|
|
Stranica: 7/29.
|
[ 716 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
volvoks
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 00:44 |
|
|
Latinogrecizam, opet nije narodna riječ... Jel se vama događa da se se puno rijeđe ne možete sjetiti slavenske riječi nego tuđice?
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 02:23 |
|
|
Primjenbena naputbina - Aplication software Iloslovlje - matematika Ovo nisam ja smislio nego pročitao u nekom hrvatsko - englezkom obaviestničkom (informatičkom) riečniku, smejao sam se pet dana, nije mi bilo dobro.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 13:05 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15313 Lokacija: Misao svijeta
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Primjenbena naputbina - Aplication software Iloslovlje - matematika Ovo nisam ja smislio nego pročitao u nekom hrvatsko - englezkom obaviestničkom (informatičkom) riečniku, smejao sam se pet dana, nije mi bilo dobro. Jesi siguran da je ovako pisalo a ne "obavijesničkom" .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 13:36 |
|
|
Nisam 100% siguran za tu reč, moguće da sam zeznuo, ali taj rečnik je pisan korienskim. Ne mogu da ga nađem sad na netu, autor je neki Mađar iz Zagreba, Laszlo pa neko mađarsko prezime, ne mogu da se setim. Probaću da nađem.....
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 13:42 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15313 Lokacija: Misao svijeta
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Nisam 100% siguran za tu reč, moguće da sam zeznuo, ali taj rečnik je pisan korienskim. Ne mogu da ga nađem sad na netu, autor je neki Mađar iz Zagreba, Laszlo pa neko mađarsko prezime, ne mogu da se setim. Probaću da nađem..... Da baš primijetih da je pisan korienskim pa me začudilo. Inače "korienski" način pisanja nikad nije bio prihvaćen u hrvatskim jezičnim krugovima.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 14:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37696 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ne kvarite temu glupostima, pokušajte smislit dostojnu i logičnu zamjenu za tuđicu. Ako je dobra lako postane i srpska.
Kreativnost, molim.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 14:42 |
|
|
dojebnik - švaler
Ni ovo nisam ja smislio, nego pročitao negde.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 14:57 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dojebnik - švaler
Ni ovo nisam ja smislio, nego pročitao negde.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 15:12 |
|
|
Majmunce ********-Jeremic
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 27 stu 2012, 15:16 |
|
|
Krivojeb genijalno
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 28 stu 2012, 01:25 |
|
|
Rastvornik - kemikalija koja ima moć rastvaranja tvari, ali i drugih kemikalija.
Kiseline bi se recimo mogle svrstati u skupinu kemikalija rastvornica.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 26 svi 2014, 23:51 |
|
|
Čuo sam danas jednu dobru: selfie - svojko.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:05 |
|
|
dudu je napisao/la: vele u emisiji da je Sulek sam smislio desetine rijeci koje su danas dio normalnog jezika poput rijeci drvored. Smislio je rieči kisik i vodik, ter su nam one danas podpuno uobičajene i nezamienjive (tada u 19. stoljeću su mu se smijali i posprdno govorili o šulekizmima), ali na žalost rieči glinik za aluminij, dahokrug za atmosferu, smrdik za brom i slično nisu prihvaćene. Šulek je na osnovu raznih narodnih rieči (ali i iz drugih slavenskih jezika) smislio brojne hrvatske stručne nazive.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:14 |
|
|
vagina - milokliznica Jel dobro, gospodine Dane
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:40 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: vagina - milokliznica Jel dobro, gospodine Dane To pričuvaj za srbski jezik, u hrvatskom već postoji rieč rodnica (rječnik od Klaića). Ti meni radije reci zašto Srbi gotovo uviek izbjegavaju govoriti rieč vazduhoplovstvo umjesto avijacija? Čemu ta srbska odbojnost prema svom narodnom jeziku. Ili možda vi Srbi još uviek ne znate što je to srbski jezik pak sve slavenske novokovanice držite za ustaške rieči. Srbi su jedini narod na svietu koji se ponosi tuđicama u svom jeziku.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:42 |
|
|
teranova je napisao/la: Prskalina - bomba Još u kraljevini Jugoslaviji za bombu se rabio hrvatski izraz pakleni stroj.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:45 |
|
|
teranova je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Nagradni natječaj draga naša :) služi kao povod ljudima koji su smislili neku novu riječ da je podijele sa stručnjacima. Mnoge te riječi su nastale prije natječaja. Jezik je živa materija, svaku riječ što pišemo pa i onu najprostiju netko je smislio jer se ukazala potreba da se opiše nešto.
I touchscreen odnosno screen je netko smislio u engleskom jeziku, pa tebi izgleda normalno i moderno.
Meni su po ovom pitanju zakon česi, slovaci i poljaci, kod njih zakon zabranjuje uporabu stranih riječi i imena u njihovom jeziku.
Jedno je nalaženje domaće reči za neki novi proizvod, naučno dostignuće ili pojavu, a drugo je na silu menjati već ustaljene termine i time stvarati zabunu i nedoumice u govoru i pisanju. Preveliki jezički purizam nije nešto pozitivno, nešto čemu treba težiti. Meni je uzor španski jer me podseća na esperanto - prepun je termina koje razume svaki Evropljanin koji se iole razume u jezike. Svaki narod treba ponuditi istoznačnu rieč iz svog narodnog jezika, a druga je stvar hoće li ju netko rabiti ili ne će. Meni ne smeta ako netko govori film, pak tako neka drugome ne smeta ako ja rečem slikopis. To ti je sloboda govora.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:50 |
|
|
doc je napisao/la: Ma nećemo. Ne brini. Uostalom uživaj. Tebi je to smješno. Meni se sviđa. Hrvatski jezik se obogaćuje. Svi sretni i zadovoljni. Smijemo se mi vama. Smijete se vi nama. Bitno da se ljudi zabavljaju. Natjecanje je sjajna stvar. A šta bi jezikoslovci trebali raditi nego izmišljavati nove riječi. Na narodu je da ih prihvati ili ne i to je to. Meni je polovica ovih riječi cool ili kul (da me svi razumiju) Zaista ne vidim nikakvog razloga da to nekomu može smetati. Što je jezik bogatiji to je bolji. brojomat (uređaj koji izbacuje broj mjesta u redu za čekanje), odobrenica (licenca), daroteka (gift shop), nejasnica (nejasna riječ), blaćenik (osoba izvrgnuta javnoj poruzi, koju blate), iskočnik (pop up window, prozor na mrežnim stranicama koji sam iskoči), bojomet (paintball), rasprodajnica (outlet), rječarenje (rafting), spojnik (modem), nekapnica (napravica koja se utakne u grlić vinske boce, sprječava kapanje vina pri nalijevanju), cjelozrni (integralni), biciklati (voziti bicikl), spojište (modem). zapozorje (backastage) bi posebno istaknuo. Budući me živciraju selebriti kad govore bekstejđ na nekom iventu pritom držeći flajer u ruci dok ih čuva sekjuriti. podržavam akciju i obogaćivanje jezika. neka puristi rade svoj posao. Od ovih novih rieči sumnjive su brojomat, daroteka, biciklati, jerbo te rieči su pokušaj da se od stranih rieči sklepa hrvatska rieč. umjesto brojomat, hrvatski bi bilo brojonaprava ili brojostroj ili brojouređaj. Kako biciklati kad niti bicikl nije hrvatska rieč. Izravan prievod za bicikl je dvokrug, dvokotač, dvokolica. Nije mi jasno kako se te rieči uobće uzelo u obzir kod nagrađivanja.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 00:59 |
|
|
Mislio sam na vaginu u slobodnom govoru, jer pička djeluje previše prosto, gospodine Dane. Milokliznica se baš uklapa u tu hrvatsku potrebu za mijenjanjem riječi, mada ni miloklizateljku ne bih gubio iz vida.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 01:00 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2521 Lokacija: United States Of Balkan
|
Prevrta=palacinka Edit: zvizdac je spijunirao...tako su jednom rekli na tv. Nidje veze.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 01:31 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Nisam 100% siguran za tu reč, moguće da sam zeznuo, ali taj rečnik je pisan korienskim. Ne mogu da ga nađem sad na netu, autor je neki Mađar iz Zagreba, Laszlo pa neko mađarsko prezime, ne mogu da se setim. Probaću da nađem..... Da baš primijetih da je pisan korienskim pa me začudilo. Inače "korienski" način pisanja nikad nije bio prihvaćen u hrvatskim jezičnim krugovima. Do pred kraj 19. stoljeća to je bio najprihvaćeniji pravopis u Hrvata (Ljudevit Gaj, Starčević, Stanko Vraz i većina drugih), a onda u vrieme mađarona Khuena nasilno je uveden izgovorni pravopis koji se nastavio i u kraljevini Jugi, tako da do 1941. većina hrvatskih pisaca i jezičara su se bili navikli na umjereni izgovorni pravopis. Ali izvorno, da nije bilo uplitanja stranaca, korienski bi ostao hrvatski pravopis. Tako da u podpunosti podupirem odluku Ante Pavelića koji je unatoč protimbi većine hrvatskih pisaca i jezičara uveo korienski pravopis u uporabu (na pr. Mile Budak je podpupirao umjereni izgovorni pravopis).
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 01:35 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Mislio sam na vaginu u slobodnom govoru, jer pička djeluje previše prosto, gospodine Dane. Milokliznica se baš uklapa u tu hrvatsku potrebu za mijenjanjem riječi, mada ni miloklizateljku ne bih gubio iz vida. Nitko ne mienja rieči, mi samo prevodimo. U Srbiji će uskoro službeni jezik postat Esperanto, jerbo ste od jezika napravili maneštru :-)
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 03:00 |
|
|
Zanimljivo je da psovka jebati, jest jedna od riedkih psovki koju su Hrvati proširili na druge susjede. Inače, ta rieč je indovedskog podrietla i u hrvatskom jeziku je od pamtivieka, tako da se može slobodno držati da i nije tuđica.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 09:45 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25848 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
dane-croatia je napisao/la: Zanimljivo je da psovka jebati, jest jedna od riedkih psovki koju su Hrvati proširili na druge susjede. Inače, ta rieč je indovedskog podrietla i u hrvatskom jeziku je od pamtivieka, tako da se može slobodno držati da i nije tuđica. Da, potječe od riječi "jab hat" što znači - spojiti, sjediniti. Pička - potječe od glagola pišati, dakle nesumnjivo narodni izraz. *** - od riječi "kur", staroslavenske riječi za pijetlića.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 sij 2015, 13:07 |
|
|
Citam u VL kako Ronaldo kad sretne Hrvate zna pozdravit na hrvatskom i psovat naravno, citat: hrvatskom ga je ucio N. Vidic dok su igrali zajedno u MU. N.V. profa hr jezika. Nego, cuo sam za selfie: svojko, sebich. Obje su mi dobre i bolje od selfie.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|