HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 lip 2025, 15:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2399 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 96  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Porijeklo prezimena i rodova
PostPostano: 28 lip 2013, 22:31 

jelence je napisao/la:
Lijep pozdrav,
mene zanima ime Pindric dali ima nesto u vezi tog prezimena, Pindric Lovro, Donja Skakava zupa Ulice( kasnije zupa Poljaci) , Brcko.
Unaprijed hvala .

Jakov Marić u svojoj knjizi "Župa Poljaci" kaže da se iz matica krštenih vidi da su Pindrići oko 1798. doselili u Četnicu iz sela Jasenice kod Tuzle. Zatim su 1817. došli iz Četnice u Skakavu a 1843. u Bašče.

Prezimena u Jasenici nema na popisima 1743. i 1768., pa je vjerojatno da su Pindrići prije dolaska u Posavinu imali neko drugo prezime, no ne znam koje. 1743. u Jasenici postoje samo 4 prezimena: Čerkezović, Franić, Mrkonjić i Stipanović.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2013, 14:21 

Hvala na informaciji.....

Vrh

PostPostano: 30 lip 2013, 12:56 

Pricala sam o ovoj stranici i jedan prijatelj me zamolio da vas pitam o porijeklu imena MILIC Livno/ Zupa Prolog, i koja imena postoje u lozi od Milic Mile, njegov otac je Blaz i dalje ide Stipe,Stipan?!
Najljepsa hvala

Vrh

PostPostano: 30 lip 2013, 16:38 

jelence je napisao/la:
Pricala sam o ovoj stranici i jedan prijatelj me zamolio da vas pitam o porijeklu imena MILIC Livno/ Zupa Prolog, i koja imena postoje u lozi od Milic Mile, njegov otac je Blaz i dalje ide Stipe,Stipan?!
Najljepsa hvala

molim godista, ako moze..... :-)

Vrh

PostPostano: 01 srp 2013, 02:24 

Molio bih ako netko zna, da napise o prezimenu Ćavar, mjesto Kazaginac, općina Tomislavgrad. Unaprijed hvala.

Vrh

PostPostano: 01 srp 2013, 12:45 

Evo godista za obitelj Milic
Mile Milic 1950
Blaz Milic 1923
za Stipana ili Stipu neznaju tocno godiste.
Znaci obitelj je iz Livna zupa Prolog..preselili su se kasnije u Solin.
Zanimalo bi ih nesto u vezi prezimena i naravno kako ide loza dalje.
Hvala lijepa

Vrh

PostPostano: 01 srp 2013, 13:03 

jelence je napisao/la:
Evo godista za obitelj Milic
Mile Milic 1950
Blaz Milic 1923
za Stipana ili Stipu neznaju tocno godiste.
Znaci obitelj je iz Livna zupa Prolog..preselili su se kasnije u Solin.
Zanimalo bi ih nesto u vezi prezimena i naravno kako ide loza dalje.
Hvala lijepa

Skontat ćemo... :-)

(Prolog nije župa, nego selo u župi Čuklić...)

Vrh

PostPostano: 01 srp 2013, 13:12 

Bravo :)
moja greska ..ok zupa Cuklic selo Prolog :)

Vrh

PostPostano: 01 srp 2013, 22:32 

jelence je napisao/la:
Bravo :)
moja greska ..ok zupa Cuklic selo Prolog :)

M00141184

Mile (*1950), on je sin od
Blaza (*1923) i Mare Vrdoljak, on je sin od
Stipana (*1898) i Tomice Knez, on je sin od
Ilije (*1861) i Andje Sisko, on je sin od
Jure (*oko 1827) i Mande Matan, on je sin od
Petra (*oko 1783) i Marije Arnaut, on je sin od
Josipa (*oko 1752) i Bozane Milanovic

U Listanima je zapisana smrt Josipa Milica, ako je to taj,
listopada 1816. (od kuge).
Upis tvrdi da je umrao s 64 godine.

Posto su Milanovici iz Listana/Rujana, pa i Petrova zena od Arnauta iz Listana,
ja mislim da je to ogranak Milica koji je tada zivio u Listanima (nedaleko od Prologa)

Evo i jednog zapisa krstenja sina Josipova i Mande:

"45. Die 8 januarii 1780. k. ja fra Gargo pok. sina Jozipa MILICA iz Lišane,
ićz.ž. Božice MILANOVIĆA iz Rujane, k. nadi ime Ivan. K. bih Mato
JURIĆ iz Lišan."

Znaci:
"Dana osmoga sicnja 1780. ja fra Grgo pokrstim sina Josipa Milica iz Listana,
i njegove zakonite zene Bozice Milanovic iz Rujana, kojemu nadi ime Ivan.
Kum bi Mate Juric iz Listana."

Ivan je s time Petrov brat.
Taj Ivan je ocigledno mlad umro, jer se 20.07.1797 opet krsti jedan Ivan-
od Josipa i Bozane.

Dalje nema, jer su 1802 (a vec i 1793. godine) izgorile maticne knjige u Cuklicu,
odnosno 1797. u zupi Ljubuncic kojoj su tada pripadali Listani.

Zanimljivo je, da pri kumovanju godine 1801. jednome Stipanu Milicu pise : "alias Rogulj".

To je inace staro prezime plemena Andabak.

Podatci su iz stanja dusa zupe Cuklic i naravno iz prekrasnih knjiga Tomislava Perkovica.

Upiti za livanjsku genealogiju uvik na: livnogen@gmail.com

Puno pozdrava

Vrh

PostPostano: 01 srp 2013, 22:51 

Hvala vam puno u ime obitelj Milic,
i stvarno velike pohvale za sve ovo...

Vrh

PostPostano: 10 srp 2013, 22:39 

Gospodine Pavo.
Možete li mi reći išta o porijekju prezmina Mijić iz Travnika (Šipovik, župa Ovčarevo). Na internetu ima dosta podataka o Mijićima u Hrvatskoj ali ništa nisam pronašao o Mijićima iz Travnika..

Sve pohvale za vaš rad na forumu.
Svako dobro..

Vrh

PostPostano: 11 srp 2013, 07:29 

Jedan mali prilog ovoj temi. Često se na ovoj temi povlači pitanje promjene prezimena. Koliko je to bilo učestalo, koliko su uopće stara prezimena, itd. Odlučio sam napraviti jedan manji opit. Uzeo sam dijelom nasumice 5 punktova(sela) i istražio koliko dugo rodovi u njima nose današnje prezime. Uzeo sam u obzir samo Hrvate, gledao da je u tim selima oko 400-500 Hrvata, i da se broj jedinstvenih prezimena u selu kreće od 10 do 20. Sela su sva na Dinarskom kršu(tj. Hercegovina osim Livna), zbog tog što su matične knjige Hercegovine najbolje obrađene. Izbacio sam prezimena koja su 1991. imala manje od 4 nositelja u selu, jer se najčešće radi o skorašnjim doseljenicima, domazetima, i službenicima.

Prva tri stupca bi trebala biti jasna. Četvrti stupac je vrlo važan. On navodi kad se ovaj rod prvi put spominje pod današnjim prezimenom. To nije prvi spomen tog prezimena uopće, niti ima veze s tim kad je taj rod doselio u to selo. To je samo godina(otprilike) kad se taj specifičan rod spominje pod tim prezimenom. U nekim slučajevima je to u nekom drugom selu. Polazna godina za sve rodove je 1741., jer je tad napravljen prvi popis katolika u BiH. Za neke od rodova(Vrdoljaci recimo) se pouzdano zna da su im preci nosili to prezime i 100 godina ranije, ali sam uzeo 1741. kao polaznu jer raniji podaci postoje samo za neke rodove.

Peti stupac je ranije prezime rodova koji 1741. nisu nosili današnje prezime. U mnogim slučajevima je to upravo ono prezime koje je upisano u popisu 1741. i koje su u međuvremenu promijenili. U nekim slučajevima je od 1741. do 1991. došlo do nekoliko promjena. Tako su Kalebi u Kostajnici do 1813. bili Lukići, ali su prezime Lukić dobili tek nekih 50 godina prije tog. Na popisu 1741. su u Kostajnici upisani kao Bilojevići.

slika

Ono što se u nekim grubim crtama da zaključiti je da što je više migracija, to su prezimena nestabilnija. U Dobrom Selu kod Čitluka se doslovno svi stanovnici prezivaju isto kao i prije 250 godina. To je gotovo nevjerojatno i nezamislivo u nekim drugim krajevima BiH, a o recimo Makedoniji ili Srbiji da ne pričamo. Razlog tome je što je Brotnjo izrazito emigrantski kraj i što nije bilo mnogo doseljavanja. Preci stanovnika Dobrog Sela su i prije 300 godina živjeli na Brotnju. Livno i Duvno pokazuju sličnu situaciju, iako je više promjene prezimena ali i više doseljavanja. Sva tri roda u Dobrićima čije je prezime mlađe od 1741. su doselili u zadnjih dvjestotinjak godina. Dva od tri roda u Odžaku su doselili u istom vremenu, a Dajkići su ogranak velikog i starog roda Sučića. U ovom slučaju je novo prezime nastalo zbog grananja velikog roda.

Stolac je zanimljiv jer su Hrvati na Crniće većinom došli prije 200-300 godina iz sela oko Neuma i Ravnog, no opet su prezimena vrlo stabilna. Tu vjerojatno igra ulogu blizina starog zavičaja i mogućnost održavanja rodbinskih veza.

Konačno, Kostajnica kod Konjica je primjer doseljeničkog sela. Osim rodova koji su porijeklom od Bilojevića koji u Kostajnici žive 1741. godine, selo je naseljeno rodovima koji su došli iz okolice Mostara. Zbog velike udaljenosti, gotovo svi su promijenili prezimena. Čerkezi, Livaje i Ivankovići su iznimke jer nose ista prezimena kao i u starom kraju.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2013, 04:20 

Jel mi mozete reci porijeklo prezimena Kršćo nastanjeni u Sredisnjoj Bosni u Kiseljaku.. Hvala lijepo :herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 15 srp 2013, 11:51 

Dragi Pavo, poslala sam ti PM ali radi kolicine upita vjerojatno reagiras samo na postove.
U tom slucaju bih ti bila jako zahvalna kad bi mogao podijeliti sa mnom informacije o sljedecim prezimenima, tj. podrijetlu doticnih familija:
-Zubak, doselili se u Makljenovac, tj. na podrucje Usore. Imam informaciju da su se doselili iz Obrovca ili Benkovca, nisam sigurna sto se tice ispravnosti te informacije.
-Barisic, iz Zabljaka, nisam sigurna je li to mjesto pripalo opcini Doboj ili opcini Usora.
Hvala unaprijed.

Vrh

PostPostano: 20 srp 2013, 23:05 

lakiluk je napisao/la:
Poštovani gospodine molim za pomoć oko saznanja porijekla moga roda i prezimena. Od 1988. godine pokušavama saznati nešto više ali rezultati su bili uvijek skromni.
Radi se o prezimenu Vujić.
Danas smo Franjići u Bihaću a moj otac (Franjo 1924. g.) ima krsni list Vujić - Franjić. Njegov otac Ivo isto a djed Franjo prezivao se Vujić. Na našem katoličkom groblju u Žegaru moj pradjed je sahranjen 1896. godine. U župnim knjigama imamo traga do 1820 godine onda sve prestaje. Po nekim porodičnim predanjima doselili smo iz okolice Sinja, drugi kažu Kijeva kod Knina i slično. Prati Vaše komentare na ovome portalu i svaka pohvala.
Unaprijed hvala.

----------------------------------

PAŽNJA !

I ja istražujem porijeklo svoje porodice i prema usmenoj predaji mi smo došli ovdje, u Novo selo, Sisak, iz Golubića kraj Žegara.

Najstariji meni poznat pripovjedač je bio moj pokojni stric Mijo koji je rođen 1904. koji je to čuo od svog djeda ( mog pradjeda ) Franje Vuića ( rođen 1851. umro 18.4 1926.)

Prićao je da su došla tri brata ali da se jedan, najmlađi, vratio u Žegare a dva su ostala ovdje.

Ja sam ovdje prekopao cijeli Arhiv.

Imaju knjige od 1856. na dalje . Knjige rođenih, vjenčanih i umrlih.

Ovdje su u knjige uvedeni kao Vuić, vjeroispovjest RKT a tek u generaciji mog starog se počelo mješati Vuić i Vujić. Danas smo Vujići (opet :) )

Našao sam da su došla dva brata: Ioannes Vuić, moj čukundjed, (r. 1806. umro 19.12.1883. ) i Georgius Vuić (r 1818. umro 24.2.1888.) ćija se grana ugasila.

Tvoj pradjed Franjo bi mogao biti taj treći, najmlađi, brat.

Ioannes Vuić je imao 5. djece:

- Andreasa Jandru Vuića, nisam našao ni datum rođenja ni smrti. Bio je oženjen sa Aghatom Pastorčić ( r. 1834.u Vališ selu u.1896. ),

- Lukas Luku Vuić (r. 1825. umro 8.4.1864.) oženjen Clarom Vuković,

- Ioannes Ivana Vuić (r.1827. umro. 1895.) 2 x ženjen: Clara Janković i Ioanna Tabaković,

- Clara Vuić ( r.1831. u. 1871.)

- moj djed zankovitog imena Franciskus Franjo Vuić (r. 1851. umro 18.4.1926.)

Za sve njih je pisalo da su "graničari" iz Bosne.

I moj otac je bio 24. godište!

Tvoja i moja prića se ljepo nadovezuju no čudi me da u župnim knjigama nema ništa poslije 1820. jer ja mislim da su se moji ovdje doselili iza 1851. kad je rođen moj pradjed koji je prema vlastitoj prići prilikom selidbe bio tako malen da je nošen u sepetu ( runjaku) na konju p'a bi njegova starija braća i sestra Clara trebali biti kršteni u Žegarima.

Provjeri pa javi!

Vrh

PostPostano: 21 srp 2013, 07:07 

steevyv je napisao/la:
lakiluk je napisao/la:
Poštovani gospodine molim za pomoć oko saznanja porijekla moga roda i prezimena. Od 1988. godine pokušavama saznati nešto više ali rezultati su bili uvijek skromni.
Radi se o prezimenu Vujić.
Danas smo Franjići u Bihaću a moj otac (Franjo 1924. g.) ima krsni list Vujić - Franjić. Njegov otac Ivo isto a djed Franjo prezivao se Vujić. Na našem katoličkom groblju u Žegaru moj pradjed je sahranjen 1896. godine. U župnim knjigama imamo traga do 1820 godine onda sve prestaje. Po nekim porodičnim predanjima doselili smo iz okolice Sinja, drugi kažu Kijeva kod Knina i slično. Prati Vaše komentare na ovome portalu i svaka pohvala.
Unaprijed hvala.

----------------------------------
I da nastavim.

Moguće je da se prezime gubi poslije 1820. ako su se odselili negdje drugdje prije nego su došli u Sisak. Ja imam neke nagovještaje o Vuićima u Ličkom Lešću, Lovincu i oko Otočca kao potencijalni pretcima:

- Jednoj pratetki koja je umrla u Sisku kao kućna pomočnica piše u osmrtnici da je " po vlastitom kazivanju rodom od Lovinca.

No u priću mi se ne uklapa podatak o rođenju Helene Vuić, kćeri Iosannesa ml. rođenog 1827. jer je ona upisan rođena 2.4.1863. u Golubiću! Doduše podatak je iz knjige vjenčanih kad se 22.11,1882. udala.

Moram sve to ispitati. Nikako da dogovorim termin sa župnikom da mi da na uvid Status animarum jer smo ili on ili ja zauzeti.

Vrh

PostPostano: 21 srp 2013, 07:15 

Pavo B. je napisao/la:
lakiluk je napisao/la:
Vezano za moj upit o plemenu Vujić Bihać

Ipak me nešto muči.....
mogu li saznati Vaše puno ime i prezime sa ostalim podacima. Ovih dana ću ukrstiti informacije dobivene od Vas sa našim župnikom koji voli ove teme a rodom je iz okoline Sanskog mosta. Isto ću podijeliti sa mojim osobnim prijateljem za kojega ste vjerovatno čuli a taj je Enver Ljubović koji istražuje heraldiku i povijest ličkih plemićkih porodica. Prije par dana objavio je i novu knjigu o ličkom rodu Rukavina. Radi se o divnom čovjeku koji voli ono što radi i sretan je što čini u svojoj struci i siguran sam da će biti upamćen po puno dobrih stvari. Zato me i zanima Vaše mišljenje o tome i sve ostalo.

Pozdrav od jedinog pretka "onih starih" Vujića iz Bišća i sretan Uskrs svim hrvatima u BiH.

Pogledajte privatne poruke za 15 minuta dok sredim dokumente koje Vam šaljem. :palacgore1

Možete li i meni poslati na pp?

Zahvalan

Vrh

PostPostano: 21 srp 2013, 07:16 

lakiluk je napisao/la:
Vezano za moj upit o plemenu Vujić Bihać

Ipak me nešto muči.....
mogu li saznati Vaše puno ime i prezime sa ostalim podacima. Ovih dana ću ukrstiti informacije dobivene od Vas sa našim župnikom koji voli ove teme a rodom je iz okoline Sanskog mosta. Isto ću podijeliti sa mojim osobnim prijateljem za kojega ste vjerovatno čuli a taj je Enver Ljubović koji istražuje heraldiku i povijest ličkih plemićkih porodica. Prije par dana objavio je i novu knjigu o ličkom rodu Rukavina. Radi se o divnom čovjeku koji voli ono što radi i sretan je što čini u svojoj struci i siguran sam da će biti upamćen po puno dobrih stvari. Zato me i zanima Vaše mišljenje o tome i sve ostalo.

Pozdrav od jedinog pretka "onih starih" Vujića iz Bišća i sretan Uskrs svim hrvatima u BiH.

Od kud ti ideja da si jedini?

Ima nas još, Franjiću. :)

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 15:13 

E raja ima li itko od vas knjige one od Mandića "Podrijetlo hrvatskih rodova" u pdf formatu, bio bih mu zahvalan da uploaduje... TNQ :HVO

Vrh

PostPostano: 02 kol 2013, 17:14 

Jeli neko zna nešto o prezimenu Ahmespahić/AhmeTspahić ?

Vrh

PostPostano: 05 kol 2013, 23:16 

moze li pomoć oko prezimena tolić?? hvala

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 16:44 

Postovani Pavo

Trazim podatke o prezime Ivanovic.

Od mog muza pra pra djed Jozo Ivanovic je dosao u Travnik iz Livno. Uspjela sam saznati da su se njegovi roditelji zvali Martin i Anda Ivanovic.
Jozo Ivanovic je roden oko 1839 ili 1840 godine (nisam sigurna da li su mozda iz Caic-a ili Odzak).

Voljela bi saznati bilo koje podatke o njima i ako znate odakle su dosli u Livno.

Hvala unaprijed i srdacan pozdrav,

Bozana

Vrh

PostPostano: 08 kol 2013, 08:00 

Poštovani!

Zanima me podrijetlo prezimena Tica iz Gruda pa bih Vas molio da mi kažete što znate...
Vrlo je zanimljivo čitati ove stranice, sve pohvale! :)

Pozdrav

Vrh

PostPostano: 08 kol 2013, 14:05 

Interesuje me dali mi možete nešto reči o obitelji Babić (srednja bosna-Vitez) ima čitavo jedno naselje sa tim prezimenom.Da li su starosjdioci ,ako ne ,otkuda su se naselili.

Vrh

PostPostano: 08 kol 2013, 14:41 

zoxjardol je napisao/la:
Interesuje me dali mi možete nešto reči o obitelji Babić (srednja bosna-Vitez) ima čitavo jedno naselje sa tim prezimenom.Da li su starosjdioci ,ako ne ,otkuda su se naselili.

Penge? :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2399 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 96  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Eminencija i 29 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: