HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 12:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Svi smo mi Turci
PostPostano: 02 lip 2023, 22:09 

Ceha je napisao/la:

Onda primjenjuješ čudne dogovore...

nije tu ništa čudno, nego si ti fokusiran na iznimke da bi odbacio generalni princip.

to ti se zove DEKONSTRUKTIVIZAM i to ti je dovelo do toga da danas "žena" siluje ženu u ženskom zatvoru.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 22:12 

divizija je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:
nisu organi :wub
penis i vagina postoje,dakle dva spola.

5 grupa ljudi nepostoje nego puno više.
znaci stara kategorizacija rasa je glupa.

u jeziku dekonstruktivnista ne posotje ni penis ni vagina, sve je to relativno jer postoji zilijunti promil hermaordia.

naravno da postoji puno više od 5 grupa ljudi. stara kategorizacija je nedostatna, poanta priče je da posotji nepotpuna korelacija genotipa i fenotipa.

tu korealciju zovemo rasa

Ali je ona promjenjiva kategorija.
Ako poševiš 5 crnkinja i 5 azijatkinja, vaši potomci mogu biti svašta.

Granice rase su potpuno rastezljive, ako se namnoži dosta plavokosih crnaca, to će biti nova rasa.

Nigdje veze sa spolom, to je binarna opcija uz statističku mogućnost greške.
Brkaš kruške i jabuke.
Arapi u istoj korelaciji kao i nordijci?
Doza realnosti? :D

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 22:14 

divizija je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:
neodbacujemo ti mi znanost niti razlike nego ti crtamo da su razlike puno vece nego da ima 5 rasa a termine kao kavkazoidi vise drzi kontinent europa nego ikakva biologija.
Pogledaj grke ili juzne talijane pa njih se ubraja u kavkazoide!!
Koji k je to kavkazoid ako je onaj pirgavi brit i grk jedna te ista rasa??

ovo je rasprava sa strawmanom, ja nikada nisam tvrdio da postoji samo 5 rasa.

ugrubo, napoopćenije postoje samo 4, subsaharski Afrikanci, zapadn Euroazijci, Istočni Euroazijci i Australidi. no to su najpoopćenije skupine, unutar toga je niz razlika, a prva skupina je genetski raznolikija nego preostale tri među sobom.

I to ti pokazuje zašto je ideja rasa smiješna.
Također, ista se temelji samo na fenotipu, a genotip tu može biti....

I ovdje ugrubo imaš subsaharske Afrikance iz kojih su se izdvojili Australidi, a onda su se isti izdiferencirali na zapadne i istočne Euroazijce, a i oriđiđi aboridžini su usvojili neke "manje" promjene.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 22:17 

divizija je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
A to su one spike s Dinaridima, Nordidima, Mediteranidima =))

Na kraju ispadne Karadžić i sibirski Srbi =))

ta spika je toliko notorna da ne može biti više notorna. ne znam kaj Srbe uvlačiš u tu priču, jer moram oimati reductio ad serborum na svakoj temi?

Manje-više kada se počne priča o Dinaridima, prije ili kasnije uleti neki Srbin koji ih sve posrbi.

Što je jedan od razloga zašto mi takve rasne rasprave idu na jetra.

Što će ti prolazna površna (fenotipska) kategorija?
Tu mi je bio dobar Berlusconi kada je Obamu opisao kao zagorjelog.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 22:19 

divizija je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Onda primjenjuješ čudne dogovore...

nije tu ništa čudno, nego si ti fokusiran na iznimke da bi odbacio generalni princip.

to ti se zove DEKONSTRUKTIVIZAM i to ti je dovelo do toga da danas "žena" siluje ženu u ženskom zatvoru.

Nemam ja ništa protiv načelne svijesti o nekim stvarima.
Ali nomenklatura je pogrešna.
Ne možeš pričati o rasi, možeš pričati o boji kože, ili zajedničkim precima/porijeklu.
Ovo mi se doima diletantski.

Wokeizam je zlo, ali to je zlo druge vrste, ne može se stalno vikati vuk.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 22:27 

Ceha je napisao/la:
divizija je napisao/la:

u jeziku dekonstruktivnista ne posotje ni penis ni vagina, sve je to relativno jer postoji zilijunti promil hermaordia.

naravno da postoji puno više od 5 grupa ljudi. stara kategorizacija je nedostatna, poanta priče je da posotji nepotpuna korelacija genotipa i fenotipa.

tu korealciju zovemo rasa

Granice rase su potpuno rastezljive, ako se namnoži dosta plavokosih crnaca, to će biti nova rasa.

Brkaš kruške i jabuke.

i onda dođe JA i dadem BOOM argument right in your face :zubati

Ako nema rasa a nije slucaj da wokisti negiraju rase kako onda objasnjavas da samo kod ljudi nema rasa i tako tih podgrupa ?
Kako to d postoji smeđa vjeverica i crna ili pustinjska vjeverica ili sjevernoamericka sa bijelom crticom po repu ili kakva vec postoji :zubati ?

Po meni nesta sto bi mogli nazvat rasa postoji samo sto smo mi tolko sjebani i zamrseni da je to sad nemoguce iskombinirat u nesto suvislo.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2023, 22:28 

Ceha je napisao/la:
Aboridžini su potomci prvog vala naseljavanja, van Afrike.

To ne mijenja cinjenicu da su Istocni Eurazijci i da su im genetski najblizi Melanezijci, i australazijski narodi opcenito.

Citat:
Njihova haplogrupa je C.
(iako ima i drugih viđenja, haplogrupa S, npr.).

Haplogrupa koja se nalazi sirom Eurazije, ali je danas najvise zastupljena u istocnoj i centralnoj Aziji. Postoje nalazi i iz mezolitske Evrope. Haplogrupa C je medju najstarijim eurazijskim haplogrupama, pored F mozda i najstarija haplogrupa nastala van Afrike. Jedino je DE mozda starija, ako je i ona takodjer nastala u zapadnoj odnosno jugozapadnoj Aziji. Ne smije se izostavljati starost haplogrupa. Fokusirati se previse na njihovu danasnju rasprostranjenost je nedovoljno i nerijetko pogresno.

Citat:
I?

Nista "I" nego ti pokusavam objasniti sto zasad znamo o ANE. Oni nisu mogli biti mongoloidni, jer se radi o arhaicnom homo sapiensu iz vremena prije diferencijacije u kaukasoide i mongoloide.

Citat:
Haplogrupe obično ne odgovaraju fenotipu.
Imaš crnce R1b oko jezera Čad u Africi.

To nisam nigdje tvrdio. R1B-V88 u centralnoj Africi je ocigledno eurazijskog porijekla. Prema nekima je dosla sa prvim farmerima sa Bliskog istoka, prema drugima da je dosla preko Iberije i sjeverne Afrike.

Citat:
YDNK govori primarno o porijeklu.
To je samo jedna od linija, izravna očinska, a geni dolaze i od majke, i svih ostalih linija.

Unipatrilinealne haplogrupe predstavljaju nekih 2% sveukupnog porijekla.

Citat:
Kose oči su porijeklom (bar bi trebale biti) još iz Afrike, međutim to je jedno od obilježja koje vežemo za Mongoloide.
https://en.wikipedia.org/wiki/Epicanthic_fold

Ne moze se govoriti o egzaktnom porijeklu kosih ociju. Nema nitko monopol na njih kao izvor. U slucaju mongoloidnih naroda istocne Azije, one su ili dosle sa jugoistoka ili sa sjeveroistoka gdje su nastale kao zastita od hladnoce i jakih vjetrova. U Africi su opet vjerojatno rezultat konvergentne evolucije (tako su i Andamanci razvili fenotip slican crncima u Africi) i mislim da su najvise zastupljene medju Khoisan narodima. U njihovom slucaju bi kose oci opet mogle imati funkciju zastite od UV zracenja.

Citat:
Sama ideja rasa je davno opovrgnuta, današnje karakteristike pojedinih grupacija jesu jednostavno kombinacija neovisnijih karakteristika, ali svejedno, preci indoeuropljana bi trebali biti mongoloidni, imati neke karakteristike, koje danas povezujemo s istočnom azijom.

Meni ta prica o rasama uopce nije zanimljiva. Svi ljudi su porijeklom iz Afrike i sve sto se danas smatra rasnim karakteristikama je puko prilagodjavanje okolisu koje je trajalo tisucama godina. Ljudske rase i populacije nisu staticne kategorije. I ponovo grijesis tvrdnjom da su preci Indoevropljana bili mongoloidni. Kao sto je vec receno, cak ni sibirska komponenta u porijeklu Indoevropljana, a to je ona naslijedjena od ANE, nije bila mongoloidna. Nema nalaza kraniometrije i arheogenetike koji upucuju na navodnu mongoloidnost Yamnaya populacije, nastale mijesanjem EHG i CHG.

Citat:
To je alternativno objašnjenje.

IJ se razvila iz HIJK.
https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_IJ

K je predak LT, P, Q, R.... haplogrupa.

To je tocno. Moguce je da je afroazijski urheimat u sjeveroistocnoj Africi, no mnogo toga je opsurno kada se radi o samoj kategoriji AA jezika. Razlike izmedju pojedinih grana su toliko ogromne, da je pitanje da li su opce srodni. Osim toga je rekonstrukcija proto-AA jezika ogroman izazov, jer se radi o veoma starom jeziku, puno starijem od proto-IE jezika. Sto se tice pitanja gdje se nalazi urheimat AA jezika, oni koji tvrde da je to jugozapadna Azija ili juzni Levant upucuju na to da je DE eurazijska haplogrupa i da je E nastala tu, mada je i to mutan zakljucak, jer se radi o haplogrupi staroj blizu 70.000 godina kada nije mogli biti ni rijeci o AA jezicima i bilo kojim jezicima danas. Oni koji urheimat vide u istocnoj odnosno sjeveroistocnoj Africi se opet pozivaju na danasnju rasprostranjenost i varijaciju haplogrupe E koja je najvisa u Africi. I takav pogled sadrzi svoje probleme. Haplogrupa R je u svojim R1a i R1b najzastupjenija u Evropi, ali nije tu i nastala.

Citat:
Ukoliko je nostraktička teza ispravna, lingvistička veza haplogrupe I sa semitskima (ili njima sličnim jezicima) bi imala smisla.
No vjerojatno imaš pravo, baskijski i slični jezici su drugačiji, iako bi oni mogli doći i od prvih poljoprivrednika, što su druge haplogrupe.
A i jezici i ydnk se ne nasljeđuju na isti način.
Svejedno bi bilo zanimljivo proučiti neke od starijih jezika, od onog Pelazga, pa na dalje.

Nostraticki jezici su masta nekih jezikoslovaca. Haplogrupe I i J su se razdvojile prije 25 do 30.000 godina. Nemoguce je konstruirati nekakve lingvisticke veze izmedju njih. Ni jedna od danasnjih jezickih familija nije postojala u to doba.

Baski su autosomalno uglavnom potomci EEF koji su nastali mijesanjem anatolijskih ratara sa WHG, s tim da su ratari definitivno dominirali. Ratari dolaze prije 8000 godina. Jesu li oni svi uopce govorili istim ili srodnim jezicima? Koliko je od tog jezika ili tih jezika ostalo i opstalo u tako dugom periodu? Baski vrlo moguce govore jezikom koji je potomak jezika tih ratara kao sto je i hrvatski potomak proto-IE. Moguce je da je i etruscanski potomak jezika anatolijskih ratara. Znamo da su Sardijci govorili njima srodnim jezikom koji je dio tirenskih jezika, koji se opet dovode u vezu sa egejskim jezicima. Mozda postoji neka veza sa Pelazgima.

Citat:
Ne odgovara ni nužno autosomalna genetika jeziku.

Naravno ne. Gle, i ja pricam o tome kako su Baski i Sardijci genetski najblizi EEF, ali po tom pitanju se ne razlikuju puno od ostatka Talijana i Spanaca. I Francuzi su uglavnom EEF, samo sto je kod njih udio WHG i WSH/Yamnaya nesto veci. Danasnji Evropljani su mjesavina WHG, EEF i WSH/Yamnaya. Hrvati vecinu svoje Y-DNK imaju od WHG, autosomalno su 50% EEF, a jezik su naslijedili od Yamnaya. Cak su i Britanci blizu 50% EEF. No udio EEF generalno opada sto god se vise kreces prema sjeveru. Najmanji je medju baltickim narodima, ali i kod njih opet 30%. Ali sto god vise ides ka sjeveru, sve je veci udio WHG, njihovih potomaka SHG i EHG, te naravno Yamnaya.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2023, 08:56 

Ceha je napisao/la:

može, ali će uviejk fenotip korelirati s genotipom. kad vidiš sličnog čovjek a veća je vjerojatnost da ti je genetski srodan od onog tk ti je fenotipom različit.

i to je sva suština, a ne koliko ima rasa.

i granica stepe i savan je potpuno rastezljiva, i stepe i lesostepe,pa pet svi ti biomi postoje. fluidnostt i preklapanje skupova ne isključuje postojanje skupova, to ti je opet dekonstruktivizam

Ceha je napisao/la:
Brkaš kruške i jabuke.

jesi li siguran? odi malo na intersekcioalističke portale, pa ćeš vidjeti da je binarni spol bijeli patrijahalni izum, i da spolova ima 60 ako hoćeš. i sve se može dekonstruirati ako hoćeš

Vrh

PostPostano: 03 lip 2023, 09:10 

Ceha je napisao/la:

Ovisi kako definiraš rasu. Prema ovom radu, individualna percepcija rase je više u skladu s genetskim podrijetlom nego što je individualna percepcija spola/"gendera" u skladu s biološkim spolom

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10 ... 5112448053

Citat:
The rate of discordance between chromosomal and self-reported sex was larger than that for genetic cluster and self-reported race/ethnicity."

Vrh

PostPostano: 03 lip 2023, 09:14 

hilbert je napisao/la:

Nista "I" nego ti pokusavam objasniti sto zasad znamo o ANE. Oni nisu mogli biti mongoloidni, jer se radi o arhaicnom homo sapiensu iz vremena prije diferencijacije u kaukasoide i mongoloide. .

osnovni dokaz toga je to zapadne (indoeuropske) populacije koje imaju visoki udio Yamnaja predaka, a time i ANE predaka, nemaju ni najmanje natruhe mongolidnosti. Jedino ga imaju ako su s mješali s Turkijcima ili Uralcima (izvorni Uralci su mongolidni, migracijama na zapad su autosomalno postali kavkazoidni)

a mongolidnost nije neko obilježje koje bi se izgubilo eto tako. ono je u nekim prostorim evolucijska prednost, ali nije nedostatak u drugim, da bi nestala. Nije nestala ni u jugoistočnoj Aziji, ni diljem Amerika u najrazličitijim klimama

recimo Tarimske mumije imaju visoki udio ANE genetike, ddo 72%, a izgledaju ko yebeni Irci. https://en.wikipedia.org/wiki/Tarim_mummies
to je najstarija populacija koja ima ANE pretke kojoj znamo fenotip i nema ništa mongolidno

isto tako, EHG populacije su imale od 9 do čak 75% ANE predaka, a ništa mongolidnosti: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... lia_10.JPG

Vrh

PostPostano: 03 lip 2023, 09:36 

Ceha je napisao/la:

Dva afrička sela se više razlikuju nego Eskim i Aboridžin koji su potomci iste malene skupine ljudi koja je iselila iz Afrike.

Ovo se zove "the Lewontin fallacy" i pobijeno je milijun puta

Ceha je napisao/la:

Ideja rasa je opovrgnuta još nakon ww2 i Hitlerovih baljezgarija.
Je da su narodi manje-više homogeni i da su neki srodni, ali to ne znači da postoje čistokrvne pasmine.

To da postoje "čistokrvne pasmine" je bila Hitlerova baljezgarija. Ti možeš bez problema vjerovati u rasu bez da vjeruješ da postoje "čistokrvne" rase, štogod to značilo

IMO definitivno postoje različiti genetski clusteri koji ugrubo odgovaraju dtuštvenim shvaćanjima rase i etniciteta. Današnji genetičari umjesto "race" koriste pojmove poput "ancestry" ili "populations". Problem s terminom rasa, osim negativnih povijesnih konotacija, je što znači više stvari istovremeno i neprecizan je. U različitim kontekstima može značiti:
1) nekakvu taksonomsku kategoriju
2) sinonim za etnicitet ili narod
3) nešto "iznad" etniciteta, kao produžen(ij)a obitelj
4) boju kože
itd.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: