|
|
Stranica: 7/16.
|
[ 387 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
neretvanin
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti Postano: 23 ožu 2012, 12:52 |
|
|
neman nista protiv Muslimana/Bošnjaka ali koji su to oni faktor da zabrane nekom samoopredjeljenje, na koje svi narodi imaju pravo. u ovom slučaju 2od 3 naroda ne zele zajednicku drzavu... Malo su i prepohlepni evo Slovenci imaju svoju nacionalnu drzavu na 20k kilometara, sredjenu...nista im ne fali....
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 12:54 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Da, zlaćani zambaci na Trgu sv. Marka i prosvjeduju: mi smo jeli blato za ovu zemlju... 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Ateist
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 13:41 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Muslimani/Bošnjaci (mada im je ovaj drugi naziv malo kraden i zloupotrebljen), jesu narod. Bez obzira na korene. Imaju zajedničku svest, jezik, istoriju.
Mada, ne mislim da bi im bilo loše u konfederaciji sa Kroacijom. Tu bi jedino Hrvatska mogla nastradati. Jezik nemaju, govore srpskim. Izmišljeni su 1971. Prvi put se u nekom međunarodnom spisu bošnjački narod spominje 1995. Na posljednjem popisu 1991. ama baš nitko u BiH se nije izjasnio Bošnjakom. 2002. jesu neki iz ljudi iz Srbije i Crne Gore. Muslimani iz Crne Gore i Sandžaka, ni oni ni njihovi preci Bosne nisu vidjeli, a tvrde da su Bošnjaci i da govore nekim bosanskim jezikom. Nikakve svijesti nema, jedino što njih veže je islam što kaže da su po vjeroispovijesti muslimani (s malim m) i ništa više.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
Vrh |
|
 |
MRSHO
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 13:45 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ateist je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Muslimani/Bošnjaci (mada im je ovaj drugi naziv malo kraden i zloupotrebljen), jesu narod. Bez obzira na korene. Imaju zajedničku svest, jezik, istoriju.
Mada, ne mislim da bi im bilo loše u konfederaciji sa Kroacijom. Tu bi jedino Hrvatska mogla nastradati. Jezik nemaju, govore srpskim. Izmišljeni su 1971. Prvi put se u nekom međunarodnom spisu bošnjački narod spominje 1995. Na posljednjem popisu 1991. ama baš nitko u BiH se nije izjasnio Bošnjakom. 2002. jesu neki iz ljudi iz Srbije i Crne Gore. Muslimani iz Crne Gore i Sandžaka, ni oni ni njihovi preci Bosne nisu vidjeli, a tvrde da su Bošnjaci i da govore nekim bosanskim jezikom. Nikakve svijesti nema, jedino što njih veže je islam što kaže da su po vjeroispovijesti muslimani (s malim m) i ništa više. Na popisu '91. nešto više od 400 ljudi izjasnilo se kao Bošnjaci.
|
|
Vrh |
|
 |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 15:22 |
|
|
Ateist je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: Muslimani/Bošnjaci (mada im je ovaj drugi naziv malo kraden i zloupotrebljen), jesu narod. Bez obzira na korene. Imaju zajedničku svest, jezik, istoriju.
Mada, ne mislim da bi im bilo loše u konfederaciji sa Kroacijom. Tu bi jedino Hrvatska mogla nastradati. Jezik nemaju, govore srpskim. Izmišljeni su 1971. Prvi put se u nekom međunarodnom spisu bošnjački narod spominje 1995. Na posljednjem popisu 1991. ama baš nitko u BiH se nije izjasnio Bošnjakom. 2002. jesu neki iz ljudi iz Srbije i Crne Gore. Muslimani iz Crne Gore i Sandžaka, ni oni ni njihovi preci Bosne nisu vidjeli, a tvrde da su Bošnjaci i da govore nekim bosanskim jezikom. Nikakve svijesti nema, jedino što njih veže je islam što kaže da su po vjeroispovijesti muslimani (s malim m) i ništa više. 
|
|
Vrh |
|
 |
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 15:26 |
|
|
Sve što znaš je stavit taj smajlić.
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 16:01 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Jezik nemaju, govore srpskim. Imaju, ja bih ga nazvao srpskim s pozamašnim dozama turcizama i pokojom hrvaštinom, prisutnom u posljednje vrijeme. Frekventnost tih turcizama opada sa udaljaenošću od IZ (Islamska zajednica), odnosno, što si bliži IZ, to su ti turcizmi više prisutni u rječniku, što si dalji od IZ, koristiš se uglavnom uobičajenim turcizmima na koje smo svi navikli. Recimo, dunjaluk - rijetko ćete čuti za tu riječ kod ove druge frakcije dok je kod prve sasvim uobičajena a znači svijet. Ili recimo ćenifa, turcizam koji se npr. kod Srba nikad nije koristio a kod njih je prisutan kod obe frakcije jer nema vjersku obojenost a turcizam je na koji su naviklii jedni i drugi. Možda vam gospodin Zlatko neće javno izgovoriti tu riječ ali vjerujem da kod kuće ne bježi od njene upotrebe dok će vam se oni skloni IZ utrkivati u turcizmima i svaki put kad progovore, upoznaćete se sa nekim od turcizama za koje prvi put čujete. Jah 
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 16:29 |
|
|
Samo neka se razlikuju ako to žele, samo nas ne bi trebali tjerat na razliku. A ako im nije do razlika - hrvatski je jako lijep jezik.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 16:54 |
|
|
Šta vi Srbi serete po turcizmima, najmanje 8000 je u srpskom i aktivno se koriste.
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 17:07 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Šta vi Srbi serete po turcizmima, najmanje 8000 je u srpskom i aktivno se koriste. Đe me ba nađe sad ovo sa ovijem jezikom, kad već ima hefta dana kako nisam išo u ćenifu, pa nedžaset nikako napolje. Mere biti kako od kadaifa i kahve ne mogu završiti poso. Bujrum sa svim selametima i nek ajvani samo gledaju da nam pošalju kaki aber protiv ovog, našeg maternjeg jezika. Jazluk je to, golem, ali nam adeti ne daju da drugče govorimo. Nek uzmu naku šamiju i vežu preko usta. Jazluk golem što se više vako ne divani. Ne mre više iskan na teferič, te noge sanćim podase te teferič od akšama do sabaha. Jazluk, velim... 
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 17:37 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 18:12 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Šta vi Srbi serete po turcizmima, najmanje 8000 je u srpskom i aktivno se koriste. Lebowski, jel si ti svestan koliko je 8000 reci Prosecan covek upotrebljava oko 500 reci, visoko-obrazovan preko 1000... U srpskom jeziku najvise reci je slovenskog porekla, posle slede anglicizmi, romanizmi, turcizmi, germanizmi... Tu ordinira max 100 turcizama, ako ne i manje... Nema turcizma koji Srbi govore, a Bosnjaci ne, upravo je suprotno, masa izraza koje koristite u novije vreme je upravo tog porekla, sto kroz islamske recenice, pozdrave, pojmove... da ne kazem sto su turcizmi u dobroj meri povuceni iz arapskog i persijskog jezika... Meni turcizmi uopste nesmetaju, nemam nameru da ih izbacujem iz jezika...ali nije u tome stvar, iza ove price ustvari stoji teorija da su Srbi blizi Turcima od Bosnjaka...i razne druge budalastine tog tipa...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 18:33 |
|
|
s one strane dinare je napisao/la: Sve što znaš je stavit taj smajlić. Mislim da zna 90% forumasa hrvatske nacionalnosti da ispravi onaj post.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 18:47 |
|
|
Džoni ti ni ne znaš da ti i ja ovde samo po turski pišimo. Evo svaka druga reč turska. Šalu na stranu, navodno postoji par hiljada reči turskog, arapskog i persijskog porekla u bivšem zajedničkom srpsko-hrvatskom jeziku. Možemo slobodno pretpostaviti da se većina koristi u BiH i Raškoj oblasti. Ja sam video spiskove turcizama u srpskom jeziku i taj broj se kreće oko 1000 reči, od čega za dobar deo nikada nisam čuo, a smatram se poprilično obrazovanom i načitanom osobom. Ogroman broj reči je vezan za muslimansku veru i običaje.
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:27 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Tu ordinira max 100 turcizama, ako ne i manje...
Tako nekako, a u taj broj ulaze i riječi za koje nikad ne biste rekli da je turcizam. Recimo, ko bi rekao da je riječ "pljačkaš" turcizam? To sa 8000 je pretjerivanje žestoko jer kad biste sjeli da napišete 8000 riječi, usrali biste se u gaće dok ih ne napišete a ne da navedete 8000 turcizama. Toliko ih nema ni u jeziku i govoru ljudi koji baš forsiraju turcizme, kao što su ovi iz IZ. Prosječan Srbin bi naveo njih 20-ak za koje bi znao da su turcizmi i na koje i mislimo kad pomenemo turcizme. Recimo, ja koristim riječ jastuk i to je turcizam ali mi ne pada na pamet da kažem hefta ili tako nešto, što je za mene turcizam dok mi jastuk nikad tako nije zvučao i tek nedavno sam saznao da se radi o turcizmu itd.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:32 |
|
|
U suštini, aktivno se koristi nešto preko 100 reči.
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:38 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Ja sam video spiskove turcizama u srpskom jeziku i taj broj se kreće oko 1000 reči Na slične spiskove sam i ja nailazio ali riječ je o pojmovima koji su korišteni kroz vijekove a ne brojci koja je konstantno u upotrebi. Normalno je da su u tursko doba korišteni mnogi turcizmi koji su vremenom nestajali kao što bi se koristili i germanizmi da smo toliko vremena bili pod njemačkom okupacijom. Čak su i za vrijeme njemačke okupacije korištene takve riječi koje su s njemačkom okupacijom nestale iz upotrebe a ne turske koje su vijekovima korištene.
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:45 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: U suštini, aktivno se koristi do nešto preko 100 reči. S tim da neko koristi 5, neko 10, neko 15 ali zbirno i računajući i one za koje i ne znaš da su turcizmi, mislim da ih ima tu negdje uslovno rečeno aktivnih jer ih ne koriste svi. Recimo, primjetio sam da u Srbiji neko kaže "pazariti" umjesto kupovati i to kaže mrtav-hladan a drugi put kaže "kupovati" dok neko to "pazariti" nikad i ne koristi.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:50 |
|
|
Pa naravno. Tu su popisane sve reči koje su korištene u 18. ili 19. veku (npr. kapućehaja), onda su popisane sve reči koje se koriste na određenom geografskom prostoru (npr u BiH, Sandžaku, delu južne Srbije), pa su popisane sve reči koji su vezani za islam, pa su uračunati nazivi (Avala, Kalemgedan itd). I na taj način se dođe do cifre od 1000 ili nekoliko hiljada reči.
Budala, bena, karaula, municija, janičar, ćevap, čorba, čardak, avlija (u nekoj meri)... ima dosta reči koje se koriste.
Sa druge strane nešto ne vidim da se koriste ahbab, ašiklija, avaz, dženet, dženaza, rahmetli, đul, hećim itd. To mi više vuče na jezik u upotrebi u "većem entitetu".
|
|
Vrh |
|
 |
Tomislav Diablo
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:51 |
|
|
Melcher je napisao/la: Zasto si ti u svom potpisu iskrivio citat Dzafer-bega Kulenovica? Zato što Muslimani iz ostatka BiH ne žele da ih se svrstava u Hrvate jer su imali sukob sa Hrvatima, a i dobar dio ih nije hrvatsko porijekla, pa nema ni smisla nametati im Hrvatstvo ako to ne žele. Muslimani iz Turske Hrvatske su hrvatskog porijekla (osim onih uz Savu), dio ih se izjašnjava Hrvatima (neki Babini) i nalaze se na teritoriju koji novobošnjačka istorija nikako ne može uklopiti u predosmansku Bosnu, tako da oni mogu biti Bošnjaci samo u slučaju da se Bošnjaštvo definira kao nacija koja obuhvaća sve južne Slavene islamske vjeroispovjesti, neovisno o etničkoj pripadnosti. A pošto u novijim vremenima vjera sve više gubi značaj u životima ljudi, onda će i njihovo Bošnjaštvo gubiti značaj i ako se potrudimo prikazati im istinu o njihovom porijeklu i povijesti njihovog kraja, sigurno će doći do vraćanja hrvatske nacionalne svijesti. A ako uspijemo njih vratiti, sigurno će i dio ostalih Muslimana početi simpatizirati Hrvatstvo i vraćati se korijenima. Ali to cvjećarenje ostalih Muslimana nam nije uopće bitno ako napravimo granicu na Vrbasu i uklonimo bošnjačku prijetnju sa našeg teritorija jednom za sva vremena, kao i Hrvate sa bošnjačke srednje Bosne i Posavine kojima ćemo naseliti Tursku Hrvatsku. pozitivac je napisao/la: Ma koga ćeš naselit u Tursku Hrvatsku? Ti stvarno nisi normalan  Prvo pokrenemo povratak protjeranih Hrvata u taj dio (kojih baš nema puno  ), a onda tu naselimo Hrvate koji žive izmješani sa Muslimanima u srednjoj Bosni istočno od Vrbasa i Posavini i Brčkom i ostalim dijelovima BiH.
_________________ [url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:59 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Pa naravno. Tu su popisane sve reči koje su korištene u 18. ili 19. veku ... I mnoštvo riječi koje i da hoćete, ne možete prevesti. Recimo: ćevap, burek, fes, baklava.. koje se koriste i u srpskom jer kako baklavu nazvati drugačije nego baklavom kad je to i naziv za taj egzotični slatkiš 
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 19:59 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Šta vi Srbi serete po turcizmima, najmanje 8000 je u srpskom i aktivno se koriste. Lebowski, jel si ti svestan koliko je 8000 reci Prosecan covek upotrebljava oko 500 reci, visoko-obrazovan preko 1000... U srpskom jeziku najvise reci je slovenskog porekla, posle slede anglicizmi, romanizmi, turcizmi, germanizmi... Tu ordinira max 100 turcizama, ako ne i manje... Nema turcizma koji Srbi govore, a Bosnjaci ne, upravo je suprotno, masa izraza koje koristite u novije vreme je upravo tog porekla, sto kroz islamske recenice, pozdrave, pojmove... da ne kazem sto su turcizmi u dobroj meri povuceni iz arapskog i persijskog jezika... Meni turcizmi uopste nesmetaju, nemam nameru da ih izbacujem iz jezika...ali nije u tome stvar, iza ove price ustvari stoji teorija da su Srbi blizi Turcima od Bosnjaka...i razne druge budalastine tog tipa... Znam da je solidno poznavanje engleskog jezika potrebno oko 2000 riječi. Vjerovatno je tako i sa ovim našim. Pogriješio sam kada sam napisao da se aktivno upotrebljava 8000 ali mi bilo mrsko brisati, poenta je bila da se ne sere po turcizmima koje koriste Bošnjaci a istovremeno se koriste isti i od strane Srba, pa čak i Hrvata. Ja nemam problema sa tim, to je normalno za jezike. Engleski jezik nikad ne bi postao ono što jeste da nije primao izraze iz drugih. Jeik jednog prosječnog Bošnjaka nema više turcizama od jezika prosječnog Srbina.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti Postano: 23 ožu 2012, 20:03 |
|
|
Akšam pada, a ja divanim tu s'vama, namisto na sadrvanu podjahkad insan have udane. 
|
|
Vrh |
|
 |
Vii
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 20:09 |
|
|
Kad raskolnici odišćele, ja sam rahat.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Da li Hrvati u BiH teže ka većoj autonomiji ili nezavisnosti? Postano: 23 ožu 2012, 20:34 |
|
|
Postoje slova kod kojih ima po 120 turcizama, a postoje ona koja imaju 5 ili 15. Metoda ti nije baš dobra.
Većina reči mi je poznata, ali se dobar deo njih ne koristi u govoru.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|