HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 tra 2025, 12:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 387 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sljedeća

Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti?
Nezavisnost 16%  16%  [ 16 ]
Autonomija (Pokrajina u BiH) 11%  11%  [ 11 ]
Treći entitet 65%  65%  [ 67 ]
Nijedno 4%  4%  [ 4 ]
Ne znam 5%  5%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 103
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti?
PostPostano: 21 ožu 2012, 08:30 

Vražji Tomek, je iznio puno nebuloza, poput one kako je neko osvojio sr. Bosnu u ratu (nije već je pat pozicija ostala) ali posebno sam uočio ovo:

Citat:
Bolje muslimanske nego srpske. Muslimani sigurno nemaju nikakvih pretenzija preko Save, a ako riješimo granicu na Vrbasu, neće ići ni preko toga (nemaju niti etnikum za popuniti taj prostor, niti vojnu silu za takav pohod).

U ime Srba da odgovorim, Srbi nemaju nikakvih pretenzije preko Save, nemaju etnikum (još manje od Bošnjaka) a vojna sila i volja je isto mala, malecka, i isto manja nego u Bošnjaka u BiH.

Ako se misli i na Srbiju, čitaj sj. Kosovo. :D

No dobro, neka se malo razglaba, makar to ničim bilo utemeljeno. Ono što veseli jest da ovi Tomislavi (Mehe) još ne znaju "skinuti" hrvatskog ultradesničara a još manje desničara.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 09:23 

Tomislav Diablo je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Hrvati su oslobodili do Vrbasa.
U dogovorima oko ratnih operacija HV i HVO je trebao ići preko Petrovca na Sanski Most i poslije na Prijedor (vjerojatno i na Dubicu).
To je bio pravac kojeg je zagovarao i Holbrooke (pročitaj memoare).
Pa su muslimani ubacili svoje vojnike u Petrovac (koji je ostao prazan dok su Srbi bježali).
Tako da ova priča s Vrbasom je davno prošla. Sami ste si krivi što Prijedor nije u fBiH.

Možda su to shvatili kao da Hrvati i Muslimani iz krajine zsjedno oslobađaju do Vrbasa, a vi ostalo. Koji je bio plan onda za Krajišnike ako su Hrvati trebali sami osloboditi sve do Vrbasa?
A inače Petrovac možemo odmah uzeti u svoj entitet, pošto im mi ostavljamo sve enklave zapadno od Vrbasa. Možda bi nam dali i Ključ, ali za Sanski Most teško. I onda možemo nastaviti gdje smo stali, a nakon oslobođenja RS do Vrbasa, pokrenuti naseljavanje Hrvata iz enklava u muslimanskom dijelu u naša oslobođena područja.

Na čemu si ti ?
Ko shvatio, što shvatio?
Imaš vojni plan koji govori, tuda i tuda prolazi ta vojska.
I ovi kreteni su se kod Petrovca ubacili u smjer prolaska hrvatskih brigada. Mislim da je poginulo par pripadnika 5. korpusa tamo.

A ovaj ostatak? Ej?
Koje gljive si ti pušio?
Muslimani, koji su u cijelom ratu protiv srba solo osvojili goli k, će nama nešto davati?
Mi bi trebali očistiti pola Srba zapadno od Brčkog da možemo muslimanima pokloniti srednju bosnu?
Prostor koji je hrvatski od doseljenja?
Sorry, tebe su sigurno tukli dok si bio mali.
Citat:
Nadalje, sve ostalo ? Ti to predviđaš muslimanske zastave u Brodu, Derventi, Modriči, Ljubinju? S čim bi to muslimanska internacionala oslobađala? Talibani više nisu in, to valjda znaš?

Bolje muslimanske nego srpske. Muslimani sigurno nemaju nikakvih pretenzija preko Save, a ako riješimo granicu na Vrbasu, neće ići ni preko toga (nemaju niti etnikum za popuniti taj prostor, niti vojnu silu za takav pohod). Ako Hrvati pripoje RS zapadno od Vrbasa Hereg-Bosni i tamo nasele Hrvate, neće nam ostati dovoljno Hrvata za ikakva daljnja proširenja. Tako da širenje na prostore zapadno od Vrbasa, pa čak i Posavina neće biti moguća. Uostalm tko se ima vratiti tamo? Ljudi koji su protjerani imaju nove domove, njihova djeca sada imaju svoju rodnu grudu koju će braniti životom. Isto vrijedi i za sve Hrvate koji će se naseliti u oslobođeni prostor RS zapadno od Vrbasa.

Hm, malo si pogriješio. Doba imperijalizma je završilo krajem 19.st-a, a kolonijalizma ww2. Ukoliko se hoćeš igrati s ljudima uzmi rizik u ruke.
A ovo s muslimanima u Bosanskom Brodu, jednostavno neću komentirati. To je prijedlog toliko glup, toliko debilan, da ga normalna osoba ne može smisliti.
Bolje Turci nego Srbi? A da mi osvojimo Bosanski Brod, to je što, samo predgrađa Slavonskog i da ga damo Tunižanima? Ili još bolje Kinezima?
O, koji....
Citat:
Hrvatska je inače stvorila dobar dio kasnije "ABiH".
Koliko god to glupo zvučalo.
Pročitaj starješinine knjige. Hrvatska naoruža i obuči brigadu, pošalje ju u BiH, a ova nakon toga krene palit hrvatska sela....
Da, toga nam zbilja još fali.
Inače, više je Hrvata protjerano s područja pod vlašću ABiH nego pod rs.

Ako bi se postavila granica preko koje Hrvati neće ići na štetu Muslimana, neće biti potrebe za slanjem vojske "preko" u područja u kojima ionako neće biti njihovog naroda.

Da, mi trebamo paziti i maziti muslimane, da nas oni mogu klati. Danas bi se zadovoljili s granicom na Neretvi i Bosni, sutra bi to bio Vrbas, a prekosutra Una.
U budućnosti (s obzirom na suncokretsko izmišljanje prošlosti) očekujemo i traženja stoljetne bogumilske Cetine....
E.
Upravo stvaranjem enklava i ugrožavanjem njihove srednje Bosne se stvara povod za rat i sukob i slanje vojske da se ta područja zauzmu i da se osigura siguran etnički prostor za Muslimane. Srednju Bosnu su Muslimani dobili u ratu, a mi izgubili i to treba prihvatiti i okrenuti se realnijim opcijama koje nisu štetne po Hrvatski narod kao što je suradnja sa srbima protiv Muslimana i jačanje velikosrpskih planova. Srednja Bosna je u ratu bila prevelik zalogaj za Hrvate i to se trebalo napustit odmah od početka i predati Muslimanima. Da je tako napravljeno, možda sukoba ne bi ni bilo, a Hrvati bi imali stolni grad u zapadnoj Banskoj Luci, a ne zapadnom Mostaru.

Srednja Bosna je u ratu podijeljena.
Otprilike u omjeru 1:2, pri čemu smo mi dobili manji dio. Prije rata je bila 1:1 po stanovništvu, iako smo mi živjeli na većem prostoru.
Srednja Bosna je hrvatska. Pitanje Hrvata ne počinje u Grudama, Posušju, Orašju ili Kupresu gdje je 90ak i više posto ljudi Hrvati, nego u komunistički generiranim mješovitim općinicama srednje Bosne.
Da ponovim još jednom, to je hrvatski prostor. Ako muslići hoće ekspanziju, neka si ju traže istočno od rijeke Bosne.
Neka autonomija za Vareš-Sutjesku i Soli i istočno od rijeke Bosne nas boli neka stvar za njih.
A Srbi znaju kako s njima na tom prostoru.
Citat:
Inače, ja sam iz RH. Nemam nikakve veze s BiH. Samo idiotski mi je gledati da se ljudima koji su istog naroda kao i ja krše sva moguća ljudska prava. I to na nekakav muslimanski račun.
Dobro je jedan forumaš napisao, rat Hrvata i Srba nije bio izetbegovićev rat. Njegov rat je počeo tek kasnije, nakon što su Hrvati obranili što se moglo. Njegov rat (a i svih muslimana) je bio onaj protiv Hrvata.
RH je oslobodila što se moglo. Deblokirala Sarajevo.
Što su muslimani napravili?

Hrvati nisu uopće trebali davati teritorij Muslimanima, a Herceg-Bosna se trebala obnoviti istog trena kad se spoznalo da od konfederacije sa RH nama ništa. Bilo je raznih kriza nakon rata koje su Hrvati mogli iskoristiti za ustanak kojim bi vratili Herceg-Bosnu i oružjem ako treba. AKo su već obranii cijelu BiH, kako se ne bi mogli izboriti za svoj entitet u njoj?

Misliš u doba kad je BiH protektorat i IFOR drži pod oružjem cijelu BiH, izbacuje hrvatske izbjeglice iz DGG-a, za razliku od muslimanskih iz Bugojna, ili srpskih iz Dervente?
Mi smo vjerojatno premiroljubljiv narod da zaratimo sa cijelim svijetom.
Zato ja ne želim ostanak u federaciji i cjelovitu BiH, već hrvatski entitet koji će Hrvati moći održati i otcjepiti iz BiH ako za to bude potrebe.

Ti nisi normalan. Maknuo bi pola Hrvata iz BiH, napustio vjekovne prostore, za što?
Muslimansku zahvalnost?
Obruč oko Bihaća?
Daj, uozbilji se...
Citat:
Ti pozivaš napuštanje srednje bosne? Na napuštanje enklava koje su se teškom mukom odbranile? Ti bi da one dožive sudbinu onih sela i gradića koje su zauzeli muslići ?
Ti nisi normalan. To su hrvatski prostori. Jedini razlog zašto su sada enklave je zato što se bilo predobro s muslićima. Da se od početka postavilo kako treba imao bi sada hrvatsku granicu na rijeci Bosni, a vjerojatno i preko nje.

Kako ćeš povezati te prostore sa ostatkom u slučaju raspada države? U tim enklavama ne čine Hrvati 100% stanovnika, već su dobro izmješani sa Muslimanima. Misliš da će oni prihvatiti da im to završi u Herceg-Bosni? To će samo izazvati sukob sa Muslimanima, a kad Muslimani zauzmu te enklave, posljedice po Hrvate će biti katastrofalne. Bolje da se ljudi mirno presele kao ljudi (a ljudi se sele i iz puno glupljih razloga od političkog i drugog nasilja), uz dobru naknadu u sigurne prostore gdje će moći živjeti kao ostali Hrvati i gdje će se moći posvetiti normalnom životu, a ne problemima marginalizacije od ostalih naroda.

Enklave nisu izmješane.
Točno se zna čije je čije selo i gdje je granica.
To što su neka sela porušena i što neka prekidaju neke komunikacije je druga priča.
RH ne odgovara raspad BiH. RH (i Hrvatima globalno) odgovaraju naznake normalne države i zaštita ljudskih prava.
I kakva granica na Bosni. Nije napravljena ni na Vrbasu, a gdje bi ti do Bosne išao? Mi nemamo etnikum kojim bi naselili BiH do Bosne. Hrvati iz srednje Bosne su etnikum za naseljavanje oslobođenog dijela RS. Bez njih, čak da se i oslobodi RS, nemamo sa čim to zadržati. Sami povratnici su nedovoljni za ikakvo održavanje tih prostora.

Hrvati u BiH trenutno imaju najbolji entitet.
Priče o naseljavanju su priče iz 19.stoljeća.
Trenuti trend je sljevanje pučanstva u veće gradove.
Tako da se i npr. RH prazni, a Zagreb puni (i još neka mjestašca).
Tko će ti ostati na selu?
Zapadna RS se sabija (karikiram) u Banja Luku, Bošnjakistan u Sarajevo (sa još dva manja vrha u Zenici i Tuzli) i slično.
Kakvo naseljavanje sela?
Da smo, što je aorist, razmišljali o rijeci Bosni kao granici, to bi lako zadržali. Koja su ti veća naselja od Vrbasa do Bosne? Doboj? Mješani grad po popisu iz 91 koji gubi značenje nestankom koridora. I tako dalje. Međutim, to je razmišljanje 19.st.
Dakle imamo dvije opcije:
Jedna je zadržavanje enklava u srednjoj Bosni i sukob sa Muslimanima koji će (bez podrške srba) dovesti do teškog poraza Hrvata, protjerivanje iz srednje Bosne, a vjerojatno i iz mnogih drugih dijelova BiH uz sve popratne zločine ili (uz podršku srba) dovesti do potpunog uništavanja Muslimana i širenje Srbije na prostor RS i velikog dijela teritorija koji drža Muslimani, što uz gubitak Muslimana kao saveznika protiv velikosrpskih planova, znači vrlo moguće ostvarenje tih planova, širenje Srbije na cijelu BiH i dijelove Hrvatske, protjerivanje Hrvata i tko zna što već.

Srbi u Hrvatskoj mogu dobiti neku stvar. Njihovo pitanje je riješeno.
Muslimani su smetnja.
Srbi su pokazali kako treba postupati s njima.
Neka ih riješe.
Za granicu ćemo se onda dogovoriti.
Naravno, ovo je odgovor za slučaj rata.
Druga je stvaranje održive granice sa Muslimanima, oslobađanje našeg dijela RS (što bi zadalo jako težak udarac srbima jer je to njihovo glavno uporište) i posredna podrška Muslimanima (kako Srbija srbima, tako mi Muslimanima) i vrlo vjerojatno njihovo oslobođenje barem ovog zapadnog dijela RS, a možda i dijelova Podrinja. Što god bilo sa srbima i Muslimanima, mi bi zadržali svoj dio, imali čvrstu prirodnu povijesno utemeljenu granicu, a Muslimani bi držali srbe od ostvarenja velikosrpskih pretenzija na naše prostore.

Ti bi vjerovao na muslimansku riječ?
Koja održiva granica?
Granica na Vrbasu s USŽ-om u pozadini?
Ej, na čemu si ti?
Cilj je sa Muslimanima se riješiti srba. Jer mi možemo bez problema držati Muslimane od bilo kakvih pohoda na naš teritorij. A srbe ne možemo bez pomoći Muslimana. Koliko god to bilo teško prihvatiti, mi njih trebamo kako bi se oduprli velikosrpskim pretenzijama ili bar usmjerili te pretenzije na njih, dalje od nas. A trebaju i oni nas za opstanak. I to treba održavati, jer ako srbi ostvare svoj plan i uspiju pridobit Hrvate protiv Muslimana, možemo slobodno počet učit srpski ili se svi selit u Zagorje i Međimurje (ako nam srbeki i to ostave).

Granice NATO zemalja su prilično sigurne.
RH nema nikakvih problema sa Srbijom (osim točnog utvrđivanja granice).
Nama ne trebaju muslimani.
Mi sa Srbima nemamo ogromnih neslaganja u BiH. Posavina i par graničnih sela. Sve što se da riješiti u pola sata.
Dakle, problema nema.
Muslimani su drugi slučaj.
Mi im trebamo. A htjeli bi nas i istovremeno tlačiti.
To su već frojdijanski kompleksi.
Citat:
Srbi u federaciji nisu faktor.
Muslimani jesu. I oni rade s*anja. Oni ne poštivaju ništa.
Ako hoćeš, nama puca neka stvar što će biti između njih i Srba.
Neka se maknu iz naše srednje bosne (koja je puna njihovih talibana sada) i sjeverne hercegovine, te još nekih enklava, a što će napraviti sa Srbima, njihov problem. Ionako će u ovdje svi izginuti od gladi (nekad dobre gradiće su u kasabe pretvorili).
Neka idu oslobađat Srebrenicu i Podrinje, to su nekako u zadnjem ratu zaboravili napraviti.
Djela, a ne riječi.
Želite biti shvaćeni ozbiljno?
Hrvatska (i Hrvati) je (su) dala(i) svoje. Preplatila. Muslimani u BiH joj ni hvala nisu rekli. Dajte prestanite mlatit praznu slamu.

Srbi su faktor u državi i u regionu. Federacija je nebitna ako se ide na stvaranje hrvatskog entiteta. A nakon što se on stvori, postaju bitan faktor.
I nije naša srednja Bosna. To je sada njihovo, kao što je naš Stolac i Drvar, Glamoč, Grahovo.

Koji su faktor Srbi u regiji?
Koji Srbi?
Srbija ima problema s južnom granicom. Srbi u BiH imaju svoj entitet.
I to je to. Ništa više, niti manje.
A srednja Bosna je naša.
Dođi u Vitez, Žepče, Kiseljak, Usoru, Kreševo, Dobretiće, Jajce, Uskoplje, NTravnik, Busovaču, Bakoviće, Novu Bilu pa provali da to nije hrvatsko. Pa nam se javi s traume.
To su sve hrvatski gradići.
U DGG-u i Stocu su većinom starci (osim hrvatskih klinaca). A ovdje ćeš dobit batina i od mlađih delikvenata.
A vi bi trebali shvatiti ozbiljno prijetnju od srba i velikosrpske ideologije koja je duboko ukorijenjena u velikoj većini srba. I grdno se varate ako mislite da je to ostalo na samo par budala. Dovoljno je pogledati izjavu Tadića o srpskom Dubrovniku, a on je jedan od umjerenijih srba. Muslimani su bezopasni za nas kad malo šire pogledamo slučaj.

Ha, ha, ha.
Bitno je tko priča, a ne samo što priča.
RH bilo tko od njezinih istočnih i južnih susjeda može staviti soli na rep.
Naši problemi su unutarnji i strukturni. Oni više nikada (osim u slučaju apokalipse, a vjerojatno niti tada) neće imate pretjerane veze s istokom.
Problemi naših sunarodnjaka u BiH su s druge strane stvarni i opipljivi.
I to su stvari koje se trebaju riješiti.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 09:26 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Vražji Tomek, je iznio puno nebuloza, poput one kako je neko osvojio sr. Bosnu u ratu (nije već je pat pozicija ostala) ali posebno sam uočio ovo:
Citat:
Bolje muslimanske nego srpske. Muslimani sigurno nemaju nikakvih pretenzija preko Save, a ako riješimo granicu na Vrbasu, neće ići ni preko toga (nemaju niti etnikum za popuniti taj prostor, niti vojnu silu za takav pohod).

U ime Srba da odgovorim, Srbi nemaju nikakvih pretenzije preko Save, nemaju etnikum (još manje od Bošnjaka) a vojna sila i volja je isto mala, malecka, i isto manja nego u Bošnjaka u BiH.
No dobro, neka se malo razglaba, makar to ničim bilo utemeljeno. Ono što veseli jest da ovi Tomislavi (Mehe) još ne znaju "skinuti" hrvatskog ultradesničara a još manje desničara.

Muslimani ni sami ne znaju što bi (čas su žrtve stostruke agresije i milijuntog genocida, a čas su goloruki osvojili cijelu BiH), a kamoli da će znat razmišljat za nekog drugog.
Gle, jedina nacija koja je od svog jednog jedinog saveznika u izričito nepovoljnom okružju napravila neprijatelja.
Budućnost im je svjetla sve u šesnejst.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 09:31 

Izvrstan post Ceha uzivao sam čitati stvarno poznaješ stvar i super obrazlažeš :))

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 09:39 

Ibar je napisao/la:
Izvrstan post Ceha uzivao sam čitati stvarno poznaješ stvar i super obrazlažeš :))

Hvala, hvala :zivili

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 09:47 

Ceha je napisao/la:

Muslimani ni sami ne znaju što bi (čas su žrtve stostruke agresije i milijuntog genocida, a čas su goloruki osvojili cijelu BiH), a kamoli da će znat razmišljat za nekog drugog.
Gle, jedina nacija koja je od svog jednog jedinog saveznika u izričito nepovoljnom okružju napravila neprijatelja.
Budućnost im je svjetla sve u šesnejst.

Ali ovo u miru šta rade im je još najgluplje. S druge strane mislim da je BBC u pravu. Čekat će ih veliki unutrašnji problemi kad na teritoriju na kojem čine 90+ posto stanovništva ljudi jadni, gladni i razočarani krenu pravit štrajkove i demonstracije nastat će totalni kaos i posvemašnja izgubljenost. Svi računi doći će na naplatu.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 20:42 

Treći entitet, nema se tu što više dodati!

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 21:33 

daxt je napisao/la:
Lepo si to isplanirao turcine, gurnuti 400 000 hrvata da ratuju sa 800 000 srba u zapadnoj srpskoj i da osvajaju etnicki homogenu teritoriju? Jedini rezultat bi bio da bosnjaci dodju do neuma i preuzmu celu hercegovinu. Nemoj da postujes nebuloze.

Bošnjaci bi se pridružili akciji. Tako da bi bio obrnut omjer. A etnička homogenost je postignuta etničkim čišćenjem pripadnika druge dvije skupine koje bi pokrenule oslobođenje.

Naša Kvačica je napisao/la:
Znači, srednju Bosnu da zaboravimo? Nju su Bošnjaci dobili u ratu i zbog toga su poželjni saveznici. Da ih ne bi opet ljutili predat ćemo im i ono što smo uspjeli obraniti, i ratovati za njih protiv Srba. Da ih dodatno usrećimo iselit ćemo organizirano iz srednje Bosne.

I ti si ono reče hrvatski desničar, jel Rvatino? :zubati

Pa trebamo nečim naseliti Tursku Hrvatsku. A ako se to provede, tko će ostati u srednjoj Bosni da to ostane hrvatsko?

Srbi kojih ima preko 8 000 000 nemaju etnikum? Koliko ih je samo protjerano iz Hrvatske? Da samo to vrate nazad, popunili bi pristojan teritorij.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 21:34 

Ceha je napisao/la:
Muslimani, koji su u cijelom ratu protiv srba solo osvojili goli k, će nama nešto davati?
Mi bi trebali očistiti pola Srba zapadno od Brčkog da možemo muslimanima pokloniti srednju bosnu?
Prostor koji je hrvatski od doseljenja?

Bio je i prostor zapadno od Vrbasa hrvatski od doseljenja. Sada su tu srbi većina, a iz tih prostora su mnogi Hrvati i Muslimani protjerani da bi to postao etnički homogen prostor. Da bi tu vratili hrvatsku većinu treba vratiti protjerane Hrvate i naseliti novo stanovništvo. Hrvati iz srednje Bosne koji žive u većinski muslimanskim prostorima su najbolji izbor jer ih sa Muslimanima čeka ili asimilacija ili sukob u kojem postoji mogućnost da će mnogi biti na silu protjerani i pobijeni.

Citat:
Hm, malo si pogriješio. Doba imperijalizma je završilo krajem 19.st-a, a kolonijalizma ww2. Ukoliko se hoćeš igrati s ljudima uzmi rizik u ruke.
A ovo s muslimanima u Bosanskom Brodu, jednostavno neću komentirati. To je prijedlog toliko glup, toliko debilan, da ga normalna osoba ne može smisliti.
Bolje Turci nego Srbi? A da mi osvojimo Bosanski Brod, to je što, samo predgrađa Slavonskog i da ga damo Tunižanima? Ili još bolje Kinezima?
O, koji....

Da 200 000 Hrvata protjerano iz RS i isto toliko iz Hrvatske je događaj 19. stoljeća? Kao i iseljavanje stanovništva iz ekonomskih razloga koje i sam spominješ. Zašto bi to stanovništvo koje se i samo iseljava iz raznih razloga bilo protiv preseljenja u drugi dio Hrvatske gdje će biti većina, gdje im gradove neće pretvarati u kasabe i gdje će biti sigurni od političke majorizacije, asimilacije, nasilja i čega sve ne?

Citat:
Da, mi trebamo paziti i maziti muslimane, da nas oni mogu klati. Danas bi se zadovoljili s granicom na Neretvi i Bosni, sutra bi to bio Vrbas, a prekosutra Una.
U budućnosti (s obzirom na suncokretsko izmišljanje prošlosti) očekujemo i traženja stoljetne bogumilske Cetine....

Muslimani kojih nema ni 2 000 000 skupa sa Sandžakom će ostvarivati pretenzije prema nama... =))

A malo prije govoriš kako nisu ništa oslobodili u ratu od srba... :neznam

Citat:
Srednja Bosna je u ratu podijeljena.
Otprilike u omjeru 1:2, pri čemu smo mi dobili manji dio. Prije rata je bila 1:1 po stanovništvu, iako smo mi živjeli na većem prostoru.
Srednja Bosna je hrvatska. Pitanje Hrvata ne počinje u Grudama, Posušju, Orašju ili Kupresu gdje je 90ak i više posto ljudi Hrvati, nego u komunistički generiranim mješovitim općinicama srednje Bosne.
Da ponovim još jednom, to je hrvatski prostor. Ako muslići hoće ekspanziju, neka si ju traže istočno od rijeke Bosne.
Neka autonomija za Vareš-Sutjesku i Soli i istočno od rijeke Bosne nas boli neka stvar za njih.
A Srbi znaju kako s njima na tom prostoru.

Dakle ti želiš granicu na Bosni? Granicom na Bosni ostavljaš dio ostatka ostataka Posavine (Orašje, Domaljevac, Šamac) Muslimanima ili srbima. Dobijaš velik prostor između Vrbasa i Bosne koji nemaš sa čim popuniti. Ili možda muisliš na granicu na Bosni bez dijela u RS? Dakle srbima ostavljaš etnički očišćen prostor u srcu hrvatske države? Ne vidim da je to išta bolje od predavanja srednje Bosne (zapadno od Vrbasa) muslićima.

Prvo treba granica na Vrbasu, a tek onda se može ići na Bosnu ili cvjećarsku Drinu.

A za autonomiju, tamo gdje su Hrvati manjina je prostor kojim vlada onaj narod koji je tamo većina. Ako ne date Muslimanima autonomiju, ne možete očekivat ni da će oni vama dati isto, pogotovo nakon što se napravi entitet kako ste vi zamislili, po etničkom načelu da je 90% Hrvata u tom entitetu, a ostali neka se snađu sami u većinski muslimanskoj sredini.

Citat:
Misliš u doba kad je BiH protektorat i IFOR drži pod oružjem cijelu BiH, izbacuje hrvatske izbjeglice iz DGG-a, za razliku od muslimanskih iz Bugojna, ili srpskih iz Dervente?
Mi smo vjerojatno premiroljubljiv narod da zaratimo sa cijelim svijetom.

Očekujte isto sa Hrvatima iz srednje Bosne ako dođe do sukoba tamo. A gdje ćete onda naseliti te izbjeglice? U Zagreb? Ili inozemstvo?

Citat:
Ti nisi normalan. Maknuo bi pola Hrvata iz BiH, napustio vjekovne prostore, za što?
Muslimansku zahvalnost?
Obruč oko Bihaća?

Vjekovne prostore su napustili i Hrvati iz Posavine i ostatka RS, Muslimani iz Podrinja, srbi iz Drvara, Glamoča, Grahova, Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i naselili homogeni etnički prostor gdje sada grade svoje mjesto za život.

Citat:
Enklave nisu izmješane.
Točno se zna čije je čije selo i gdje je granica.
To što su neka sela porušena i što neka prekidaju neke komunikacije je druga priča.
RH ne odgovara raspad BiH. RH (i Hrvatima globalno) odgovaraju naznake normalne države i zaštita ljudskih prava.

A ako srbi pokrenu otcjepljenje, onda ćete ih pustiti protivno interesa RH i napasti Muslimane za srednju Bosnu?

Citat:
Hrvati u BiH trenutno imaju najbolji entitet.

Pederacija... =))

Citat:
Priče o naseljavanju su priče iz 19.stoljeća.
Trenuti trend je sljevanje pučanstva u veće gradove.
Tako da se i npr. RH prazni, a Zagreb puni (i još neka mjestašca).
Tko će ti ostati na selu?
Zapadna RS se sabija (karikiram) u Banja Luku, Bošnjakistan u Sarajevo (sa još dva manja vrha u Zenici i Tuzli) i slično.
Kakvo naseljavanje sela?
Da smo, što je aorist, razmišljali o rijeci Bosni kao granici, to bi lako zadržali. Koja su ti veća naselja od Vrbasa do Bosne? Doboj? Mješani grad po popisu iz 91 koji gubi značenje nestankom koridora. I tako dalje. Međutim, to je razmišljanje 19.st.

Ima priča i iz 90-ih godina 20. Zapadni dio RS sa naše strane Vrbasa ima dosta većih gradova i ne bi bio problem njih naseliti, pogotovo samu Bansku Luku.

Citat:
Srbi u Hrvatskoj mogu dobiti neku stvar. Njihovo pitanje je riješeno.

U BiH danas ima Hrvata koliko je bilo srba prije rata u Hrvatskoj. Misliš da Hrvati u BiH mogu dobiti nešto više ako ne surađuju sa srbima ili sa Bošnjacima?

Citat:
Muslimani su smetnja.
Srbi su pokazali kako treba postupati s njima.
Neka ih riješe.
Za granicu ćemo se onda dogovoriti.
Naravno, ovo je odgovor za slučaj rata.

:sega

Jel si ti lud? Kakva su to smetnja Muslimani Hrvatima? Muslimani koji su se nekad Hrvatima zvali i ginuli pod hrvatskim grbom za očuvanje Nezavisne Domovine? Muslimani koji su ginuli po Hrvatskoj za oslobođenje Hrvatske od srba (sad neću naglašavati manju skupinu iznimki koje su bile na strani JNA)? Bošnjaci koji su zajedno sa Hrvatima očuvali BiH od potpune srpske okupacije i spasili ju od sudbine koju su doživjela područja u RS?

I kome su to srbi pokazali kako sa Muslimanima? Hrvatima iz RS i RSK koji su doživjeli istu sudbinu?

Tko da koga riješi? Srbi Muslimane? Pa da ostanemo sami protiv srba? Da nisi ti jedan od onih koji smatraju da su srbi potpuno bezopasni i da ako smo ih potukli u zadnjem ratu, da ćemo ih moći sami potući svaki put kad nas napadnu? U BiH ih možemo pobijediti jer nas i Muslimana ima značajno više i možemo riješiti bar prostor do Vrbasa. Ostalo nama nije ni bitno...

Sa srbima se dogovoriti za granicu??? =))

Misliš Virovitica-Karlovac-Karlobag? Nema problema. Zašto onda uopće praviti Treći kad možemo jednostavno prključiti hrvatska područja RS i riješiti sve probleme?

Citat:
Ti bi vjerovao na muslimansku riječ?
Koja održiva granica?
Granica na Vrbasu s USŽ-om u pozadini?

Tekbiraše iz USŽ-a bi preselili preko Vrbasa na novooslobođena muslimanska područja. Svejedno im treba etnikum kojim će naseliti te prostore. U USŽ-u ostanu samo autonomaši koji nemaju problema sa ostankom u hrvatskom dijelu.

Citat:
Granice NATO zemalja su prilično sigurne.

Govorili su tako i za Jugoslaviju i za sve zemlje pobjednice svjetskih ratova, pa je ipak došlo do promjena.

Citat:
RH nema nikakvih problema sa Srbijom (osim točnog utvrđivanja granice).
Nama ne trebaju muslimani.
Mi sa Srbima nemamo ogromnih neslaganja u BiH. Posavina i par graničnih sela. Sve što se da riješiti u pola sata.
Dakle, problema nema.

Naravno da nema problema sa Srbijom. Virovitica-Karlovac-Karolobag i gotovi smo za pola sekunde, a ne sata. I naravno da ne trebaju Muslimani unutar tih granica. Ne trebaju ni katolici. Homogena Srbija prihvaća samo pravoslavlje.

Za razliku od seba, kod Muslimana ima ljudi koji su željni suradnje i suživota sa Hrvatima. Ima čak i onih koji se još Hrvatima smatraju! Ne možeš zatrti svoje korijene. Čak i oni koji su bili u područjima sukoba nemaju ni približno želje kakve imaju srbi prema Hrvatima.

Citat:
Muslimani su drugi slučaj.
Mi im trebamo. A htjeli bi nas i istovremeno tlačiti.
To su već frojdijanski kompleksi.

Nisam siguran, ali mislim da to isto mišljenje imaju i oni o nama. Razmisli malo, ako već znaš sve što se događalo tokom rata i kakva se propaganda vodila sa obje strane.

Citat:
Koji su faktor Srbi u regiji?
Koji Srbi?
Srbija ima problema s južnom granicom. Srbi u BiH imaju svoj entitet.
I to je to. Ništa više, niti manje.

Ako su srbi tako nebitan faktor (a baš se ne bi složio s tim), kakav bi onda faktor bili Muslimani kad bi sa njima potukli srbe? Zašto od Muslimana (koji su 4-5 puta manja prijetnja od srba) stvaraš prijetnju, a srbe ignoriraš?

Citat:
A srednja Bosna je naša.
Dođi u Vitez, Žepče, Kiseljak, Usoru, Kreševo, Dobretiće, Jajce, Uskoplje, NTravnik, Busovaču, Bakoviće, Novu Bilu pa provali da to nije hrvatsko. Pa nam se javi s traume.
To su sve hrvatski gradići.
U DGG-u i Stocu su većinom starci (osim hrvatskih klinaca). A ovdje ćeš dobit batina i od mlađih delikvenata.

Jajce je u Turskoj Hrvatskoj. I nalazi se zapadno od Vrbasa tako da bi ušlo u naš dio, skupa sa Bugojnom, Uskoljem (Gornjim Vakufom) i Novim (Donjim Vakufom) zapadno od Vrbasa.

A pošto kažeš da je srednja Bosna hrvatska, dođi u Travnik ili Fojnicu pa provali tako. Završit ćeš isto kao ja u hrvatskim neodrživim enklavama...

Citat:
Ha, ha, ha.
Bitno je tko priča, a ne samo što priča.
RH bilo tko od njezinih istočnih i južnih susjeda može staviti soli na rep.
Naši problemi su unutarnji i strukturni. Oni više nikada (osim u slučaju apokalipse, a vjerojatno niti tada) neće imate pretjerane veze s istokom.
Problemi naših sunarodnjaka u BiH su s druge strane stvarni i opipljivi.
I to su stvari koje se trebaju riješiti.

Da! Ali trebaju se riješiti kao u RH i onda će i Hrvatima u BiH bilo tko moći staviti soli na rep! ALi ako se budu radila rješenja kao što su radili srbi u RH i BiH, onda neće dobro proći, jer su takva rješenja neodrživa. Neodrživa je RS na 49% teritorija BiH i neodržive su hrvatske enklave u srednoj Bosni. Srbi neće odustati od svojih prevelikih pretenzija i završit će kao 90-ih. A ako hrvati u BiH ne žele istu sudbinu, moraju i oni prilagoditi svoje zahtjeve.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 21:35 

Ovaj mrzi sva 3 naroda. Aj nek sam i to doživio.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 22:00 

Zanimljiv je, rijetko kad se nešto ovdje originalno može pročitat, jest da pomiče ljude kao figure po šahovskoj ploči, i jest da vidi Srbe kao ljude koji isto tako pomiču ljude, jest da ne vidi da su Srbi u teškoj banani.

Hrvati se u RH ne moraju bojat niti jednih niti drugih, a u BiH Bošnjaka malo više, Srba malo manje, i na manjem prostoru.

No, sve se to da riješit i mirnim putem, bez pomicanja ikoga, Srbi su šamarčinu dobili, još da neko ošamari Bošnjake da ne luduju i sve 5.

Vrh

Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti
PostPostano: 21 ožu 2012, 22:25 

@tomislav diablo idi liječi se dok ti je na vrijeme

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 22:36 

Prvo treba granica na Vrbasu, a tek onda se može ići na Bosnu ili cvjećarsku Drinu.

Vidi ovog Gutićevog krvoloka, malo bi do Vrbasa?
Drž se ti Une, bila je i ostala granica civilizacija, da se ne bi slučajno utopio u njenim brzim vodama. :kava

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 22:41 

Vujadin je napisao/la:

Vidi ovog Gutićevog krvoloka, malo bi do Vrbasa?
Drž se ti Une, bila je i ostala granica civilizacija, da se ne bi slučajno utopio u njenim brzim vodama. :kava

Prije bi se ti utopio u unskim vodama, jer sestra Una ne poznaje došlje!

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 22:51 

Sestra Una :smijeh

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:03 

Imaš nešto protiv moje izjave?

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:16 

Na žalost nemam (nisam moderator) :D

Koja personifikacija... sestro Uno, progutaj došlje... haha

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:19 

Ne shvaćaš prijeneseno značenje.
Nisi ti kriv.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:20 

Mislim da se ne kaže prIJEneseno.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:22 

teranova je napisao/la:

Kad sam vidio da mi mala u školi uči "ne ću" umjesto neću, više me ništa ne može začudit. :sega

1164 of 2558 - 45.5%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:27 

Ovo nije tema o hrvatskom standardnom jeziku.
Ali napravit ću izuzetak.
Novi hrvatski pravopis ustanovio je da se sve riječi koje imaju u svome korijenu ekavske sadržaje, pretvore u ijekavske ili jekavske.
Tipa: Greška-griješka
Preneseno-prijeneseno
Novi pravopis je prihvaćen.
Dalje se sami informirajte, nemojte biti dokoni.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:28 

teranova je napisao/la:

Ma to je zbog umjetničkog dojma. Kao i "sestra Una"... Današnji upisi Vii su za u čitanke :zubati

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:29 

Zašto onda kažete "s vrEmena na vrijeme"?

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:30 

Bolje i za čitanke, nego za kavane.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2012, 23:32 

teranova je napisao/la:
Zašto onda kažete "s vrEmena na vrijeme"?

Zato što se vlakom vozi, a ne navlači. :zubati

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 387 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Rambo, Tomba17 i 52 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: