|
|
Stranica: 5/26.
|
[ 632 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
laprdalo
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 06:43 |
|
|
sotto voce je napisao/la: prvo, isus nije nikakv drug Bogu ocu(valjda na njega misliš) nego njego sin, rođen od djevice marije (najveće žene u povijesti preko koje se bog utjelovio). dakle ona se s pravom smatra majkom božijom. ja te nikako ne kontam jer kazes i ovo: Citat: čuj tko je bio bog, pa postoje 3 božanske osobe otac (bog otac), sin (isus krist), i duh sveti bog je uvijek i za vijeke, bog je svagdje prisutan
jel se utjelovio? ili???
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 09:44 |
|
|
Razlike između kršćanstva i islama u nekim stvarima nema, a u nekim stvarima su drastične. Moraš znati da je islam nastao 7 stoljeća nakon kršćanstva. Stoga u Bibliji nećeš naći kritiku islama, ali ćeš u Kuranu naći ozbiljnu kritiku kršćanstva. Obje religije su jednobožačke, potječu od Abrahamove (Ibrahimove) vjere u jednog Boga (Alaha). Kuran se nadovezuje na starozavjetnu objavu (Tevrat) i novozavjetnu objavu (Indžil) i tvrdi da obje priznaje (naravno u svom tumačenju). Islam priznaje sve ključne Božje proroke (poslanike) Starog zavjeta, s velikim poštovanjem govori i Isusu (Isa) i njegovoj majci Mariji (Merjema), o Ivanu Krstitelju (Jahja) itd. Međutim, upravo s obzirom na Novi zavjet postoje ogromne razlike. Muhamed u Kuranu tvrdi da Stari i Novi zavjet kako ih mi kršćani posjedujemo nisu izvorna Božja Objava nego da su ih Židovi i kršćani falsificirali tj. izbacili iz Biblije sve ono što im nije odgovaralo. Tako islam dovodi u pitanje istinitost Biblije koju mi smatramo Božjom Objavom. Jednostavno govoreći, Muhamed u Kuranu tvrdi da Biblija kakvu mi kršćani poznajemo nije prava Biblija koju je Bog objavio ljudima (vidi: II,121; III,187; V,13-15 - prvi rimski broj je sura, a arapski broj je ajet)) . Isus je u islamu samo običan čovjek, Božji poslanik (V,17; V,72-73; IX,30; XIX,88-92). Za nas on je božanska osoba što je bitna razlika. Islam kao uvredu Bogu odbacuje kršćansku vjeru u Trojedinog Boga - Oca, Sina i Duha Svetoga (IV,171). Za islam je uvreda Bogu reći da je Isus Sin Božji, a mi kršćani upravo to tvrdimo. Kuran tvrdi da mi kršćani stavljamo Mariju na istu razinu s Bogom što nije istina niti je ikada bila (V,116). Budući da Isus nije Bog, ni Marija nije Bogorodica što za nas kršćane jest. Islam ne priznaje da je Isus razapet na križ, da je umro i uskrsnuo od mrtvih što je u kršćanstvu NAJVAŽNIJA istina (IV,157-158). Dakle, možemo reći da su SAMO NA PRVI POGLED islam i kršćanstvo gotovo jedno te isto. U stvari, radi se o religijama koje se slažu samo u jednom - Bog je jedan jedini i drugoga nema. Sve ostale, za kršćanstvo NAJBITNIJE stvari vezane uz osobu Isusa Krista islam ne priznaje. Dakle, radi se o dvije vrlo različite religije jer islam niječe ono što je za nas kršćane TEMELJ naše vjere.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 09:52 |
|
|
laprdalo je napisao/la: sotto voce je napisao/la: prvo, isus nije nikakv drug Bogu ocu(valjda na njega misliš) nego njego sin, rođen od djevice marije (najveće žene u povijesti preko koje se bog utjelovio). dakle ona se s pravom smatra majkom božijom. ja te nikako ne kontam jer kazes i ovo: Citat: čuj tko je bio bog, pa postoje 3 božanske osobe otac (bog otac), sin (isus krist), i duh sveti bog je uvijek i za vijeke, bog je svagdje prisutan
jel se utjelovio? ili??? Mnogima neće biti prihvatljivo ono što Biblija govori o Trojstvu. Ali, vjerujem, da njima nisu prihvatljive ni mnoge druge stvari o kojima ona uči. Naš cilj u prvom redu i nije da ljudima (bilo koje vjerske pozadine) objasnimo doktrinu o Trojstvu, nego da im posvjedočimo za Radosnu vijest – Evanđelje spasenja. Govoreći im o Kristu, Sinu Božijem, koji je umro za naše grijehe, stavljamo ih pred odgovornost da vjeruju i priznaju Krista za Gospodara i Spasitelja, ili da ne vjeruju i odbace jedini put spasenja. Zapisano je: ''Otac ljubi Sina i sve je predao u ruku njegovu. Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu." (Iv 3:35,36)Ovdje nam nikakvi izgovori neće pomoći, nego će nas samo osuditi, ali iskrena pitanja i iskreno traženje Boga svakako su dobrodošli.
|
|
Vrh |
|
|
atan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 10:56 |
|
|
Ernani je napisao/la: Tu se truse 2 mišljenja, jedno je da će se Beit Hamikdash (Hram) izgraditi kad Mesija dođe i broj 2 : izgradit će se prije dolaska Mesije. Inače preferiram opciju 2.
hram se već gradi.ali cionisti ga ne prave za dolazak mesiha,nego za dolazak jednooke varalice (antikrista,dedžala).mesih neće doći dok se ne poraze cionisti ,kojima pripada i ogromna većina židova.
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 11:24 |
|
|
''Svako se stablo prepoznaje po svom rodu. Ne beru se s trnja smokve ni s drače grožđe.'' (Lk 6,44)
''Ta po plodu se stablo poznaje.'' (Mt 12,33)
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 12:38 |
|
|
Ernani je napisao/la: Ja sam Židov, da ne bude zabune, čekam odgovor hanefijske škole Eto, drago mi je da napokon imam prilike razgovarati s pravim židovom. Zanima me kako se židovska vjera službeno odnosi prema kršćanima i muslimanima. Je li pravi židov smije biti prijatelj kršćaninu, ter smije li židov pomagati kršćanima? Također, jesi li ti i po narodnosti Židov i smije li pravi židov biti neke druge narodnosti? S obzirom da ima dosta predrasuda na račun židova, volio bih neke osonovne stvari u vezi toga doznati od pravog židova, a ne da na razne strane slušam razne proturječnosti.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 13:36 |
|
|
atan je napisao/la: Ernani je napisao/la: Tu se truse 2 mišljenja, jedno je da će se Beit Hamikdash (Hram) izgraditi kad Mesija dođe i broj 2 : izgradit će se prije dolaska Mesije. Inače preferiram opciju 2.
hram se već gradi.ali cionisti ga ne prave za dolazak mesiha,nego za dolazak jednooke varalice (antikrista,dedžala).mesih neće doći dok se ne poraze cionisti ,kojima pripada i ogromna većina židova. Dobro ste rekli grade za Antikrista. Ali ste nešta pogriješili Mesija je več došao i naziva se Isus, najvljeno je da NAKON njega dolazi Antikrist.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
atan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 15:17 |
|
|
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: Dobro ste rekli grade za Antikrista. Ali ste nešta pogriješili Mesija je več došao i naziva se Isus, najvljeno je da NAKON njega dolazi Antikrist.
ništa nisam pogriješio.znam da je isa(isus) mesih(mesija) ,a isto tako bi ti trebao znati da će isa ponovo sići na zemlju.
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
|
laprdalo
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 17:29 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Međutim, upravo s obzirom na Novi zavjet postoje ogromne razlike. Muhamed u Kuranu tvrdi da Stari i Novi zavjet to ne tvrdi Muhamed vec Kuran koji je sama Bozanska rijec Mar-kan je napisao/la: Isus je u islamu samo običan čovjek, Božji poslanik (V,17; V,72-73; IX,30; XIX,88-92). Za nas on je božanska osoba što je bitna razlika. po islamu Isus je nadcovjek, rodjen je bez oca, data mu je priroda da radi stvari koje ni jedan smrtnik nije, ali nije Bozanska osoba, nije dio same Bozije prirode, Mar-kan je napisao/la: Kuran tvrdi da mi kršćani stavljamo Mariju na istu razinu s Bogom što nije istina niti je ikada bila (V,116). Budući da Isus nije Bog, ni Marija nije Bogorodica što za nas kršćane jest. ovdje se malo izgubih Isus je dio Trojedinog Boga ali nije Bog? to hoces da kazes? ili? zapravo nisam bas skonto na koga se recenica odnosila, ako Isus nije Bog, pa sta je onda kada se kaze Bogocovjek? ili kada se kaze da je dio Trojedinog Boga kao sto ti napisa?ili kada se kaze da Sin Boziji? kako Bog moze imati sina a da nije sam Bog ili da nema Bozanske osobine? to bi bilo da imas sina a da nije covjek, da je npr.delfin i tvrdis da je tvoj sin! Ako Marija nije Bogorodica odnosno Bogomajka i ako tim putem nema odredjene bozanske osobine ili pridjeve pa sta je onda kada kazemo Bogomajka ili Bogorodica? na osnovu cega je onda ona Bogomajka ili Bogorodica ako Isus nije Bog, ako nije rodila Boga? Mar-kan je napisao/la: Islam ne priznaje da je Isus razapet na križ, da je umro i uskrsnuo od mrtvih što je u kršćanstvu NAJVAŽNIJA istina (IV,157-158). da islama ne priznaje Isusovo raspece, ali priznaje da je neko razapet ili da se pricinilo onima koji su to posvjedocili! ali po islamskom ucenju Isus je zudignut na nebo, dakle nije umro! Mar-kan je napisao/la: Dakle, možemo reći da su SAMO NA PRVI POGLED islam i kršćanstvo gotovo jedno te isto. U stvari, radi se o religijama koje se slažu samo u jednom - Bog je jedan jedini i drugoga nema. U biti gledano sa filozofske strane radi se o jednom te istom Bogu koji je apsolutan u svakom smislu ( da se sad ne razbacujem tim filozofskim terminima, pa da se ne provalim debelo), a to je najvise jer dolaze iz istog podneblja... Mar-kan je napisao/la: Mnogima neće biti prihvatljivo ono što Biblija govori o Trojstvu. Ali, vjerujem, da njima nisu prihvatljive ni mnoge druge stvari o kojima ona uči. Naš cilj u prvom redu i nije da ljudima (bilo koje vjerske pozadine) objasnimo doktrinu o Trojstvu, nego da im posvjedočimo za Radosnu vijest – Evanđelje spasenja. Govoreći im o Kristu, Sinu Božijem, koji je umro za naše grijehe, stavljamo ih pred odgovornost da vjeruju i priznaju Krista za Gospodara i Spasitelja, ili da ne vjeruju i odbace jedini put spasenja. Zapisano je: ''Otac ljubi Sina i sve je predao u ruku njegovu. Tko vjeruje u Sina, ima vječni život; a tko neće da vjeruje u Sina, neće vidjeti života; gnjev Božji ostaje na njemu." (Iv 3:35,36)
Ovdje nam nikakvi izgovori neće pomoći, nego će nas samo osuditi, ali iskrena pitanja i iskreno traženje Boga svakako su dobrodošli. o toj ljubavi kojom poput farova svijetle mnogi vjernici nekom drugom prilikom, ali samo eto da nako cinicno usput spomenem Fatu Orlovic jedna jako bitna stvar: mi ne znamo kakvo hriscanstvo je Muhamed poznavao. pozzz
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 17:35 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Razlike između kršćanstva i islama u nekim stvarima nema, a u nekim stvarima su drastične. Moraš znati da je islam nastao 7 stoljeća nakon kršćanstva. Stoga u Bibliji nećeš naći kritiku islama, ali ćeš u Kuranu naći ozbiljnu kritiku kršćanstva. Obje religije su jednobožačke, potječu od Abrahamove (Ibrahimove) vjere u jednog Boga (Alaha). Kuran se nadovezuje na starozavjetnu objavu (Tevrat) i novozavjetnu objavu (Indžil) i tvrdi da obje priznaje (naravno u svom tumačenju). Islam priznaje sve ključne Božje proroke (poslanike) Starog zavjeta, s velikim poštovanjem govori i Isusu (Isa) i njegovoj majci Mariji (Merjema), o Ivanu Krstitelju (Jahja) itd. Međutim, upravo s obzirom na Novi zavjet postoje ogromne razlike. Muhamed u Kuranu tvrdi da Stari i Novi zavjet kako ih mi kršćani posjedujemo nisu izvorna Božja Objava nego da su ih Židovi i kršćani falsificirali tj. izbacili iz Biblije sve ono što im nije odgovaralo. Tako islam dovodi u pitanje istinitost Biblije koju mi smatramo Božjom Objavom. Jednostavno govoreći, Muhamed u Kuranu tvrdi da Biblija kakvu mi kršćani poznajemo nije prava Biblija koju je Bog objavio ljudima (vidi: II,121; III,187; V,13-15 - prvi rimski broj je sura, a arapski broj je ajet)) . Isus je u islamu samo običan čovjek, Božji poslanik (V,17; V,72-73; IX,30; XIX,88-92). Za nas on je božanska osoba što je bitna razlika. Islam kao uvredu Bogu odbacuje kršćansku vjeru u Trojedinog Boga - Oca, Sina i Duha Svetoga (IV,171). Za islam je uvreda Bogu reći da je Isus Sin Božji, a mi kršćani upravo to tvrdimo. Kuran tvrdi da mi kršćani stavljamo Mariju na istu razinu s Bogom što nije istina niti je ikada bila (V,116). Budući da Isus nije Bog, ni Marija nije Bogorodica što za nas kršćane jest. Islam ne priznaje da je Isus razapet na križ, da je umro i uskrsnuo od mrtvih što je u kršćanstvu NAJVAŽNIJA istina (IV,157-158). Dakle, možemo reći da su SAMO NA PRVI POGLED islam i kršćanstvo gotovo jedno te isto. U stvari, radi se o religijama koje se slažu samo u jednom - Bog je jedan jedini i drugoga nema. Sve ostale, za kršćanstvo NAJBITNIJE stvari vezane uz osobu Isusa Krista islam ne priznaje. Dakle, radi se o dvije vrlo različite religije jer islam niječe ono što je za nas kršćane TEMELJ naše vjere. Lepo si sumirao, volela bih da je cela tema ovakva (da nema skretanja i trolanja..). Da li se može zaključiti da dok mnoge druge religije zahtevaju da osoba radi određene stvari ili da ih ne radi, Hrišćanstvo se temelji isključivo na odnosu sa Bogom? U centru je naša vera da je Hrist umro na krstu da bi platio cenu ljudskog greha, i da je ustao ponovo (uskrsnuo). Time je naš dug greha plaćen i mi možemo da imamo zajedništvo sa Bogom, i imamo osnov da pobedjujemo našu grešnu prirodu. Danas se kaže da je ključna razlika izmedju Hrišćanstva i nekih hrišćanskih kultova (neki ih označavaju sektama) upravo ta da li se spašavamo samo verom ili verom i delima (razlike u tumačenju pojedinih delova Biblije). Hrišćanski teolozi tu dilemu objašnjavaju Jakovljevim rečima da istinska vera u Hrista sama po sebi donosi dobra dela. p.s. Volela bih da neko i od forumaša muslimanske veroispovesti ovako kao Mar-kan sumira njegovo/njeno viđenje sličnosti i razlika..
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 17:56 |
|
|
Tu se uvijek potegne pitanje čija vjera-religija je prava.Naišao sam zanimljiv osvrt:
U Evanđelju Gospodin naš Isus Krist bolesnoj ženi reče: ''Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila.'' (Mt 9,22) Zato nam je vjera spasonosno potrebna! Zbog toga nas kršćane veže stroga dužnost da je upoznamo i da u njoj budemo dobro poučeni kako bi je mogli prigrliti i po njoj živjeti. Ipak sebi moramo postaviti jedno pitanje od velike važnosti! Da li smo posve sigurni da je naša vjera, vjera u Isusa Krista koju ispovijeda Katolička Crkva sa papom na čelu jedino prava i božanska? Možda smo u zabludi kada vjerujemo da naša vjera ima božanske oznake? Danas na Zemlji ima mnoštvo raznolikih vjera koje također ispovijedaju svoje božansko porijeklo. Koju od tih vjera čovjek treba prihvatiti da sigurno dođe u luku spasa nakon burnih oluja života? Kako prepoznati vjeru koja ima božansko porijeklo i oznake a da se ne upadne u zabludu? U tome nam pomaže činjenica koja govori kako je Istina samo jedna. Zato sa sigurnošću možemo zaključiti kako samo jedna vjera može biti prava i božanska. Bezumno je i nerazborito govoriti i držati da su pred Bogom sve vjere dobre i iste. To bi značilo da je Bog ravnodušan prema istini ili zabludi, prema kreposti ili opačini, odnosno prema onome koji mu se klanja ili koji ga psuje. Zato je jako važno promotriti ovo osnovno pitanje i iznijeti valjane dokaze o božanskom porijeklu vjere za koju svjedočimo.
Proročanstva, čuda, mučeništva, brzina njenog širenja, njena neprolaznost, svetost i uzvišenost njene nauke najvažnija su obilježja koja je označavaju i razlikuju od svih ostalih vjera te nam dokazuju njeno božansko porijeklo.
Da ne ulazim u svaku stavku,šta je bitno reći-Radosna Vijest prožeta kroz Evanđelja.Svi su pozvani...
''Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!'' (Mt 28,18-20) Amen!
|
|
Vrh |
|
|
sotto voce
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 17:58 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Tu se uvijek potegne pitanje čija vjera-religija je prava.Naišao sam zanimljiv osvrt:
U Evanđelju Gospodin naš Isus Krist bolesnoj ženi reče: ''Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila.'' (Mt 9,22) Zato nam je vjera spasonosno potrebna! Zbog toga nas kršćane veže stroga dužnost da je upoznamo i da u njoj budemo dobro poučeni kako bi je mogli prigrliti i po njoj živjeti. Ipak sebi moramo postaviti jedno pitanje od velike važnosti! Da li smo posve sigurni da je naša vjera, vjera u Isusa Krista koju ispovijeda Katolička Crkva sa papom na čelu jedino prava i božanska? Možda smo u zabludi kada vjerujemo da naša vjera ima božanske oznake? Danas na Zemlji ima mnoštvo raznolikih vjera koje također ispovijedaju svoje božansko porijeklo. Koju od tih vjera čovjek treba prihvatiti da sigurno dođe u luku spasa nakon burnih oluja života? Kako prepoznati vjeru koja ima božansko porijeklo i oznake a da se ne upadne u zabludu? U tome nam pomaže činjenica koja govori kako je Istina samo jedna. Zato sa sigurnošću možemo zaključiti kako samo jedna vjera može biti prava i božanska. Bezumno je i nerazborito govoriti i držati da su pred Bogom sve vjere dobre i iste. To bi značilo da je Bog ravnodušan prema istini ili zabludi, prema kreposti ili opačini, odnosno prema onome koji mu se klanja ili koji ga psuje. Zato je jako važno promotriti ovo osnovno pitanje i iznijeti valjane dokaze o božanskom porijeklu vjere za koju svjedočimo. Proročanstva, čuda, mučeništva, brzina njenog širenja, njena neprolaznost, svetost i uzvišenost njene nauke najvažnija su obilježja koja je označavaju i razlikuju od svih ostalih vjera te nam dokazuju njeno božansko porijeklo. ti zvučiš poput predkoncilskoga teologa
_________________ "1+1=2"
|
|
Vrh |
|
|
laprdalo
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 17:59 |
|
|
Real gone je napisao/la: Da li se može zaključiti da dok mnoge druge religije zahtevaju da osoba radi određene stvari ili da ih ne radi, Hrišćanstvo se temelji isključivo na odnosu sa Bogom? U centru je naša vera da je Hrist umro na krstu da bi platio cenu ljudskog greha, i da je ustao ponovo (uskrsnuo). Time je naš dug greha plaćen i mi možemo da imamo zajedništvo sa Bogom, i imamo osnov da pobedjujemo našu grešnu prirodu. Danas se kaže da je ključna razlika izmedju Hrišćanstva i nekih hrišćanskih kultova (neki ih označavaju sektama) upravo ta da li se spašavamo samo verom ili verom i delima (razlike u tumačenju pojedinih delova Biblije). Hrišćanski teolozi tu dilemu objašnjavaju Jakovljevim rečima da istinska vera u Hrista sama po sebi donosi dobra dela.
p.s. Volela bih da neko i od forumaša muslimanske veroispovesti ovako kao Mar-kan sumira njegovo/njeno viđenje sličnosti i razlika.. Ne shvatam ovo Hrišćanstvo se temelji isključivo na odnosu sa Bogom? kako na osnovu cega? sta je uloga ispovijedi? svete pricesti? crkve? kolko ja znam bez svetih tajni se ne moze biti ni katolit a ni pravolsavac! Time je naš dug greha plaćen i mi možemo da imamo zajedništvo sa Bogom, i imamo osnov da pobedjujemo našu grešnu prirodu. strahota, sta ce se desiti sa onim ubicama djece u Bratuncu, Prijedoru, Visegradu sto su imali ogromne krstine oko vrata dok su ih klali? njima ce biti oprosteno samo zato sto su vjerovali? dje ce Kacavenda? Ako gledas u islam, izmedju covjeka i Boga nema nista sem meleka tj.andjela koji jedino pisu ono sto covjek cini, dakle ne cine nikakvo posrednistvo. A vjera nece biti primljena bez djela a niti ce djela bez vjere!!! Dakle moze neko vjerovat srcem svim u Boga, meleke, Bozije objave, Sudnji dan, svjedociti da je Muhamed samo Boziji rob(edit jedan jako lijepo prevod shedeta tj. svjedocenja ''Eshedu ene laillahe ilellah ve eshedu ene Muhameden abduhu ve resuluhu: Svim srcem vjerujem a jezikom i djelima potvrdjujem...''')....ali ako nema iskrenih djela nema ni koristi od te vjere i obrnuto. Ako sad poredis islam i hriscanstvo po islamu niko nije odgovoran za tudji grijehi, niti mi imamo Adamov girjeh, a niti je bilo ko umro za otkup nasih grijeha, dakle niti nasljedjujes grijehe niti dobra djela, islam daje potpunu volju ljudima kao pojedincima sta da cine od svoh zivota, od svih stvorenja koje je Bog stvorio jedino covjek ima razum, kaze se u Kuranu ''o vi razumom obdareni''(ne mogu se sjetit dje tacnno nazalost). Na Sudnjem Danu ce svako za svoja (ne)djela odgovarati, a po islamu ljudska dusa je sklona grijehu (sura Jusuf, 53. ajet), niko nece nositi tudje breme grijeha. U islamu nema svetih tajni, pripadnost crkvi ''odnosno organizovanoj relgiji'' nije pod moranje, svaka spolno zrela osoba i ucena vjeri moze da predvodi vjerske obrede, nema potrebe ni za kakavim potvrdama niti upisima. eto valja ti se svidi nesto od mog pokusaja
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 18:11 |
|
|
laprdalo je napisao/la: Time je naš dug greha plaćen i mi možemo da imamo zajedništvo sa Bogom, i imamo osnov da pobedjujemo našu grešnu prirodu. strahota, sta ce se desiti sa onim ubicama djece u Bratuncu, Prijedoru, Visegradu sto su imali ogromne krstine oko vrata dok su ih klali? njima ce biti oprosteno samo zato sto su vjerovali? dje ce Kacavenda? Jer je plaća za grijeh smrt, a dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem. Rimljanima 6:23
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 18:15 |
|
|
atan je napisao/la: Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: Dobro ste rekli grade za Antikrista. Ali ste nešta pogriješili Mesija je več došao i naziva se Isus, najvljeno je da NAKON njega dolazi Antikrist.
ništa nisam pogriješio.znam da je isa(isus) mesih(mesija) ,a isto tako bi ti trebao znati da će isa ponovo sići na zemlju. Onda vam skidam kapu, za poznavanje osnovne dogme Kršćanstva.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 18:23 |
|
|
Uvijek se javlja problem što ljudi hoće pravdu na ovome svijetu, ali ako vjeruju imati će je pred Bogom.
Starozavjetna Knjiga Mudrosti kaže:
Pravednici i bezbožnici na sudu: 5,1A pravednik će se vedro sučeliti s onima koji ga tlačiše i koji prezirahu patnje njegove. 5,2 Kad ga ugledaju tlačitelji, uzdrhtat će od silna straha, zapanjeni njegovim iznenadnim spasenjem. 5,3 Govorit će među sobom, puni kajanja, i uzdišući u tjeskobi svoje duše: 5,4 To je onaj komu smo se nekoć podsmijevali i koji nam je bio za porugu.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 18:38 |
|
|
laprdalo je napisao/la: Ne shvatam ovo Hrišćanstvo se temelji isključivo na odnosu sa Bogom? kako na osnovu cega? sta je uloga ispovijedi? svete pricesti? crkve? kolko ja znam bez svetih tajni se ne moze biti ni katolit a ni pravolsavac! Time je naš dug greha plaćen i mi možemo da imamo zajedništvo sa Bogom, i imamo osnov da pobedjujemo našu grešnu prirodu. strahota, sta ce se desiti sa onim ubicama djece u Bratuncu, Prijedoru, Visegradu sto su imali ogromne krstine oko vrata dok su ih klali? njima ce biti oprosteno samo zato sto su vjerovali? dje ce Kacavenda? Pa i ispovedanje i pričest spadaju u odnos sa Bogom, ne razumem pitanje.. Imati ispravan odnos sa Bogom u Hrišćanstvu znači započeti sa priznavanjem svog greha. Zatim dolazi ispovedanje greha Bogu i odlučnost da se greh ostavi ( "a ustima se ispoveda na spasenje.."). Vera uvek mora da prati pokajanje. U Jevanđelju po Luki postoji lepa metaforička priča o bludnom sinu koji je potrošio očev dar na sraman način, ali je shvatio svoju grešku i odlučio da se vrati kući, iako pretpostavljajući da neće naići na oprost i da će ga se otac odreći. Otac je međutim voleo još više svog sina, buntovnika, koji se vratio, sve mu je oprostio i priredio slavlje u tu čast. (Molim te, nemoj i ti da mešaš ratne priče i veru...nećemo daleko otići. Svako od nas bi se mogao pozvati na odredjene istorijske događaje i zločine, ova tema nije u tu svrhu..) Citat: Ako gledas u islam, izmedju covjeka i Boga nema nista sem meleka tj.andjela koji jedino pisu ono sto covjek cini, dakle ne cine nikakvo posrednistvo. A vjera nece biti primljena bez djela a niti ce djela bez vjere!!! Dakle moze neko vjerovat srcem svim u Boga, meleke, Bozije objave, Sudnji dan, svjedociti da je Muhamed samo Boziji rob(edit jedan jako lijepo prevod shedeta tj. svjedocenja ''Eshedu ene laillahe ilellah ve eshedu ene Muhameden abduhu ve resuluhu: Svim srcem vjerujem a jezikom i djelima potvrdjujem...''')....ali ako nema iskrenih djela nema ni koristi od te vjere i obrnuto. Ako sad poredis islam i hriscanstvo po islamu niko nije odgovoran za tudji grijehi, niti mi imamo Adamov girjeh, a niti je bilo ko umro za otkup nasih grijeha, dakle niti nasljedjujes grijehe niti dobra djela, islam daje potpunu volju ljudima kao pojedincima sta da cine od svoh zivota, od svih stvorenja koje je Bog stvorio jedino covjek ima razum, kaze se u Kuranu ''o vi razumom obdareni''(ne mogu se sjetit dje tacnno nazalost). Na Sudnjem Danu ce svako za svoja (ne)djela odgovarati, a po islamu ljudska dusa je sklona grijehu (sura Jusuf, 53. ajet), niko nece nositi tudje breme grijeha. U islamu nema svetih tajni, pripadnost crkvi ''odnosno organizovanoj relgiji'' nije pod moranje, svaka spolno zrela osoba i ucena vjeri moze da predvodi vjerske obrede, nema potrebe ni za kakavim potvrdama niti upisima. eto valja ti se svidi nesto od mog pokusaja. Hvala na ovome.. Znači razlikujemo se po shvatanju greha. U Hrišćanstvu postoji tri tipa greha (Luciferov pad, odnosno iskušenje Adama, poznato kao nasledni greh; zatim pripisani greh - nakon Mojsija: zbog kršenja Božijeg zakona, a ovu vrstu greha je Bog upotrebio u korist ljudskog roda, kada je pripisao greh svih vernika Isusu, žrtvovavši ga za sve nas; i treća vrsta je lični greh - individualni, od grešnih misli do grešnih i loših dela). Ipak, vernici su oslobođeni večne kazne za greh - duhovne smrti i pakla, i data im je mogućnost da sami biraju da li će činiti lične grehe. Mi verujemo u silu Duha Svetoga u nama, koji nas tera da se odupremo grehu i posvećuje nas i pokazuje nam kada samo zgrešili. Zanimljivo je što pišeš da institucionalno organizovanje u Islamu nema toliki značaj, meni kao laičkom poznavaocu vaše vere se ne čini tako.. Odakle Islam crpi veliki osećaj zajedništva i "bratstva" (iako i u njemu ima raznih struja)?
|
|
Vrh |
|
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 19:04 |
|
|
Crkva naučava da kršćani i muslimani slave istog Boga, priznaje islam kao traženje nepoznatog, ali bliskog Boga. Sve ono što je dobro u islamu Crkva smatra kao pripravu na Evanđelje. Kod islama je problem u tumačenju Kurana, zbog nepostojanja vrhovnog autoriteta, tako da dva muslimana mogu na sasvim različit način tumačiti Kuran, jedan može pozivati na džihad i zastrašivanje kršćana, dok drugi može islam nazivati religijom mira i biti protiv nasilja, sve to pozivajući se na iste tekstove, sličan problem imaju i neke protestanske sljedbe. Mislim da islam kao religija pati od nedostatka duhovnosti, negdje on djeluje više kao politički pokret, kao neka ideologija, što je možda samo posljedica nečijeg pogrešnog tumačenja islama. Kako god bilo, mislim da je u današnjem svjetu bezboštva i materijalizma potrebno međusobno poštovanje kršćana i muslimana, te suradnja u promoviranju zajedničkih vrijednosti, ali ne pod svaku cijenu, na muslimanima je da odluče kakav će imati odnos sa kršćanima, mi smo spremni na suživot i poštovanje njihovih vjerskih uvjerenja, sve dok su oni spremni na isto. Rasprave u kojima kršćani i muslimani jedni druge uvjeravaju čija je religija ispravna smatram uzaludnim i štetnim, jer sudionici takvih rasprava mogu se samo naživcirati bez ikakve šanse da uvjere suprotnu stranu u ispravnost svoje religije.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 20:05 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: Crkva naučava da kršćani i muslimani slave istog Boga, priznaje islam kao traženje nepoznatog, ali bliskog Boga. Sve ono što je dobro u islamu Crkva smatra kao pripravu na Evanđelje. Kod islama je problem u tumačenju Kurana, zbog nepostojanja vrhovnog autoriteta, tako da dva muslimana mogu na sasvim različit način tumačiti Kuran, jedan može pozivati na džihad i zastrašivanje kršćana, dok drugi može islam nazivati religijom mira i biti protiv nasilja, sve to pozivajući se na iste tekstove, sličan problem imaju i neke protestanske sljedbe. Mislim da islam kao religija pati od nedostatka duhovnosti, negdje on djeluje više kao politički pokret, kao neka ideologija, što je možda samo posljedica nečijeg pogrešnog tumačenja islama. Kako god bilo, mislim da je u današnjem svjetu bezboštva i materijalizma potrebno međusobno poštovanje kršćana i muslimana, te suradnja u promoviranju zajedničkih vrijednosti, ali ne pod svaku cijenu, na muslimanima je da odluče kakav će imati odnos sa kršćanima, mi smo spremni na suživot i poštovanje njihovih vjerskih uvjerenja, sve dok su oni spremni na isto. Rasprave u kojima kršćani i muslimani jedni druge uvjeravaju čija je religija ispravna smatram uzaludnim i štetnim, jer sudionici takvih rasprava mogu se samo naživcirati bez ikakve šanse da uvjere suprotnu stranu u ispravnost svoje religije. Dobro rečeno.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 20:27 |
|
|
Koliko ima konvertita sa jedne na drugu vjeru?Radosna vijest se treba prenositi svima,uz poštovanje i blagost.A samo snaga Duha Svetoga može donijeti vjeru i razumijevanje.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 21:26 |
|
|
laprdalo je napisao/la: po ucenju islama svi ljudi slave istog Boga, samo sto je islamski nacin naj naj najispravniji, a najblizi mu je 1.hriscanski/krscanski ma koje denominacije 2.jevrejski 3.zaroastrijski 4.sabjeski(mandejski)..........ostali......a na dnu su oni arapski i ostali mnogobosci koji vlastitu djecu zivu zakopavahu i rodjene matere prodavahu Ceha je napisao/la: Isus nije božanstvo već božanska osoba. Bog je samo jedan, ali se u ovom našem svemiru manifestira kroz 3 osobe.Isto kao što sunce istodobno i grije i svjetli, a opet je samo jedno. Nije istina ni da je do 4.st.n.e Isus smatran samo čovjekom. Imao si arijansku herezu koja je privukla manjina ljudi (najviše među germanima) koja je to tvrdila. http://en.wikipedia.org/wiki/Arianism što je sve lijepo dokumentirano. Naravno, to je razdoblje u kojem Islam nije postojao, a Arapi su bili mnogobošci. ako je Bog jedan i ako se manifestira kroz tri osobe, i ako se u datom trenutku Isusovog zivota Bog manifestovao tj. pretvorio u Isusa, da li znaci da je: 1.Isus sam istinski Bog (a to nas crkva uci)? 2.da je Bog bukvalno pocinio samoubistvo, jer ako idemo logikom da se manifestovao, pretvorio, reinkarirao ili sta vec u Isusa koji je na kraju umro za otkup grijeha, da li to znaci da je Bog pocinio samoubistvo???????kako na kraju da opet taj isti Bog postoji ako je vec pocinio samoubistvo? Brkaš stvari. Dakle u našem svemiru postoji jedan Bog kroz 3 božanske osobe. Od početka do kraja svemira. Nema točke u kojoj nije bilo Boga (ili i jedne božanske osobe). 1. Isus je Bog. Da možeš pričati s Isusom ti bi pričao s Bogom. Isto kao što kada diraš jedan prst ruke diraš i cijelu ruku (to bi kod pravoslavnih trebala predstavljati ona njihova famozna tri prsta: 1 BOG, 3 bož. osobe). 2. Isusovo tijelo je bilo mrtvo 3 dana. Veliki petak, subotu i u nedjelju je uskrsnuo. Bog je cijelo vrijeme postojao i stvarao nas, njegova stvorenja (jer čin stvaranja traje svaku sekundu). Jedino što je Isus, dakle jedna božanska osoba, aspekt Boga svemogućega u tom vremenu sašao nad pakao radi iskupljenja naših grijeha. Capisci?
|
|
Vrh |
|
|
Sultan
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 05 tra 2010, 23:51 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: Crkva naučava da kršćani i muslimani slave istog Boga, priznaje islam kao traženje nepoznatog, ali bliskog Boga. Sve ono što je dobro u islamu Crkva smatra kao pripravu na Evanđelje. Kod islama je problem u tumačenju Kurana, zbog nepostojanja vrhovnog autoriteta, tako da dva muslimana mogu na sasvim različit način tumačiti Kuran, jedan može pozivati na džihad i zastrašivanje kršćana, dok drugi može islam nazivati religijom mira i biti protiv nasilja, sve to pozivajući se na iste tekstove, sličan problem imaju i neke protestanske sljedbe. Mislim da islam kao religija pati od nedostatka duhovnosti, negdje on djeluje više kao politički pokret, kao neka ideologija, što je možda samo posljedica nečijeg pogrešnog tumačenja islama. Kako god bilo, mislim da je u današnjem svjetu bezboštva i materijalizma potrebno međusobno poštovanje kršćana i muslimana, te suradnja u promoviranju zajedničkih vrijednosti, ali ne pod svaku cijenu, na muslimanima je da odluče kakav će imati odnos sa kršćanima, mi smo spremni na suživot i poštovanje njihovih vjerskih uvjerenja, sve dok su oni spremni na isto. Rasprave u kojima kršćani i muslimani jedni druge uvjeravaju čija je religija ispravna smatram uzaludnim i štetnim, jer sudionici takvih rasprava mogu se samo naživcirati bez ikakve šanse da uvjere suprotnu stranu u ispravnost svoje religije. Dobar tekst, međutim ne mogu da te ne ispravim na nekim mislima. Kažeš da je kod islama problem u tumačenju Kur'ana i to zbog nepostojanja vrhovnog autoriteta. Ako ćemo tom logikom onda sve tri Abrahamovske vjere (islam, kršćanstvo, judizam) imaju problema sa tumačenjem svojih svetih Knjiga, naravno ako ćemo to tumačenje posmatrati sa stanovištva međureligijskih odnosa među pomenutim konfesijama tokom novije historije. I u islamu, i u kršćanstvu, i u judaizmu postoje demokrate, liberali, radikali, konzervativci...i svi oni imaju "svoj2 pogled na svijet kroz suosjećanje sa svojom Knjigom.To ti ne trebam dokazivati. Znači,ako već govorimo o "problemima" prilikom tumačenja svetih knjiga onda su pozicije sasvim jasne. Uostalom, što se tiče vrhovnog autoriteta u islamu, to je prvenstveno bio Božiji Poslanik Muhammed a.s., a nakon njegove smrti se o vjerskim pitanjima konsultovalo tijelo od najučenijih ljudi tog vremena, prve četvorice halifa i ostalih učenjaka. Znači, riječ je o dogovaranju ili arap. šuraŠto se tiče tumačenja Kur'ana, tu funkciju imaju samo priznati učenjaci ummeta, nikako neznalice vjere. Tumačenje Kur'ana bez osnovnog znanja o vjeri jeste grijeh. Znači, Kur'an ne može tumačiti svako. Govoriti kako islamu fali duhovnosti je zaista smiješno. I ko to govori, i kako to neko zamišlja duhovnost? Neznam na osnovu čega se to može zaključiti. Vjerojatno na novokomponovanoj tezi Zapada da je islam ustvari ideologija a ne vjera. To je tako smiješno i jadno. To je isto kao da ja kažem da je kršćanstvo ustvari ideologija. Smiješno. Sa ostalim se slažem...
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 06 tra 2010, 09:34 |
|
|
Ceha je napisao/la: 2. Isusovo tijelo je bilo mrtvo 3 dana. Veliki petak, subotu i u nedjelju je uskrsnuo. Bog je cijelo vrijeme postojao i stvarao nas, njegova stvorenja (jer čin stvaranja traje svaku sekundu).
Zato se najčešće kaže da nam je Bog otkrio sebe (svoje postojanje) na tri načina - kroz svoju Reč, kroz stvorenje, i kroz Svoga Sina - Isusa Hrista. p.s. Da li bi mi neko od muslimanskih vernika mogao objasniti ukratko razlike medju poznatijim strujama (različitim doktrinama) u Islamu? I da li kod vas postoji nešto slično nazivlju "sekta" (kao otpadništvo od proklamovanih dogmi)?
|
|
Vrh |
|
|
Beton
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 06 tra 2010, 09:42 |
|
|
Real gone je napisao/la: Ceha je napisao/la: 2. Isusovo tijelo je bilo mrtvo 3 dana. Veliki petak, subotu i u nedjelju je uskrsnuo. Bog je cijelo vrijeme postojao i stvarao nas, njegova stvorenja (jer čin stvaranja traje svaku sekundu).
Zato se najčešće kaže da nam je Bog otkrio sebe (svoje postojanje) na tri načina - kroz svoju Reč, kroz stvorenje, i kroz Svoga Sina - Isusa Hrista. p.s. Da li bi mi neko od muslimanskih vernika mogao objasniti ukratko razlike medju poznatijim strujama (različitim doktrinama) u Islamu? I da li kod vas postoji nešto slično nazivlju "sekta" (kao otpadništvo od proklamovanih dogmi)? postoje frakcije kao sto su vehabije koji prakticiraju izvorni Islam koji nije kompatibilan sa nasim tradicionalnim bosanskim Islamom,ali sto ne znaci da su oni otpadnici od vjere dapace oni su nasa braca,ma kako bilo...
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=GLusVOAzJ0c
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Da li Hrišćani i Muslimani slave istog Boga? Postano: 06 tra 2010, 09:47 |
|
|
Beton je napisao/la: Real gone je napisao/la: [/b]
Zato se najčešće kaže da nam je Bog otkrio sebe (svoje postojanje) na tri načina - kroz svoju Reč, kroz stvorenje, i kroz Svoga Sina - Isusa Hrista.
p.s. Da li bi mi neko od muslimanskih vernika mogao objasniti ukratko razlike medju poznatijim strujama (različitim doktrinama) u Islamu? I da li kod vas postoji nešto slično nazivlju "sekta" (kao otpadništvo od proklamovanih dogmi)? postoje frakcije kao sto su vehabije koji prakticiraju izvorni Islam koji nije kompatibilan sa nasim tradicionalnim bosanskim Islamom,ali sto ne znaci da su oni otpadnici od vjere dapace oni su nasa braca,ma kako bilo... Vi ste suniti. Koja je razlika u prakticiranju vere izmedju sunita i šiita recimo (osnovne dogmatske razlike znam)? Na to sam mislila prvenstveno. A i ovo o vehabijama...šta znači "izvorni Islam"?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|