HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 tra 2025, 18:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 2399 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 96  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova
PostPostano: 27 sij 2014, 21:20 

poštovanje gospodine Pavo,
prezime mi je Brzica, otac i dida rođeni su u okolici Bugojna mjesto Čehajići,a za pradida mi nije znao dida nista reći,did je bio 1930.g, pa bih vas zamolio da mi kazete nesto vise , lijep pozdrav

Vrh

PostPostano: 27 sij 2014, 21:24 

Pozdrav. Zanima me moj rod. Možete li mi nešto reći o prezimenu Biljaka iz Nove Bile kod Travnika?
Hvala.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2014, 00:20 

Gos. Pavo prije svega hvala na uloženom trudu.
Ako ja mogu pomoći, a da Vam se ne mješam u posao, evo nešto o BRZICAMA a usput ima malo veze i sa Bitunjanima!

1709. selo Zminovo, zemljišnik za sinjski dio Mućkog područja:
Marko BITUNJANIN, Stipan BRZIĆ pok. Luke, Pave Božić serdar, Grgur Buljan harambaša, Stipan Cvitković, Mijo Delić, Mijo Filipović, Mate Granić, Frane i Mijo Grgić, Marko Grubišić, Pave Miletić, Ivan Odaković, Nikola i Ilija Rozić, Ante Tokić, Jure Šantarević, Mate Vasiljević, Andrija i Ivan Vlajićević, ….
Vratili se u Tursku: Pave BRZIĆ, Dujam Bilić u Gabelu, Marijan Grbavac, Ivan Grubišić, Dujmo Tomić, Ivan Volarević, …

U isto vrijeme mjernik C. Faventini vrši katastarski popis Zagvozda. Zagvozd se dijeli u 19 predjela i 40 zaseoka s prezimenima:
U Podrašcu - BRZICE, Mucići i Milići; U Rakama - Rako; u Razdolju - Radići, u Orlovu kuku - Mlikote, u Prizdiševu - Gaće, u Bestinu - Kurtovići, Piplice, Stapići i Tomičići, u Oskorušam - Svaguše, u Rastovcu - Šute, Gavrani, Serdarevići i Lončari u Donjem selu, te Dedići, Varkaši, Stanići, Maslići i Puljci u Gornjem selu. U Blatin docu - Bartulovići u Skorićim - Mušure, Alagići i Vranjići. U Tilovoj grudi - Gornji Čaglji. U Bunjama - Sulići, Šuvari, donji Čaglji i Kristići u Liskovcu - Katušići i Brnasi. U Zagomilju - Baltići, Pirići, ...
1726. Prezime Brzica javlja se u Imotskom i Zagvozdu 1726. godine.

10.2.1733. „Stanje duša župi sv. Stjepana u Opuzenu“ br.20.
Iva kći Marka BITUNJEVIĆA iz Broćna, žena pok. Grge Jurasovića iz Čapljine, 50 god.
Ante Jurasović sin, 28 god.
Manda, njegova žena kći Tome BRZOVIĆA iz Hardomilja, 25 god.

Naravno slijedi popis 1768.: Ledinaz - Drinovzi, točnije Pogana Vlaka
Paulus Barzichich 3 + 1 = 4
Mogu se zasigurno pratiti u Poganoj Vlaki, župa Ružići od Jure Brzice i Cvite Čale:
Jure Brzica iz Pogane Vlake
Cvita Čalušić iz Ledinca (ČALE)
Pogana Vlaka
Ivan Brzica STARIJI sin Jure i Cvite Čalušić r. oko 1783. vj. 1811. Anu Zorić MRu 34
Božica Brzica kći Jure i Cvite Čalušić r. oko 1785. vj. 1807. Frano Bašić MRu 88
Marko Brzica sin Jure i Cvite Čalušić r. oko 1791. vj. 1817. Matiju Zorić MRu 59
Jozo Brzica sin Jure i Cvite Čalušić r. oko 1797. vj. 1823. Anu Šimić MRu 31

Jure Brzica udovac iz Pogane Vlake
Iva Čalušić iz Dužica župa Rasna (ČALE) - druga mu žena
Ivan Brzica MLAĐI sin Jure i Ive Čalušić r. 1799. MRu 119 vj. 1824. Matiju Šimić MRu 9
Kata Perić kći Jure i Ive Baić r. 1800. MRu 50
Matija Brzica Jkći ure i Iva Čalušić iz Rasna r. 1803. MRu 201 vj. 1815. Jozo Bandić MRu 32
Filip Perić sin Jure i Iva Čalušić r. 1805. MRu 329
Franka Perić kći Jure i Iva Čalušić r. 1807. MRu 10
Tomica Brzica kći Jure i Ive Čalušić iz Dužica r. 1809. MRu 111
Šima Pežić kći Jure i Iva Čalušićr. 1811. MRu 235
Jela Perić kći Jure i Ive Baić r. 1813. MRu 49

I tako Brzice iz Pogane Vlake do današnjih dana. Kao što vidite povremeno su nosili prezime Perić ili Pezić!

U Bugojnu (matice krštenih 1845.-1884.) pišu se i dvojnim prezimenom Brzica - Kujundžić.

Prusac die 29. Sept. 1858. Ego Fr. Antonius Knežević b. Michaelem 20. hujus natum ex LL. PP. Stephano Bod. et Mathia Brzić, P. f. Mattheus Džalić; omnes de eod. loco.
Prusac die 1a Nbris 1866 /nat 31 8bris/ Ego qui supra bvi Nikolaum fil Stephani Radan et Mathia Brzica ex Fakići P. f. Joannes Jolić omnes inde.
Prusac die 3. Septembris 1870. nat. 1. huj. Ego Fr. Blasius M. Kulier bapvi Rosam L. f. Stephani Radman, et Maria Brzica de Jakići. M. f. Rosa Kujundžić de Prusac.
Zla Vast die 9. Julii 1871. nat. 6. huj. Ego qui supra bapvi Eliam L. f. Jacobi Gojsilović, et Angelae Brzojević de Šuica. P. f. Nicolaus Ljubas de Zla Vast.
Prusac die 11 Octbr: 1874 nat: 8 ejusdem Ego Fr: Joannes Krilić Baptvi Mariam et Rosam ff. leg: Stephani Radan et Mathiae Brzović de Jemanlići M. f. Mariae Agnes Cernjak Rosae vero Joanna Knezović ambe de Prusac.
Evo ga: obitelj Joze Brzice i Anđe Radan;
Rovna die 22. Augusti 1875 / nata 14. ejusd/ P. Antonius Ostoić bavit Florianam f. ll. cc. Josephi Brzica, et Angelae Radanović e Prusac M. f. Angela Čović de Kopčić.
Jemanlići die 8 Septembris 1878 P. Antonius Ostoić bapvit Annam natam 6 ejusd. f. ll. cc. Josephi Kujundžić-Brzica – et Angelae Radan e Prusac; M. f. Anna Jazidžić e Duvno.
Jemanlići die 6 Junii 1880 = nata 28 Maji = P. Antonius Ostoić bavit. Stanislaam f. ll. cc. Josephi Kujundžić, et Angela Radan de Prusac. M. f. Rosa Jandrić e Skakavci.
Jemanlići die 31. Octobris 1880. Ego Fr. Elias Dražetić soc. Parochi Sacras Coeremonias explevi super Josephum / natum 22. hujus / f. ll. cc. Stephani Kujundžić; et Angelae Mursal e Jemanlići, quem ob periculum vite rite abluit peritus catholicus Josephus Kujundžić, in ablutione P. f. nemo; in expletione vero coeremeoniarum P. f. Stephanus Šuta ex Jemanlići.
Ćaići. die 27. 9bris. 1881. / natus 19 dicti / P. Antonius Ostoić, bvit. Franciscum f. ll. cc. Stephani Brzica, et Agnelae Mušura de Jemanlići. Pf. Petrus Matić de loco nati.
Jemanlići die 1 Maji 81. nat 28. April. An. cur. Ego Fr. Elias Dražetić soc. R. P. Parochi bvi. Catharinam f. ll. cc. Nicolai Kujundžić, et Joannae Žulj de Kupres. M. f. Catharina Jarpun de Kotege.
Jemanlići, die 12 Februar. 1882. R. P. Hieronymus Barbarić. Paroh. bavit. Joannem f natum 6 ejusd. / f. ll. cc. Petri Matić, et Catharina Ivić e Bugojno. P. f. Stephanus Kundžić=Brzica. ex Jemanlići.
Jemanlići: Die 13. Maji 1883. P. Joannes Božić. Bavit, Rosam /nat. 3 hujus/ f. ll. cc. Nicolai Brzica; et Joannae Žulj de Kuprres. P. f. Catharina Jarpun de Jemanlići.
Jemanlići die 28 Octobr. 1883. Ego fr. Hieronymus Barbarić Par. bvi Mariam natam 24 ejusd. f. ll. cc. Stephani Kujundžić-Brzica – et Angelae Mursal, M. f. Catharina Ivić uxor Petri Matić ex Jemanlići omnes.
....
Nadam se da sam malo pomogao.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2014, 05:00 

marin2 je napisao/la:
Ako ja mogu pomoći, a da Vam se ne mješam u posao, evo nešto o BRZICAMA a usput ima malo veze i sa Bitunjanima!

Naravno, samo naprijed. :palacgore1

Zaboravio sam navesti. Domagoj Vidović, vrstan poznavatelj metkovskih i istočnohercegovačkih prezimena(a i perspektivan mladi lingvist), navodi da je Bitunjanima starije prezime Daničić. Nisam uspio naći točan citat upisa u matice, ali on ovu informaciju spominje u više svojih radova. Mislim da se radi o tom da je jedna osoba koja se kasnije spominje pod prezimenom Bitunjanin upisana u zemljišnik 1725. godine kao Daničić. Ovo prezime je inače dosta staro u selu Ošlje u Stonskom Primorju, a iz njega su u XVII ili XVIII stoljeću preselili u Radetiće kod Neuma. Naravno, ako bi Bitunjani bili srodnici Daničića, to opet ostavlja pitanje kad su živjeli u Bitunji, jer poslije 1625. sigurno nisu mogli.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2014, 07:43 

Moram te ponovo nesto priupitati.Imam ovdje u NL prijatelja
iz Zenice I mnoge interesira porijeklo prezimena. Posto si ti vec
rekao za odredjene obitelji da su stigli iz dalmatinskog zaledja
Da li to vrijedi za sve (vecinu bolje reci) katolicke obitelji iz ZE.
DAKLE Jozic, Nikolic ,Barbic, Popovic ,Dujmovic , Jelavic, Matic
Vukovic itd.... polako kad budes Imao vremena

Vrh

PostPostano: 28 sij 2014, 17:40 

marin2 je napisao/la:

Marko BITUNJANIN, Stipan BRZIĆ pok. Luke, Pave Božić serdar, Grgur Buljan harambaša, Stipan Cvitković, Mijo Delić, Mijo Filipović, Mate Granić, Frane i Mijo Grgić, Marko Grubišić, Pave Miletić, Ivan Odaković, Nikola i Ilija Rozić, Ante Tokić, Jure Šantarević, Mate Vasiljević, Andrija i Ivan Vlajićević, ….
Vratili se u Tursku: Pave BRZIĆ, Dujam Bilić u Gabelu, Marijan Grbavac, Ivan Grubišić, Dujmo Tomić, Ivan Volarević, …

U isto vrijeme mjernik C. Faventini vrši katastarski popis Zagvozda. Zagvozd se dijeli u 19 predjela i 40 zaseoka s prezimenima:
U Podrašcu - BRZICE, Mucići i Milići; U Rakama - Rako; u Razdolju - Radići, u Orlovu kuku - Mlikote, u Prizdiševu - Gaće, u Bestinu - Kurtovići, Piplice, Stapići i Tomičići, u Oskorušam - Svaguše, u Rastovcu - Šute, Gavrani, Serdarevići i Lončari u Donjem selu, te Dedići, Varkaši, Stanići, Maslići i Puljci u Gornjem selu. U Blatin docu - Bartulovići u Skorićim - Mušure, Alagići i Vranjići. U Tilovoj grudi - Gornji Čaglji. U Bunjama - Sulići, Šuvari, donji Čaglji i Kristići u Liskovcu - Katušići i Brnasi. U Zagomilju - Baltići, Pirići, ...
1726. Prezime Brzica javlja se u Imotskom i Zagvozdu 1726. godine.

10.2.1733. „Stanje duša župi sv. Stjepana u Opuzenu“ br.20.
Iva kći Marka BITUNJEVIĆA iz Broćna, žena pok. Grge Jurasovića iz Čapljine, 50 god.
Ante Jurasović sin, 28 god.
Manda, njegova žena kći Tome BRZOVIĆA iz Hardomilja, 25 god.

Naravno slijedi popis 1768.: Ledinaz - Drinovzi, točnije Pogana Vlaka
Paulus Barzichich 3 + 1 = 4
Mogu se zasigurno pratiti u Poganoj Vlaki, župa Ružići od Jure Brzice i Cvite Čale:
Jure Brzica iz Pogane Vlake
Cvita Čalušić iz Ledinca (ČALE)
Pogana Vlaka
Ivan Brzica STARIJI sin Jure i Cvite Čalušić r. oko 1783. vj. 1811. Anu Zorić MRu 34
Božica Brzica kći Jure i Cvite Čalušić r. oko 1785. vj. 1807. Frano Bašić MRu 88
Marko Brzica sin Jure i Cvite Čalušić r. oko 1791. vj. 1817. Matiju Zorić MRu 59
Jozo Brzica sin Jure i Cvite Čalušić r. oko 1797. vj. 1823. Anu Šimić MRu 31

Jure Brzica udovac iz Pogane Vlake
Iva Čalušić iz Dužica župa Rasna (ČALE) - druga mu žena
Ivan Brzica MLAĐI sin Jure i Ive Čalušić r. 1799. MRu 119 vj. 1824. Matiju Šimić MRu 9
Kata Perić kći Jure i Ive Baić r. 1800. MRu 50
Matija Brzica Jkći ure i Iva Čalušić iz Rasna r. 1803. MRu 201 vj. 1815. Jozo Bandić MRu 32
Filip Perić sin Jure i Iva Čalušić r. 1805. MRu 329
Franka Perić kći Jure i Iva Čalušić r. 1807. MRu 10
Tomica Brzica kći Jure i Ive Čalušić iz Dužica r. 1809. MRu 111
Šima Pežić kći Jure i Iva Čalušićr. 1811. MRu 235
Jela Perić kći Jure i Ive Baić r. 1813. MRu 49

I tako Brzice iz Pogane Vlake do današnjih dana. Kao što vidite povremeno su nosili prezime Perić ili Pezić!

U Bugojnu (matice krštenih 1845.-1884.) pišu se i dvojnim prezimenom Brzica - Kujundžić.

Prusac die 29. Sept. 1858. Ego Fr. Antonius Knežević b. Michaelem 20. hujus natum ex LL. PP. Stephano Bod. et Mathia Brzić, P. f. Mattheus Džalić; omnes de eod. loco.
Prusac die 1a Nbris 1866 /nat 31 8bris/ Ego qui supra bvi Nikolaum fil Stephani Radan et Mathia Brzica ex Fakići P. f. Joannes Jolić omnes inde.
Prusac die 3. Septembris 1870. nat. 1. huj. Ego Fr. Blasius M. Kulier bapvi Rosam L. f. Stephani Radman, et Maria Brzica de Jakići. M. f. Rosa Kujundžić de Prusac.
Zla Vast die 9. Julii 1871. nat. 6. huj. Ego qui supra bapvi Eliam L. f. Jacobi Gojsilović, et Angelae Brzojević de Šuica. P. f. Nicolaus Ljubas de Zla Vast.
Prusac die 11 Octbr: 1874 nat: 8 ejusdem Ego Fr: Joannes Krilić Baptvi Mariam et Rosam ff. leg: Stephani Radan et Mathiae Brzović de Jemanlići M. f. Mariae Agnes Cernjak Rosae vero Joanna Knezović ambe de Prusac.
Evo ga: obitelj Joze Brzice i Anđe Radan;
Rovna die 22. Augusti 1875 / nata 14. ejusd/ P. Antonius Ostoić bavit Florianam f. ll. cc. Josephi Brzica, et Angelae Radanović e Prusac M. f. Angela Čović de Kopčić.
Jemanlići die 8 Septembris 1878 P. Antonius Ostoić bapvit Annam natam 6 ejusd. f. ll. cc. Josephi Kujundžić-Brzica – et Angelae Radan e Prusac; M. f. Anna Jazidžić e Duvno.
Jemanlići die 6 Junii 1880 = nata 28 Maji = P. Antonius Ostoić bavit. Stanislaam f. ll. cc. Josephi Kujundžić, et Angela Radan de Prusac. M. f. Rosa Jandrić e Skakavci.
Jemanlići die 31. Octobris 1880. Ego Fr. Elias Dražetić soc. Parochi Sacras Coeremonias explevi super Josephum / natum 22. hujus / f. ll. cc. Stephani Kujundžić; et Angelae Mursal e Jemanlići, quem ob periculum vite rite abluit peritus catholicus Josephus Kujundžić, in ablutione P. f. nemo; in expletione vero coeremeoniarum P. f. Stephanus Šuta ex Jemanlići.
Ćaići. die 27. 9bris. 1881. / natus 19 dicti / P. Antonius Ostoić, bvit. Franciscum f. ll. cc. Stephani Brzica, et Agnelae Mušura de Jemanlići. Pf. Petrus Matić de loco nati.
Jemanlići die 1 Maji 81. nat 28. April. An. cur. Ego Fr. Elias Dražetić soc. R. P. Parochi bvi. Catharinam f. ll. cc. Nicolai Kujundžić, et Joannae Žulj de Kupres. M. f. Catharina Jarpun de Kotege.
Jemanlići, die 12 Februar. 1882. R. P. Hieronymus Barbarić. Paroh. bavit. Joannem f natum 6 ejusd. / f. ll. cc. Petri Matić, et Catharina Ivić e Bugojno. P. f. Stephanus Kundžić=Brzica. ex Jemanlići.
Jemanlići: Die 13. Maji 1883. P. Joannes Božić. Bavit, Rosam /nat. 3 hujus/ f. ll. cc. Nicolai Brzica; et Joannae Žulj de Kuprres. P. f. Catharina Jarpun de Jemanlići.
Jemanlići die 28 Octobr. 1883. Ego fr. Hieronymus Barbarić Par. bvi Mariam natam 24 ejusd. f. ll. cc. Stephani Kujundžić-Brzica – et Angelae Mursal, M. f. Catharina Ivić uxor Petri Matić ex Jemanlići omnes.
....
Nadam se da sam malo pomogao.

hvala vam Marine, ovdje ima puno novih stvari samo nemogu pronaci niti jedno meni poznato ime, nesto bi mi znacila imena Mijo ili Augustin Brzica oni su rođeni u drugoj polovici 19.stpljeća

Vrh

PostPostano: 31 sij 2014, 00:49 

Za Pavu B.
Gospodin Pavo zanima me moje prezime Žarak iz sela Čvaljina općina Ravno u Popovu polju. Uz ovo sve povezano prezime Žarko i prezime Žarković sve iz Čvaljine

Vrh

PostPostano: 02 vel 2014, 12:00 

Gospodine Pavo B.,

možete li opisati kad se javlja i(li) kad se i odakle doseljava:

A) katoličko prezime Duvnjak iz Čuklića (Livno),

B) muslimansko prezime Duvnjak iz Prusca (Donji Vakuf),

C) katoličko prezime Augustinović iz Skakave Gornje (Brčko)?

D) Katolička prezimena Vukojević i Vukoja u Hercegovini - koje je od njih ranije zabilježeno u izvorima?

E) Prezime Trogrlić iz Žeževice (Šestanovac)?

F) Prezime Paljetak iz Poljica (Konavle)?

G) Prezime Kaštropil iz Blata na Korčuli?

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 15:49 

marin2 je napisao/la:

Od strane 16. nalazi se detaljan pregled vojnih činova u mletačkoj Dalmaciji:

"Kratak pregled izvješća o Dalmatinskim krajinama plemenitog generalnog
providura Boldùa od 15. ožujka 1783." => http://www.ffzg.unizg.hr/pov/zavod/triplex2/wp-content/uploads/2012/02/ROKSANDIC_1999.pdf

Izvješće se dotiče i otoka i primorja i zagore.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 21:08 

mirjanaivan je napisao/la:
Pozdrav. Zanima me moj rod. Možete li mi nešto reći o prezimenu Biljaka iz Nove Bile kod Travnika?
Hvala.

Prezime je jedinstveno i mislim da je novijeg postanka. Na žalost, bez matica ne mogu ništa drugo reći.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 21:12 

tomica03 je napisao/la:
prezime mi je Brzica, otac i dida rođeni su u okolici Bugojna mjesto Čehajići,a za pradida mi nije znao dida nista reći,did je bio 1930.g, pa bih vas zamolio da mi kazete nesto vise , lijep pozdrav

Čini se da je Kujundžić starije prezime, tj. da su se prvo prezivali Kujundžić pa onda Brzica. Kujundžić se kao prezime javlja prije, jer još 1813. godine imamo smrt Peje Kujundžića sina Jurinog iz Kopčića, koji je pokopan na groblju u Udurlijama. Ako im je Kujundžić staro prezime, onda bi mogli biti porijeklom iz Livanjskog kraja, gdje krajem XVIII stoljeća ima dosta Kujundžića.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 21:17 

Pavo B. je napisao/la:
tomica03 je napisao/la:

Čini se da je Kujundžić starije prezime, tj. da su se prvo prezivali Kujundžić pa onda Brzica. Kujundžić se kao prezime javlja prije, jer još 1813. godine imamo smrt Peje Kujundžića sina Jurinog iz Kopčića, koji je pokopan na groblju u Udurlijama. Ako im je Kujundžić staro prezime, onda bi mogli biti porijeklom iz Livanjskog kraja, gdje krajem XVIII stoljeća ima dosta Kujundžića.

Danasnji Sukeri iz Livna su tada bili Kujundzici.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 21:39 

Tulkas je napisao/la:
Moram te ponovo nesto priupitati.Imam ovdje u NL prijatelja
iz Zenice I mnoge interesira porijeklo prezimena. Posto si ti vec
rekao za odredjene obitelji da su stigli iz dalmatinskog zaledja
Da li to vrijedi za sve (vecinu bolje reci) katolicke obitelji iz ZE.
DAKLE Jozic, Nikolic ,Barbic, Popovic ,Dujmovic , Jelavic, Matic
Vukovic itd.... polako kad budes Imao vremena

Da. U smislu da je zenička okolica 1768. godine bez katolika i da doseljavanje slijedi nakon toga. Ovako I.F. Jukić u svom putopisu kroz Bosnu 1842. opisuje stvari:

Drugo mi kazaše, da je Zenica tada bila veća nego sada Travnik, a Travnik manji nego sad Zenica; a to je lasno vjerovati, kad pogledamo na lijepi i ugodni položaj Zenice na kraj polja. Polje držali su dosad poljodjelci turski; no prije deset godina nasele se oko 100 kršćanskih kuća, ponajviše iz Dalmacije, i sad gdjekoji Zenicu malom Dalmacijom zovu.

Naravno, ne radi se samo o Dalmaciji, već o čitavom dinarskom prostoru.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 21:44 

jako je zanimljivo pratiti i spoznavati nove informacije, svaka nova informacija trazi i kopka sve veci interes i znatizelju

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 21:46 

vladoos je napisao/la:
Za Pavu B.
Gospodin Pavo zanima me moje prezime Žarak iz sela Čvaljina općina Ravno u Popovu polju. Uz ovo sve povezano prezime Žarko i prezime Žarković sve iz Čvaljine

Najstariji spomen je iz 1732. godine, kad se u Cicrini krsti Boško, sin Petra Boškovića zvanog Kovač. Mater ovog Boška je Kate Žarak iz Čvaljine. Po tradiciji su navodno porijeklom od srednjovjekovnog roda Čihorića, no za to nema dokumentarne potvrde.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 22:06 

max soldo je napisao/la:
Pavo B. je napisao/la:

Livanjski Šukeri su bili Kujundžije a prije toga se prezivali Ćorić.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 22:07 

Glazbenik je napisao/la:
Gospodine Pavo B.,

možete li opisati kad se javlja i(li) kad se i odakle doseljava:

A) katoličko prezime Duvnjak iz Čuklića (Livno),

B) muslimansko prezime Duvnjak iz Prusca (Donji Vakuf),

C) katoličko prezime Augustinović iz Skakave Gornje (Brčko)?

D) Katolička prezimena Vukojević i Vukoja u Hercegovini - koje je od njih ranije zabilježeno u izvorima?

E) Prezime Trogrlić iz Žeževice (Šestanovac)?

F) Prezime Paljetak iz Poljica (Konavle)?

G) Prezime Kaštropil iz Blata na Korčuli?

Duvnjaci se u Čukliću pojavljuju oko 1835. Mario Petrić navodi da su po tradiciji roda preselili iz susjedne Lipe. Prvi spomen koji sam našao u Lipi je 1805. U tom selu ih nema 1768., ali ima dosta Duvnjaka u drugim mjestima livanjske župe. S obzirom na blizinu Duvna, vrlo teško je razlikovati razne Duvnjake i razlučiti pripadaju li istom rodu ili ne.

Osim očitog, ne mogu ništa reći o ovim Duvnjacima. Duvnjaka sve tri vjere ima širom srednje Bosne. Teško da su čak i istovjernici istog porijekla.

U župi Štrepci 1768. postoji domaćinstvo Mate Augustinovića. Na popisu 1743. ovog prezimena nema u Posavini.

Vukojević je zapisano ranije. U Klobuku kod Ljubuškog su mnogi rodovi nastali od Vukojevića. Danas svi rabe druga prezimena, ali se iz matica i popisa vidi da je ranije prezime bilo Vukojević. Najstariji spomen je iz 1693. godine, kad je krštena Božica kći Nikole Vukojevića iz Klobuka.

Najraniji spomen Trogrlića je iz 1686. Sa Studenaca kod Imotskog prema obali bježi i domaćinstvo Nikole Trogrlića. Nakon 1717., mnogi se od njih vraćaju u Studence, ali neki očito nisu čekali, pa tako 1725. godine imamo Miju Trogrlića u Žeževici. Očito je dobio zemlju oko 1710., nakon što su Mlečani istjerali Osmanlije.

Prvi spomen prezimena Paljetak je 1632. godine, kad se ženi Petar sin Nikolin. Čini se da je prezime nastalo oko 1600. i da prije tog nisu imali stalno prezime. Po rasporedu kuća u Grudi na ranijim popisima, možemo vidjeti da je Nikola Božov iz 1585. godine predak Paljetaka. Njegov otac je 1579. upisan kao Božo Dragićević, a Božin otac je 1536. kućedomaćin kao Dragić Dragojević. Ovdje vidimo lijep primjer kako su funkcionirali patronimici prije uspostave stalnog prezimena.

O Kaštropilima ne znam baš ništa. Koliko je meni poznato, nitko se nije ozbiljno pozabavio porijeklom stanovništva i rodova otoka Korčula.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 22:08 

nkovac je napisao/la:
max soldo je napisao/la:

Livanjski Šukeri su bili Kujundžije a prije toga se prezivali Ćorić.

Mea culpa. Hvala kao uvijek.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 22:23 

Mario Petrić navodi porijeklo Šukera od Kujundžića, što nije čudno jer on skuplja građu na terenu oko 1960., a Šuker novo prezime imaju tek od sredine XIX stoljeća. 100 godina nije neki problem za narodno sjećanje. No zanimljivo je da ne kaže ništa o Ćorićima/Čorićima, iako se još 1800. Kujundžići upisuju kao Kujundžija sive Ćorić. Još zanimljivije je da su Petriću Šukeri pričali da su došli oko 1720. od Jajca, no ne sjećaju se prezimena koje su rabili 100 godina kasnije.

Na popisu 1743. u župi Jajce postoje Ćorići, no oni su u Varcaru(Mrkonjić Gradu). Zanimljivije je domaćinstvo Luke Kujundžića u Bistrici kod Jajca.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2014, 23:04 

Gospodine Pavo B.,

puno Vam hvala na odgovoru. Još bih Vas molio odgovore u vezi s prezimenima (prvi spomen i(li) doseljenje):

A) Knežević iz Boraje (Šibenik),

B) Makale iz Zlarina na otoku Zlarinu (Šibenik),

C) Roca iz Vodica (Vodice),

D) Rodin iz Prvić Luke na otoku Prviću (Vodice)?

Vrh

PostPostano: 05 vel 2014, 20:55 

tomica03 je napisao/la:

Evo Vam još malo podataka o Brzicama iz MKV Uskopaljske župe (1753.-1883.)

Brzice se u ovoj matici upisuju prezimenom Kujundžić dva puta (Kujundžić-Brzica Jozo i Kujundžić-Brzica Marija ali tek 1882.). Ukupno je oko 50 upisa Kujundžića a Kujundžići se se drugačije upisivali i sa prezimenom Miličević (sic!).

Međutim, dosta - dosta češće ima upisa sa prezimenom Marković alias Brzica, (preko 100 upisa Markovića) a od toga evo upisa sa alias (rečeni ili drugačije) Marković - Brzica:
Marković drugačije Brzica Iva, Marković drugačije Brzica Jure, Marković drugačije Brzica Kata, Marković drugačije Brzica Marko, Marković drugačije Brzica Mijo, Marković drugačije Brzica Stipo, ...

Evu jednog takvog upisa iz 5. veljače 1834. godine.
Zvizde, Mattaeum fil Gregorii Jurich alias Milich de Zvizde, ejusq L C Angelae Boxinovich de eodem loco; cum Catharina fil Marci Markovich alias Barzica de Sebeshich, ejusq L(egitimae) C(oniugis) Joanne Kujungich origine de Proloxacz in Dalmatia. (sic!)
Testes fuerunt Gregorius Jurich Pater Sponsi et Joannes Barkich

Dakle, naša Kata se udaje, otac joj je Marko Marković rečeni Brzica a majka joj bi Iva Kujundžić a usput oni su iz Dalmacije.

Mislim, u ovoj obitelji desilo se (kao u mnogim slučajevima) da će se djeca povremeno upisivati majčinim prezimenom (Kujundžić). Da li je razlog skrivanje prezimena Marka Marković ili je majka Iva Kujundžić bila dominantna ili Markovići dobiše nadimak Brzica to je već druga priča. Kod nekih obitelji majčino prezime će prerasti u novo prezime ali to nije slučaj sa ovim Brzicama.
Rješenje roda Brzica je: izvaditi sve upise iz svih matica prezimena: Brzica, Kujundžića a posebno Markovića pa će se otkriti pravo rodoslavno stanje ovoga roda.
Za kraj evo prvog upisa Markovića iz iste matice vjenčanih:
Na 1759. na 15 travna
S policom od fra Lovre Zečevića iz Dobretića, kapelana duvanjskog, vinča Gargu Vrdoljakušića iz Vilića Polja s Ružicom, kćerju Jure Markovića i(z) Šuice. Svidoci biše Stipan Nikolić iz Vilića Polja i Ivan Lagatar s Lužan(e).

Vrh

PostPostano: 05 vel 2014, 22:55 

Glazbenik je napisao/la:
marin2 je napisao/la:

Od strane 16. nalazi se detaljan pregled vojnih činova u mletačkoj Dalmaciji:

"Kratak pregled izvješća o Dalmatinskim krajinama plemenitog generalnog
providura Boldùa od 15. ožujka 1783." => http://www.ffzg.unizg.hr/pov/zavod/triplex2/wp-content/uploads/2012/02/ROKSANDIC_1999.pdf

Izvješće se dotiče i otoka i primorja i zagore.

Hvala na savjetu Glazbeniče.
Znam za ovu Rosandićevu knjigu, kao i za Stanojevića, Desnicu, Peričića, Soldu i sl. radove ali to mi nije rješilo problem.

Moram povezati upise (meni interesantnih prezimena) iz mletačkih zemljišnika sa upisima u MATICAMA (Drniša, Sinja, Muća, Dicma, Visovca, Otoka, Rude, ...) te eventualno sa stanjima duša.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2014, 15:51 

koliko kompleksan i zamršen posao je prezime, ali neda mira u duši dok ne nađe odgovore koji ga zanimaju, hvala vam puno na svakoj informaaciji jel svaka otkriva nesto novo

Vrh

PostPostano: 07 vel 2014, 12:35 

tomica03 je napisao/la:
koliko kompleksan i zamršen posao je prezime, ali neda mira u duši dok ne nađe odgovore koji ga zanimaju, hvala vam puno na svakoj informaaciji jel svaka otkriva nesto novo

Evo još nešto starijih informacija u prilog prezimenu KUJUNDŽIĆ

1666. 4 miseca listopada na 23 u Makarskoj crkvi svete Gospe krsti isti, ja fra Pavao Maru kćer Jakova Kujundžije i njegove žene Janje. Biše kuma Kata Vodopina. (MKK župe svete Marije u Makarskoj 1662.-1697.)
1668. 4. listopada, ja fra Frane Nimčić krsti Mandu kćer Jure Kujundžije i Ane Kordić njegove žene. Kuma biše Kata Lučić. (MKK župe svete Marije u Makarskoj 1666.-1740.)
.
Mlečani su 29. rujna 1695. izvršili popis stanovništva u Makarskoj i zatekli su obitelj: Jure Kujnčije (1 muškarac za oružije, 1 žena, 1 djevojčica i 1 starica), te obitelji Nikole Kujunčije i Frane Kujunčije.

NEKI ZANIMLJIVI UPISI KUJUNDŽIĆA U MATICI KRŠTENIH BUGOJNO (1845.-1872.)
-Donji Vakuf die 1 Maji 1853. /natus 20 Martii/ Ego Fr. Marcus Millichevich Bap expl: sacr. Coerm: Supra Josephum L. f. Hieronimi Goshuljevich, et Angela Kujuncich, P. f. in utrqe funct: Nicolaus Rogalo, quem in periculo abluit peritus xtnus Stephanus Subashich, omnes de Donji Vakuf.
-Donji – Vakuf die 29a 7bris 1861. Nat. 18a hujus. Ego Fr. Augustinus Dembić Par. bapvi Annam fil. l. Hieronymi Gošuljević, et Angela Kujundžić de Jemanlić. M. f. Catharina Milošević de Čojluk.
-Zla Vast die 9. Julii 1871. nat. 6. huj. Ego qui supra bapvi Eliam L. f. Jacobi Gojsilović, et Angelae Brzojević de Šuica. P. f. Nicolaus Ljubas de Zla Vast. (vidi ti ANĐE, novo prezime)

-Prusac Die 7. Decembris 1856. Nata 1. dicti Ego Fr. Antonius Ostoich bvi Rosam F. L. C. Stephani Radan, et Mathia Barzica de Fakich. M. f. Magdalena Churkovich de Prusac.
-Prusac die 22. Martii 1863. nat. /18. h. Ego F. Paulus Vuicić Bpvi Michaelem l. f. Stephani Radam et Mathia Kujundžić inde P. f. Joannes Vučak ex eod. loco. (sic!) (kod MATIJE novo prezime)
-Prusac die 28. Febris (sic!) 1864. Nata 28 hujus Ego fr. Elias Barišić Bavi Angelam fil. Stephani Radan ejusq. leg. con Mathia Barzica de Jakići M. f. Rosa Kujunžić inde (kasne sa krštenjem, (snijeg) a Matija opet posta Brzica)
-Prusac die 3. Septembris 1870. nat. 1. huj. Ego Fr. Blasius M. Kulier bapvi Rosam L. f. Stephani Radman, et Maria Brzica de Jakići. M. f. Rosa Kujundžić de Prusac. (sic!)
-Prusac die 6. Septemb. 1871. nat. heri Ego Fr. Blasius Ma Kulier bapvi Joannam L. f. Stephani Radan, et Mathia Kujundžić de Kovčić. M. f. Rosa Mikulić de Prusac. (sic!) (naša Matije opet KUJUNDŽIĆ)

-Prusac die 11: Septemb: 1859: nata 7. hujus Ego Fr. Michael Zlokov: soc Par. bapvi infantem leg: filiam Natalis Vergoč, et Josephae Topić de Kupres; cui Nomen imposui Joanna; P fuit Rosa Kujunczič ex Sign. (sic !!!)
(EVO NAM U BOSNI KUME, RUŽE ZLATARKE, IZ MLETAČKOG SINJA)

-Miralemov-Odžak 12. Mart. 1864 Ego Fr. Andr. Radeljević Sacr. Caerem. explevi supra Antonium natum 1a Febr. h. l. fil. Josephi Kojundžić (sic!) et Angelae Radunović de Prusac Patrinus f. in ablutione et post. Georgius Vidović abluente Nicolao Kojundžić inde. (fra Andrija JOZU malo drugačije upisao)
-Jemanlići die 29 Decemb 1867 nat 3 huius /Ego qui supra Explevi Sacras cer. Supra Mariam fil Josephi Kujundžić et Angela Radan de Prusac M.f Agnes Roškopoljac de Skakavci in utraque functio. Abluit vero Josephus Brkica inde. (sve OK)
-Jemanlići die 27 Jan: 1869 nat: 20 ejusdem Ego Fr: Joannes Krilić Baptvi Joannem f. leg: Stephani Šutta et Flora Bodač P. f. Josephus Kujunežić (sic!) omnes inde. (fra Ivan opet JOZU čudno upisuje)
-Jemanlići die 6. Mart. 1870. nat. 18 Februarii huj. ani. Ego qui supra Explevi s. Coeremonias supra Marianum L. f. Josephi Kujundžić, et Angela Radan de Prusac. Quem infirmitate laborantem rite bapvit Josephus Čelan de Jemanlići. Patrini munus obeunte in utraq. funct. Stephano Šutta, inde. (sve OK)
-Jemanlići die 1. Octobr. 1871. nat. 28. Sept. huj. ani. Ego qui supra bapvi Joannam L. f. Josephi Kujundžić, et Angela Radan de Prusac. M. f. Flora Bodač de Jemanlići. (sve OK)
-Rovna die 22. Augusti 1875 / nata 14. ejusd/ P. Antonius Ostoić bavit Florianam f. ll. cc. Josephi Brzica, et Angelae Radanović e Prusac M. f. Angela Čović de Kopčić. (sic !) (vidi JOZE, promjenio prezime)
-Jemanlići die 8 Septembris 1878 P. Antonius Ostoić bapvit Annam natam 6 ejusd. f. ll. cc. Josephi Kujundžić-Brzica et Angelae Radan e Prusac; M. f. Anna Jazidžić e Duvno. (naš JOZO, sad nosi DVOJNO prezime)

Vrh

PostPostano: 07 vel 2014, 14:35 

marin2 je napisao/la:
-Miralemov-Odžak 12. Mart. 1864 Ego Fr. Andr. Radeljević Sacr. Caerem. explevi supra Antonium natum 1a Febr. h. l. fil. Josephi Kojundžić (sic!) et Angelae Radunović de Prusac Patrinus f. in ablutione et post. Georgius Vidović abluente Nicolao Kojundžić inde. (fra Andrija JOZU malo drugačije upisao)

U Livnu se slično događa: Od staroga prezimena Kujundžija se stvara i novo: Kojundžija

Tako da danas imamo i Kujundžije i Kojundžije.... :zivili

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2399 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 96  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Teuton i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: