Tomislav Diablo je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Hrvati su oslobodili do Vrbasa.
U dogovorima oko ratnih operacija HV i HVO je trebao ići preko Petrovca na Sanski Most i poslije na Prijedor (vjerojatno i na Dubicu).
To je bio pravac kojeg je zagovarao i Holbrooke (pročitaj memoare).
Pa su muslimani ubacili svoje vojnike u Petrovac (koji je ostao prazan dok su Srbi bježali).
Tako da ova priča s Vrbasom je davno prošla. Sami ste si krivi što Prijedor nije u fBiH.
Možda su to shvatili kao da Hrvati i Muslimani iz krajine zsjedno oslobađaju do Vrbasa, a vi ostalo. Koji je bio plan onda za Krajišnike ako su Hrvati trebali sami osloboditi sve do Vrbasa?
A inače Petrovac možemo odmah uzeti u svoj entitet, pošto im mi ostavljamo sve enklave zapadno od Vrbasa. Možda bi nam dali i Ključ, ali za Sanski Most teško. I onda možemo nastaviti gdje smo stali, a nakon oslobođenja RS do Vrbasa, pokrenuti naseljavanje Hrvata iz enklava u muslimanskom dijelu u naša oslobođena područja.
Na čemu si ti ?
Ko shvatio, što shvatio?
Imaš vojni plan koji govori, tuda i tuda prolazi ta vojska.
I ovi kreteni su se kod Petrovca ubacili u smjer prolaska hrvatskih brigada. Mislim da je poginulo par pripadnika 5. korpusa tamo.
A ovaj ostatak? Ej?
Koje gljive si ti pušio?
Muslimani, koji su u cijelom ratu protiv srba solo osvojili goli k, će nama nešto davati?
Mi bi trebali očistiti pola Srba zapadno od Brčkog da
možemo muslimanima pokloniti srednju bosnu?
Prostor koji je hrvatski od doseljenja?
Sorry, tebe su sigurno tukli dok si bio mali.
Citat:
Nadalje, sve ostalo ? Ti to predviđaš muslimanske zastave u Brodu, Derventi, Modriči, Ljubinju? S čim bi to muslimanska internacionala oslobađala? Talibani više nisu in, to valjda znaš?
Bolje muslimanske nego srpske. Muslimani sigurno nemaju nikakvih pretenzija preko Save, a ako riješimo granicu na Vrbasu, neće ići ni preko toga (nemaju niti etnikum za popuniti taj prostor, niti vojnu silu za takav pohod). Ako Hrvati pripoje RS zapadno od Vrbasa Hereg-Bosni i tamo nasele Hrvate, neće nam ostati dovoljno Hrvata za ikakva daljnja proširenja. Tako da širenje na prostore zapadno od Vrbasa, pa čak i Posavina neće biti moguća. Uostalm tko se ima vratiti tamo? Ljudi koji su protjerani imaju nove domove, njihova djeca sada imaju svoju rodnu grudu koju će braniti životom. Isto vrijedi i za sve Hrvate koji će se naseliti u oslobođeni prostor RS zapadno od Vrbasa.
Hm, malo si pogriješio. Doba imperijalizma je završilo krajem 19.st-a, a kolonijalizma ww2. Ukoliko se hoćeš igrati s ljudima uzmi rizik u ruke.
A ovo s muslimanima u Bosanskom Brodu, jednostavno neću komentirati. To je prijedlog toliko glup, toliko debilan, da ga normalna osoba ne može smisliti.
Bolje Turci nego Srbi? A da mi osvojimo Bosanski Brod, to je što, samo predgrađa Slavonskog i da ga damo Tunižanima? Ili još bolje Kinezima?
O, koji....
Citat:
Hrvatska je inače stvorila dobar dio kasnije "ABiH".
Koliko god to glupo zvučalo.
Pročitaj starješinine knjige. Hrvatska naoruža i obuči brigadu, pošalje ju u BiH, a ova nakon toga krene palit hrvatska sela....
Da, toga nam zbilja još fali.
Inače, više je Hrvata protjerano s područja pod vlašću ABiH nego pod rs.
Ako bi se postavila granica preko koje Hrvati neće ići na štetu Muslimana, neće biti potrebe za slanjem vojske "preko" u područja u kojima ionako neće biti njihovog naroda.
Da, mi trebamo paziti i maziti muslimane, da nas oni mogu klati. Danas bi se zadovoljili s granicom na Neretvi i Bosni, sutra bi to bio Vrbas, a prekosutra Una.
U budućnosti (s obzirom na suncokretsko izmišljanje prošlosti) očekujemo i traženja stoljetne bogumilske Cetine....
E.
Upravo stvaranjem enklava i ugrožavanjem njihove srednje Bosne se stvara povod za rat i sukob i slanje vojske da se ta područja zauzmu i da se osigura siguran etnički prostor za Muslimane. Srednju Bosnu su Muslimani dobili u ratu, a mi izgubili i to treba prihvatiti i okrenuti se realnijim opcijama koje nisu štetne po Hrvatski narod kao što je suradnja sa srbima protiv Muslimana i jačanje velikosrpskih planova. Srednja Bosna je u ratu bila prevelik zalogaj za Hrvate i to se trebalo napustit odmah od početka i predati Muslimanima. Da je tako napravljeno, možda sukoba ne bi ni bilo, a Hrvati bi imali stolni grad u zapadnoj Banskoj Luci, a ne zapadnom Mostaru.
Srednja Bosna je u ratu podijeljena.
Otprilike u omjeru 1:2, pri čemu smo mi dobili manji dio. Prije rata je bila 1:1 po stanovništvu, iako smo mi živjeli na većem prostoru.
Srednja Bosna je hrvatska. Pitanje Hrvata ne počinje u Grudama, Posušju, Orašju ili Kupresu gdje je 90ak i više posto ljudi Hrvati, nego u komunistički generiranim mješovitim općinicama srednje Bosne.
Da ponovim još jednom, to je hrvatski prostor. Ako muslići hoće ekspanziju, neka si ju traže istočno od rijeke Bosne.
Neka autonomija za Vareš-Sutjesku i Soli i istočno od rijeke Bosne nas boli neka stvar za njih.
A Srbi znaju kako s njima na tom prostoru.
Citat:
Inače, ja sam iz RH. Nemam nikakve veze s BiH. Samo idiotski mi je gledati da se ljudima koji su istog naroda kao i ja krše sva moguća ljudska prava. I to na nekakav muslimanski račun.
Dobro je jedan forumaš napisao, rat Hrvata i Srba nije bio izetbegovićev rat. Njegov rat je počeo tek kasnije, nakon što su Hrvati obranili što se moglo. Njegov rat (a i svih muslimana) je bio onaj protiv Hrvata.
RH je oslobodila što se moglo. Deblokirala Sarajevo.
Što su muslimani napravili?
Hrvati nisu uopće trebali davati teritorij Muslimanima, a Herceg-Bosna se trebala obnoviti istog trena kad se spoznalo da od konfederacije sa RH nama ništa. Bilo je raznih kriza nakon rata koje su Hrvati mogli iskoristiti za ustanak kojim bi vratili Herceg-Bosnu i oružjem ako treba. AKo su već obranii cijelu BiH, kako se ne bi mogli izboriti za svoj entitet u njoj?
Misliš u doba kad je BiH protektorat i IFOR drži pod oružjem cijelu BiH, izbacuje hrvatske izbjeglice iz DGG-a, za razliku od muslimanskih iz Bugojna, ili srpskih iz Dervente?
Mi smo vjerojatno premiroljubljiv narod da zaratimo sa cijelim svijetom.
Zato ja ne želim ostanak u federaciji i cjelovitu BiH, već hrvatski entitet koji će Hrvati moći održati i otcjepiti iz BiH ako za to bude potrebe.
Ti nisi normalan. Maknuo bi pola Hrvata iz BiH, napustio vjekovne prostore, za što?
Muslimansku zahvalnost?
Obruč oko Bihaća?
Daj, uozbilji se...
Citat:
Ti pozivaš napuštanje srednje bosne? Na napuštanje enklava koje su se teškom mukom odbranile? Ti bi da one dožive sudbinu onih sela i gradića koje su zauzeli muslići ?
Ti nisi normalan. To su hrvatski prostori. Jedini razlog zašto su sada enklave je zato što se bilo predobro s muslićima. Da se od početka postavilo kako treba imao bi sada hrvatsku granicu na rijeci Bosni, a vjerojatno i preko nje.
Kako ćeš povezati te prostore sa ostatkom u slučaju raspada države? U tim enklavama ne čine Hrvati 100% stanovnika, već su dobro izmješani sa Muslimanima. Misliš da će oni prihvatiti da im to završi u Herceg-Bosni? To će samo izazvati sukob sa Muslimanima, a kad Muslimani zauzmu te enklave, posljedice po Hrvate će biti katastrofalne. Bolje da se ljudi mirno presele kao ljudi (a ljudi se sele i iz puno glupljih razloga od političkog i drugog nasilja), uz dobru naknadu u sigurne prostore gdje će moći živjeti kao ostali Hrvati i gdje će se moći posvetiti normalnom životu, a ne problemima marginalizacije od ostalih naroda.
Enklave nisu izmješane.
Točno se zna čije je čije selo i gdje je granica.
To što su neka sela porušena i što neka prekidaju neke komunikacije je druga priča.
RH ne odgovara raspad BiH. RH (i Hrvatima globalno) odgovaraju naznake normalne države i zaštita ljudskih prava.
I kakva granica na Bosni. Nije napravljena ni na Vrbasu, a gdje bi ti do Bosne išao? Mi nemamo etnikum kojim bi naselili BiH do Bosne. Hrvati iz srednje Bosne su etnikum za naseljavanje oslobođenog dijela RS. Bez njih, čak da se i oslobodi RS, nemamo sa čim to zadržati. Sami povratnici su nedovoljni za ikakvo održavanje tih prostora.
Hrvati u BiH trenutno imaju najbolji entitet.
Priče o naseljavanju su priče iz 19.stoljeća.
Trenuti trend je sljevanje pučanstva u veće gradove.
Tako da se i npr. RH prazni, a Zagreb puni (i još neka mjestašca).
Tko će ti ostati na selu?
Zapadna RS se sabija (karikiram) u Banja Luku, Bošnjakistan u Sarajevo (sa još dva manja vrha u Zenici i Tuzli) i slično.
Kakvo naseljavanje sela?
Da smo, što je aorist, razmišljali o rijeci Bosni kao granici, to bi lako zadržali. Koja su ti veća naselja od Vrbasa do Bosne? Doboj? Mješani grad po popisu iz 91 koji gubi značenje nestankom koridora. I tako dalje. Međutim, to je razmišljanje 19.st.
Dakle imamo dvije opcije:
Jedna je zadržavanje enklava u srednjoj Bosni i sukob sa Muslimanima koji će (bez podrške srba) dovesti do teškog poraza Hrvata, protjerivanje iz srednje Bosne, a vjerojatno i iz mnogih drugih dijelova BiH uz sve popratne zločine ili (uz podršku srba) dovesti do potpunog uništavanja Muslimana i širenje Srbije na prostor RS i velikog dijela teritorija koji drža Muslimani, što uz gubitak Muslimana kao saveznika protiv velikosrpskih planova, znači vrlo moguće ostvarenje tih planova, širenje Srbije na cijelu BiH i dijelove Hrvatske, protjerivanje Hrvata i tko zna što već.
Srbi u Hrvatskoj mogu dobiti neku stvar. Njihovo pitanje je riješeno.
Muslimani su smetnja.
Srbi su pokazali kako treba postupati s njima.
Neka ih riješe.
Za granicu ćemo se onda dogovoriti.
Naravno, ovo je odgovor za slučaj rata.
Druga je stvaranje održive granice sa Muslimanima, oslobađanje našeg dijela RS (što bi zadalo jako težak udarac srbima jer je to njihovo glavno uporište) i posredna podrška Muslimanima (kako Srbija srbima, tako mi Muslimanima) i vrlo vjerojatno njihovo oslobođenje barem ovog zapadnog dijela RS, a možda i dijelova Podrinja. Što god bilo sa srbima i Muslimanima, mi bi zadržali svoj dio, imali čvrstu prirodnu povijesno utemeljenu granicu, a Muslimani bi držali srbe od ostvarenja velikosrpskih pretenzija na naše prostore.
Ti bi vjerovao na muslimansku riječ?
Koja održiva granica?
Granica na Vrbasu s USŽ-om u pozadini?
Ej, na čemu si ti?
Cilj je sa Muslimanima se riješiti srba. Jer mi možemo bez problema držati Muslimane od bilo kakvih pohoda na naš teritorij. A srbe ne možemo bez pomoći Muslimana. Koliko god to bilo teško prihvatiti, mi njih trebamo kako bi se oduprli velikosrpskim pretenzijama ili bar usmjerili te pretenzije na njih, dalje od nas. A trebaju i oni nas za opstanak. I to treba održavati, jer ako srbi ostvare svoj plan i uspiju pridobit Hrvate protiv Muslimana, možemo slobodno počet učit srpski ili se svi selit u Zagorje i Međimurje (ako nam srbeki i to ostave).
Granice NATO zemalja su prilično sigurne.
RH nema nikakvih problema sa Srbijom (osim točnog utvrđivanja granice).
Nama ne trebaju muslimani.
Mi sa Srbima nemamo ogromnih neslaganja u BiH. Posavina i par graničnih sela. Sve što se da riješiti u pola sata.
Dakle, problema nema.
Muslimani su drugi slučaj.
Mi im trebamo. A htjeli bi nas i istovremeno tlačiti.
To su već frojdijanski kompleksi.
Citat:
Srbi u federaciji nisu faktor.
Muslimani jesu. I oni rade s*anja. Oni ne poštivaju ništa.
Ako hoćeš, nama puca neka stvar što će biti između njih i Srba.
Neka se maknu iz naše srednje bosne (koja je puna njihovih talibana sada) i sjeverne hercegovine, te još nekih enklava, a što će napraviti sa Srbima, njihov problem. Ionako će u ovdje svi izginuti od gladi (nekad dobre gradiće su u kasabe pretvorili).
Neka idu oslobađat Srebrenicu i Podrinje, to su nekako u zadnjem ratu zaboravili napraviti.
Djela, a ne riječi.
Želite biti shvaćeni ozbiljno?
Hrvatska (i Hrvati) je (su) dala(i) svoje. Preplatila. Muslimani u BiH joj ni hvala nisu rekli. Dajte prestanite mlatit praznu slamu.
Srbi su faktor u državi i u regionu. Federacija je nebitna ako se ide na stvaranje hrvatskog entiteta. A nakon što se on stvori, postaju bitan faktor.
I nije naša srednja Bosna. To je sada njihovo, kao što je naš Stolac i Drvar, Glamoč, Grahovo.
Koji su faktor Srbi u regiji?
Koji Srbi?
Srbija ima problema s južnom granicom. Srbi u BiH imaju svoj entitet.
I to je to. Ništa više, niti manje.
A srednja Bosna je naša.
Dođi u Vitez, Žepče, Kiseljak, Usoru, Kreševo, Dobretiće, Jajce, Uskoplje, NTravnik, Busovaču, Bakoviće, Novu Bilu pa provali da to nije hrvatsko. Pa nam se javi s traume.
To su sve hrvatski gradići.
U DGG-u i Stocu su većinom starci (osim hrvatskih klinaca). A ovdje ćeš dobit batina i od mlađih delikvenata.
A vi bi trebali shvatiti ozbiljno prijetnju od srba i velikosrpske ideologije koja je duboko ukorijenjena u velikoj većini srba. I grdno se varate ako mislite da je to ostalo na samo par budala. Dovoljno je pogledati izjavu Tadića o srpskom Dubrovniku, a on je jedan od umjerenijih srba. Muslimani su bezopasni za nas kad malo šire pogledamo slučaj.
Ha, ha, ha.
Bitno je tko priča, a ne samo što priča.
RH bilo tko od njezinih istočnih i južnih susjeda može staviti soli na rep.
Naši problemi su unutarnji i strukturni. Oni više nikada (osim u slučaju apokalipse, a vjerojatno niti tada) neće imate pretjerane veze s istokom.
Problemi naših sunarodnjaka u BiH su s druge strane stvarni i opipljivi.
I to su stvari koje se trebaju riješiti.