|
|
Stranica: 5/11.
|
[ 255 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
pjosip
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 04 sij 2011, 18:01 |
|
|
spiritual beggar je napisao/la: O kom se periodu tačno radi? Pa barem o "Gornjim Krajevima" ne fali referenci na Internetu. Iskreno me čudi da nisi nikad čuo za Hrvoja Vukčića Hrvatinića, Ostojinu pobunu i svrgnuće. Citat: Evo ti malo više odetalja o tim šubićevskim i farankopanskim prostorima: Dobor kulu (područje današnje Posavine, konkretno) je 1387/88 god. sagradio Ivaniš Horvat,
Molim te ponovi još jednom ovo ime? Citat: ban mačvanski, pa slavonski, da bi odatle mogao lakše udariti u Slavoniju i Mačvu, u područja kralja Sigismunda. Pod Dobor kulom je 1393 god. kralj Sigismund potukao Horvatovu vojsku , i tad je grad oštečen. Ovo je samo mali detalj o ugarskim područjima, za koje ti iz petini žila pokušavaš tvrditi da nikada nisu bila.  pa šta si mislio da će nakon rata feudalaca onaj pobjednik ostavit zemlju njegovim nasljednicima? Ili da su Turci priznavali feudalna prava nakon osvajanja teritorija? Ono što je vojno osvojeno prelazi u vlasništvo drugog. Centar hrvatskog kraljevstva je Dalmacija. U samoj Bosni vlast Šubića se prostirala do spomenutih "Gornjih Krajeva" tj. do Vrbasa. Citat: Isto tako, poslije pada Bosne pod Otomansku vlast, pojedini su bosanski vlastelini prešli na stranu Ugara, dobili i posjede širom Hrvatske, stim da su im fiktivno bila priznata i područja koja su zauzeli Osmanlije, naravno, onda kad ih oslobode. Iznad Save - moguće. To su Ugari osvojili i prije uzimanja hrvatske krune. To su i mogli dijeliti. U Slavoniji, Zagorju su sve redom feudalci bili ugarskih prezimena. Pa čak i ime onog famoznog Franje Tahy-ja o tome svjedoči. Tragovi rvatske vlastele u Bosni u kasnijem srednjem vijeku se protežu otprilike po liniji Vrbasa. Posavina? Teško. Ali je lijepo čuti da je bilo posjed nekoga ko se zove Ivaniš HORVAT
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
teskera
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 04 sij 2011, 18:01 |
|
|
Jebo majku kako to da bas te tri "istine" postoje jedne pored drugih i niko da se barem malkice zapita da li je moguce da se i njegov tor vara u vezi nekih stvari...fala kurcu pa su ovi forumski Srbi kurac od historicara, tj, i ne interesuju se za te teme, inace bi ovdje uskoro imali priliku vidjeti bas ovo o cemu ja govorim. Pisao sam ja o tome na njemackom dosta i mogu reci da je i strancima zanimljiv taj fenomen, i oni to posmatraju vise sa strane. Oslobodis li se nacional-dogmi vlastitog kolektiva onda te stvari vidis mnogo jasnije. Viel Spaß wünsch ich euch Patrioten. Bis bald, vielleicht. PS Citat: Tragovi rvatske vlastele u Bosni u kasnijem srednjem vijeku se protežu otprilike po liniji Vrbasa.
Pa ja, haman super da se malo podeblja perec! 
|
|
Vrh |
|
 |
gilić
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 03 tra 2011, 10:14 |
|
|
Der_Stürmer je napisao/la: Ja osobno nemam ništa protiv njihovog veličanja Osmanlijskog carstva, jer ipak ih je ono stvorilo i bez njega oni danas ne bi postojali. Ono što mi ide na živce je njihovo svojatanje Bošnjaštva koje je inače Hrvatsko Evlija Ćelebija je napisao/la: "Što se tiče plemena Hrvata, koji se pripisuje rijeci Bosni, njihov se značaj odrazuje u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rijeci prozvati." I njihovoga svojatanja hrvatske povijesti i simbola koje se posebno očituje u ljiljanima, to nije nikad bio njihov simbol, pa to se vidi u zastavi Husein-beg Gradišćevića ćija je zastava imala zvijezdu i polumjesec, da su njihovi simboli bili ljiljani sigurno bi bili na toj zastavi. Hrvati bi se trebali više borit za svoje  ma pustite balije oni vole puno srat o svome "plemenitom" podrijetlu
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:07 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Austrija je za 15 godina svoje vladavine u BiH izgradila ceste, prvu industriju, gimnazije, zgrade koje su i danas najljepše.
Dok je Turska tijekom 400 godina ostavila za sobom mržnju, i 3-4 ćuprije. A propos turske infrastrukture: Osmanlije su do kraja 16. st. od nerazvijene planinske zemlje stvorili pokrajinu s razvijenim urbanim cjelinama, vodovodima, fontanama, vjerskim objektima, školama, rezidencijama, vrtovima, razvijenim obrtom i trgovinom, prometom i komunikacijom s ostatkom Carstva i zapadnim zemljama (razvijena trgovina s dalmatinskom obalom) i sl. Naravno, iz svojeg animoziteta, vi navodite samo mostove jer je most jedino što je slično sa Zapadom pa njima, eto, pridate, neku važnost, a potom pridodate s još većim animozitetom "i džamije na svakom koraku" (kao da džamija nije i ne može biti djelo sakralne arhitekture i time važan povijesni spomenik, nego nužno predstavlja nakaradu). Uistinu primjer divljih i neciviliziranih Turaka:  Također, uspoređujete austrijsko doba s osmanskom infrastrukturom 16. st. (Bosna se otad dalje nije razvijala, nego propadala, tgako da je u 19. st. bilo gore nego u 16., dok je Zapad, na drugu stranu, napredovao), sasvim ignorirajući da se ta dva razdoblja uopće ne može uspoređivati, jer je europsku državu industrijskog doba nepošteno uspoređivati s bilo čim prije, pošto time automatski dolazi do devaluacije značajnih povijesnih perioda i baštine. Po toj logici,ispada i baština dalmatinskih gradova nevrijedna, jer jasno da se ovo:  ne može urbanistički uspoređivati s ovim:  , pa to svejedno ne devaluira baštinu dalmatnskih gradova. Ne znam zašto bi onda trebalo devaluirati baštinu otomanskog nasljedstva, kad je jasno da je ona vrijedan spomenik jednog vremena, predstavlja turistički potencijal, te je primjenjiva u suvremenom životu i moguće ju je sasvim konstruktivno i estetično adaptirati u moderne svrhe.  Turci donijeli mržnju, Turaka više odavno nema, ali mržnja prema Turcima i svemu što su ostavili i danas se lije iz usta onih koji se proglašavaju emisarima razvijene europske kulture naspram mrskih azijatskih barbara Turaka. Vjerojatno se radi o liječenju vlastitih kompleksa, jerbo znaju ovi Zapadnjaci par excellence da su im preci još prije 100 godina izgledali ovako:  , a nije ni danas bolje:  (turban do turbana). 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Za 450 godina su sagradili jedan veliki kurac, najviše svojim nasljednicima Bošnjacima. O čemu ti pričaš ? Hrvatska autocestama povezala kompletnu državu za samo 10 godina.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:19 |
|
|
Prvo napiše da je Bosna pod Turcima propadala tri vijeka dok je zapad napredovao, a onda hrišćansku ne-ljubav prema okupatoru pripiše "kompleksima jer su nam preci zaostali".
Poturički blistavi um...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:28 |
|
|
Metemma je napisao/la: Prvo napiše da je Bosna pod Turcima propadala tri vijeka dok je zapad napredovao, a onda hrišćansku ne-ljubav prema okupatoru pripiše "kompleksima jer su nam preci zaostali".
Poturički blistavi um... Pa mislim da se sa slika najbolje vidi tko je "poturčen", ako ne vjerski, onda sigurno kulturološki. Ako su Turci bili tolika pošast, koji je onda problem kad ih više nema? Imaju austrijske zgrade, suvremena infrastruktura i sl. pa baškarite. Ako ste baš željni razvoja, ulažite u novo umjesto da pljujete po starome. Rugati se sa pokrivenom ženom je izgleda vaš ingeniozni civilizacijski doseg. Želja da se razlikujete od Turaka je kod vas veća od želje da prosperirate, zato biste radije i rušili osmansku baštinu nego gradili novo. Što razvijeni, kulturni Zapad kaže o destrukciji povijesne i kulturne baštine, to vas ne zanima?
|
|
Vrh |
|
 |
Metemma
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:32 |
|
|
Think_critically je napisao/la: Metemma je napisao/la: Prvo napiše da je Bosna pod Turcima propadala tri vijeka dok je zapad napredovao, a onda hrišćansku ne-ljubav prema okupatoru pripiše "kompleksima jer su nam preci zaostali".
Poturički blistavi um... Pa mislim da se sa slika najbolje vidi tko je "poturčen", ako ne vjerski, onda sigurno kulturološki. Zbog mahrame na glavi? Ako to nije dokaz, onda ne znam šta jeste... Citat: Ako su Turci bili tolika pošast, koji je onda problem kad ih više nema? Imaju austrijske zgrade, suvremena infrastruktura i sl. pa baškarite. Ako ste baš željni razvoja, ulažite u novo umjesto da pljujete po starome. Rugati se sa pokrivenom ženom je izgleda vaš ingeniozni civilizacijski doseg. Želja da se razlikujete od Turaka je kod vas veća od želje da prosperirate, zato biste radije i rušili osmansku baštinu nego gradili novo. Što razvijeni, kulturni Zapad kaže o destrukciji povijesne i kulturne baštine, to vas ne zanima? Ima tu par problema, od nezgodnih posledica koje je turska okupacija ostavila, do ponašanja tih nezgodnih posledica. Naše je demokratsko pravo da o balasamovanju živih žena mislimo šta hoćemo. Mi ne želimo da se razlikujemo od Turaka, mi se razlikujemo od Turaka. Da, tako je, mi nemamo želju da prosperiramo, opsjednuti smo Turcima. Ako te plaćaju po količini gluposti koje napišeš, ti si bogat čovjek. Osmansku baštinu.... yeah, right.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:32 |
|
|
BBC je napisao/la: Za 450 godina su sagradili jedan veliki kurac, najviše svojim nasljednicima Bošnjacima. O čemu ti pričaš ? Hrvatska autocestama povezala kompletnu državu za samo 10 godina. Pa jedino zanimljivo što BiH ima je taj "veliki kurac". Kome je zanimljiva austrijska arhitektura kad takvu, samo veću i bolju, imaš u Beču ili Grazu? Taman će netko doć u Bosnu da razgleda austrijske zgrade. Jedino je zanimljiva Vijećnica, i to zato što je pseudoarapska. Najprepoznatljiviji simbol i potencijal Bosne u promotivnom smislu su, pored stećaka, turske građevine i čaršije. To je činjenica.
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:41 |
|
|
Metemma je napisao/la: Think_critically je napisao/la: Pa mislim da se sa slika najbolje vidi tko je "poturčen", ako ne vjerski, onda sigurno kulturološki.
Zbog mahrame na glavi? Ako to nije dokaz, onda ne znam šta jeste... Citat: Ako su Turci bili tolika pošast, koji je onda problem kad ih više nema? Imaju austrijske zgrade, suvremena infrastruktura i sl. pa baškarite. Ako ste baš željni razvoja, ulažite u novo umjesto da pljujete po starome. Rugati se sa pokrivenom ženom je izgleda vaš ingeniozni civilizacijski doseg. Želja da se razlikujete od Turaka je kod vas veća od želje da prosperirate, zato biste radije i rušili osmansku baštinu nego gradili novo. Što razvijeni, kulturni Zapad kaže o destrukciji povijesne i kulturne baštine, to vas ne zanima? Ima tu par problema, od nezgodnih posledica koje je turska okupacija ostavila, do ponašanja tih nezgodnih posledica. Naše je demokratsko pravo da o balasamovanju živih žena mislimo šta hoćemo. Mi ne želimo da se razlikujemo od Turaka, mi se razlikujemo od Turaka. Da, tako je, mi nemamo želju da prosperiramo, opsjednuti smo Turcima. Ako te plaćaju po količini gluposti koje napišeš, ti si bogat čovjek. Osmansku baštinu.... yeah, right. Vi nećete da imate išta zajedničko s Turcima, ali očigledno je da imate, kako biste inače znali što je mahrama? Pogledaj fra Marijana i njegovu vrijednu familiju prije nekih 96 godina. I vi ste poturčeni koliko i mi, samo mi se toga ne sramimo niti imamo potrebu da devastiramo i mrzimo radi vlastite navodne inferiornosti. Sve što znate jest optuživati nas za nazadak, retrogradnost... "Osmanska baština" nije nikakva izmišljotina niti pretenzija: osmansku su arhitekturu davno opisali, klasificirali, periodizirali i vrjednovali zapadni povjesničari umjetnosti. Ako toliko težite Zapadu, zašo onda ne prihvatite i tu evaluaciju, nego se radije barbarski odnosite prema povijesnom dobru koje dokazano ima civilizacijsku vrijednost, koliko god vama ta civilizacija i te vrijednosti bile mrske. Vaš subjektivizam u tom pogledu bio bi samo sramota svakom uistinu učenom i civiliziranom Zapadnjaku.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:43 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Think_critically je napisao/la: BBC je napisao/la: Za 450 godina su sagradili jedan veliki kurac, najviše svojim nasljednicima Bošnjacima. O čemu ti pričaš ? Hrvatska autocestama povezala kompletnu državu za samo 10 godina. Pa jedino zanimljivo što BiH ima je taj "veliki kurac". Kome je zanimljiva austrijska arhitektura kad takvu, samo veću i bolju, imaš u Beču ili Grazu? Taman će netko doć u Bosnu da razgleda austrijske zgrade. Jedino je zanimljiva Vijećnica, i to zato što je pseudoarapska. Najprepoznatljiviji simbol i potencijal Bosne u promotivnom smislu su, pored stećaka, turske građevine i čaršije. To je činjenica. Imala bi BiH štošta toga zanimljivog da Kurci nisu popalili sve kršćanske samostane, crkve i kapele na otetim područjima Bosne i kasnije Hercegovine. Inače čak i nadgrobni spomenici, oliti stećci, starog kršćanskog kraljevstva su lijepi i zanimljivi, dok većinu svijeta zaboli ona stvar za čaršije i minarete koje su Kurci ostavili po Bosni i Hercegovini. Ukratko, kao što BBC, a prije toga i Robbie MO rekoše, Turska inferiornost europskoj kulturi, bilo zapadnoj varijanti iste, bilo istočnoj se najbolje manifestira upravo na području današnje BiH. Da nije bilo Austro-Ugarske, vjerojatno bi cijela BiH ličila na jednu veliku Falluju .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:44 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 10:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
Ljudi žive na određenom području i nose svoja imena koja proizilaze iz njihovog jezika, kulture i tradicije, Milan, Dragan, Vladan, Tvrtko, Željko..., onda dođe okupator koji nikakve veze sa tim narodom nema, ali gle čuda, jedan dio tog naroda odmah poče da daje imena Nurija, Šaban, Suljo, Alija, Mujo, počeše govoriti merhaba umjesto dobar dan... Nagradno pitanje je, kako su ovi koji su ostali Dragani, Milani, Željke... gledali na Muje, Alije, Šabane..., pa odgovor je jasan, ko na otpad, jad i najveće pizde koje je čovječanstvo moglo vidjeti. Zatim dođoše novi okupatori Germani (Austrougarska) i gle, ali ovaj put više ne čuda, naši susjedi odjednom u masovnoj upotrebi imaju imena Armin, Ervin, Sabina, Denis, Adela... Šta reći  Ni turčin, ni Bošnjak, već poturica.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:45 |
|
|
Think_critically je napisao/la: BBC je napisao/la: Za 450 godina su sagradili jedan veliki kurac, najviše svojim nasljednicima Bošnjacima. O čemu ti pričaš ? Hrvatska autocestama povezala kompletnu državu za samo 10 godina. Pa jedino zanimljivo što BiH ima je taj "veliki kurac". Kome je zanimljiva austrijska arhitektura kad takvu, samo veću i bolju, imaš u Beču ili Grazu? Taman će netko doć u Bosnu da razgleda austrijske zgrade. Jedino je zanimljiva Vijećnica, i to zato što je pseudoarapska. Najprepoznatljiviji simbol i potencijal Bosne u promotivnom smislu su, pored stećaka, turske građevine i čaršije. To je činjenica. Čudno samo da živite kao najveća sirotinja u Europi, pored takvih "bogatstava".
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 13:58 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Think_critically je napisao/la: Pa jedino zanimljivo što BiH ima je taj "veliki kurac". Kome je zanimljiva austrijska arhitektura kad takvu, samo veću i bolju, imaš u Beču ili Grazu? Taman će netko doć u Bosnu da razgleda austrijske zgrade. Jedino je zanimljiva Vijećnica, i to zato što je pseudoarapska. Najprepoznatljiviji simbol i potencijal Bosne u promotivnom smislu su, pored stećaka, turske građevine i čaršije. To je činjenica.
Imala bi BiH štošta toga zanimljivog da Kurci nisu popalili sve kršćanske samostane, crkve i kapele na otetim područjima Bosne i kasnije Hercegovine. Inače čak i nadgrobni spomenici, oliti stećci, starog kršćanskog kraljevstva su lijepi i zanimljivi, dok većinu svijeta zaboli ona stvar za čaršije i minarete koje su Kurci ostavili po Bosni i Hercegovini. Ukratko, kao što BBC, a prije toga i Robbie MO rekoše, Turska inferiornost europskoj kulturi, bilo zapadnoj varijanti iste, bilo istočnoj se najbolje manifestira upravo na području današnje BiH. Da nije bilo Austro-Ugarske, vjerojatno bi cijela BiH ličila na jednu veliku Falluju . Pa kako onda objašnjavaš da su Austrijanci gradili zgrade islamskog stila, izgradili suvremeni europski hotel s pogledom na čaršiju, sačuvali turske građevine, obnavljali ih, gradili nove u sličnom stilu? Medrese, zgrada medžlisa, Šerijatska škola u Sarajevu i sl. Kako objašnjavaš da je Andreas Riedlemayer s Harvarda popisao svu porušenu i oštećenu tursku baštinu Balkana iz zadnjih ratova, napisao nebrojeno mnogo knjiga i publikacija o porušenoj baštini? Kako objašnjavaš da dr. Yevgeny Xaviereff, student najčuvenijeg svjetskog violončelista Mstislava Rostropoviča, na gore postavljenoj slici, muzicira u 500 godina starom ambijentu Gazi-Husrev-begovog hamama u Sarajevu? Kako objašnjavaš silne turiste sa Zapada koji razgledaju upravo tu, po tebi, Kursku baštinu? Mora da su svi oni idioti, zagovornici morbidno inferiorne kulture i stoljetnog nazatka, dok Mile i Mate iz Širokog imaju ispravne vizije kulturološke vrijednosti, povijesnih procesa, civilizacijskog razvoja i sl. Pa jbt, ako smo mi u jednom "velikom kurcu", u čemu ste vi? Vi ste nama kmetovi bili tih 450 godina! Ja se bilo kojem Zapadnjaku predajem na civilizacijsku evaluaciju bez problema, od gore navedenih, do bilo kojih dugih. Ali dinaroidnim spodobama kojima je doseg ganga i spomenik palim borcima Bleiburga predajem samo jedan veliki kursko-orijentalni k*rac.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:02 |
|
|
Think_critically je napisao/la: Pa kako onda objašnjavaš da su Austrijanci gradili zgrade islamskog stila, izgradili suvremeni europski hotel s pogledom na čaršiju, sačuvali turske građevine, obnavljali ih, gradili nove u sličnom stilu? Medrese, zgrada medžlisa, Šerijatska škola u Sarajevu i sl. Kako objašnjavaš da je Andreas Riedlemayer s Harvarda popisao svu porušenu i oštećenu tursku baštinu Balkana iz zadnjih ratova, napisao nebrojeno mnogo knjiga i publikacija o porušenoj baštini? Kako objašnjavaš da dr. Yevgeny Xaviereff, student najčuvenijeg svjetskog violončelista Mstislava Rostropoviča, na gore postavljenoj slici, muzicira u 500 godina starom ambijentu Gazi-Husrev-begovog hamama u Sarajevu? Kako objašnjavaš silne turiste sa Zapada koji razgledaju upravo tu, po tebi, Kursku baštinu?
Mora da su svi oni idioti, zagovornici morbidno inferiorne kulture i stoljetnog nazatka, dok Mile i Mate iz Širokog imaju ispravne vizije kulturološke vrijednosti, povijesnih procesa, civilizacijskog razvoja i sl. Pa jbt, ako smo mi u jednom "velikom kurcu", u čemu ste vi? Vi ste nama kmetovi bili tih 450 godina! Ja se bilo kojem Zapadnjaku predajem na civilizacijsku evaluaciju bez problema, od gore navedenih, do bilo kojih dugih. Ali dinaroidnim spodobama kojima je doseg ganga i spomenik palim borcima Bleiburga predajem samo jedan veliki kursko-orijentalni k*rac. Ti stvarno ne znaš odgovor na ovo ? Pa nisu AUstro-Ugari bili primitivnci i barbari kao Turci. Lako je crkvu porušiti do temelja i na njoj izgraditi džamiju. Treba ti samo sila, islam i da si primitivac.
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:03 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Ljudi žive na određenom području i nose svoja imena koja proizilaze iz njihovog jezika, kulture i tradicije, Milan, Dragan, Vladan, Tvrtko, Željko..., onda dođe okupator koji nikakve veze sa tim narodom nema, ali gle čuda, jedan dio tog naroda odmah poče da daje imena Nurija, Šaban, Suljo, Alija, Mujo, počeše govoriti merhaba umjesto dobar dan... Nagradno pitanje je, kako su ovi koji su ostali Dragani, Milani, Željke... gledali na Muje, Alije, Šabane..., pa odgovor je jasan, ko na otpad, jad i najveće pizde koje je čovječanstvo moglo vidjeti. Zatim dođoše novi okupatori Germani (Austrougarska) i gle, ali ovaj put više ne čuda, naši susjedi odjednom u masovnoj upotrebi imaju imena Armin, Ervin, Sabina, Denis, Adela... Šta reći  Ni turčin, ni Bošnjak, već poturica. Ilija, Nikola, Ivan, Josip, Antonio, Marko itd. Nešto malo grčih i latinskih imena, ali u osnovi sve židovska imena s Bliskog Istoka. Dobro što smo mi poturice, ali kako vas nije sram da se zovete Hrvatima kad ste davno prodali staru izvornu hrvatsku vjeru i prešli na neku stranu, bliskoistočnu, semitsku sektu koja veze nema s Europom i Europljanima, nekog tamo Židova Isusa koji je navodno Božji sin i Bog sam... Kad ćete se vratiti izvornoj, pradjedovskoj vjeri iz 7. st. i početi opet obožavati Mokoš, Peruna, Vesnu, Velesa itd. ?
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:06 |
|
|
BBC je napisao/la: Think_critically je napisao/la: Pa kako onda objašnjavaš da su Austrijanci gradili zgrade islamskog stila, izgradili suvremeni europski hotel s pogledom na čaršiju, sačuvali turske građevine, obnavljali ih, gradili nove u sličnom stilu? Medrese, zgrada medžlisa, Šerijatska škola u Sarajevu i sl. Kako objašnjavaš da je Andreas Riedlemayer s Harvarda popisao svu porušenu i oštećenu tursku baštinu Balkana iz zadnjih ratova, napisao nebrojeno mnogo knjiga i publikacija o porušenoj baštini? Kako objašnjavaš da dr. Yevgeny Xaviereff, student najčuvenijeg svjetskog violončelista Mstislava Rostropoviča, na gore postavljenoj slici, muzicira u 500 godina starom ambijentu Gazi-Husrev-begovog hamama u Sarajevu? Kako objašnjavaš silne turiste sa Zapada koji razgledaju upravo tu, po tebi, Kursku baštinu?
Mora da su svi oni idioti, zagovornici morbidno inferiorne kulture i stoljetnog nazatka, dok Mile i Mate iz Širokog imaju ispravne vizije kulturološke vrijednosti, povijesnih procesa, civilizacijskog razvoja i sl. Pa jbt, ako smo mi u jednom "velikom kurcu", u čemu ste vi? Vi ste nama kmetovi bili tih 450 godina! Ja se bilo kojem Zapadnjaku predajem na civilizacijsku evaluaciju bez problema, od gore navedenih, do bilo kojih dugih. Ali dinaroidnim spodobama kojima je doseg ganga i spomenik palim borcima Bleiburga predajem samo jedan veliki kursko-orijentalni k*rac. Ti stvarno ne znaš odgovor na ovo ? Pa nisu AUstro-Ugari bili primitivnci i barbari kao Turci. Lako je crkvu porušiti do temelja i na njoj izgraditi džamiju. Treba ti samo sila, islam i da si primitivac. Znači ono su Turci, muslimani primitivci po Rimu napravili crkve na rimskim temeljima, po Španjolskoj i Ugarskoj na džamijama, po Latinskoj Americi na starim hramovima i piramidama... Genijalno. Ali zašto bi Austrijanci bili obzirni prema tm građevina, obnavljali ih, ako one nemaju nikakvu vrijednost? Ili su ti Austrijanci ipak imali malo drugačiji sklop vrijednosti od vas koji se na njih pozivate ko da ste im svi redom direktni potomci?
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:10 |
|
|
Vidi, niko vama ne prigovara što ste prešli na islam, pa da dajete imena iz Kurana, međutim vi ste se poturčili odbacili apsolutno sve svoje i većina vaših imena nisu arapska iz Kurana već turska. Turci su preuzeli vjeru islam, ali su ostavili svoja turska imena, Albanci isto, međutim vi ste se poturčili, a ne prešli na islam, to je suštinski, zašto niste zadržali pred turska imena, nošnje, kulturu, osim što ste se prije par godina sjetili Kulina Bana i nakon toliko godina saznali za njega. Znači, koliko god Hrvati imali biblijskih imena, i dalje su zadržali 100% svojih imena, koja su u upotrebi u odnosu na biblijska sigurno 80:20.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:11 |
|
|
Think_critically je napisao/la: Ali zašto bi Austrijanci bili obzirni prema tm građevina, obnavljali ih, ako one nemaju nikakvu vrijednost? Ili su ti Austrijanci ipak imali malo drugačiji sklop vrijednosti od vas koji se na njih pozivate ko da ste im svi redom direktni potomci? Zato što su po tom osnovu pokušali da prave novu naciju koja će biti odeljena i od Srba i od Hrvata.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:12 |
|
|
Hajde ti nama objasni tko je unazadio Balkan i zašto danas Mujo, Safet, i Ibro žive kao go kurac u sred Europe ? Četnici ?
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:18 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Think_critically je napisao/la: Ali zašto bi Austrijanci bili obzirni prema tm građevina, obnavljali ih, ako one nemaju nikakvu vrijednost? Ili su ti Austrijanci ipak imali malo drugačiji sklop vrijednosti od vas koji se na njih pozivate ko da ste im svi redom direktni potomci? Zato što su po tom osnovu pokušali da prave novu naciju koja će biti odeljena i od Srba i od Hrvata. Znači, Aleksandar Witek dva puta ide u Kairo, proučava ornamentiku neke tamo smrdljive orijentalne džamije, skicira, premjerava, pručava, sve to kako bi izgradio sarajevsku Vijećnicu, i SVE TO da ujedini tri vjere u jednu naciju, kao da je za to u tim vremenima trebao ogroman arhitektonski podvig, a ne malo prosvjetnog materijala i eventualno hapsana. Zašto ovi fratri, koji su u 450 godina očuvali čistu i uzvišenu zapadnjačku kulturu od islamske pošasti u svojim samostanima nisu ovim bečkim, češkim i mađarskim intelektualcima redom objasnili da su poturice i obožavaoci sotonskog kulta civilizacijske inferiornosti, te ih mal podučili vrijednostima renesanse, prosvjetiteljstva, tehnološkog napretka industrijske revolucije i sl. Zašto su pustili da se ta dekadentna austrijska aždaja pseudoorijentalizma nadvija nad ove teške napaćene, vjekovne hrvatske krajeve?
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:25 |
|
|
Pa slažem se, sve po redu. Prvo porušiti džamije koje su sagrađene na temeljima, i od zidova, starih crkvi. I izgraditi te stare crkve kakve su bile.
|
|
Vrh |
|
 |
Think_critically
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:27 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Vidi, niko vama ne prigovara što ste prešli na islam, pa da dajete imena iz Kurana, međutim vi ste se poturčili odbacili apsolutno sve svoje i većina vaših imena nisu arapska iz Kurana već turska. Turci su preuzeli vjeru islam, ali su ostavili svoja turska imena, Albanci isto, međutim vi ste se poturčili, a ne prešli na islam, to je suštinski, zašto niste zadržali pred turska imena, nošnje, kulturu, osim što ste se prije par godina sjetili Kulina Bana i nakon toliko godina saznali za njega. Znači, koliko god Hrvati imali biblijskih imena, i dalje su zadržali 100% svojih imena, koja su u upotrebi u odnosu na biblijska sigurno 80:20. Hahahahaha.... Ne znam koji je iskreno dio bolji. Od ka si ti ekspert za arapski i turski pa znaš što je iz kojeg? 80:20, sad bi ja valjda kao trebao postati izvadak iz telefonskog imenika da ti malo razuvjerim?
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:35 |
|
|
Izvadi slobodno, ako hoćeš i srpski. Naravno da sam expert, vrlo dobro znam koja su turska, a koja arapska imena povezana sa Kuranom (ustvari i ta u Kuranu su biblijska, samo u arapskoj verzij), kao i germanska, a još bolje znam koja su slavenska. Međutim, nije sve tako crno, imate i vi 3-4 stara, pred turska imena, npr. Zlatko, i ima još neko žensko samo ga se ne mogu sjetiti.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: TURČIN ILI BOŠNJAK: Reis slavi osvajača vlastite zemlje ! Postano: 09 pro 2012, 14:37 |
|
|
Think_critically je napisao/la: Nije riječ o trenutnoj ekonomskoj, društvenoj i inoj situaciji, nego odnosu prema prošlosti i evaluaciji baštine iz tih vremena. Nijedan suvisao narod neće za svoj neprosperitet izražavati animozitet prema vlastitoj prošlosti i mržnju prema povijesnoj baštini. Zamisli da recimo Europljani u frustraciji od svjetske krize idu brisati prapovijesne crteže po špiljama jer simboliziraju primitivnu kulturu koja se ne može usporediti sa razvijenom europskom. Europljani ne ruše niti nacistički građevine, a kamoli da bi uzeli neko iznimno neprosperitetno razdoblje, te njegovu baštinu i spomenike mrzili, omalovažavali ili devastirali vjerujući da će ih to unaprijediti. Ni jedan narod nema animozitet prema istorijskoj bastini... Ono sto jeste pitanje je sta je ustvari ta bosnjacka bastina... od kad pocinje istorija tog naroda, jel su to oni Bosnjani sto imase kraljevinu u 14. stolecu, ili oni Bosnjani koji su bili zaljubljeni u okupatora koji je srusio tu kraljevinu... Vi do skoro uopste niste imali narodno secanje na srednjevekovnu bosansku hriscansku drzavu... to nije bilo deo vase nacionalne ideologije. Cak do 1993. niko od vas i nije znao da se zovete Bosnjaci, vec ste se voljno pisali kao Muslimani, i sa time bili savrseno zadovoljni, jer da niste, inicijativa da se zovete Bosnjaci potekla bi mnogo ranije, i bila ukorenjena u narodu... Ovi danasnji Bosnjaci su sledbenici osmanske vladavine na ovim prostorima...jedno vreme ste se i zvali Turci, bili ste nalik njima, samo nikad niste naucili taj jezik... Nisam cuo za neki narod koji je tako voljno prihvatio onog ko ga je porobio... zgazio i svoje poreklo, obicaje, jezik koji govori...svu svoju bracu u okruzenju je izdao...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|