniku,a moji su dosli iz Hercegovine ovde,pa mi zato palo na pamet na pitam. :zivili

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2013, 22:20 

Pavo B. je napisao/la:

Ja sam 5 ili 6 koljeno u Zvorniku,a moji su dosli iz Hercegovine ovde,pa mi zato palo na pamet na pitam. :zivili

Zezam se malo. :zubati

A čisto da pitam, jel' u pitanju Zelinje?

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2013, 22:49 

Pavo B. je napisao/la:

Zezam se malo. :zubati

A čisto da pitam, jel' u pitanju Zelinje?

Nije nije Zelinje,oni su ja mislim iz Crne Gore,a ja (moji) iz stare Hercegovine. Jos mi je djed govorio da nismo nikakav rod.

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2013, 13:32 

Ministry of Sound je napisao/la:

17. Sinanović (Žepče) - Ovo je zanimljivo jer je riječ o katolicima
18. Bulajić (Žepče)

Dobili smo ponovno upit za ova dva prezimena, ljudi nisu dobili odgovor :)

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2013, 19:54 

Pavo B. je napisao/la:
Jurisic17 je napisao/la:
Oprostite niste mi odgovorili na pitanje u vezi prezimena Jurisic.
Dajte molim Vas bio bih vam zahvalan. :HercegBosanac

Može li malo konkretnije na koje Jurišiće se misli. Pošto ih ima od Vardara do Triglava i nisu svi istog porijekla.

Jurisic, recimo Srednja Bosna ili kako mi kažemo nismo ni B ni H nego I. Znači Srednja Bosna- Jurisic. Hvala :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2013, 20:24 

Jurisic17 je napisao/la:
Pavo B. je napisao/la:

Može li malo konkretnije na koje Jurišiće se misli. Pošto ih ima od Vardara do Triglava i nisu svi istog porijekla.

Jurisic, recimo Srednja Bosna ili kako mi kažemo nismo ni B ni H nego I. Znači Srednja Bosna- Jurisic. Hvala :herceg_bosna

Livno, Duvno i Kupres su inace "i" u BiH.... :smajl025

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2013, 20:23 

Citat:

Livno i Duvno su Završje, a Kupres uvijek bio u Bosni.
Tko hoće pravo, tko neće nek' slijedi zabludu i baštini svoje neznanje.

...ništa osobno. ;)

Vrh

PostPostano: 07 ožu 2013, 17:49 

fagus s. je napisao/la:
Citat:

Livno i Duvno su Završje, a Kupres uvijek bio u Bosni.
Tko hoće pravo, tko neće nek' slijedi zabludu i baštini svoje neznanje.

...ništa osobno. ;)

ma mi to sve svojatamo :palacgore1

Nije nam dosta da je Zavrsje/Tropolje "samo" Livno, Duvno i Glamoc.... :smajl015

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:26 

Poštovani!Hvala na dosadašnjim informacijama koje se tiču prezimena Štrbac.Ja izrađujem svoje obiteljsko stablo i bavim se tim već tri godine!Imam na stablu preko 700 Štrbaca.Livno sam već riješila,imam knjige od gospodina Perkovića i sam gospodin Perković mi je puno pomogao!Problem mi je Zenica i podaci iz Matica crkve sv.Ilije.Moj praprapra dida je došao iz Livna.Štrbac Ivan,žena mu se zvala Magdalena Jurić.Našla sam Smrtni list od Ivana Š.u kojemu piše da se rodio u Livu da je umro sa 60 godina ,pa kad se oduzmu godine smrti niti jedan iz Livna ne odgovara,a u Livnu imaju dva Ivana jedan je rođen 1815 a jedan 1825 a ja ne znam koji je moj.Znamo isto tako da su mu vjerojatno otprilike stavili godine,dakle mogao bi biti i jedan i drugi.Kad bih znala ime oca završila bih svoje stablo s kojim sam došla do 1770 godine i to direktne loze .Ne mogu naći njegov vjenčani list,mislim da se nije vjenčao u Livnu ,niti ikakav dokument da bi saznala ime oca od Ivana.Možda se vjenčao i u Gučoj Gori,Busovači, Travniku,Vitezu,ne znam gdje je sve još Jurića bilo,možda su se vjenčali što je i naj vjerojatnije u njenoj župi,pa da možda malo pogledaš.Od srca hvala na svim informacija...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:36 

lpanduri je napisao/la:
Poštovani!Hvala na dosadašnjim informacijama koje se tiču prezimena Štrbac.Ja izrađujem svoje obiteljsko stablo i bavim se tim već tri godine!Imam na stablu preko 700 Štrbaca.Livno sam već riješila,imam knjige od gospodina Perkovića i sam gospodin Perković mi je puno pomogao!Problem mi je Zenica i podaci iz Matica crkve sv.Ilije.Moj praprapra dida je došao iz Livna.Štrbac Ivan,žena mu se zvala Magdalena Jurić.Našla sam Smrtni list od Ivana Š.u kojemu piše da se rodio u Livu da je umro sa 60 godina ,pa kad se oduzmu godine smrti niti jedan iz Livna ne odgovara,a u Livnu imaju dva Ivana jedan je rođen 1815 a jedan 1825 a ja ne znam koji je moj.Znamo isto tako da su mu vjerojatno otprilike stavili godine,dakle mogao bi biti i jedan i drugi.Kad bih znala ime oca završila bih svoje stablo s kojim sam došla do 1770 godine i to direktne loze .Ne mogu naći njegov vjenčani list,mislim da se nije vjenčao u Livnu ,niti ikakav dokument da bi saznala ime oca od Ivana.Možda se vjenčao i u Gučoj Gori,Busovači, Travniku,Vitezu,ne znam gdje je sve još Jurića bilo,možda su se vjenčali što je i naj vjerojatnije u njenoj župi,pa da možda malo pogledaš.Od srca hvala na svim informacija...

A kad su rođena ta dva Ivana, i di su rođeni? Tko su im roditelji?

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2013, 14:28 

Bez ikakve sumnje. Ne samo u srednjoj Bosni, već i u sjevernoj i Posavini. Matice su pune takvih primjera. Evo samo jedan izvod iz matica župe Malo Selo(Bugojno) između 1844. i 1883. Ovo su prezimena majki krštenika za koje je upisano da su iz Dalmacije. U Zagradi su navedena precizna mjesta porijekla za one za koje tako piše. Za druge piše samo da su općenito iz Dalmacije.

:herceg_bosna
Poštovani gospodine Pavo B. u gore navedenom postu kažete da su mnogi iz Dalmacije završili u Bosni pa Vas molim
ako mi možete nešto više reći o obitelji Vučković za koju je moguće da je porijeklom iz Dalmacije, ali neznam dali je iz okolice Sinja
ili Opuzena kao što je to ukratko opisano ovdje http://imehrvatsko.net/namepages/view/f ... vuckovic-2. Naime moji
otac je rođen u Hasiću Gornjem,Bos. Šamac ali je moj stric ispitivao korjenje obitelji i on je došao do saznanja da smo porijeklom iz Dalmacije i da čak postoji i nekakav grb obitelji.Puno biste mi pomogli ako biste imali što reći o tome jer više sam saznao iz vaših postova nego sa interneta o migraciji obitelji iz Dalmacije u Bosnu te nakraju u Slavoniju gdje ja sada živm.Unaprijed puno hvala

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2406 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 97  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: